15-08-2025, 12:21
MESKUN MAHAL DIŞINDA TAŞIMA RUHSATLI SİLAHIMIZ İLE GEREKLİ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALARAK ATIŞ YAPABİLİRMİYİZ ?
|
MESKUN MAHAL DIŞI SİLAH DENEMESİ
|
|
15-08-2025, 12:21
MESKUN MAHAL DIŞINDA TAŞIMA RUHSATLI SİLAHIMIZ İLE GEREKLİ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALARAK ATIŞ YAPABİLİRMİYİZ ?
15-08-2025, 12:26
En yakın meskun mahale en az 500 m mesafede olursa yapabilirsiniz.
15-08-2025, 13:30
Bununla ilgili bir kanun bulamadığım için ben de Jandarma bir arkadaşa sormuştum. Bir polis sitesinde de bu mesafeyi 1 km olarak vermişler. Anladığım kadarıyla burada önemli olan çevrede bulunanlara rahatsızlık ve yorgun mermi riski yaratmamak. Ancak herhangi bir şikayet olursa ve gelen güvenlik görevlisi işgüzar biriyse TCK 170 (genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması suçu) üzerinden işlem yapabilir. Ben bugüne kadar Ankara'da bu şekilde hedef atışları yaptım. Son olarak keşfettiğim özel Değirmen Avlak (Çubuk) diye bir yerde az bir ücret ödeyerek onların poligonunda atış yaptım.
17-08-2025, 17:40
Gri bir alan . Kimse şikayet etmiyorsa sorun yoktur.
17-08-2025, 18:44
Bu ülkede neresi ne belli değil ki. Adamlar avlak haritası yayınlıyor. Şehir merkezleri bile avlak görünüyor. Karar verin avlak mı meskun mahal mi??Meskun mahal neresi belli değil. Bu sene av yaptığınız yere imar mı çıktı ev mi yaptılar vatandaş bunları neden takip etsin ?? Ayrıca vatandaşın görevi midir meskun mahal sınırını belirlemek? Herkes elinde mesafe ölçerle mi geziyor ? Sınırını dahi doğru düzgün belirleyemedikleri yeri meskun mahal diye adlandırıp vatandaşa eziyet etmek de ayrı bir saçmalık. Av sezonu dışında ve kota almadan yivli yivsiz av tüfeği ile atış yapmak da yasak. Nereden tutsan elinde kalır tam bir garabet.
Geçtiğimiz hafta, piyasadaki 9X19 mm fişeklerden test etmediğimiz 11 diğer markayı test etmeyi düşündük. Önceki denememizde meskun mahal dışında jandarma tarafından basılıp uyarıldığımız için bu kez haber verip de gidelim dedik.
Karakol komutanının dedikleri: "Meskun mahal dışında atış yaparsanız, biz görmezden gelebiliriz, ancak 112 ye şikayet olursa; gelir ruhsatlı da olsa silah ve malzemelerinize el koyarız. Gidin poligonda atın..." Yasalarda böyle bir şey olmadığını söylememiz fayda vermedi. Yanımızda avukatla dolaşsak bile faydası yok anlaşılan. ABD deki gibi NRA benzeri güçlü bir sivil toplum kuruluşumuz olmadıkça bu sorun böyle devam edecek. Meskun mahal dışı sorunu, Meskun mahal kabusu olmaya başladı... Yasalara saygılı silahseveriz ama ne diyelim, hukuk değil kanun ülkesiyiz işte... Saygılar
Fortis Fortuna Adiuvat
28-11-2025, 23:59
Sayın forum üyeleri. Yıllardır ceza hukukundan ekmek yiyen birisi olarak müsadenizle bu konuda bir kaç söz etmek isterim.
