Yivsiz tüfek yasal namlu sınırı
Sene 2016 eski forumda sohbet muhabbet takılıyoruz. Hatırlarsınız bir aralar furya olmuştu. Savunma amaçlı çifteler, tek kırmalar yaptırıyorduk..

Ben de 47cm slug namlu, 12ga Huğlu tek kırma tüfek yaptırmıştım fabrikaya. Aradan vakit geçti satmaya karar verdim. Fruktoz23  Furkan kardeşim ile buluştuk. İkimiz de İstanbul'dayız. Onun bağlı olduğu silah ruhsat şubeye gittik. Her şey tamam prosedürü halledeceğiz.

Silah ruhsata girdik. Tüfeği verdik. Ruhsatlarımızı verdik. Memur bey tüfeği inceledi baktı, kaşlarını çattı, ne kadar kısa tüfek dedi. Metre çıkardı ve tüfeği ölçtü. Bize döndü bu tüfeğe ruhsat veremem yasal değil dedi.

Kaldık öyle bir süre cevap veremedik. Sonra anlatmaya başladım. Yok efendim 47cm ye kadar serbest. Zaten tüm fabrikalar bunu bildiği için yapıyorlar dedim. Yok dedi 51 cm den aşağısı yasak. Memur Bey yasak olsa Kadıköy silah ruhsat şube bunu bana verir mi dedim.

Onlar yanlış yapmışlar diye ben yanlış yapmam dedi. Kaldık elimizde tüfek Smile Tüm saygı ve nezaketimiz ile açıklamaya çalışıyoruz, rica ediyoruz. En sonunda tamam bu işleri çok iyi bilen bir arkadaşıma soracağım dedi. Ohh dedim bir derin nefes aldım.

Telefon açtı konuştu tamam, evet, tabii dedi kapattı. Döndü bize; size söylemiştim 51cm den aşağısı yasakmış dedi. Hafızam iyi değildir ama o günü hatırlıyorum. Gücüm enerjim sanki çekilmişti.

Ne yapayım ne edeyim derken aklıma ceycey  Celal Bey geldi. İki adım uzaklaştım aradım hemen. Celal Beye aradım anlattım durumu. Beraber şaşırdık nasıl yani dedik. Celal Bey hem benimle konuşuyor hem ekranda birşeyler arıyor. O zaman fark ettik hemen memur beyi ikna edecek, sunacağımız resmi ve açık bir kanun maddesi bulunmuyor internette.

Celal Bey bakarken ben de Kadıköy silah ruhsat şubeyi aradım. Şansıma hep evraklarımla ilgilenen memur bey çıktı karşıma. Anlattım gözünü seveyim yardım et çok garip bir durumda kaldık dedim. Allah razı olsun ilgilendi. 5 dakika sonra aradı bizim beklediğimiz şubeyi. Bizde kapının önünde bekliyoruz. Duyuyoruz konuşmayı. Tamam bekliyorum dedi. Kadıköy silah ruhsat Whatsapp tan ilgili maddeyi gönderdi ve ikna oldu memur bey.

Bu olaydan sonra lazım olur diye Cimere yazdım. EGM den gelen cevap ekte. Eski foruma koymuştum. İnanın gerekebiliyor tecrübe ile sabittir Smile

[Resim: bilgi2.jpg]
[+] 7 kullanıcılar diyor Bu gönderi için 1905sss'e teşekkür ederiz.
Bul
Hayal meyal olayı hatırladım. Bu konuda yasalarda bir hüküm yoktu. TS Standartlarında bulunmuştu.
Aslında yasa ile düzenlenmesi gerekirdi. Kısacası yivsiz tüfekte en kısa namlu boyunun 45,5 olması gerekiyor.
Yararlı bir bilgi oldu, teşekkürler.
[+] 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz.
Bul
Bu namlu uzunluğu sınırım tek yivsizlerde geçerli sanırım.Çünkü 40cm namlulu 22lr lik tüfek satılıyor MKE de.6136 da tüfek ile trabanca arasındaki fark namlu uzunluğu 30cm den kısa ise tabanca,uzun ise tüfek sınıfında geçiyor.Bu şekilde 29cm namlulu yivli bir silah tabanca.31cm namlulu bir silah yivli tüfek sınıfına girmiş oluyor galiba.
Bul
91/1779 Sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun'un 2.maddesinde tanımlar yapılmış:

f) Tabanca: Tam otomatik olmamak şartıyla, namlu uzunluğu fişek yatağı hariç otuz santimetreyi ve tüm uzunluğu elli santimetreyi geçmeyen, dumanlı veya dumansız barut veya bu neviden bir patlayıcı ve itici güç ile gülle, mermi, saçma veya füze ile gaz ya da diğer nesneleri atabilen, belli bir çapta namluya uygun imal edilmiş ateşli silahları,

h) Yivli av tüfeği: Namlu uzunluğu fişek yatağı hariç otuz santimetreden fazla, uzun menzilli ve delici güce sahip, sabit dipçikli, tam ve yarı otomatik atış yeteneği olmayan ve münhasıran avda veya atıcılıkta kullanılan ateşli-yivli silahları,.........

Ateşli silahın namlu uzunluğu 30 cm'yi geçmiyorsa(30 dahil) ve tüm uzunluğu 50 cm'yi geçmiyorsa(50 dahil) tabanca, namlu uzunluğu 30 cm'den fazlaysa(31 ve üstü)yivli tüfek sayılıyor.

Yivsiz tüfeklerle ilgili de böyle bir düzenlemenin yapılması gerekiyordu.
[+] 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz.
Bul
2024 Subat sonunda mevcut yivsiz ruhsatimin yenilemesi icin Corlu Emniyet Mudurlugune gittim, evraklarimi ilgili birime verdim. Gorevli memur tum tufekleri sok bakalim dedi, sira ile sokmeye basladim. Once 28 kalibre Catusu soktum namluyu cikarinca olcumlere basladi, sonrasinda cifteyi, tek kirma 410 Armsani ve en son 12 kalibre stoegeri olctu. Sanirim namlu boylarindan emin olamadi ki daha tecrubeli oldugunu dusundugum yan masadaki memur ile gorustu. Bu arada tufeklere ait faturalari sordu, kopyalari burada dedim, bakayim dedim, bakti, nedenini anlamadim sorup islemi zora sokmakta istemedim.
Bir onceki ruhsatta Stoegerin yedek namlusunu Armsana islemislerdi, bunu soyledim, sorun degil dosyaya bakar hata varsa duzeltiriz dedi.
Sonrasinda neden bu namlular bu kadar kisa ne avliyorsun diye sordu. Av yapmiyorum hedef aticiligi yapiyorum deyince konuyu daha fazla uzatmadan islemleri yapti.
Eski ruhsatlarim Istanbul Avcilar'dandi ve Avcilar subedeki memur tufekleri ne sokturmus, ne namlu boylarini olcmus ne de devir ve satinalma haricinde ruhsat yenilemede faturalari istemisti.
[+] 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için bilhan'e teşekkür ederiz.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi