Yorumları: 123
Konuları: 31
Teşekkür Alındı: 103 mesajda 363
Teşekkür Verildi: 336
19-03-2024, 22:54
Selamlar, polimer tabancaların hangi sıklıkta ve hangi temizleme araçları ile temizlenip, yağlanması gerektiğine dair akıllarda bir kaç soru var. Bunu buradan sorarak, polimer silahı olanların veya alacak olanların bilgilerinden yararlanıp; bilgilenmelerine vesile olabiliriz.
1- Polimer silahın atış sonrası temizliğinde BALATA TEMİZLEYİCİ mi, WD-40 mı, GAZ YAĞI mı yoksa bir başka temizleyici mi kullanılmalı? Bunlardan polimere zarar verebilecek olan var mı?
2 - Namlu temizliğini TEL harbi ile yapmak, çelik de olsa namlu içine zarar verir mi?
3 - Tabanca atıştan sonra en geç ne kadar bir süreye kadar temizlenmeli?
Yorumları: 3
Konuları: 0
Teşekkür Alındı: 3 mesajda 11
Teşekkür Verildi: 17
Sn AliGalip bey öncelikle selamlar.
Birinci sorunuzda bahsettiğiniz kimyasallar silah bakımı için üretilmiş ürünler olmadığından hiçbiri kullanılmamalıdır. Daha organik ve silahlar için üretilmiş menevişe, ahşaba ya da polimere zarar vermeyeceği üzerinde yazılarak belirtilen temizlik ürünlerini tercih etmek silahımızın ömrüyle eş değerdir.
İkinci sorunuzda tel harbiden kastınız sarı renkte olan pirinç ve türevleri ise namlu içine zarar verecek sertlikte değildirler. Mümkünse bu fırçaların kıl ve tel olarak ikili üretilmiş olanlarını kullanmak çok daha pratik oluyor. Harbi olarak üretilmiş bir ürünün namluya zarar verme olasılığı sıfıra yakın gibidir.
Üçüncü sorunuz ise çok can alıcı bir yerden gelmiş. Şahsım adına silah bakımı için şu zaman bu zaman yoktur. Yazın terlerim her akşam silerim yağlarım. Atış yaparım peşine siler yağlarım. Ben silahımı aşkla siler parlatırım ki o da bana o şekilde hizmet etsin. Lakin bu sıklıkta olmasa bile bir kaç ayda bir ya da belirli (500-1000) atış arası temizlik hem atış esnasında doğabilecek tutukluk ve türevi sıkıntıları ortadan kaldırır. Hem de silahınızı diri tutar. Bunlar benim naçizane fikirlerimdir. Eklenecek çok daha detaylı bilgiler vardır. İlerleyen zamanlarda eklenerek forumdaki bilgi çığ gibi büyüyecektir. Saygılar.
(20-03-2024, 00:29)waltherslv yazdı: Sn AliGalip bey öncelikle selamlar.
Birinci sorunuzda bahsettiğiniz kimyasallar silah bakımı için üretilmiş ürünler olmadığından hiçbiri kullanılmamalıdır. Daha organik ve silahlar için üretilmiş menevişe, ahşaba ya da polimere zarar vermeyeceği üzerinde yazılarak belirtilen temizlik ürünlerini tercih etmek silahımızın ömrüyle eş değerdir.
Kıymetli yorumunuz için teşekkür ederim.
Yorumları: 784
Konuları: 231
Teşekkür Alındı: 730 mesajda 3,905
Teşekkür Verildi: 1,311
20-03-2024, 12:31
(Son Düzenleme: 20-03-2024, 16:28, Düzenleyen: ceycey.)
Sn.AliGalip,1.maddede saydığınız yağ ve sıvıları ben tabanca temizliğinde kullanmıyorum.
Tabancalar için özel hazırlanmış ve daha ince yağlar var. Onlardan kullanıyorum.
(Gunex 2000 gibi) Av ve atıcılık aletleri-aksesuarları satan sitelerde özel yağlar satılıyor.
Polimer ve çelik tabanca ayırımı yapmadan her iki gurup için de kullanılabilir.
Aşağıdaki 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz:3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz.
• AliGalip (20-03-2024), Cemal Aydın (26-10-2024), Sabri (20-03-2024)
(20-03-2024, 12:31)ceycey yazdı: Sn.AliGalip,1.maddede saydığınız yağ ve sıvıları ben tabanca temizliğinde kullanmıyorum. Tabancalar için özel hazırlanmış ve daha ince yağlar var. Onlardan kullanıyorum.(Gunex 2000 gibi)
Teşekkür ederim, bunu dikkate alacağım.
Yorumları: 176
Konuları: 14
Teşekkür Alındı: 135 mesajda 390
Teşekkür Verildi: 458
3. Soru biraz genel sorulmuş. Silahin kendi özelinde üzerindeki kaplama silahın kullanimi hatta çalışma prensipi bile silahın temizlik sıklığını değiştirir.
Kısaca bir cevap vermek gerekirse namlu özelinde namlunun içinde barut artıkları tortu yapmaya başladığı zaman namlu uygun fırça ve yağ ile temizlenmeye başlanır.
Tehlikeli silahlar yoktur. Sadece tehlikeli insanlar vardır.
Şehit Amfibi Uzman Çavuş Muhammet Fatih Durhan
Şehit Polis Memuru Şeyda Yılmaz
Kurban İkbal Uzuner Kurban Ayşenur Halil
Aşağıdaki 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Shepherd'e teşekkür ederiz:1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Shepherd'e teşekkür ederiz.
• AliGalip (20-03-2024)
Yorumları: 59
Konuları: 4
Teşekkür Alındı: 45 mesajda 158
Teşekkür Verildi: 316
Konuyu biraz irdelemek için şu alıntıyı buraya bırakmak istiyorum. Aşağıdaki ibare Canik TP9 kullanma kılavuzundan alındı:
''4. Tabancanın namlusu, gövdesi, kapağı ve irca yayı sahra sökümü durumunda bir kaba konulan gaz yağı içine
atılarak bir fırça yardımıyla yıkanır. Daha sonra gaz yağı tabanca parçalarından uzaklaştırılıncaya kadar basınçlı
hava ile kurutulur. Bu işlem sonrasında yukarıdaki yağlama işlemi yapılır.''
Ne dersiniz?
Aşağıdaki 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için nutkey'e teşekkür ederiz:2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için nutkey'e teşekkür ederiz.
• AliGalip (20-03-2024), Shepherd (21-03-2024)
Yorumları: 553
Konuları: 140
Teşekkür Alındı: 530 mesajda 3,361
Teşekkür Verildi: 1,074
20-03-2024, 15:37
(Son Düzenleme: 20-03-2024, 15:41, Düzenleyen: Sabri.)
(19-03-2024, 22:54)AliGalip yazdı: Polimer silahın atış sonrası temizliğinde BALATA TEMİZLEYİCİ mi, WD-40 mı, GAZ YAĞI mı yoksa bir başka temizleyici mi kullanılmalı? Bunlardan polimere zarar verebilecek olan var mı?
Sn. AliGalip,
"Şehir efsaneleri" diye bir konu başlığı açmıştım. Bu yazdıklarınız tam oralık. Önerdikleriniz, silah temizliğinde bence hiç kullanılmaması gerekenler.
Silahta organik kısımlar varsa (plastik, deri, ahşap gibi kabza kapağı veya polimer silah gövdesi) balata temizleyicileri bunlara zarar verecektir.. Ancak metal kısımlar buna dayanıklı olup silah yağı ve koruyucuları metaller üzerinden sökmek için kullanılabilir. Yine de silah temizliği için şahsen tavsiye etmem.
WD 40 ı keza bir çok kişinin kulaktan dolma bilgi ile pas sökücü ve kirlilikleri temizleyici olarak silahta kullanılması önerir. Bazı kirleri temizleyebilir ancak bakır atıklarını temizleyemez. Ayrıca kaydırıcı özelliği de yoktur. Kuruduğunda sakız gibi yapışkan bir artık bırakır. Özellikle hareketli silah kısımlarının çalışmasını engeller. Sn. Lupus'un kulakları çınlasın, WD 40 ı sevmez, sevenden de hazzetmezdi
Gaz yağı / Kerosen silah üzerindeki pislik ve kirleri iyi temizlese da önemli bir sorunu vardır. Silahtaki meneviş gibi kaplamaları ve varsa boyaları kesinlikle bozar ya da kaldırır. Bence gazyağı da silah temizliğinde kullanılmaması gereken ürünlerdendir.
Saygılar
Fortis Fortuna Adiuvat
Yorumları: 784
Konuları: 231
Teşekkür Alındı: 730 mesajda 3,905
Teşekkür Verildi: 1,311
(20-03-2024, 14:59)nutkey yazdı: Konuyu biraz irdelemek için şu alıntıyı buraya bırakmak istiyorum. Aşağıdaki ibare Canik TP9 kullanma kılavuzundan alındı:
''4. Tabancanın namlusu, gövdesi, kapağı ve irca yayı sahra sökümü durumunda bir kaba konulan gaz yağı içine
atılarak bir fırça yardımıyla yıkanır. Daha sonra gaz yağı tabanca parçalarından uzaklaştırılıncaya kadar basınçlı
hava ile kurutulur. Bu işlem sonrasında yukarıdaki yağlama işlemi yapılır.''
Ne dersiniz?
Gaz yağının tabancanın özellikle polimer gövdesi ile sürgüsündeki boya ve kaplamalara zarar vereceğini düşünüyorum.
Bence Canik yetkilileri ya bir kaynaktan yanlış tercüme ettiler. Ya da bilmeyen birine yazdırdılar.
Aşağıdaki 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz:3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz.
• AliGalip (20-03-2024), nutkey (20-03-2024), Shepherd (22-03-2025)
Yorumları: 59
Konuları: 4
Teşekkür Alındı: 45 mesajda 158
Teşekkür Verildi: 316
Tüm kapıları kapattınız
Ölü yatırımımı kurtarmak için çok zorladım ama olmadı
|