|
Mke ' de fahiş fiyat
|
|
10-01-2026, 13:18
Fahiş fiyat 2-3 katı olur. Bu başka bir şey. 22 ülke gezdim Avrupa da yaşadım memleketteki pahalılığı görmedim. Zevkleriniz varsa burada minimum 10.000$ kazanmanız lazım. Üzülüyorum
10-01-2026, 20:04
Üstüne bir de 5000 usd civarı ruhsat haracı ekleyin. En çok da bu zoruma gidiyor.
10-01-2026, 23:02
Sayın Onur beyin dediği gibi fahiş fiyat 2- 3 katı olur, tam 6 katı fiyat
nasıl olabilir? 1530 usd / 9123 usd Benim asıl merak ettiğim Mke bunu kaç dolara alıyor ?
10-01-2026, 23:11
Geçen hafta İstanbul da biri 2 bavul dolusu kaçak silah yakalattı. 1000 TL ye mal ettiği silahı 10-15.000 gibi fiyatlara satıyorlar.
26-01-2026, 13:13
(10-01-2026, 23:02)Radihoca yazdı: Sayın Onur beyin dediği gibi fahiş fiyat 2- 3 katı olur, tam 6 katı fiyat Tabii ki net bir bilgi olmadan sadece 'tahmin' yapabilim. Lakin bu güne kadar kendimce takip edebildiğim sofistike hesap ve maliyet hesabına vermiş oldukları önemi de eklersek. Benim tahminim bu silah M.K.E ye en fazla 912,3 usd ye maliyeti olması gerekiyor.
Bildiğim kadarıyla (yanlışım olabilir) Tabancada %20 ÖTV, Alış fiyatı+ÖTV toplamından da %18 KDV alınıyor. Bu da satış fiyatının alış fiyatının %42 üstüne taşıyor. Ancak mesele bununla sınırlı değil.
Türkiye’de:
Döviz + gümrük + lojistik + risk maliyeti Silah ithalatı:
Psikolojik ve sosyolojik faktör Türkiye’de tabanca: “Tüketim malı” değil Statü + erişim ayrıcalığı olarak görülür. Satıcı da bilir ki: “Bu silahı alabilen zaten parayı ikinci planda düşünür.” Bu da fiyatın yukarı taşınmasını normalleştirir. Piyasanın arz / talep yönü değişmedikçe hiçbir ithalatçı bu kar marjından geri adım atmaz. Bu da maalesef yasadışı silahlanmayı teşvik ediyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ve güvenlik yetkililerine göre de Suçlarda ruhsatsız silah kullanımı ~%97, ruhsatlı silahlarla yapılan suçlar ise çok düşük bir oranda gerçekleşiyor. Ülkemizde bunlarla mücadele edecek NRA gibi bir kuruluş hiç olmadı, bu gidişle de olamayacak. Saygılar
Fortis Fortuna Adiuvat
17-02-2026, 16:10
(10-01-2026, 23:02)Radihoca yazdı: Sayın Onur beyin dediği gibi fahiş fiyat 2- 3 katı olur, tam 6 katı fiyat Mesele, devletin ithal ürünlere 5-6 kat vergi koyarak para kazanması değil. Devlet her türlü ithal üründen zarar eder. ithalatını engellemek/azaltmak için vergiyi yükseltir. Yurt dışına çıkan tek bir cent bile, merkez bankasının yani bizim cebimizden çıkar. İthal edilen hiçbir ürün Türk Lirası karşılığında gelmiyor. Dolayısıyla kaça alınıp satıldığının da bir önemi yok. bir cebinden alıp öteki cebine koyması gibi. Örneğin 100$ karşılığında ithal edilen bir ürünü (yurt içine) 10000$ a sattın. ülke 9900 dolar kar etmez, 100$ zarar eder.. Çünkü devlet sınırı içerisindeki her bireyin cebindeki/kasasındaki yada bankadaki Dövizi yada TL'si hepsi devletindir, hepsi bizimdir. Ne kadar dışarı verirsen o kadar zarar edersin. Biz dövize, (ithal ürünlere) fakir bir ülkeyiz..
Sn . mustafaanar,
Yazdıklarınız “ülkeden çıkan her dolar zarardır” şeklindeki klasik merkantilist bakış açısını yansıtıyor. Ancak modern makroekonomide tablo bu kadar basit değildir. Örneğin dünyanın en çok ithalat Yapan Ülkesi Almanya, en çok dış ticaret açığı veren ülkesi A.B.D. G10 içerisinde en güçlü ekonomilerden. “Ülkeden çıkan her cent zarar” Bu ifade teknik olarak doğru değildir. Bir ülkenin dış ekonomik dengesi şu kalemlerden oluşur: Cari denge (ihracat – ithalat + hizmet gelirleri), Sermaye hareketleri, Finans hesabı Bir ülkeden dolar çıkıyorsa: Ya mal alıyordur, Ya yatırım yapıyordur, Ya borç ödüyordur. Ama aynı anda: Yabancı yatırımcı da o ülkeye dolar getiriyor olabilir, İhracatçı döviz kazanıyor olabilir Yani sistem çift taraflıdır. “Devletin içindeki tüm para devletindir” görüşü ifadesi de ekonomik olarak doğru değildir.
Modern ekonomide: Özel mülkiyet vardır, Devlet ile birey ekonomisi aynı şey değildir. 100$’lık ürünü 10.000$’a satma örneği Bu örnekte kar/zarar analizi şöyle yapılır: Ülke 100$ döviz ödeyerek mal aldı. Eğer bu mal 10.000$ karşılığı TL’ye satıldıysa: Bu TL gelir devletin vergi geliri olabilir. İç piyasada katma değer yaratmış olabilir. Vergi + ticari kâr içerde kalır. Önemli olan: Bu 10.000$’lık satış sonucunda oluşan TL gelirinin tekrar dövize dönüşüp dönüşmediğidir. Eğer içerde dönüyorsa → ekonomik aktivite yaratır (eğer bizde olduğu gibi arza karşı talep düşerse, bu da olmaz) . Eğer tekrar döviz talebi oluşturuyorsa → kur baskısı oluşabilir. Bu girdide aşırı vergi: Fiyatları artırır (enflasyon), Kaçakçılığı teşvik edebilir, Rekabeti azaltır, Kaliteyi düşürebilir Bizde olan Döviz karşılığı aldığı silahı, TL ile fahiş fiyat ve vergilerle satmaktır. Çıktı döviz, girdi TL. Fiyatların bu kadar arttırılması açıkça vatandaşın yasal yoldan silaha erişimini kısıtlamaktır, ekonomik bir izahı da bence yoktur. Saygılar
Fortis Fortuna Adiuvat
|
|
« Önceki Konu | Sonraki Konu »
|
Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi

![[+]](https://www.tabancatufek.com.tr/images/collapse_collapsed.png)