CZ 550  Varmint Laminatend
CZ 550  Varmint Laminatend (308 Win.)  :
Sn.Pinus’un eski forumdaki 11.10.2014 tarihinde açtığı konu: 
Kendisine sürpriz yapalım. Rolleyes
Konudaki çok sayıda atış kağıdı resimleri dahil bütün resimler silinmiş.Bir kaç resim ekledim.

[Resim: 54389123554_1830b7e542_z.jpg]

Bugün kendime biraz zaman ayırdım. 100, 200 ve 300 m'lerden atış yapmak için ormana çıktım.
100 m atışından sonra ormanda milletin mantar ve kestane topladığını fark edince 100 m 3 atışta kaldım.
Dürbün Vortex 6-24/50.
Fişek 150 gr Federal.
Zaman zaman bu başlık altında tüfekle ilgili görüşlerimi paylaşmak istiyorum.

[Resim: 54389309830_0ae1b6c0d3_z.jpg]

21.10.2014
Tüfek hakkında bazı izlenimlerimi de yazmak istiyorum. Birincisi tüfek çok uzun. Namlu boyu 65 cm. 
Namlu kalınlığı dolayısıyla oldukça ağır. 4300 gr. Üzerine dürbün ve ayak ağırlığını ayrıca ilave etmelisiniz. 
Güzel bir lamine dipçiği var. El kundağının altının düz oluşu bir yerden destek alıp atış yapmayı kolaylaştırıyor. 
Bolt güzel akıyor. Ama sakın bir K98 boltunun pürüzsüzlüğünü beklemeyin. Single set trigger tetik çekmeyi bir
zevk haline getiriyor. Sanırım 400 gr civarı. Ölçüm aletim olmadığından bu değer tahmini.Tetikte her hangi bir
boşluk yok. Tüfek patladığında her hangi bir geri tepme hissetmiyorsunuz. En azından dayak yemiyorsunuz.
Ayakta desteksiz hedefi takip etmek ağırlığı dolayısıyla çok zor. Uzun mesafelerden duran avlara yapılan atışlar
dışında avda kullanışlı olacağını sanmam.Av için tavsiye etmem,ama çok zevkli bir atış tüfeği olduğunu söyleyebilirim.

[Resim: 54389170383_6a14d265a1_z.jpg]

[Resim: 54388062607_04f74b1bec_z.jpg]

[Resim: 54388065372_1c08597a0f_z.jpg]

[Resim: 54388946471_de980ca491_z.jpg]

26.10.2024
Sn. markhor,
Yeni başlayan birisi olarak dürbün netliğini yeterli buluyorum. Elbette daha önce arkadaşlarda incelediğim Alman 
malı dürbünler kadar net değil. Trabzon'da hava kararmak üzere 100 m atışları yapmıştık. O saatte dahi netliği 
yeterli bulmuştuk. Dürbün ayarları net düzeltmeler veriyor. Her çıtın tam karşılığı düzeltmeyi verdiğini zannediyorum.
Ben de 4-16 ile 6-24 arasında kalmıştım. Hedef atıcılığında 24 büyütmenin çok işime yarayacağını düşünmüştüm.
12 büyütme ile atış yapıyorum ve 24 büyütme için vazgeçtiğim düzeltme miktarına üzülüyorum. Bir acemi gözüyle
bu paraya iyi bir dürbün.

09.11.2024
Bugün atışlara kaldığım yerden, yani 200 ve 300 m'lerden devam etmeye ormana gittim. 200 m atışından sonra 
300 m atışından vaz geçip bende mi bir hata var diye 100 m atışı yaptım. Öylece bırakıp döndüm. 200 m atışından
sonra dürbünün paralaks ayarının 120 yardda kaldığını fark ettim. 200 m atışı olmadı. Hata tüfekte değildir de fişekte
mi yoksa eşekte mi anlayamadım.  Big Grin

Optik atıcılığı kolay zannediyordum. Yivli tüfeğe çok yabancı değilim de optikle yeni tanışıyorum. Henüz bir birimizi 
tanıma aşamasındayız. Gördüğüm şey her şeyin yaptığınız atışa etki ettiği. İyi tüfek, iyi fişek yetmiyor, bir de sakin 
bir ruh hali lazım. Dün akşam yediğim tavuktan kaynaklı sabahı zor etmem, atışa giderken gördüğüm teyzelerin 
sinirli bakışları ruh halimi pek te iyi etkilememişti doğrusu. Rolleyes

Optikle ilişkimiz çok iyi gitmiyor. Birincisi o kadar uğraştığım odaklanma, ilk başta beni bayağı zorladı. Ağır ağır bir 
duruş oturtmaya çalışıyorum. Masa üzerinden nişan alırken ilk seferde sanki pencereden bakıyormuşçasına net bir 
görüş olurken, yere yattığımda dürbünün içi kara duvar. Hadi bakalım en iyi görüşü yakalayacağım diye yılan gibi 
kafa oynatmaya. Yine ilk zamanlar hedefi bulmakta yaşadığım zorluklar. Her şey zamanla yerine oturacak. Yeni 
yürümeye çalışan bir bebekten farkım yok. Şimdilik her şeyi not alıp üzerinde düşünüp çözüm aramaya çalışıyorum.

Buradan aklınıza gelebilecek bir hususa daha cevap vermek istiyorum. 100 m üzeri atışlarda dürbünde herhangi bir 
düzeltme yapmıyorum. Sebebine gelince dürbün bağlantılarını ve ayarlarını kendim yaptım. Her an yeniden söküp 
takabilirim. Bu yüzden dürbüne segmanlarını takıp sıfır ayarını sabitlemedim. Dolayısıyla zero stop fonksiyonunu 
şimdilik kullanamıyorum. Neden dürbünü başlangıçta işi bilen birine taktırmadım? Bu işin nasıl yapıldığını anlamak
için, yarın her hangi bir zor durumda kendim yapabilmek için.
Belirtmek istediğim bir diğer husus, dürbün bağlanmış tüfeklerde şarjörün önemi. Mermileri üstten el ile basmaya 
çalışmak her halde çok zor olurdu.

Yavuzhan demiş ki:  13.11.2014
Sn.Pinus,İstekli ve hevesli çalışmalarınızı sevinçle ve biraz da gururla izliyorum. Eminim sürekli videolar izliyor, forumu
karıştırıyor ve bir şeyler okuyorsunuz. Heyecanınızı paylaşıyorum. Shy   Eminim çok kısa sürede çok daha uzak mesafelere
ulaşırsınız. Epey bir soru, 500-600 metrelere ulaşmanızı bekliyor zihnimde size sorulmak için  Shy Malumunuz kundak ve
namlunuz MKEK standartlarının üzerinde.
Bu işte en can sıkıcı nokta yalnız çalışıyor olmak. En az sizin kadar istekli bir arkadaş ümitsizliğe düşmenizi önler. 
Sanırım sizde yalnız çalışıyorsunuz. Bende hep yalnız çalıştım. En son 750 metrelere kadar çıkmıştım ki sıkılıp bıraktım.
1-2 aydır yeniden başladım. 1 senedir dokunmuyordum tüfeğe. Namlu kundağa temas ediyor sanırım. Dağılımlar biraz
enteresan.
Gördüğüm kadarıyla şu an tek eksiğiniz bir bipod. Ben tüfeği çantaya yada herhangi bir şeye dayamaktansa, bipod ile
atmayı daha rahat buluyorum. Tabi tercih meselesi. Yere yattığınızda rahat değilseniz atışı bırakın. Boşa mermi atmayın.
Moral,motivasyon ve ruh hali konusunda ise çok haklısınız. Birde naçizane tavsiyem soru sormaktan çekinmeyin. Tek 
kaynaktan değil birçok kaynaktan beslenin. Farklı kişilerle tartışın. Farklı tecrübe ve bakış açıları size katkı sağlayacaktır.
Konuşmak isterseniz mail adresim profilimde mevcut. Çekinmeden yazabilirsiniz.Sizi izlemeye devam ediyorum.Hoşça kalın.

Trciviltary demiş ki:  13.11.2014
Sn.Pinus,Paylaşımlarınızı keyifle takip ediyorum. Sturm çanta ve glock bıçak seçiminiz çok isabetli olmuş.
Sn.Yavuzhan'ın bipod uyarısına tekrardan dikkat çekmekle beraber hala gazete kağıdından kurtulamadığınızı üzülerek 
görmekteyim. Smile Zemindeki en ufak engebelerin ve bu sezonlarda aktardığı soğuğun rahat bir atış pozisyonuna elvermeyeceğini,
kalın bir mat kullanmanız gerektiğini düşünüyorum.
Atışları kaç büyütmede yaptığınızı ve hedef kutusunun içinin sallanmayacak kadar dolu olup olmadığını da merak etmekteyim.
Bu arada 200m mesafede dahi mermi deliklerindeki yanık izleri dikkatimi çekti. Bu mesafelerde merminin kağıdı yakacak kadar
sıcak kalması mümkün müdür deneyimli arkadaşlar yorumlarsa sevinirim. Saygılarımla.

Cnrabat demiş ki:  13.11.2014
Sayın TrCiviltary, sayın Pinus akşamdan yediği tavuğun rahatsız ettiğini kendi de belirtmişler yani destek amaçlı kutuların içi 
pek dolu olmamalı.  Wink  
Deneyimli olmak kendime atfedebileceğim bir durum değil ne yazık ki ama merminin izi konusunda bence her şey normal,
250 metre civarında isabet kaydettiğim kağıtta dahi benzerinin olduğunu hatırlıyorum.
Hatta yine youtube imdadımıza yetişsin ve daha önce de videolarını paylaştığım Fransız bir atıcının aynı kalibre ile 200 metrede
açtığı delikler beyaz zemin üzerine 10:50 'den itibaren görülebilir.
Merminin sıcaklığını ne kadar ve ne derece koruduğu konusunda hiçbir fikrim yok.Ancak,kağıtlardaki izlerin olayı bence patlama
anında, çekirdekten önce az da olsa öne kaçan gazın yanık artıklarının çekirdeğe yapışması ve yapışıp kalan yanık artıklarının
çekirdekle beraber taşınıp hedefe bulaşması. Atış kağıtlarımı tekrar kontrol ettiğimde 25 metre gibi mesafelerde dahi aynı izler
mevcut mantıken daha yakın daha sıcak daha çok yanık olmalı ki izlerin yanık değil yapışmış leke olduğu elde daha kolay 
anlaşılıyor. Saygılar.

Pinus demiş ki:  13.11.2014
Sn. Yavuzhan,derdimi anlıyorsunuz. Şu anda yerler kuru iken 4*4 ile ancak çıkılabilen bir yerde çalışıyorum ve maksimum 
mesafe 250-300 m olabiliyor. Yalnızım, yanımda kimse yok, olmaya niyetli kimse de yok. Kışın çalışmak için kurum amirlerine
poligonlarını kullanabilme ricasında bulundum, hepsinin aniden işi çıktı. 500 m üstü benim için şimdilik hayal. Çünkü MKE'den
soft point dışında çekirdeğe sahip fişek bulamıyorum. Attığım fişekler federal marka. Hepsinin ucu birbirinden farklı ve balans
problemi olduğunu düşünüyorum. Kundak işimi çok kolaylaştırıyor. Namlu zaten malum. Rodajına da epey emek verdim.Bipod
sevmiyorum, asıl mesele o. Ama belki bir ara alır kullanırım. Atış konforundan da haliyle haberim yok. Haklısınız, bazen arayıp
işe bilenlere danışıyorum. Fakat bu kalitesiz mühimmat şevkimi kırıyor. Bir ara tüfeği alıp optik konusuna hakim birilerinin yanına
gitmem gerekecek. Uzun mesafe için de karların eriyip, yaylaların uygun hale gelmesini beklemek durumundayım.

Sn. TrCiviltary, yorumlarınız için teşekkürler. Mat için hala bir büyüğümüzün buraya gelmesini beklemekteyim. Smile Umarım pembe
renk getirmez. Atışları 12 büyütme ile yapıyorum. Daha yüksek büyütmelerde titremeye çok engel olamıyorum ve gözüm 
dayanmıyor. Hedefteki tavuk kutusunun içi boş. Çalılara bantla tutturmaya gayret ediyorum. Selamlar.

06.9.2015
Fabrika 100 yarda sıfırlanmış tüfeklerde 300 yard mesafede (274,32 m) 14.7 inch (37,338 cm) düşüş öngörüyor. Normalde 
bu miktar doğru mu diye denemek niyetinde idim. Fakat hedefi ancak 328 metreden net görebildim. Arada 54 m fark var. 
Yine tavuk kasası üzerinden  Big Grin dikkatlice iki atış yaptım. Bu sefer gazeteye yatmadım ama, mukavvaya yattım. Hedefin orta 
noktasının yaklaşık 51-52 cm altında güzel vuruşlar oldu. Hiç düzeltme yapılmaması durumunda bu kadar alt vuruluyor.
Daha sonra düzeltmeyi hızlıca hesapladım. 18 çıt düşey düzeltme yaptım. Fazla olmuş. Acemilik işte.
Vuruşun birisi merkezin tam 10 cm üzerinde (bu düzgün yaptığım atış) diğeri mukavvanın tam sınırında sıyırmış halde 
merkezin tam 20 cm üzerinde. Sebebine gelince, arkadaşlar arkamda aygır bir demir kırı rahvan tay pazarlığına tutuşmuştu.
Hem pazarlığı takip edeyim hem atış yapayım dersen böyle oluyor.  Tongue Atış sonu tüfeğe bir de köpük banyosu yaptırdım. 
Kurtulamadık şu dağınıklıktan.  Big Grin

10.9.2015
Bu akşamüstü itibarıyla bu yılki hedefim olan 500 m sınırına ulaşmış bulunmaktayım.
Aşağıda hedefimiz ve bana yardımcı olup, bu alanda atış yapmamı sağlayan arkadaş. Kendisi benim iki katımdan biraz küçük. Rolleyes
Hedef kağıdı zamanında av tüfeği incelemesi için yaptırdığım kağıt.Kötü bir fotoğraf ama atış şartlarını anlatması bakımından 
önemli görüyorum.
Hedef 511 m'de, atış yapılan yerde ve hedefte rüzgar yok, fakat mermi yolunun yaklaşık 150-200 metresinde bir boğaz var
ve değişken şiddette rüzgar esiyor. Eğim yok.
Çok şanslı adamım, ilk denemede hedefi buldum ve şarjördeki 4 mermiyi de hedefe iyi-kötü yerleştirebildim. Yurtdışı siteleri
inceleyip benzer özelliklerdeki fişeklerin mermi düşüş grafiklerini çıkardım. Ortalamasını aldım, tuttu. 3.8 ile 4.0 mrad bir düşey
düzeltme vermem gerek.

Yavuzhan demiş ki: 14.9.2015
Tebrikler Sn. Pinus. İmkanınız varsa metal bir boy hedefi yaptırırsanız, hem atış esnasında gong sesini duyar vuruşunuzu 
doğrulamış olursunuz hem de dürbününüzle de atış noktasını görürsünüz.
Şimdi sizi görünce benimde canım istedi. Malum Adana havalar hala ciddi sıcak. Çıkamadık araziye.
PS: Bu arada hedef kağıdında 3 delik var sanırım. Eğer üçü bir grupsa takriben 17-18 cm uzak iki mermi arası. 1 MOA nın 
biraz üzerinde grupmanınız var. Hiç fena değil bence.

Pinus demiş ki:
Sn. Yavuzhan, metal hedef hiç problem değil. Asıl problem olan şey fişek. Ben bu atışları 150 gr fişeklerle yaptım.Ama bitti
bitiyor. Devamı yok. Şimdi işin yoksa başka marka, başka özellikte fişekler için atış denemeleri yap.  Dört atış yaptım, Smile 4 delik
var. 28 cm'lik bir grupman oldu. Sebetiğini hesaplamıştım. 4.0 mrad tam geldi. Dürbün 12 büyütmede.Sebebi ise benim 
atışlardan ziyade atış yolundaki boğazdan esen değişik şiddetteki rüzgar.
Malum Adana sıcak ama Çamlıyayla'nın karşılarına düşen yörük köyleri, yaylaları serinmiş. Söylediklerine göre bir de sırtı 
beyazlamış azılı varmış. Yüksekliğini eşek-at arası tarif ettiler.  Tongue Selamlar.

Ardenne demiş ki:  15.9.2025
Ellerinize sağlık Sn pinus, Elinizdeki vortex viper 6-24*50 sanırım. Vertikal dağılımınız cok iyi, çekirdeklerinizin çıkış hızları 
oldukça homojen.Bir sorum olacak, neden 24 değil de 12 ile atış yaptınız merak ettim, miraj mı vardı?

Pinus demiş ki:
Hayır sn. ardenne, önemli bir miraj yoktu. Atışlarımda 12 büyütmeyi standart olarak kullanmak istiyorum. 24 büyütmede
hiç atış yapmadım ama bir kaç kez hedef üzerinde durmayı denedim. Titretmeden hedef üzerinde durmak çok zor, 
gözlerim hemen ağrımaya başlıyor ve hedefi bulmak içinde biraz uğraşmanız gerekiyor.

Cnrabat demiş ki:
Sayın pinus atışlarınız çok başarılı. Ancak fotoğraftan gördüğüm kadarıyla atış pozisyonunuz çok rahat değil, vücudunuzun
ön kısmı fazla yükselmek zorunda kalmış. Bu da destek olarak kullandığınız şu kutular sebebiyle diye düşünüyorum. Zira bir
hayli yüksek gözüküyorlar. Hoş yine de iyi iş çıkmış ortaya ama bu pozisyonda nefesinizi ayarlamak ve sabit şekilde hedefin
üzerinde kalmak kolay olmayacağı aşikardır. Eğer bir çatal ayak edinebilirseniz 24 büyütmede dahi bahsettiğiniz titreme sorunu
ile pek karşılaşmayacaksınız.Ayrıca dipçiğin altını sabitlemek için daha kısa bir destek ile işi konforlu bir şekilde halledebilirsiniz.
Bence fotodaki grupmanın sahibi daha iyi bir sabitleyiciyi hak ediyor. Saygılar.

Bezoaribex demiş ki:  25.01.2016
Sayın Pinus,
Son gelen partiden alınma bende de aynı tüfek var.Fakat tırnakta sorun var sanırım. Atıştan sonra kolu yavaş çektiğimde kovanı
yataktan bir kaç santim çekip bırakıyor. Kovanı tamamen yani kovan fırlatıcıya çarptıracak kadar çekmiyor.Kol çok hızlı çekilmeli ki
kovan yarı yolda düşmeyip fırlatılabilsin. İki arkadaş almıştık aynı sorun onda da var..Hal böyle olunca daha baştan soğudum tüfekten.
Grupmanı iyi (Hornady 168 grain TAP fişekle)rezalet tetiğine rağmen. Merak ettim sizin tüfekte de kovan fırlatma sorunu
var mı acaba?

Evrenay demiş ki: 
Sayın bezoaribex,aynı tüfekten bende ve iki sevdiğim ağabeyimde var.Her üç tüfekle yaptığımız atışlarda, bahsettiğiniz gibi bir 
çıkartma problemine tanık olmadım.
Ben daha sonra yapılacak olan mıntıka temizliğinde, yakın coğrafyada kovan aramamak için mekanizmayı göreceli olarak yavaş açıyorum. 
Ancak sanırım klasik Mauser mekanizmasının sizin eleştirdiğiniz konuyla bir alakası olabilir.
Zamanında K98 tüfeğim de mekanizmayı yavaş çekince kovanı tam olarak tahliye edemezdi.
Bu arada, Varmint’lerden bir tanesiyle kapsül patlatmama sorunu yaşadık. Daha sonra tüfeğin sahibi iğneyi söktüğünde iğne 
yayını sıkıştıran bir somunun varlığını fark etmiş. Bu somunu sıktığı zaman iğne kapsüle daha sert vuruyor. Belki siz de aynı 
sıkıntıyla karşılaşırsınız diye tedbiren yazdım.
Yivli tüfeklerle tecrübem son derece sınırlı olsa da, 550 Varmint'in "set trigger" ini; Steyr SSG-08 le ve SSG-69 la ayrıca sadece
kuru tetik olmak kaydıyla Sako TRG-42 yle ve TRG-22 yle ve de modelini unuttuğum .338 LM bir McMillan la kıyasladığım zaman
çok da "rezalet" olduğunu düşünmüyorum.
Ben sadece hedef atıcısıyım, masa üzerinden çatal ayakla 350 metre civarına çalışma imkanı bulabiliyorum. Belki bu mesafelerde
tetiğin çok fazla önemi yoktur. Bununla beraber MKEK'de satılan ithal tabancalardan daha düşük bir fiyata böyle bir tüfeğe sahip
olabildiğim için mutluyum.
Tüfeğin üzerinde NF 5,5X22x56 MIL-MOA dürbün var.
Bana çok fazla ama bir ağabeyim uygun fiyata montajlarıyla birlikte verince ve de sayın lupus "yeni başlıyorsun, iyisiyle başla,
sonra masraf yapma" diye telkinde bulununca dayanamadım aldım.
Not: Grupman korusunda fazla bir şey yazamayacağım, malum memleketin imkanları belli. Sadece 150 grain yerine biraz daha
ağır çekirdeklerle (işte MKE'de ne varsa ve zamanında ne getirmişse) daha iyi netice verdiğini gözlemledim. İmkanınız varsa bir 
yerlede 168 grs Norma nın özellikle bu tüfekle güzel grupman yaptığını okumuştum.
[+] 9 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz.
Bul
Sn. ceycey konuyu hatırlattığınız için teşekkür ederim. 2013 yılının son günlerine ruhsatını zorla yetiştirdiğim, dürbün ve orijinal tek parça ayağını yurt dışından 7 ayda zor temin ettiğim bir süreçti. Optik montajına, sıfırlamasına epey emek vermiştim. Rahmetli Ahmet abi hariç hiç kimse yardımcı olmamıştı. Bilgi saklamışlardı demeyeyim. Amerikalı bir veteran sniper bana çok yardım etmişti. Fakat tüfeği ekonomi sınıf av tüfeği olarak nitelemesi ve kendisini anlayabilmem için en az 8000 atım yapmam gerektiği yollu söylemleri sonrası "Ne kadar da ayrı dünyaların insanlarıyız." diye düşünmeme neden olmuştu. Kendi takıntılarım sebebiyle mutlaka bir destek veya çanta üzerinden atış yapmıştım. Her bulduğum fişek için ayrı ayrı düşüş grafikleri oluşturmuştum. 500 m civarı 1 moa dağılım elde edilebilen (veya ben o kadar atabiliyorum) bir tüfek. Daha önce mekanik nişangah ve genellikle Mauser harp tüfekleri tecrübelerimden sonra bana Ferrari gibi gelmişti. Bolt hafif modifiye görmüş klasik K98 boltu ama askeri tüfekler kadar akıcı değil. Lamine kundakla çok ağır. Bir yandan iyi -tepme neredeyse yok-, bir yandan kötü -taşıması zor-. Bir de kundakta yanaklık olsa tadından yenmeyecek tüfek. Bakmayın gavurun ekonomi sınıfı laflarına. Tüfek sıkıntısız çalışıyor ve attığınız yeri vuruyor. Tetik çok güzel. Bizim yerli tüfeklerden inceleyebildiklerimi bu tüfeğin namlusu bir kaç kez satın alır.
[+] 7 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Pinus'e teşekkür ederiz.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi