Zig 14 sürgü düşürme mandalı sorunu
Photo 
Arkadaşlar merhaba Ankara MKE den 23.03.2026 tarihinde zig 14 inox modeli satın aldım. Tabancayı eve gelip detaylı incelediğimde üst sürgü düşürme mandalının çok sert olduğunu fark ettim, birkaç defa arka arka arkaya tabancayı kurup sürgüyü düşürtünce parmak acıtacak derecede bir sertlik. Ayrıyeten tabancayı kurmak da icra yayının yeni olmasından kaynaklı zor kuruluyor bu zamanla alışır diye pek umursamıyorum, ama sürgü düşürme mandalı pek normal gibi gelmedi. Aramızda Bu tabancayı kullanan illaki birileri vardır sizde de durum böyle mi?

https://hizliresim.com/3btkk8p
Bul
Sn, mustafaondeer,

Bu platformlarda bildiğiniz üzere mandal aynı zamanda sökme ve takma mandalı olarak ta iş görüyor, normal şartlarda söküm takım gergisini mil üzerindeki ufak çentikle irca yayı milinin üzerindeki bilyeden destekleyerek alıyor. Bu salma mandalı üzerindeki mil ve çentiği veya irca yayı milinin üzerindeki yuva ve bilyede bir anormallik yoksa sözünü ettiğniz mandal sıkılığının sebebi büyük ihtimalle irca yayı sertliğidir.

Saygılar.
[+] 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için alpago'e teşekkür ederiz.
Bul
(25-03-2026, 23:07)alpago yazdı: Sn, mustafaondeer,

Bu platformlarda bildiğiniz üzere mandal aynı zamanda sökme ve takma mandalı olarak ta iş görüyor, normal şartlarda söküm takım gergisini mil üzerindeki ufak çentikle irca yayı milinin üzerindeki bilyeden destekleyerek alıyor. Bu salma mandalı üzerindeki mil ve çentiği veya irca yayı milinin üzerindeki yuva ve bilyede bir anormallik yoksa sözünü ettiğniz mandal sıkılığının sebebi büyük ihtimalle irca yayı sertliğidir.

Saygılar.

Gözle gördüğüm bi anormallik yok hocam. Fabrikadan çıktığı gibi yağı ve fişek barutları üzerinde duruyor daha temizliğini de yapmadım. Temizliğini yapıp öyle bir deneyeceğim
Bul
Merhaba.

Boş şarjör varken düşürmeye çalışmak orijinal BHP'de de pek çok tabancada da zor olur.

Silah boş, şarjör yok, sürgüyü kilitleyip düşürmeye çalışın. Daha kolay değilse konuşalım şayet daha kolay oluyorsa sorununuz yok demektir.

Saygılarımla.
75BΩ - G43X - 686/3 -  USP - BHP/MK3S - BHP/SC - G42 - 84F - 1911
[+] 5 kullanıcılar diyor Bu gönderi için alpSaral'e teşekkür ederiz.
Bul
(26-03-2026, 11:02)alpSaral yazdı: Merhaba.

Boş şarjör varken düşürmeye çalışmak orijinal BHP'de de pek çok tabancada da zor olur.

Silah boş, şarjör yok, sürgüyü kilitleyip düşürmeye çalışın. Daha kolay değilse konuşalım şayet daha kolay oluyorsa sorununuz yok demektir.

Saygılarımla.

Hocam fabrikadan geldiği gibi yağı pası üstündeydi bi güzel temizleyip yağladım. Daha sonrasında şarjör yokken sürgü düşürdüm evet dediğiniz gibi daha rahattı.
[+] 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için mustafaondeer'e teşekkür ederiz.
Bul
BHP sürgü tutucusunu düşürmek söylediğim gibi bir parça zordur.

Ancak o tutucunun standart çalışma şeklinin, fişek bitmiş ve geride kilitlenmiş kapağın (sürgü) dolu şarjörü takıp elle düşürmek olduğunu düşünürsek ve bu senaryoda düşürebiliyorsanız eğer sorun yok demektir.

Ancak daha net bir düşme bekliyorsanız tavsiyem şunlar olur:

1- Tabancayı iş bilir bir ustaya götürerek, hem manivelanın hem kapağın birbirine temas noktasını parlatması (polisaj) yapması. Bu işlemi bilen anlayan birinin yapması çok önemlidir.

2 - BHP'nin aftermarket RDIH tasarımı olan sürgü düşürme mandalıyla değiştirebilirsiniz. TİSAŞ sport model dediği BHP'lere bu mandala benzer bir tasarımı kullanmaktadır. Gerçekten bu mandalla düşürmek çok konforludur, ben kendi tabancamda da bundan kullanmakta idim.

[Resim: HP-SLIDE-STOP-AND-MAG-CATCH-BLACK1.jpg]

Saygılarımla.
75BΩ - G43X - 686/3 -  USP - BHP/MK3S - BHP/SC - G42 - 84F - 1911
[+] 7 kullanıcılar diyor Bu gönderi için alpSaral'e teşekkür ederiz.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi