Carbine Dönüşüm Kitleri
Yasallıği tartışmaya açık, faydası benim gözümde tartışmaya kapali bir ürün grubu. Tabancanın kullanım yapısı çekip atmak üzerine kurulu bu eklentiyle nasıl çekip nasıl atılacak. Üstüne gezi tüfek gibi yakından nisanlayinca yakın mesafede cevresel farkindalik azalıyor.

Smgye devşirmesi dersek o da pek yakışmıyor. Çünkü smgnin kilit sistemi, nişangahı tabancayla apayrı. Adı her ne kadar makineli tabanca olsa da tüfeğe daha yakın.
Tehlikeli silahlar yoktur. Sadece tehlikeli insanlar vardır.
Şehit Amfibi Uzman Çavuş Muhammet Fatih Durhan
Şehit Polis Memuru Şeyda Yılmaz
Kurban İkbal Uzuner Kurban Ayşenur Halil
[+] 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Shepherd'e teşekkür ederiz.
Bul
Yasal kısıtlar sebebi ile yakın mesafe odaklı tüfeklere erişimin mümkün olmadığı durumlarda, daha stabil atış ve daha çok donanım desteği için modüler yapıda geliştirilen bir çözüm. Ülkemiz şartlarında ev ve iş yeri gibi belirli bir alanın korunmasında tabancanın etkinliğini arttırmak için değerlendirilebilir bir seçenek olduğunu düşünüyorum. Tabanca veya smg kategorisine alternatif olmaktan çok farklı bir ihtiyaca hitap ediyor. Sonuçta hepsinin yeri ayrı ve ne kadar çok seçeneğe erişimimiz olursa o kadar iyi. Zaten sizin de dediğiniz gibi form ve kalibre olarak pistol caliber carbine kategorisine sokuyor tabancayı.
Yanlışım varsa düzelt, eksiğim varsa tamamla  Shy
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için sentinel'e teşekkür ederiz.
Bul
Herkese merhaba;

Sadece hobi amaçlı olarak bu tarz dönüşüm kitlerini denemeyi düşünüyorum. Ülkemizdeki yasal mevzuata uygun modeller arasından PATRON modelini gözüme kestirdim. https://www.balistikmarket.com/patron-ta...kiti-canik

Aranızda bu markanın başka modeller için vb de olsa modelini veya başka bir markanın modelini kullanan var mıdır? Kullanıcı yorumlarını çok merak ediyorum. Özellikle 20m+ mesafelerde atışta fark edilir bir etkisi var mıdır?

Saygılarımla
Ailesini korumak isteyen biri. Canik METE SFT - Aksa Crossfire
Bul
(06-04-2026, 10:51)Taygunho yazdı: Herkese merhaba;

Sadece hobi amaçlı olarak bu tarz dönüşüm kitlerini denemeyi düşünüyorum. Ülkemizdeki yasal mevzuata uygun modeller arasından PATRON modelini gözüme kestirdim. https://www.balistikmarket.com/patron-ta...kiti-canik

Aranızda bu markanın başka modeller için vb de olsa modelini veya başka bir markanın modelini kullanan var mıdır? Kullanıcı yorumlarını çok merak ediyorum. Özellikle 20m+ mesafelerde atışta fark edilir bir etkisi var mıdır?

Saygılarımla

Sn Taygunho;

Nasıl bir fark umuyorsunuz? 

Tabanca namlusu değişmiyor yani menzil, etkili menzil değişmiyor.
Tepmeden daha az etkilenmek istiyorum diyorsanız bunun  mt üzeri atışlar ile ilgisi yok.
Red dot takarak kullanmayı düşünüyorsanız ve refleks atışlarda faydasını görerek kullanmak istiyorsanız, tabanca gibi sade bir silahı bu şekilde çetrefilli hale getirmenin efektif bir faydası da yok. Tabancaya takılabilen iyi bir optik zaten size istediğiniz sonucu verecek fazladan 500 euro harcamanıza gerek yok. 
Tabanca kolay taşınabilirlikten de çıkıyor. 
Metal nişangah kullanacağım diyorsanız bu tür modellerin metal nişangahları sağlıklı sonuç vermez hele uzun vadede mutlaka ayarı vs bozulur. 
Tüfek gibi nişangahlar ile daha rahat nişan alırım diyorsanız, yüzünüze o kadar çok yapıştırmanız lazım ki bu eklentili tabancaları, konfor/çevresel farkındalık/kolay kullanım/kolay taşıma parametrelerinin hepsinde negatif etkenler yaratmış oluyorsunuz.
Tepme ve dolayısı ile şahlanmaya pozitif etkisi dışında bir getirisi yok. Bu kadar olmasa da sürgü altına takılan bir fener şahlanmayı azaltmak için kullanılabilir.
Nişan alarak keskin atış yapmak amacı ile soruyorsanız, dipçik ve ön kabza desteği ile, atıcıya silahı daha sıkı kavrama ve hedefe bir nebze daha hassas nişan alma konusunda yardımcı olabilir evet. Ama yukarıda belirttiğim üzere mekanik nişangahlarını güvenilir bulmuyorum. Ve bu durumda, sürekli nişangahların sağlıklı olarak işini yaptığının kontrol edilebilmesi mümkünse, nişan alarak hassas atış yapmak gibi bir amacınız var ise bir nebze işe yarayabilir.
Bir sürü eklenti/aksesuar takıp dizi filmlerde kullanılabilecek hale getirmek isteniyor ise tabanca görsel olarak iyileştirme anlaşılabilir. 

Ama unutmayın eşek aynı eşek, roni benim gözümde -o da en fazla- olsa olsa altın semer olur..
Kas hafızasını yeniden oluşturmaya çalışmaktan bahsetmiyorum bile.
Hacim ve ağırlık artışından da bahsetmeye gerek yok.

Gelelim en kritik duruma.. Gerçek hayata gözlerimizi açalım hep birlikte.
O tabanca tutukluk yaparsa ne olacak, nasıl müdahale edeceğiz?

İlla modifiye istiyorsam o bütçeyi de red dot bütçesine ekler, daha iyi bir red dot alırdım. 

Saygılarımla
[+] 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için turkmenoglu'e teşekkür ederiz.
Bul
(18-06-2026, 03:50)turkmenoglu yazdı:
(06-04-2026, 10:51)Taygunho yazdı: Herkese merhaba;

Saygılarımla

Sn Taygunho;

Nasıl bir fark umuyorsunuz? 

Tabanca namlusu değişmiyor yani menzil, etkili menzil değişmiyor.
Tepmeden daha az etkilenmek istiyorum diyorsanız bunun  mt üzeri atışlar ile ilgisi yok.
Red dot takarak kullanmayı düşünüyorsanız ve refleks atışlarda faydasını görerek kullanmak istiyorsanız, tabanca gibi sade bir silahı bu şekilde çetrefilli hale getirmenin efektif bir faydası da yok. Tabancaya takılabilen iyi bir optik zaten size istediğiniz sonucu verecek fazladan 500 euro harcamanıza gerek yok. 
Tabanca kolay taşınabilirlikten de çıkıyor. 
Metal nişangah kullanacağım diyorsanız bu tür modellerin metal nişangahları sağlıklı sonuç vermez hele uzun vadede mutlaka ayarı vs bozulur. 
Tüfek gibi nişangahlar ile daha rahat nişan alırım diyorsanız, yüzünüze o kadar çok yapıştırmanız lazım ki bu eklentili tabancaları, konfor/çevresel farkındalık/kolay kullanım/kolay taşıma parametrelerinin hepsinde negatif etkenler yaratmış oluyorsunuz.
Tepme ve dolayısı ile şahlanmaya pozitif etkisi dışında bir getirisi yok. Bu kadar olmasa da sürgü altına takılan bir fener şahlanmayı azaltmak için kullanılabilir.
Nişan alarak keskin atış yapmak amacı ile soruyorsanız, dipçik ve ön kabza desteği ile, atıcıya silahı daha sıkı kavrama ve hedefe bir nebze daha hassas nişan alma konusunda yardımcı olabilir evet. Ama yukarıda belirttiğim üzere mekanik nişangahlarını güvenilir bulmuyorum. Ve bu durumda, sürekli nişangahların sağlıklı olarak işini yaptığının kontrol edilebilmesi mümkünse, nişan alarak hassas atış yapmak gibi bir amacınız var ise bir nebze işe yarayabilir.
Bir sürü eklenti/aksesuar takıp dizi filmlerde kullanılabilecek hale getirmek isteniyor ise tabanca görsel olarak iyileştirme anlaşılabilir. 

Ama unutmayın eşek aynı eşek, roni benim gözümde -o da en fazla- olsa olsa altın semer olur..
Kas hafızasını yeniden oluşturmaya çalışmaktan bahsetmiyorum bile.
Hacim ve ağırlık artışından da bahsetmeye gerek yok.

Gelelim en kritik duruma.. Gerçek hayata gözlerimizi açalım hep birlikte.
O tabanca tutukluk yaparsa ne olacak, nasıl müdahale edeceğiz?

İlla modifiye istiyorsam o bütçeyi de red dot bütçesine ekler, daha iyi bir red dot alırdım. 

Saygılarımla

Sayın Türkmenoğlu;

En başta belirttiğim gibi hobi amaçlı denemek istiyorum. SMG ve Carbine'ları seven ama maalesef kanunlardan dolayı alamadığımızdan dolayı ona en yakın seçenek olan bu kitleri denemeyi düşünüyorum. Poligonda Sarsılmaz'ın SMG'sini denedikten sonra çok hoşuma gitti ve keşke bende de bir tane olsa demiştim.

Yurt içi ve yurt dışı birçok videoda 20m+ mesafelerde hızlı atışlarda daha iyi grupman yaptığı iddia ediliyor ve keyif olarak SMG'lere yaklaştığı söyleniyor. Birkaç Türkçe vidoda 50m gibi mesafelerde tabancaya oranla arka arkaya atışlarda bir tık daha iyi grupmalar yapıldığını belirttiler bu yüzden sormak istedim; Söylendiği gibi etkili ve keyifli mi?

Dediğim gibi hobi amaçlı olacağından ileride üzerine ne tip aksesuar eklerim bilemiyorum şimdiden söylemesi zor. Ama .410 şarjörlü alıp ona magnifier +red dot eklemeyi ve orada kullandığım malzemeleri bunda da deneyebilirim. 

Saygılarımla
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Taygunho'e teşekkür ederiz.
Bul
Sn Taygunho,

Bol keyifli hobi atışları diliyorum şimdiden.
Alışıldığında, tepme ve şahlanmayı azaltacağı için hızlı atışlarda daha iyi gurupman sağlayacağı aşikar. Bir de küçük ebatları sebebi ile 170-175 üzeri boylardaki kullanıcılar için pek efektif değil aklınızda olsun.

Mekanik nişangahların ne kadar güvenilir olduğunu özellikle kontrol etmenizi öneririm. Red dot kullanılacak ise ve sık sık red dot ayarı ve kontrolü yapılması için vakit ayırılabiliyor ise gayet keyifli de olur.

Kusura bakmayın; hemen hemen her seferinde, hobi için diye başlayıp sonra güvenlik için kullanacağı silahı o hale getirip saklayan kullanıcı profiline o kadar alıştım ki mecburen yukarıdaki bilgileri paylaşmak zorunda hissettim. Bahsettiğim sebep doğrultusunda verdiğim bilgilerin anlayışla karşılanacağını umuyorum.

Saygılarımla
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için turkmenoglu'e teşekkür ederiz.
Bul
Herkese selamlar, Sn.turkmenoglu'nun özellikle ergonomi, taşıma zorluğu, tutukluk anında silahın sürgüsüne müdahale etme güçlüğü ve kaliteli bir optik kullanımı konusundaki pratik tespitlerine kesinlikle katılıyorum. Karabina dönüşüm kitleri tabancayı bir sub-machine gun (SMG) yapmaz. Ancak izninizle eksik kalabileceğini düşündüğüm ve ilk soruyu soran Sn. Taygunho’nun '20m+ mesafelerde fark edilir etki' beklentisine doğrudan yanıt oluşturacak birkaç noktayı eklemek isterim:

Literatürde 'etkili menzil', sadece namlu boyu veya çekirdek hızıyla (iç balistik) sınırlı değildir; atıcının platformu ne kadar stabil tutabildiğiyle, dış balistik ve isabet olasılığı ile doğrudan ilişkilidir. Standart bir tabancayı sadece iki elimizle tutup sınırlı bir yüzey alanıyla kontrol ederken, bu kitler sayesinde silaha dipçik ve ön kabza temas noktaları eklenir. Gövdeye eklenen bu destekler insan vücudunun doğal titremesini, nefes kontrolü hatalarını ve tetiği ezerken yapılan yanal baskılardaki milimetrik sapmaları minimuma indirir. Dolayısıyla namlu değişmese bile atıcının platformu sabitleme yeteneği arttığı için silahın etkili menzili pratik anlamda 25 metreden ortalama 50-75 metre bandına çıkar. Mekanik potansiyel aynıdır ama atıcının bu potansiyeli gerçeğe dönüştürme oranı artar. Aynı durum nişangah değişiklikleri için de geçerlidir. Mekanik nişangahtan optik nişangahlara geçildiğinde de etkili menzil artar.

20-30 metre gibi mesafelerde standart bir tabancayla grupman yapmak ciddi bir kas hafızası ve tetik kontrolü ister. Dönüşüm kiti kullanan amatör veya hobi amaçlı bir atıcı, omuz ve gövde desteği sayesinde mekanik nişangah kullansa dahi ilk şarjörde çok daha dar ve stabil bir grupman elde edecektir. Yani Sn. Taygunho’nun hobi amaçlı isabet kolaylığı anlamında beklentisini bu kitler fazlasıyla karşılar.

Sürgü üzerine monte edilen (MOS/Optic Ready) red dotlar, her atışta sürgüyle birlikte ileri-geri sert bir ivmeyle hareket eder. Bu durum hem optiğin ömrünü/sıfırlamasını zorlar hem de atıcının her atıştan sonra noktayı havada tekrar yakalamasını zorlaştırır. Karabina kitlerinde ise optik üstteki sabit picatinny raya takıldığı için sürgü kitin içinde çalışırken optik tamamen sabit kalır. Bu da ardışık atışlarda hedeften kopmamayı ve çok daha hızlı reaksiyon göstermeyi sağlar.

Özetlersek bu kitler tabancayı bir tüfeğe dönüştürmez ama silahın mekanik sınırları içindeki o en üst verimi, ortalama bir atıcının bile çok daha rahat, isabetli ve özellikle 20-50 metre arasında yüksek başarı yüzdesiyle almasını sağlar. Tutukluk müdahalesi riski ve hacim artışı göze alınıyorsa hobi amaçlı poligon kullanımındaki keyfi ve isabet performansını kesinlikle yukarı taşıyacaktır.

Saygılarımla.
Yanlışım varsa düzelt, eksiğim varsa tamamla  Shy
[+] 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için sentinel'e teşekkür ederiz.
Bul
Sayın Türkmenoğlu;

Niyetim kesinlikle savunma veya saldırı amaçlı değil tamimiyle keyif hobi atıcılığı için. Ruhsatlı tabancam ile atışlara gittiğimde 5 ve 10 m atışlarda yavaş ve orta hızda çok iyi grupman, seri atışlarda kabul edilebilir grupman yaptığımı fark ettim. fakat 15m de özellikle seri atışlarda 15 atışdan 6-8 tanesi hedefi bulamadı bile. Sonra Sarsılmazın 109t modelini kullandığımda hem çok keyif aldım hemde daha kolay kontrol ettiğimi fark ettim. Sonra beynimde zihni sinir sorular başladı. Acaba canik görev kiti veya carbine kiti ile benzer keyif alınır mı? Canik görev kitini silah bayisinde denediğimde boyut olarak bana ergonomik gelmedi. Fakat carbine kitleri ile gerek yurt içi ve gerek yurt dışı videolarda daha rahat kullanıldığını ve çoğu kullanıcının özellikle 20m üzeri seri atışlarda daha iyi grupman yaptığını gördüğümde acaba gerçekten öyle mi diye bir soru belirdi ve buraya yazdım. Çünkü genellikle bu videolar satıcılar tarafından çekiliyor. ürünü satmak için mi böyle diyorlar yoksa gerçekten de işe yarıyor mu merak ettiğim konu bu. Bu kitlerin menzili arttırmadığını biliyor ama benim gibi acemi bir atıcı için mevcut mekanik özellikler altında sadece tutuş desteği ve belki optik destek ile azami verimi verebileceğini düşünüyorum.

Sayın Sentinel'in belirttiği teorik avantajlar benim de bu kitlerin işe yarayacağı izlenimini arttırıyor. Evimde silahımı mekanik nişangah ile saklıyorum ve henüz red dota geçmeyi düşünmüyorum sırf güvenilirlik için ama hobi için bir .410 şarjörlü ve bu carbine kiti alıp ülkemizin çok kısıtlı kanunları altında düşük bütçeler ile değişik zevkleri denemek niyetim. O yüzden de bu forumda bu tar kitleri kullananların yotumlarını merak ediyorum.

Cevaplarınız için teşekkür ederim

Saygılarımla
[+] 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Taygunho'e teşekkür ederiz.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi