AVM'ye giriş
Merhaba,
AVM'ye girişte çantamda multitool olduğu için içeri alınmadım. Multitool'un kesici ve delici alet içerdiğini söylediler ve içeri almama yetkileri olduğunu söylediler. Çantamda kapalı halde olduğunu ve AVM'de de zaten aynı aletin satıldığını belirttim. AVM'den satın alabilirsiniz ama içeriye onunla giremezsiniz dendi. Bunun hukuki dayanağı nedir? İçeriye multitool ile girme hakkım var mıdır?
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için hskizilcik'e teşekkür ederiz.
Bul
Aynısı başıma geldi. Avmde Pala diye tabir edilen kalitesiz kılıç benzeri bıçaklarda satılıyordu. Güvenliğe bunu da söyledim. O da bir şey yapamayacağını söyledi. Bende oradan bıçak alıp iade ve garanti işlemi yapmak istediğimde ne olacağını sordum. Sonra şefine durumu izah ettim. Mesleğimi sordu ve içeri girmeme müsade etti.

Hukukçu üyelerimiz daha iyi bilir. Kamuya açık alanlarda Anayasa kanunlari geçerli diye biliyorum. Avmnin yasaklaması kanunlara aykırı.
Tehlikeli silahlar yoktur. Sadece tehlikeli insanlar vardır.
Şehit Amfibi Uzman Çavuş Muhammet Fatih Durhan
Şehit Polis Memuru Şeyda Yılmaz
Kurban İkbal Uzuner Kurban Ayşenur Halil
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Shepherd'e teşekkür ederiz.
Bul
(01-09-2025, 22:44)Shepherd yazdı: Aynısı başıma geldi. Avmde Pala diye tabir edilen kalitesiz kılıç benzeri bıçaklarda satılıyordu. Güvenliğe bunu da söyledim. O da bir şey yapamayacağını söyledi. Bende oradan bıçak alıp iade ve garanti işlemi yapmak istediğimde ne olacağını sordum. Sonra şefine durumu izah ettim. Mesleğimi sordu ve içeri girmeme müsade etti.

Hukukçu üyelerimiz daha iyi bilir. Kamuya açık alanlarda Anayasa kanunlari geçerli diye biliyorum. Avmnin yasaklaması kanunlara aykırı.

Benzerini ben de sordum. İçeride satılan bıçaklardan söz edince, faturası olduğu sürece sorun olmaz dedi. Yani kaygıları güvenlik olsa ona da izin vermemeleri lazım. Demek ki kaygı güvenlik değil. Başka bir şey ama çözemedim. Benim de mesleğimi sordu. Ama izin vermedi. Akademisyen olunca girilmiyormuş demek ki içeri. Smile
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için hskizilcik'e teşekkür ederiz.
Bul
Yaşadığınız durumun hukukla izah edilecek bir yönü yoktur. Hukuk konuşabilmek için karşınızdaki kişinin asgari kavrama, muhakeme ve bilinç düzeyine sahip olması gerekir. Türkiye' de ise kamu kurumları dahil bir meseleyi hukuk çerçevesi içerisinde çözebilmek pek mümkün değildir zira asgari düzeyde dahi bir takım vasıflara sahip olan vatandaş sayısı çok düşüktür. O nedenle, karşılaştığınız sorunları sade bir vatandaş olarak hukuk sınırları içerisinde çözebilmeniz çok zor. Bu yüzden yaşadığınız durumu hukuki bağlamda ele almak bile fuzuli olacaktır. Her vatandaş kendince bir takım çözüm yolları bulmalıdır. Üzücü maalesef.
[+] 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Themis'e teşekkür ederiz.
Bul
(02-09-2025, 16:50)Themis yazdı: Yaşadığınız durumun hukukla izah edilecek bir yönü yoktur. Hukuk konuşabilmek için karşınızdaki kişinin asgari kavrama, muhakeme ve bilinç düzeyine sahip olması gerekir. Türkiye' de ise kamu kurumları dahil bir meseleyi hukuk çerçevesi içerisinde çözebilmek pek mümkün değildir zira asgari düzeyde dahi bir takım vasıflara sahip olan vatandaş sayısı çok düşüktür. O nedenle, karşılaştığınız sorunları sade bir vatandaş olarak hukuk sınırları içerisinde çözebilmeniz çok zor. Bu yüzden yaşadığınız durumu hukuki bağlamda ele almak bile fuzuli olacaktır. Her vatandaş kendince bir takım çözüm yolları bulmalıdır. Üzücü maalesef.

Hukuki durumu bilmek istiyorum. Ona göre haklarımı savunacağım. Gerekirse AVM yönetimini şikayet edeceğim. O yüzden soruyorum.
Bul
Yakında zamanda İstanbul Bahçeşehir de bulunan lüx bir AVM nin Güvenliği, ana giriş kapısından taşıma ruhsatlı olan arkadaşımızı, aynı gün farklı bir sorun yaşadıkları için güvenlik sebebi ile içeri silahla almadılar, kendisi kafelerin bulunduğu diğer kapıdan Xray cihazının uyarı vermesine rağmen, güvenlik tarafından ne ruhsat soruldu ne de farklı bir soru, rahat bir şekilde içeri girdi.
Bul
AVM’ler özel mülktür.AVM Yönetimi silahla girilmemesi yönünde karar almışsa, vatandaşın”benim silah taşıma hakkım var.”deyip zorla girme hakkı yok.Ya arabada bırakacaksınız,araba yoksa girmeyeceksiniz.Ya da silah/kesici alet olmadan geleceksiniz.Pavyon,bar,gece kulübünde de aynı durum söz konusu.Özel mülktür,sahibi isterse silahla sokmaz.Bazıları girişe anahtarlı kutular yaptırmış. Girerken tabancayı/bıçağı koyuyor,anahtarını alıyorsunuz.Çıkarken anahtarla açıp,silahı alıp gidiyorsunuz.Yasaya aykırı bir uygulama.Güvenlik görevlileri(polis-jandarma)dışında kimseye silahınızı bırakamazsınız,cezai sorumluluğunuz doğar.Kısacası,AVM özel mülk olduğundan,oraya girmek istiyorsanız,kurallarına uyacaksınız.İşinize gelmiyorsa girmeyeceksiniz.
[+] 5 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz.
Bul
(02-09-2025, 23:14)ceycey yazdı: AVM’ler özel mülktür.AVM Yönetimi silahla girilmemesi yönünde karar almışsa, vatandaşın”benim silah taşıma hakkım var.”deyip zorla girme hakkı yok.Ya arabada bırakacaksınız,araba yoksa girmeyeceksiniz.Ya da silah/kesici alet olmadan geleceksiniz.Pavyon,bar,gece kulübünde de aynı durum söz konusu.Özel mülktür,sahibi isterse silahla sokmaz.Bazıları girişe anahtarlı kutular yaptırmış. Girerken tabancayı/bıçağı koyuyor,anahtarını alıyorsunuz.Çıkarken anahtarla açıp,silahı alıp gidiyorsunuz.Yasaya aykırı bir uygulama.Güvenlik görevlileri(polis-jandarma)dışında kimseye silahınızı bırakamazsınız,cezai sorumluluğunuz doğar.Kısacası,AVM özel mülk olduğundan,oraya girmek istiyorsanız,kurallarına uyacaksınız.İşinize gelmiyorsa girmeyeceksiniz.

AVM her ne kadar özel mülk olsa da kamuya açık alan değil midir? Kamuya açık alanlarda ne yapılması ve yapılmaması gerektiğine ilişkin kurallar yok mu? Ayrıca silahla girilemeyecek kamuya açık yerlerin listesi kanunda yazıyor. Bunların içinde AVM yok. Ama özel mülk olan yerler var (özel eğitim kurumları gibi). Kısacası, hukuki bir dayanağı var mı, onu öğrenmek istiyorum.
Bul
Daha önce benim de başıma geldiğinden konuyu biraz araştırmıştım. Benim durumum daha farklıydı, görevli ile polemiğe girmeden güvenlik amirini çağırıp konuyu netleştirdik.

Özetle özel güvenlik görevlileri Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun'a (5188 sayılı Kanun Madde 7) dayanarak görev alanında, girişte üst araması yapabilir, X-Ray cihazı kullanabilir, tehlikeli eşyaların girişine ve silah sokulmasına engel olabilir. Ek olarak konuyla alakalı İçişleri Bakanlığı’nın Genelgeleri ve Valiliklerin Kararları olabilir. Ayrıca girişin kontrol altında olması, buranın özel mülk iradesiyle yönetildiğini gösterir. Mülkiyet hakkından dolayı mülk sahibi “şu eşyalarla giriş yasaktır” diyebilir. Yani “herkese açık” gibi görünse bile şartsız kamu alanı değildir. Belki hatırlarsınız haberlere de yansımıştı, bir kişiyi avm'ye iş kıyafetleri ile almamışlardı. İsterlerse bugün mavi kapşonlu ile giriş yasak da diyebilirler ve bizim istediğimiz kıyafeti giyme hakkımızın olması bir anlam ifade etmez.
Yanlışım varsa düzelt, eksiğim varsa tamamla  Shy
[+] 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için sentinel'e teşekkür ederiz.
Bul
Sn. hskizilcik

Babam emekli albay ve emekli olduktan sonra üzere plaza, konut avm gibi yerlerde güvenlik amirliği yaptı. Kendisinin her zaman dediği şey şudur: "özel mülke girerken mülk sahibinin koyduğu kurallara uymak zorundasınız" yani silahlı kişileri almıyorsa almaz sizde zorla giremezsiniz. özel mülkün Avm, restoran, bar, market olması işleyişi değiştirmez.

Kendimde market müdürlüğü yaptım ve güvenlik çalıştırdım. Son 5 senede yönetmelikler ne kadar değiştirmiştir bilmiyorum ama çok büyük değişiklik olmayacağını sanıyorum. Eğer size elinizde özel mülke poşetle giremezsiniz dersem giremezsiniz. Silah bıçak ufak bir detay sadece.

Bende sizin gibi avm de balta, bıçak, satır, multitool satılıyorken girilmemesi mantıksız bulsamda eğer mülk sahibi böyle bir karar almışsa uymak zorundasınız. Ki avm müdrü olan arkadaşımdan kendi ve civar avmlerde yaşanan olayları duydukça nedn silah bıçak sokmak istemediklerini anlıyorum. HErkes bir değil ve herkes bilinçli, kanunlara ve diğer vatandaşlara saygılı değil maalesef
Saygılarımla
Ailesini korumak isteyen biri. Canik METE SFT - Aksa Crossfire
[+] 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Taygunho'e teşekkür ederiz.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi