CZ 75B Tabancam
CZ 75B Tabancam:

Değerli forum üyeleri, ilk ve tek tabancam olan CZ 75 B’yi tanıtmak istiyorum.
CZ 75’i hepiniz bilirsiniz, bu Çekoslavakya (Çek Cumhuriyeti) üretimi silah, dünyanın en çok klonu yapılan tabancasıdır. Hatta ülkemizde klonunun da klonu yapılmıştır. Uzun yıllar polislerimize beylik tabanca olarak verilmiştir. Polisler bu tabancayı çok severler. Zira, bu tam boy  hizmet tabancası, hem dayanıklılığı hem atış isabetliliği hem de kolay tutukluluk yapmaması nedenleriyle polisler arasında BHP ile beraber efsanedir.

Hem tek hareketli hem de çift hareketli tetiğe sahip tabancanın uzunluğu 20,6 cm, namlusu 12 cm, genişliği 3,26 cm, yüksekliği 13,8 cm’dir. Boş şarjörlü ağırlığı 975 gr, dolu şarjörlü ağırlığı ise 1,175 kg’ dir.

Bu genel bilgilerden sonra benim tabancama geçelim. Tabancam 1994 yılında üretilmiş olup, emekli bir polisten devir aldım. Meneviş olan tabancanın yer yer boyası gitmiş ve ufak çizikler vardı. Ben de parlak krom yaptırdım. Yeni bir CZ 75 Stainless gibi duruyor.

[Resim: 3fjcoj1.jpg]

[Resim: 36k74na.jpg]

Tabancanın sağ tarafında kovan fırlatma penceresinin solunda imal yılı(94) yazıyor.

[Resim: 54447595059_05a9f6df88_n.jpg]

Pencerenin sağ tarafında hem gövde hem de sürgüde seri numarası yazıyor.

[Resim: 54447774285_6d05c14611_n.jpg]
Sol tarafta gövdede imal yeri, sürgüde amblem ve tabancanın markası ve modeli yazıyor.

[Resim: 5fcqjym.jpg]

Ayrıca,sürgü yakalama bırakma manivelası ve emniyet mandalı var. Çekme kertikleri sadece sürgüde
ve her iki tarafta. Yine şarjör çıkartma mandalı tetik korkuluğunda. Sökülüp sağ tarafa da takılabiliyor.

[Resim: 3sy2z6d.jpg]

[Resim: rfggwiu.jpg]

Namlu çift kilitli, sağ tarafa seri numarası yazılmış.

[Resim: 54447779815_99a19fda77_n.jpg]

Mermi atım rampası ve namlu içi  pırıl pırıl

[Resim: g4x0hq9.jpg]

[Resim: m7p2i5y.jpg]

Sürgü gövdenin içinde hareket ediyor:

[Resim: 54447781595_28d7e43fb5_n.jpg]
Gövdenin üstten görünüşü. Yıllar hiç zarar verememiş.

[Resim: qm2sips.jpg]

Sürgü içi, kilit bloklarının olduğu bölüm.Yaşına göre yıpranma, aşınma yok sayılır.

[Resim: dfnq5yx.jpg]

[Resim: h07sxj2.jpg]

Sahra sökümü yapılmış hali

[Resim: ezn2wxc.jpg]
[+] 15 kullanıcılar diyor Bu gönderi için barisdogan'e teşekkür ederiz.
Bul
Horozun tek hareketli haldeki şekli:

[Resim: oo5ebyi.jpg]

Çift hareketli tetik durumunda parmağımın erişim seviyesi:

[Resim: 3nr1jgo.jpg]

Tek hareketli tetik durumunda parmağın erişim seviyesi:

[Resim: 3qpg37b.jpg]

Parmağımın tetik üzerindeki duruşu:

[Resim: 32nolz0.jpg]
[+] 14 kullanıcılar diyor Bu gönderi için barisdogan'e teşekkür ederiz.
Bul
Ben tabanca almak için uzun süre araştırma yaptım. Özellikle tamamen çelik ve klasik bir tabanca istedim.Colt 1911 ve Sig P210 çok pahalıydı.BHP (Ondörtlü) pahalı değildi.Ama tetiği çok
sertti. Jericho CZ klonu olmasına rağmen,daha pahalıydı.Ancak görünüşü CZ kadar hoşuma gitmedi.Beretta F92 kaba geldi.Üstelik emniyet mandalının sürgü üzerinde olması bana göre
değildi.(Gövdesi alaşımdı.) SW 5906'nın fiyatı CZ'nin iki katıydı ve emniyet mandalının yeri hoşuma gitmedi.Sig Sauer P 226 ve 229'un gövdeleri alaşımdı ve fiyatları çok pahalıydı.