Meskun mahalde silah atma kavramı 1 Haziran 2005 tarihinde yürürlükten kalkan 765 Sayılı Kanunun 264. maddesinin 7. fıkrasında düzenlenen bir suç idi. Fakat 765 sayılı kanunun 1 Haziran 2005 tarihinden yürürlükten kalkıp 5237 Sayılı Türk Ceza Kanununun yürürlüğe girmesi ile birlikte artık kanunlarımızda meskun mahalde silah kullanmak şeklinde bir suç bulunmamaktadır. Bunun yerine 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunun 170/1-c bendinde düzenlenen korku kaygı panik yaratacak tarzda ateş etme olarak isimlendirilen suç ihdas edilmiştir. 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunun 170/1-c bendi "kişilerin hayatı, sağlığı veya malvarlığı bakımından tehlikeli olacak biçimde ya da kişilerde korku, kaygı veya panik yaratabilecek tarzda silah etme suç olarak düzenlenmektedir." Dolayısıyla jandarma yada polis arkadaşların söylediği 500 metre bir kilometre gibi kavramların yasal bir dayanağı yoktur. Uygulamada bu iş nasıl oluyor diye sorarsanız yani mahkemeler bu konuda karar verirken neyi gözetiyorlar diye soracak olursanız. Size şöyle anlatabilirim mahkeme gerektiğinde keşif yapıyor ateş edildiği yere en yakın yerleşim birimindeki ev yada iş yeri ile olan mesafe ölçülüyor silah sesinin ölçülen bu mesafede duyulup duyulmayacağı duyulması halinde korku yada paniğe neden olup olmayacağı değerlendirilmektedir. Yani yerleşim yerinden uzakta silah sesinin duyulmayacağı kadar uzakta ateşlenen mermi çekirdeği yada yivsizler için saçmaların olağan olarak kişilere ulaşamayacağı yerlerde yapılan atışlar suç teşkil etmemektedir. (28-11-2025, 23:59)nebukadnazar yazdı: Sayın forum üyeleri. Yıllardır ceza hukukundan ekmek yiyen birisi olarak müsadenizle bu konuda bir kaç söz etmek isterim. Sn nebukadnazar, Konunun uzmanı olarak verdiğiniz net bilgi için teşekkür ederim. Hem yaşadıklarımızdan, hem de duyduklarımızdan hareketle naçizane düşüncem ''meskun mahalde silah atma'' kavramı bizim için daha iyi idi. ''Kişilerde korku, kaygı veya panik yaratabilecek tarzda ateş etme'' soyut bir kavram. Ölçülmesi zor, ölçen kişiden kişiye tamamen değişen sonuçlara açık. Bir yorum. Şöyle bir örnek vereyim; liseye giden oğlum boş yani atılmış 12 ga fişek kovanını okula getirmiş, arkadaşları merak etmiş, kovan üstünde muhabbet yapacaklar (haberim yoktu, olsa izin vermezdim, sebebi toplumun bir kısmına bazı şeyleri anlatmak mümkün değil, polemiğe gerek yok). Kadın beden öğretmeni bunları görmüş, paniğe kapılmış, kovanı alıp müdür yardımcısına koşmuş. Neyse ki m. yardımcısı sağduyulu genç bir arkadaş, boş kovanı çöpe atıp, bir daha getirme deyip konuyu kapatmış, çocuk anlatınca benim haberim oldu. Okula getirilmesi yasak olan bir şeyi savunmuyorum yanlış anlaşılmasın, anlatmaya çalıştığım toplumumuz bu konuda çok bilinçsiz, boş bir fişek kovanının boş bir kibrit kutusu kadar zararsız olduğunu anlatmak mümkün değil. Arazide atış yaparken, sesi duyan kişi beden öğretmeni bayan olursa ki olabilir toplumun büyük yüzdesi bu şekilde, şikayet eder. Çünkü paniğe kapılır. Silah sesi duymasına ihtiyaç yok, silah kelimesini çağrıştıran bir şey aklından geçtiğinde zaten paniğe kapılır. Bu kafada bir insan 'bilir kişi' olarak değerlendirmeyi yapabilir, bu da çok mümkün çünkü toplumun genelinin silah mevzununa bakışı ortada. Çok uzattım ama son olarak benim düşüncem, her ne kadar maddi - manevi zorlayıcı olsa da en iyisi; avcılık belgesi ve prosedürü ile doğada atış yapmak, özellikle İstanbul ve benzeri şehirlerde.
30-11-2025, 00:04
(29-11-2025, 09:17)blacksea yazdı:Sayın Blacksea(28-11-2025, 23:59)nebukadnazar yazdı: Sayın forum üyeleri. Yıllardır ceza hukukundan ekmek yiyen birisi olarak müsadenizle bu konuda bir kaç söz etmek isterim. Söylediklerime açıklık getirmek adına sadece küçük bir ekleme yapmak istiyorum açık alanda atış yapılırken elbette duyan kişiler olacaktır. Birincisi hukukta mutad olarak ifade edilen kelime ile olağan olarak orada kişilerin bulunmasıdır. Daha da açığı siz atış yaparken 50 metre yanınızdan insanlar geçebilir bu insanlar korku ve panik açısından dikkate alınmayacaktır. Dikkate alınacaklar yerleşik olarak bulunan ve iş yerinde insanlardır. Elbette korku ve panik kişiden kişiye değişir. Ancak burada subjektiflik değil objektiflik esas alınır yine hukuki bir tabirle "makul surette düşünen orta zekada insan" algısı esas alınacaktır. |
|
« Önceki Konu | Sonraki Konu »
|