Polimer tabancanın temizliği nasıl yapılır? Çelikten farklı mıdır?
Sayın AliGalip,sayın nutkey in açdığı Temizlik ve yağ önerisi konu başlığınada göz gezdirmenizi tavsiye ederim,ben her atışdan sonra silahlarımı temizlerim,bu aralar en çok hoppe's in ürünlerini kullanıyorum.
Saygılarımla.
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Achilles'e teşekkür ederiz.
Bul
Teşekkür ederim, değerli paylaşımlarınız için.
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için AliGalip'e teşekkür ederiz.
Bul
Ben hem çelik gövdeli hem de polimer gövdeli tabancalarımda gaz yağı kullanıyorum. Çok kirli değil ise sadece namluyu ve geri getirme yayını, kirli ise iğne tertibatını, üst kapak takımını ve alt gövdeyi gaz yağı ile yıkayıp, fırçalayıp, fön makinesi ile kurutuyorum. Bu dediğimi 2-3 senedir yapıyorum henüz olumsuz bir şeyle karşılaşmadım. Özellikle çelik gövdeli tabancamda bir çok çizik var ama o alanlarda boyada bir değişiklik görmedim. Gaz yağının tek sorunu tüm evi koku sarıyor.
Belki uzun vadede zarar verebilir bilemiyorum.
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için bahadir'e teşekkür ederiz.
Bul
Temizlik ve bakım konusu, kurumlarda ve kullanım yönergelerinde önceden belirlenmiştir. Ancak ben temizlik işini silahın namlusu ve geri kalanı olarak ikiye ayırıyorum.

Namluda, kesinlikle namlu temizliği amacıyla üretilmiş silah bakım ürünlerinin kullanılmasını tavsiye ediyorum. Fırçalarla yapılan mekanik temizlik dışında, bakır, pirinç ve kurşun gibi sıvaşmalar için buna uygun kimyasalların da kullanılması gerekiyor.

Geriye kalan parçaları kimyasal temizleyicilere gerek duymadan ıslak mendille kolayca temizleyip Ballistol ile yağlayabiliyorum. Parfümsüz ve katkısız mendil kullanmak, bence ucuz ve pratik bir çözüm.

Daha da pratik bir alternatif olarak, yağsız kontak temizleme spreyleri de kullanılabilir. Bunlar, hassas elektronik devrelerin temizliği için geliştirildiğinden güvenle kullanılabilir. Kullanım sonrası partikül bırakmaz, ama her temizlikte bir kutuya yakın harcanıyor ve artık fiyatları ucuz değil. Eskiden 2-3 liraya alıp bitirip atıyordum. Silah, fabrikadan yeni çıkmış gibi oluyordu.

Benim temizlik rutinim, atış öncesi ve atış sonrası olduğu için, kirler sertleşmeden işimi kolaylıkla halledebiliyorum. Daha zorlu durumlar için, temizleme yağları ve fırçalarla yapılan klasik yöntem temizlik gerekebilir...
Yanlışım varsa düzelt, eksiğim varsa tamamla  Shy
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için sentinel'e teşekkür ederiz.
Bul
Herkese selamlar

Silah bakımı iki kısma ayrılır. Temizlik ve yağlama. İlk önce temizlik sonra yağlama gelir.
WD-40 kullanmıyoruz kumlu moleküler yapıya sahip olduğu için uzun seneler sonra çizikler oluşturabilir. Ayrıca WD-40 ın amacı pas sökmektir. Silah paslandıysa kullanabilirsiniz. Balata spreyi kullanmıyorum çünkü çok güçlü kaplama varsa vb yüzeyi soyabilir. Kendim gazyağı kullanıyorum. Çok güçlü bir çözücü. Eğer elinizde hiçbir şey yoksa mecbur kaldıysanız mazot kullanın. Arada kullanmışlığımız vardır makineli tüfeklerde. Bunları kullandıktan sonra kalıntıları pislikleri temizledikten sonra varsa basınçlı havayla silahtan uzaklaştırmak gerekiyor. Temizlikten sonra yağlama yapmak gerekiyor. Burda püf nokta yağ silahı korozyona karşı korumalı. Gerekli akışkanlığa sahip olmalıdır. Viskozite oranı uygun olmalıdır. Yağ reçine haline gelmemelidir. Aşırı akışkan olursada hemen silahı terkeder ve amacına ulaşmaz. Burda ben marka olarak BALLİSTOL  kullanıyorum. Bildiğim kadarıyla bitkisel bazlı bir ürün. Ayrıca belirtmek isterim ki piyasadaki namlu fırçaları namluyu çizmez. Namlular çok daha sağlam ürünler. Patlama ve yüksek hızlı sürtünmeye maruz kalıyorlar fişek çıkarken. Siz normal temizlik sırasında özel bir çaba sarfetmezseniz namlu içine zarar veremezsiniz. Herkese iyi atışlar.
[+] 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Mehmet06'e teşekkür ederiz.
Bul
Gazyağcılar olarak sonunda herkesi ikna edeceğiz Smile
[+] 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için nutkey'e teşekkür ederiz.
Bul
(23-05-2024, 17:17)nutkey yazdı: Gazyağcılar olarak sonunda herkesi ikna edeceğiz Smile