CZ7B'yi seçmemdeki nedenler arasında tam bir klasik olması, sağlamlığı, kolay tutukluk yapmaması, tek/çift hareketli tetik seçeneğinin olması sayılabilir. Yine fiyatının ülkemizdeki diğer tabancalara göre uygun olması da bir etkendi.(Yaklaşık 1.250 dolar) Ama,bence en önemlisi görünüşü. Tabancaya baktığımda "işte tabanca bu" diyebiliyorum. Bulundurma ruhsatlı alabildiğim için ağırlığı önemli değil. Uzunluğu, yüksekliği ve ağırlığı göz önüne alınırsa,taşıma için çok uygun değil.Saygı ile
[+] 11 kullanıcılar diyor Bu gönderi için barisdogan'e teşekkür ederiz.
Bul
CZ 75b nin alaşım gövdeli klonu olan Canik L120 sahibiyim. Harika bir silah. Aynı mı bilmiyorum ama bu yazılanlar dışında emniyet mekanizması çok hoşuma gidiyor. Emniyeti açtığım zaman silahı komple kilitliyor. Horoz, sürgü ve tetik oynamıyor.
[+] 6 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Ali Avcı'e teşekkür ederiz.
Bul
(22-06-2024, 00:08)Ali Avcı yazdı: CZ 75b nin alaşım gövdeli klonu olan Canik L120 sahibiyim. Harika bir silah. Aynı mı bilmiyorum ama bu yazılanlar dışında emniyet mekanizması çok hoşuma gidiyor. Emniyeti açtığım zaman silahı komple kilitliyor. Horoz, sürgü ve tetik oynamıyor.

Bildiğim kadarı ile CZ horoz tam istirahat halindeyken emniyete alınmıyor.
Canikler aynı durumda emniyete alınabiliyorlar.
si vis pacem, para bellum
[+] 5 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Actionman'e teşekkür ederiz.
Bul
CZ-75 preB tabanca için fener tavsiyesi rica ediyorum sayın yazarlardan. Tabi Türkiye'den temin edilebilirse makbul olur. Malum ithalat yolu kapandı.

Saygılar.
Bul
(27-04-2026, 23:55)musti267 yazdı: CZ-75 preB  tabanca için  fener tavsiyesi rica ediyorum sayın yazarlardan.  Tabi Türkiye'den temin edilebilirse makbul olur. Malum ithalat yolu kapandı.

Saygılar.

Cz-75 preB modellerinde picanity ray yok feneri nasıl takacaksınız?
Bul
Musti bey böyle şeyleri başka forumlarda da yazardı. Cevabını takip ettiğinden veya gerçekten satın alacağından değil, aklına geldiği için sorar genelde.
“Korkmadık, savaştık.”
Bilge Vezir Tonyukuk
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için cos30'e teşekkür ederiz.
Bul
Sn Musti267,

Bahsettiğiniz tetik korkuluğunun önüne takılan aparatları CZ75 (pre b, cz75 a artık nasıl betimlemek isterseniz..) vb tetik korkuluğunun yuvarlak/elips olduğu modellere takılmaya çalışılmasını önermem. Tetik korkuluğunun önü düz olan modellerde işe yarıyorlar.

Saygılarımla
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için turkmenoglu'e teşekkür ederiz.
Bul
(08-06-2026, 12:59)Bowie34 yazdı: musti267

Cz-75 preB modellerinde picanity ray yok feneri nasıl takacaksınız?

Bir filmde gördüm . Sönüp yanan karşısındakini görüşünü kapatan bir fener fikri ilham verdi.

Sağolsun sn. Türkmenoğlu  cevap yazmış.  Korkuluğa sabitlenen fener iş görebilirdi ama yuvarlak korkulukla piyasada zor. 

3D de özel yapım sabitleme bir aparatı olabilir.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi