Yorumları: 70
Konuları: 7
Teşekkür Alındı: 43 mesajda 109
Teşekkür Verildi: 32
23-03-2025, 02:48
(Son Düzenleme: 23-03-2025, 02:48, Düzenleyen: thearoperator.)
Merhaba üstadlar, forumdaşlar.
Silah envanterimi biraz daha çeşitlendirmek istiyorum ve uzun zamandır aklımda olan 10mm kalibreye geçiş yapmayı düşünüyorum. Şu an envanterimde 9mm, .45 ACP ve 5.7x28 gibi farklı mühimmatlara sahip tabancalar var. Fakat 10mm hakkında pek fazla deneyimim olmadığı için, bu kalibreyi kullanmış veya hâlâ kullanan forumdaşlardan bilgi almak istiyorum.
Bu kararı almamda iki ana sebep var:
1. Fişek stoğu ve fiyatı: Şu an için 10mm mühimmat, bulunabilirlik açısından fena değil ve fiyat olarak da makul seviyelerde. Uzun süredir MKE’de mevcut.
2. Glock 20’nin piyasada olması: Glock 20 model tabancayı almak istiyorum, çünkü hem güvenilirliği hem de kapasitesi açısından bana uygun görünüyor.
Tabii ki burada olumlu veya olumsuz her türlü yoruma açığım. 10mm kullananlar, özellikle geri tepme, mühimmat seçimi, silahın dayanıklılığı ve kullanım senaryoları konusunda deneyimlerini paylaşırsa sevinirim. Kendini kanıtlamış marka ve model önerileri de olabilir. Glock çok beğendiğim bir marka ama herhangi bir 1911 modeli de olabilir.
Bu arada revolver (toplu tabanca) düşünmüyorum. Taşıma ruhsatlı olacağı için pratik bir şey tercih ediyorum ve revolverde bunun pek anlamı kalmıyor. Kendi adıma, toplu tabancaları kullanmak istediğimde poligonun envanterinden faydalanıyorum.
10mm’yi günlük taşıma, savunma veya poligon kullanımı açısından değerlendirenler varsa görüşlerinizi duymak isterim. Kendi tecrübeleriniz ve önerileriniz benim için önemli.
Şimdiden herkese teşekkürler!
G45 - PX5.7 - MC9 - M1911 - TP9
Yorumları: 553
Konuları: 140
Teşekkür Alındı: 530 mesajda 3,363
Teşekkür Verildi: 1,074
(23-03-2025, 02:48)thearoperator yazdı: 10mm’yi günlük taşıma, savunma veya poligon kullanımı açısından değerlendirenler varsa görüşlerinizi duymak isterim. Kendi tecrübeleriniz ve önerileriniz benim için önemli.
Sn. thearoperator,
10 mm kullanımı ile ilgili hiç bir kişisel deneyimim yok. Ancak aşağıda sayılan nedenlerle Şahsen tercih etmeyeceğim bir kalibre:
- 10 mm tabancaların cüssesi ve ağırlığı nedeniyle gizli taşımaya uygun değil
- Şarjör kapasiteleri düşük
- 10 mm mühimmat pahalı
- Yüksek geri tepmesi nedeniyle atışı konforsuz, mükerrer atışlarda hedefe geri dönme süresi uzun
- Yüksek basınç nedeniyle 10 mm tabancaların kullanım ömrü kısa
- FBI tarafından denenen ve kısa sürede terk edilen bir kalibredir: (Geçen yıl yazdığım makalenin bağlantısı aşağıda)
Neden 10mm Auto FBI İçin Tam Bir Felaketti
Saygılar
Fortis Fortuna Adiuvat
Yorumları: 39
Konuları: 2
Teşekkür Alındı: 31 mesajda 81
Teşekkür Verildi: 112
Benim de henüz bir deneyimim yok fakat ben Glock 20 gen5 aldım. Uzun süre p229 also , SW 686 4 inch , Glock 19 gen5 taşıdıktan sonra bir de 20 taşımak istedim. FBI meselesine gelirsek bence FBI 10 mm den çok SW dan kurtulmuş gibi. 10 mm nin bazı dezavantajları olabilir ancak FBI hikayesinde fişekten çok SW tabancalarından şikayet ediliyor. Dengesiz, düzgün çalışmayan, tetik mesafesi kötü , balansı kötü, ağır, az fişek alan bir tabancadan bahsediyorlar. Modernize edip 10 mm ye uygun hale getirmektense kökten değiştirmişler. Kısacası bu hikayede kötü olan 10 mm değil SW tabancaları.
Yorumları: 363
Konuları: 37
Teşekkür Alındı: 334 mesajda 1,355
Teşekkür Verildi: 1,167
(29-03-2025, 13:40)Oceanborn yazdı: Benim de henüz bir deneyimim yok fakat ben Glock 20 gen5 aldım. Uzun süre p229 also , SW 686 4 inch , Glock 19 gen5 taşıdıktan sonra bir de 20 taşımak istedim. FBI meselesine gelirsek bence FBI 10 mm den çok SW dan kurtulmuş gibi. 10 mm nin bazı dezavantajları olabilir ancak FBI hikayesinde fişekten çok SW tabancalarından şikayet ediliyor. Dengesiz, düzgün çalışmayan, tetik mesafesi kötü , balansı kötü, ağır, az fişek alan bir tabancadan bahsediyorlar. Modernize edip 10 mm ye uygun hale getirmektense kökten değiştirmişler. Kısacası bu hikayede kötü olan 10 mm değil SW tabancaları.
Sn Oceanborn,
Yeni Glock 20 tabancanız hayırlı olsun.
Bu kalibre bir tabancayı hiç kullanma fırsatım olmadı. Tahminim aşırı geri tepmesi vardır. Bir yakınıma ait G21 45 ACP tabancayı defalarca kullanmıştım. Güzel ama epey iri ve kaba bir tabancaydı. 10 mm yi silah cenneti Amerika'da da insanlar pek tercih etmiyorlar. Alaska gibi bölgelerde ayı saldırısı ihtimali sebebiyle ilgi görüyor.
Sn theoperator farklı kalibrelerden oluşan envanterden hoşlanıyor, anladığım kadarıyla. Sizin Türkiye için böyle sıra dışı bir kalibre seçmenizin sebebi avda back up olarak kullanmak mı?
Saygılar.
(29-03-2025, 13:40)Oceanborn yazdı: Benim de henüz bir deneyimim yok fakat ben Glock 20 gen5 aldım. Uzun süre p229 also , SW 686 4 inch , Glock 19 gen5 taşıdıktan sonra bir de 20 taşımak istedim. FBI meselesine gelirsek bence FBI 10 mm den çok SW dan kurtulmuş gibi. 10 mm nin bazı dezavantajları olabilir ancak FBI hikayesinde fişekten çok SW tabancalarından şikayet ediliyor. Dengesiz, düzgün çalışmayan, tetik mesafesi kötü , balansı kötü, ağır, az fişek alan bir tabancadan bahsediyorlar. Modernize edip 10 mm ye uygun hale getirmektense kökten değiştirmişler. Kısacası bu hikayede kötü olan 10 mm değil SW tabancaları.
Hayırlı uğurlu olsun güzel günlerde kullanmanız dileğiyle. 
Ben konuyu açtıktan hemen sonra yeni tanıtılan Stoeger - STR-45 modelini almaya karar verdim.
Sebebi fiyat avantajı oldu. 10mm sevdası içimde bir süre daha bekleyecek bu gidişle..
Özellikle yerli firmalarımızdan 10mm model üreten fakat yurtdışında satıp yurtiçinde satmayanlara selam ve sitem ile...
(30-03-2025, 03:29)thearoperator yazdı: (29-03-2025, 13:40)Oceanborn yazdı: Benim de henüz bir deneyimim yok fakat ben Glock 20 gen5 aldım. Uzun süre p229 also , SW 686 4 inch , Glock 19 gen5 taşıdıktan sonra bir de 20 taşımak istedim. FBI meselesine gelirsek bence FBI 10 mm den çok SW dan kurtulmuş gibi. 10 mm nin bazı dezavantajları olabilir ancak FBI hikayesinde fişekten çok SW tabancalarından şikayet ediliyor. Dengesiz, düzgün çalışmayan, tetik mesafesi kötü , balansı kötü, ağır, az fişek alan bir tabancadan bahsediyorlar. Modernize edip 10 mm ye uygun hale getirmektense kökten değiştirmişler. Kısacası bu hikayede kötü olan 10 mm değil SW tabancaları.
Hayırlı uğurlu olsun güzel günlerde kullanmanız dileğiyle.
Ben konuyu açtıktan hemen sonra yeni tanıtılan Stoeger - STR-45 modelini almaya karar verdim.
Sebebi fiyat avantajı oldu. 10mm sevdası içimde bir süre daha bekleyecek bu gidişle..
Özellikle yerli firmalarımızdan 10mm model üreten fakat yurtdışında satıp yurtiçinde satmayanlara selam ve sitem ile...
Kazasız belasız güzel günlerde kullanın. 10 mm yerlilerin piyasaya çıkmasını ben de çok isterim. Umarım yavaş yavaş yerli yivlilerde olduğu gibi bazı popüler çaplı yerli tabancalar da yakın zamanda üretime girer. 5.7 ve 10 mm sanırım bunların en önde gelenleri. Ah bir de fmj den jhp fişeklere geçebilsek.
Aşağıdaki 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Oceanborn'e teşekkür ederiz:1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Oceanborn'e teşekkür ederiz.
• thearoperator (30-03-2025)
(30-03-2025, 00:08)blacksea yazdı: (29-03-2025, 13:40)Oceanborn yazdı: Benim de henüz bir deneyimim yok fakat ben Glock 20 gen5 aldım. Uzun süre p229 also , SW 686 4 inch , Glock 19 gen5 taşıdıktan sonra bir de 20 taşımak istedim. FBI meselesine gelirsek bence FBI 10 mm den çok SW dan kurtulmuş gibi. 10 mm nin bazı dezavantajları olabilir ancak FBI hikayesinde fişekten çok SW tabancalarından şikayet ediliyor. Dengesiz, düzgün çalışmayan, tetik mesafesi kötü , balansı kötü, ağır, az fişek alan bir tabancadan bahsediyorlar. Modernize edip 10 mm ye uygun hale getirmektense kökten değiştirmişler. Kısacası bu hikayede kötü olan 10 mm değil SW tabancaları.
Sn Oceanborn,
Yeni Glock 20 tabancanız hayırlı olsun.
Bu kalibre bir tabancayı hiç kullanma fırsatım olmadı. Tahminim aşırı geri tepmesi vardır. Bir yakınıma ait G21 45 ACP tabancayı defalarca kullanmıştım. Güzel ama epey iri ve kaba bir tabancaydı. 10 mm yi silah cenneti Amerika'da da insanlar pek tercih etmiyorlar. Alaska gibi bölgelerde ayı saldırısı ihtimali sebebiyle ilgi görüyor.
Sn theoperator farklı kalibrelerden oluşan envanterden hoşlanıyor, anladığım kadarıyla. Sizin Türkiye için böyle sıra dışı bir kalibre seçmenizin sebebi avda back up olarak kullanmak mı?
Saygılar.
Sn Blacksea teşekkür ederim.
Açıkcası avda back up olarak kullanmak da kesinlikle aklımda olan bir fikir. Silah severliğin yanısıra kendimizi korumamız gereken bir senaryoda 9mm e göre karşı tarafı daha çabuk saf dışı bırakacağını düşünüyorum. Daha önce teke avında şans eseri tırmandığım kayalığın üzerinde yatan bir ayıyla burun buruna gelmiş, kısa bir şaşkınlığın ardından ayının kendi lisanında bana küfür ederek taş fırlatarak kaçmasıyla komik ve bir o kadar heyecanlı bir macera yaşamıştım. Yine de bu olayın tekrarının olacağını düşünerek bu tabancayı seçmedim tabi  . Kesinlikle bir 9 mm kadar rahat double tap yaptırmayacağına eminim ancak yine de çalışarak ve alışarak iyi kullanacağımı düşünüyorum. Boyut olarak G17 g 21 gibi diyebiliriz. Ağırlık 850 gr boş 1100 civarı dolu. Tam hatırlamıyorum ancak ağırlık olarak 229 uma yakın sanırım. Özetle daha güçlü ve değişik bir çap kullanmak istediğim için bu modeli seçtim. Kışın ve avlarda Glock 20 Yazın ise micro compact bir tabanca taşımanın daha uygn olacağını düşünüyorum. Umarım yanılmıyorumdur
Aşağıdaki 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Oceanborn'e teşekkür ederiz:2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Oceanborn'e teşekkür ederiz.
• blacksea (31-03-2025), ibrahimo (02-04-2025)
Herkese tekrar selamlar. 10 mm Glock 20 Gen 5 ile bugün biraz mesaimiz oldu. İzlenimlerimi paylaşmak isterim. Öncelikle beklenenden çok daha hafif. Ayrıca ellerim küçük olmasına rağmen tutuş konforu açısından Glock 19 gen 5 ten çok da farklı değil. Bir süredir taşıdığım 19 üzerinde red dot olduğu için iki tabancayı kıyasladığınızda ağırlık anlamında büyük bir fark hissetmediğimi söylemeliyim. Tepme konusunda biraz fark olsa da abartılacak bir fark hissedilmiyor. Tabancanın taşınmasında büyük bir sorun olacağını da sanmıyorum. Kısacası özellikle 10 mm almak ,ya da benim gibi değişik ve güçlü bir tabanca deneyimlemek isteyenlere kesinlikle tavsiye ederim. İlerleyen günlerde deneyimlerim arttıkça artı ve eksilerini tekrar paylaşırım.
Saygılar
Aşağıdaki 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Oceanborn'e teşekkür ederiz:2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Oceanborn'e teşekkür ederiz.
• blacksea (31-03-2025), ibrahimo (02-04-2025)
(31-03-2025, 20:43)Oceanborn yazdı: Herkese tekrar selamlar. 10 mm Glock 20 Gen 5 ile bugün biraz mesaimiz oldu. İzlenimlerimi paylaşmak isterim. Öncelikle beklenenden çok daha hafif. Ayrıca ellerim küçük olmasına rağmen tutuş konforu açısından Glock 19 gen 5 ten çok da farklı değil. Bir süredir taşıdığım 19 üzerinde red dot olduğu için iki tabancayı kıyasladığınızda ağırlık anlamında büyük bir fark hissetmediğimi söylemeliyim. Tepme konusunda biraz fark olsa da abartılacak bir fark hissedilmiyor. Tabancanın taşınmasında büyük bir sorun olacağını da sanmıyorum. Kısacası özellikle 10 mm almak ,ya da benim gibi değişik ve güçlü bir tabanca deneyimlemek isteyenlere kesinlikle tavsiye ederim. İlerleyen günlerde deneyimlerim arttıkça artı ve eksilerini tekrar paylaşırım.
Saygılar
.45 Acp ile kıyasladığınızda nasıl hissettiniz? Daha stabil üst üste atışlar yapılabiliyor mu? Kısacası tepmesi nasıl hissettirdi?
(31-03-2025, 22:46)thearoperator yazdı: (31-03-2025, 20:43)Oceanborn yazdı: Herkese tekrar selamlar. 10 mm Glock 20 Gen 5 ile bugün biraz mesaimiz oldu. İzlenimlerimi paylaşmak isterim. Öncelikle beklenenden çok daha hafif. Ayrıca ellerim küçük olmasına rağmen tutuş konforu açısından Glock 19 gen 5 ten çok da farklı değil. Bir süredir taşıdığım 19 üzerinde red dot olduğu için iki tabancayı kıyasladığınızda ağırlık anlamında büyük bir fark hissetmediğimi söylemeliyim. Tepme konusunda biraz fark olsa da abartılacak bir fark hissedilmiyor. Tabancanın taşınmasında büyük bir sorun olacağını da sanmıyorum. Kısacası özellikle 10 mm almak ,ya da benim gibi değişik ve güçlü bir tabanca deneyimlemek isteyenlere kesinlikle tavsiye ederim. İlerleyen günlerde deneyimlerim arttıkça artı ve eksilerini tekrar paylaşırım.
Saygılar
.45 Acp ile kıyasladığınızda nasıl hissettiniz? Daha stabil üst üste atışlar yapılabiliyor mu? Kısacası tepmesi nasıl hissettirdi?
45 acp ile pek mesaim olmadı ancak hatırladığım kadarıyla 9 ile 45 arasındaki fark gibi. Evet fark var ama tepme sebebiyle sizi rahatsız edip bu tabanca da kullanılmaz dedirtmiyor. Bunu daha net bir şekilde yan yana kıyaslayacağım. Fırsat olursa videosunu da çekip yayınlarım. Örneğin belirli bir mesafede bir hedefe belirli bir sürede kaç isabetli atış yaptığımıza bakabiliriz. Eğer tepme farkı çok yüksekse isabetli atışlarda belirgin bir azalma olacaktır. Ancak ben bunun 10 mm aleyhine büyük bir fark olacağını sanmıyorum. Hele ki silaha alıştıktan sonra 9 mm den farkı yokmuş gibi kullanılabilinir diye düşünüyorum. Özellikle yivli tüfeklerimde uzun süredir magnum çap kullanıyor oluşum da belki bana bu süreçte yardımcı oluyordur.
Saygılar.
|