İmkanların kısıtlı olduğu durumlarda neden olmasın, yalnız bir ürünün taraftarı olmam için daha güzel kokmasını tercih ederim Smile Tabii sayıca fazla olan silahları sök, gaz yağına daldır, fırçala, kompresörle kurut, yağla, topla şeklinde yapılan temizliğin pratikliği tartışılmaz...
Yanlışım varsa düzelt, eksiğim varsa tamamla  Shy
Bul
(19-03-2024, 22:54)AliGalip yazdı: Selamlar, polimer tabancaların hangi sıklıkta ve hangi temizleme araçları ile temizlenip, yağlanması gerektiğine dair akıllarda bir kaç soru var. Bunu buradan sorarak, polimer silahı olanların veya alacak olanların bilgilerinden yararlanıp; bilgilenmelerine vesile olabiliriz. 

1- Polimer silahın atış sonrası temizliğinde BALATA TEMİZLEYİCİ mi, WD-40 mı, GAZ YAĞI mı yoksa bir başka temizleyici mi kullanılmalı? Bunlardan polimere zarar verebilecek olan var mı?

2 - Namlu temizliğini TEL harbi ile yapmak, çelik de olsa namlu içine zarar verir mi?

3 - Tabanca atıştan sonra en geç ne kadar bir süreye kadar temizlenmeli?

Balata Temizleyici : Çoğunluğu klor ve kuvvetli solvent içerdiği için yüzeyden iyi temizlenmezse ilerleyen süreçte korozif etkisi olabilir deniliyor, kullanmadım kullandırmıyorum.

WD-40 : Solventli ( çözücü ) olmasının yanında ilk kullanım amacı olan su itici özelliği için içerisinde bulunan katkı maddeleri uzun süreli ve gereğinden fazla kullanımda reçineleşme yaparak hassas toleranslar ile çalışan haraketli parçalarda işlevsizliğe ve tutukluğa neden olabiliyor. ( wd- 40 ile yağlaması yapılmış ve uzun süre beklemiş çalışmaz hale gelmiş tabanca / mak. tabanca / P.tf'lerini saatlerce uğraşıp temizlediğimi biliyorum gerçekten zorlayıcı oluyor reçineleri çıkarmak )

Gaz Yağı : Çözücü özelliği kuvvetli uçuculuğu fazla ve adıyla ters olarak 'yağ' layıcılığı yok denecek kadar az bir malzeme. Kullanım ardından ( kontak spreyleri de dahil) kuru ve korumasız bir yüzey bıraktığı için koruyucu yağ ile muhakkak ince bir yağlama _ silme yapıp silahı öyle kullanmak veya kaldırmak iyi olur. Yine kuvvetli çözücü ve petrol bazlı olduğu için plastik malzemelerde kullanmamak kullanıldı ise uzun süreli üstünde bırakmadan temizlemekte fayda var. Zira ilerleyen süreçte plastik yüzeyi cam gibi parlatarak gereksiz kaygan ve yıpranmış bir görüntü almasına yol açıyor petrol bazlı yağ ve çözücüler ( Mp-5 Mk.Tab. kabza ve tetik havuzu kompleleri, P.Tf. dipçik ve kabza, tabanca kabza kapakları plastiklerinde bolca mazot ve petrol bazlı yağ ile silme temizleme sonucu karşılaştığım bir manzara)

Tel harbi : Bronz veya pirinçten mamul olanlarda herhangi bir problem yaşamazsınız. Namlu çeliklerinin efsafı ve sertliği bu nevi malzemeler ile temizliğe uygundur. Lakin kullanımında gerek namlunun gerekse malzemenin sıhati için bir iki hususa dikkat etmek lazım. Tel harbi atım yatağından namlu ucuna doğru merminin çıkış istikametinde tatbik edilmeli, fırça tam çıkış yapmadan geri çekme ( halkalı ise ) yapılmamalı, mümkünse namlu ucundan alınıp tekrar atım yatağından salınıp ilerlenmeli, kuru uygulamadan kaçınılmalı uygun solvent veya temizleyici yağ ile yapılmalı, harbi fırçasının yivlere tutunarak eksende dönmesini sağlayacak yapıda  bir sapa sahip olmalı. (Geri çekmemek ve tam temas için toplu tabancalar ve yüksek hasassiyetli namluların temizlik ve bakımında ben genellikle 'bore snake' veya ip harbi kullanıyorum, Ve her 10 çekirdek çıkışına bir tel harbi geçirecek şekilde yapıyorum bakımları )

Bakım aralıkları da atış öncesi ve sonrası bakım hariç olmak üzere kullanıcının içinde bulunduğu şartlara göre ( taşıma, bulundurma, iklim şartları vb ) en az ayda bir olmak üzere yapılmalı bence. 

Saygılar.
[+] 8 kullanıcılar diyor Bu gönderi için alpago'e teşekkür ederiz.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi