Benelli Nova vs Remington 870 vs Mossberg 590
Merhabalar siz formdaki değerli silah sever ve bilgili dostlardan tecrübenize dayanarak en doğru kararı verebilmek için tavsiye ve önerilerinizi duymak isterim.

Uzun süredir ithal pump-action tüfeklere karşı bir zaafım var ve yeni bir modeli daha envanterime katma arayışına girdim. Şu an kullandığım fabarm sdass pompalı tüfeğimin mekaniğinden oldukça memnunum fakat sadece zaman içerisinde şunu fark ettim daha kompakt daha kısa bir modelin bana daha iyi oturacağını düşündüm. 1.72cm boyunda geniş omuzlu bir fizikteyim şu an kullandığım fabarm sdass toplam uzunluğu 102cm. Dipçik LOP uzunluğu 36.5cm.

Şunu öncelikle belirtmek isterim ki alacağım tüfekleri kesinlikle deneyerek bakarak alacağım o yüzden bu saydığım her tüfeğin her modeline erişme imkanım yok yaşadığım yerdeki bayiden alacağım.

1. Model = REMİNGTON 870 TACTİCAL PİSTOL GRİP

Remington 870 ölçüleri gayet hoşuma gitti 6+1 47cm namlulu ayarlanabilir dipçikli en az 92 en fazla 99cm olabilen oldukça kompakt bir model tam istediğim gibi. Evet Remington 870'ler efsane pompalılardır fakat Remington markası 2007 yılında freedom group adlı meksika menşeili bir şirkete satılınca kalite oldukça düşmüş. Boya, pas, tahliye problemleri oldukça yaygınlaşmış. 2020 yılında ise tekrar amerikalı rem arms şirketine geri dönmüş ve kalite oldukça düzelmiş problemler azalmış fakat bazı kullanıcılar yinede extractor problemlerinin devam ettiğini söylüyor. Benim alacağım tüfek 2023 model yani güncel bir model rem arms üretimi. Fakat extractor konusunda çekiniyorum yani ürünün 2 yıl garantisi bile olsa o kadar para verdiğim bir üründe sıkıntı yaşamak istemiyorum. Malum burası Amerika değil extractor değiştirmek daha sağlam aftermarket parçalar bulmak imkansıza yakın. Eğer güncel remington 870 kullanan arkadaşlar varsa yorumlarınızı bekliyorum.

2. Model = Mossberg M590 7 shot

Mossberg tam anlamıyla mekanik olarak bana çok güven veriyor maverick 88 ile baya bir tecrübem oldu mekanik sadeliği, söküp takınca parçaların ne kadar basit oluşu çok hoşuma gitti çok az yay ve pim var en ince parçasına kadar sökmek takmak çok keyifli. Yani mossberg'e mekanik olarak bayıldım 590 modelininde kalitesi daha üsttedir diye düşünüyorum. 590 modelini benim için remington'ın gerisine atan tek unsur pistol grip olmaması. Yani remingtonda ayarlanabilirlik ve kompaktlık çok hoşuma gitti ama mossberg'de sabit 35.2cm dipçik var. Sizce benim gibi 1.72cm boyunda birisine tam oturur mu yoksa hala uzun mu gelir ?

3. Model = Benelli Nova

Aralarında en kaliteli en iyi işçilikli ve 10 yıl garantisiyle en çok güven veren tüfeğin benelli olduğundan şüphem yok mekanik ve malzeme kalitesi olarak kusursuz bir model. Fakat hem yine 102cm uzun olmasıyla hemde 4+1 kapasiteye sahip olmasıyla bana bir tık soğuk geliyor. Belki uzatma aparatı bulunabilir sonuçta stoeger benellinin distürbitörü ve getirtilebilir. Ama uzunluk konusu yine canımı sıkabilir 36.2cm LOP uzunluğuna sahip bir dipçiği var. 

Kısacası böyle yüksek bütçeli 3 ürün arasından verdiğim paraya karşı beni asla pişman etmeyecek üzmeyecek keşke dedirtmeyecek. Omzuma en iyi oturacak modeli aramaktayım arkadaşlar. Sizinde fikirleriniz benim için önemlidir son kararı vermemde etkiniz olacaktır. Okuyup vaktini ayıran benim gibi silah sever dostlara yardımcı olan herkese sevgiler saygılar teşekkür ederim
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için EmreBey'e teşekkür ederiz.
Bul
Sn EmreBey;

Müsadeniz ile ilk elden edindiğim tecrübelerimi paylaşayım.

Öncelikle kendiniz denemeniz ve sizin kendinizi rahat hissettiğiniz marka modeli kendiniz seçmeniz lazım.
İkincisi pompalı tüfekte hiç bir zaman %100 güvenlik ve mekanik çalışma sıhhati aramayın. En güvenilir hangisi derseniz benelli süpernova dır. Ama muhtemelen size uzun gelecektir. 182 boyundayım ve ben bile her elime aldığımda uzun bir tüfek olduğu gerçeği ile yüzleşiyorum.
Üçüncüsü yivsizlerde en güvenilir tüfek benelli süpernovadır.

Pompalı dünyasında güvenilirlilik sıralaması
Benelli süpernova, Winchester 1300 defender den ibarettir. Geri kalanların kendilerine has handikapları vardır. illa sıralamaya başka model koymamak size rahatsızlık verecek ise ilk ikisi ile arasında ciddi aralık bulunmasına rağmen remington 870 police (93 öncesi üretimler) modelini ve arkasından nova, 590 vs koyabilirsiniz.

1. Remington 870

Dipçik yapısı silah severlerin büyük bir çoğunluğuna uyar. 190 dan 170 cm boya kadar kullanan arkadaşlarımdan hiç birinin tüfeğin dipçik açısından veya uzunluğundan şikayet ettiğini hiç ama hiç görmedim, duymadım. Dipçik neredeyse herkese uyacak kadar ergonomik yapılmış.

Atış keyfi anlamında remington 870 6+1 modellerden daha çok keyif verecek bir tüfek yoktur. Benzer atış konforu sunabilecek çizgiye sahip bir pompalı tüfek de yoktur ama süpernova comfortech de atış sırasında ideale yakın bir konfor sunar (ah o uzun yapısı olmasa... rem870 ile birinciliği paylaşırlardı)

Remington 870 ler hiç bir zaman her koşulda güvenilirlik sunabilen bir tüfek olmadı. Police, wingmaster, marine serileri özellikle 93 öncesi üretimler çok kalitelidirler, güvenilirlikleri çağdaşlarına göre yüksektir. 2000 öncesi bir nebze iyidir halen.

870 lerin sert fişeği sevmedikleri zamanlar olur, bazı marka model fişekler ile de pek anlaşamaz. Genelde tutukluk şekli fişeğin tahliye sırasında sıkışması şeklide meydana gelir.

2. Mossberg 590

Çok sert fişeği hiç sevmezler. Sert fişeklerde de nazlandığı zamanlar olur. Remingtonun dengesini ararsınız. Remingtondan tek bir üstün yanı fişek tahliyesi fonksiyonelliğidir.

3. Winchester 1300 defender

Sadece orijinal usa üretimleri mekanik sıhhat anlamında kusursuzdur. Yerli üretimler usa görünüşlü yerli pompalı tüfek olmaktan öteye geçemediler. 7+1 kapasitesine rağmen hafiflik ve ebatsal anlamında liderdir. Hafif olduğu için asla atış keyfi yaşatmaz size. 3-5/5-10 atış yapıp kenara kaldırayım dersiniz.

4. Benelli süpernova

Benelli süpernova varken nova alınmamalı derim.

...........

Bunları da göz önünde bulunduruyorum ama kendi saydığım marka model içinden seçeceğim derseniz.

Önceliğiniz çalışma sıhhati ise
İkisini de alıp omuzladınız ve ikisinde de kendinizi rahat hissettiniz diyelim.
870 ve 590 arasından 590 ı seçerdim. Kovan tahliyesi ise konu, 590 biraz daha önde.

Önceliğim estetik ve kalite olsaydı
Eski 870 leri seçerdim. Şu an güncel olarak üretilen 590 ile 870 tactical arasında estetik ve kalite açısından ciddi bir fark yok.
Ama tarz ve denge ve ergonomi ise konu, 870 açık ara önde. Bununla birlikte anlatmaya çalıştığım üzere size bunların içinde sonuna kadar sizinle devam edecek ve keşke dedirtmeyecek tüfek yok.

Ben her ikisi ile de gayet mutlu olabilirim. İki model arasında seçim yapmak şart ise, atışı çok yapacaksam 870 alırdım, güvenlik ise önceliğim 590 ı seçerdim.

Saygılarımla

Pistol grip yerine tabanca kabzeli dipçik diyelim; pompalı tüfek için makul bir özellik değildir.
İyi yarı otomatikler için avantajı dezavantajının önüne geçebilse de, pompalı tüfekte hız ve açı kaybı yaratır. Genelde taktikool olmayı seven kullanıcılar tabanca kabzeli dipçiği olan tüfeklere çekilirler.
Hiç bir avcıda,
Güvenlik amaçlı pompalı kullanmayı tercih eden konuya hakim birisinde tabanca kabzeli dipçiği olan pompalı göremezsiniz. Varsa bunun sebebi evde keyif tüfeği olarak görülmesi veya 2. 3. 4. tüfek olarak evde tutulması sebebi iledir.

Evde tek tüfeği olan, seçimini de pompalı tüfekten yana kullanmış, üstelik bu tüfeği de tabanca kabzeli olarak edinen kişi en iyi ihtimalle amatör olarak tanımlanabilir.

Saygılarımla
[+] 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için turkmenoglu'e teşekkür ederiz.
Bul
Yorumunuz için teşekkür ederim. Tercihim 870'ten yana oldu şu an türkiyeye gelen/gelmiş tüm remington modelleri 2020 rem arms dönemi sonrasında üretilmiş yani güncel üretimler. Hangi yıl ithalat olduysa o yılın ürünü gelmiş. Seri numarası da tarihle uyuşmakta. Evet katılıyorum Remington 870'ler 2000'lere kadar çok üstün bir kaliteye sahipti aşırı pürüzsüzlerdi özellikle fieldmaster wingmaster gibi avcılara hitap eden modeller "smooth as butter" gibi deyimlerle mekanizmanın yağ gibi kaydığını çok özenle üretildiğinden hep bahsediliyor yabancı video ve formlarda. Fakat yeni Rem arms firmasıda kaliteyi oldukça düzeltmiş pas ve boya sorunlarını minimuma indirmiş, kullanma kılavuzunda dahi özellikle atım yatağının namlu başlangıç noktasını yani chamber kısmının iyice yağlanması gerektiği aynı zamanda extractor tırnağınında yağlanması gerektiğinden bahsetmişler. Benelliniz ile size keyifli atışlar diliyorum kesinlikle kalite konusunda 1 numara ama uzunluk konusunda yanılmadığım iyi oldu bayide de kocaman geldi Smile

Pistol grip konusunda herkesin farklı bir görüşü olabilir şahsen düz geleneksel dipçikten daha rahat ve hakim hissettiriyor. Tabii ki avcı veya spor amaçlı kullanan kişiler kendilerine göre düz dipçiği çok anlamlı bulabilir bende avcı olsaydım düz dipçik tercih ederdim fakat artık uzun tüfek kullanmaktan sıkıldım belki herkese ortalama normal gelen tüfekler bana uzun hissetiriyordu her markada ayarlanılabilir düz dipçik sunmadığından tabanca kabzenin vermiş olduğu kompaktlıktan çok memnunum. Tek tüfeğide pistol gripli (tabanca kabzeli dipçiği) olan kişileri de amatör olarak nitelendirmeyi uygun bulmuyorum en basitiyle karşınızdaki hedef canlı veya cansız bile olsa kimse ne tür dipçikle vurulduğundan hayıflanmaz. Benellinin LE law enforcement sitesine girdiğinizde göreceğiniz çoğu model tabanca kabzelidir. Remington 870'in gerçek polis birimlerinin envanterinde bulunan polis magnum modellerinin çoğu tabanca kabzelidir. Trade in sitelerinde yani polis birimlerinden ihaleye çıkmış tüfeklerin çoğu bu şekilde. İlla tabanca kabze olacaksa otomatik olacak diye bir şart yok. Remington 870 tabanca kabzeye uygun tasarlanmış bir tüfek. Crossbolt emniyet ve pompa kilit tuşlarına rahatlıkla erişilebiliyor. Mossberg olsaydı kesinlikle düz dipçiğe göre tasarlanmış hak verirdim baş parmak emniyet pozisyonu, pompa kilit tuşunun tetik korkuluğunun arkasında olması gibi detaylar kesinlikle düz dipçik içindir. Kısaca herkes belirli tabulara uymaktansa kendisine ne en doğru hissettiriyorsa ondan yana olmalıdır diye düşünüyorum.

Bu arada tek tüfeğim yoktur uzun yıllardan beri pompalı tercih ediyorum fabarm sdass, franchi pa8 ve mossberg maverick 88 ile güzel tecrübelerim oldu artık bir yenisini daha deneyeceğim.

Tecrübe ve bilgilerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim
Bul
Sn.EmreBey,

Almayı tasarladığınız pompalı tüfeklerin hepsi bu tür tüfeklerin en iyileri. Ancak sn turkmenoglu'nun da dediği gibi artık Benelli Nova üretimi yok, Benelli supernova mevcut.

Birçok tüfeğe sahip olduktan sonra pompalı platformunu denemek istedim. Aklım hep o muhteşem kurma şıkırtısı ile Remington 870 de idi. Fakat o dönemin üstatlarından Sn. Lupus ve Sn. XIII ün tavsiyeleri ile benelli supernova tactical de karar kıldım. Comfotech dipçiklisi yoktu, uzatılabilir dipçikli, tabanca kabzeli 47 cm namlulu modelini aldım:

[Resim: MG-2848.png]
Şarjör uzatma borusu ekleyerek 7+1 kapasiteye ulaştım. Sürgü manüplasyonunu yumuşatmak için Sn. Lupus'un önerisi ile sürgü kollarını zımparalayıp parlattım. Oldukça akışkan bir çalışmaya kavuştuğumu söyleyebilirim:

Bu güne kadar her gramajda, her boyda 12 Ga mühimmatı bir taş değirmen gibi sorunsuz bir şekilde öğüttü. Fişek seçme gibi bir derdi de yok. Açıkçası ben aldığım için memnunum.

Tabanca kabze konusunda artı ve eksilerini bilerek değerlendirme yapmak lazım:

Avantajları
1️⃣ Daha Güçlü Kavrama
  • El bileği daha doğal bir pozisyonda kalır.
  • Özellikle hızlı manipülasyon ve pompalama sırasında kontrol artar.
  • Eldivenli kullanımda avantaj sağlar.
2️⃣ Geri Tepme Kontrolü (Belirli Koşullarda)
  • Omuzlanmış ve doğru duruşta kullanıldığında, tüfeği gövdeye “kilitlemeyi” kolaylaştırır.
  • Taktik atış pozisyonlarında daha stabil olabilir.
3️⃣ Tek Elle Manipülasyon Kolaylığı
  • Kapı açma, ışık kullanma gibi senaryolarda tüfeği tek elle daha rahat sabitlemeye yardımcı olur.
4️⃣ Modern Aksesuar Uyumu
  • Ayarlanabilir dipçik, katlanır sistemler ve AR tarzı platformlara daha uygun.

Dezavantajları
1️⃣ Av İçin Ergonomik Değil
  • Kuş avında hızlı omuzlama ve akıcı salınım (swing) gereklidir.
  • Tabanca kabze, klasik düz dipçiğe göre hedef takibini zorlaştırabilir.
2️⃣ Recoil Transferi
  • 12 kalibre güçlü fişeklerde geri tepme doğrudan bileğe yük bindirebilir.
  • Özellikle “pistol grip only” (dipçiksiz) kullanımda kontrol ciddi şekilde zorlaşır.
3️⃣ Doğal İşaretleme (Pointing) Dezavantajı
  • Klasik av dipçiği, insan anatomisine göre hedefe doğal hizalanır.
  • Tabanca kabze, içgüdüsel nişan hissini azaltabilir.
4️⃣ Uzun Süreli Atışta Yorgunluk
  • El bileği daha dik pozisyonda olduğu için uzun süreli kullanımda yorucu olabilir.

Bunları bir tablo haline getirirsek:

[Resim: Ekran-Resmi-2026-02-14-11-32-43.png]
Amaca göre tabanca kabze kullanıp kullanılmayacağı ortada. Tabanca kabze seçimini bence acemilik olarak nitelendirmemek gerekir. Özellikle savunma amaçlı alacaklar için (herne kadar savunma için pompalı önerilmese de) taktik kullanımda avantaj bile sağlayabilir.

Remington alırsanız da keyifle, iyi günlerde kullanmanızı dilerim.

Saygılar
 Fortis Fortuna Adiuvat
[+] 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
Bul
Sn Sabri savunma amaçlı kullanım şartları herkesin zihninde değişiyor sanıyorum.

Benim aktardığım bilgiler kendi kişisel tecrübemle ulaştığım sonuçlar. Bir başkası farklı sonuçlara ulaşabilir mi neden olmasın.

Tabanca kabzeli tüfeklerde tüfeği sağa sola çevirip veya namlu ekseninde döndürüp ani atış yapmak biraz daha zor. Hatta tutuş sebepli rahat dönülebilen açıda azalma olduğunu da değerlendirebiliriz rahatlıkla. Taktik kullanımda tabi ki avantajları yadsınamaz, ama bahsettiğim açı kaybı benim için çok önemli mesela. Eve akşam dönüp dönmeme konusunda ciddi bir çarpan olabilecek bir husus.

İşi bilenin elinde sabit dipçik veya tabanca kabzeli tüfek olmasının da pek önemi yok. Yivsiz tüfek kullanımında kondisyon ve fiziksel yetiler de fazlaca önem arzediyor. İnce bilekli biri için tabanca kabzeli tüfek kimi durumda daha avantajlı iken kimi durumda daha büyük handikap olabiliyor örneğin.

Bu konuda; önerim şu olur.

Sabit durarak, tüfeği düz tutarak hedeflere atış yaparak değil de; gerçekten bir parkurda ilerlerken, bu sırada kah oturarak, kah çömelerek kah yürürken kah sağınızdaki kah solunuzdaki hedeflere hızlıca dönerek, tüfeği de olası namlu ekseni açılarında döndürerek ateş etmeli ve gerçek hayat savunma senaryosunu simüle etmeli. Kişinin bunu yapmadan kendisi için neyin iyi olduğunu anlaması pek kolay olmaz diye düşünüyorum.

Sn EmreBey;

Temenniniz için teşekkür ederim ama Ankara'da yivsizle çıkıp atış yapabilmek zor. Eskiden pazar günleri sabahın 5 inde kalkar Sn Gunman ile bulup atışa giderdik Smile Son on yıldır sadece bir kez Sn Sabri'nin Berettası ile tek bir atış yaptım. 870 olsun süpernova olsun maverick olsun öylece bekliyor yıllardır. Artık sabah o saatte kalkıp onca yol gidip dağa çıkacak haleti ruhiye yok Smile

"Remington 870'in gerçek polis birimlerinin envanterinde bulunan polis magnum modellerinin çoğu tabanca kabzelidir." doğru tespit, ancak örnek olay videolarına bakmak ve polislerin o tüfekleri nasıl kullandığını irdelemek de lazım. O tüfekleri genellikle arabayı sütre yapıp sabit durarak ve hedefi bekleyerek kullanıyorlar.

Konuyu uzatmayacağım, yukarıda gerçek hayat savunma senaryosunda tüfeğin nasıl test edilmesi gerektiğini belirttim. Herkes dener kendi sonuçlarına ulaşır. Sonuçlar burada video ile paylaşılırsa kullanıcılar için de örnek teşkil eder.

Bende tercihimi 870 den yana kullanırdım, resim bekliyoruz, keyifli atışlar dilerim.

Saygılarımla
[+] 4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için turkmenoglu'e teşekkür ederiz.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi