En İyi Sniper Sistemi
2008’de eski forumda açılmış bir konu:

En İyi Sniper Sistemi:

Sizce en iyi Sniper sistemi nedir? Hangi mermi, 50 kalibre, 338 lapua, 300 Win Mag vs, hangi tüfek Barrett, Sako, Blaser/Sig vs, ve hangi dürbün?

Lupus demiş ki:

Bu sorunun cevabı kullanım maksadınıza göre çok fazla değişkenlik gösterir. Kullanacağınız arazinin özelliğinden, hedefin hareketliliğine kadar her şey, kullanacağınız sistemi etkileyecektir. Bazı atışlarda 7x35 seyir dürbünü, herhangi bir marka 3-7x20 tüfek dürbünü ve yarı otomatik bir 308.win bile rahatlıkla yeterli olabilecekken, bazı atışlarda ise en az .338 Lapua kollu tüfek, 8x56 Schmidt&Bender tüfek dürbünü, sadece sniping için özel programlarla yüklenmiş arazi PCsi desteğinde, özel bir seyir dürbünü gerekecektir.

Size öncelikli önerim, en üst düzey bir sisteme para bağlamadan, mühimmatını ucuza yakabileceğiniz, acımadan hırpalayabileceğiniz bir sistemle '' Fundemantals '' dan başlamanız. Bunun bile, sadece bu işe zaman ayıran birisinin yaklaşık olarak bir yılını alacağından emin olabilirsiniz. Her gün, tüm mesainizi buna vermeniz durumunda bile, bu işin esasını öğrenmeniz en az altı ayınızı alacaktır. Çünkü insanların sandığının aksine, '' sniping '' in en basit kısmı, tetiğin çekildiği kısımdır. İşin '' fundamentals '' kısmını atlayarak direk sistem sorgulamak, işe direk tetik çekmekten başlamak gibi bir şeydir ki, bu daha baştan olayı kaçırmaktır.

Turan Tactical demiş ki:

Sn.Lupus abime hak verdim.
Bu soru da biraz en iyi tabanca sorusu gibi olmuş.
Amaca göre değişiyor.
Kendisinin bahsettiği olayın özünü kavrama dönemininde, Forth Benning, Georgia'daki piyade okulunda keskin nişancılık kursuna tabi askerler Remington M24 kullanıyor.
Tabi bu Sn.Lupus'un bahsettiği başlangıç silahı olabilecek ucuz silah kategorisinden biraz uzak kalmış olabilir.
Ama ah keşke sadece bir kez de olsa .408 cal. bir CheyTac M200 (Cheyenne Tactical) kullansaydım da gözüm açık gitmeseydim şu yalan dünyadan.

Peki Türkiye şartlarında, ikinci el (permi ile gelenler) ve MKE standlarından bize gülümseyen yüvli tüfekler arasında sizce menzil ve istikrarlı, isabetli atış konusunda başarılı olanlar hangileri?
Remington 700 serisi Amerika pazarında modifikasyonlara açık bir model ancak Türkiye'de bu tür değişiklikler cüzdan yakar sanırım.

Lastmohikan demiş ki:

Öncelikle keskin nişancı olduğumuzu varsayalım, yoksa sayın Lupus’un belirtiği gibi bu işi öğrenmek için bayağı mesai ve para gerekecek.
İkincil olarak tüfeğimizi seçmeden önce görev arazi ve mesafe niteliklerinin tanımlanması gerekir. Buna göre 50 cal gibi yüksek nitelikli mermiler daha çok anti madde türevi görevlerde tercih edilir( , zırhlıların optiklerini bozma, zırh içinde korunan hedefleri bertaraf etmek gibi), sızma suikast tipi görevlerde 50 cal tüfeklerin taşıma zorluğu asabiyle pek tercih edilmediğini de belirtmek isterim.
Daha sonra hedefin mesafesine göre uygun karakteristikteki mühimmatı atabilecek tüfek ve bu mesafeye en düşük hatayla ulaştıracak optikler ile gerekli olması(408 ceyh tac. gibi 2000 m nin üstüne atış yapılan tüfeklerde ısı rüzgar mesafe dışında yeryüzünün dönüşünden kaynaklanan ivme yi dahi hesaplara dahil eden balistik bilgisayarları kullanılır.) durumunda balistik ve meteoroloji pc ci. ve gene ihtiyaca göre susturucu.
Usun lafın kısası tüm bunlara uygun konfigürasyondaki tüfek seçildikten sonra nişancımızın tüm bunları iyi kullanabilen bir yeteneğe de sahip olması bu işin en önemli yanlarından biri.
Saygılar...

Lupus demiş ki:

Gönderdiğiniz silahlardan, magnum ve .308'den büyük olanlardan başlangıçta uzak durun. Kısıtlı sayıda mühimmat yakan atıcılar için bu kalibreler keyif verici olabilir. Ancak uzun bir süreçte, planlı bir eğitim yapmayı düşünen atıcılar için bu kalibreler tam bir '' pain in the ass '' dir. Uzun yıllar özellikle de 30.06 ile çok tecrübesi olan birisi olarak, eğitim aşamasında bu kalibreden bile uzak durmanızı öneririm.

Atıcı kusurlarını örten ve atıcının his melekelerini geliştirmesine engel olacak, en sofistike sistemle işe başlamanızı da kesinlikle önermem. Sniping de biz amatörlerin ve gerçek çatışma görmemiş atıcıların en fazla göze ardı ettiği faktörlerden birisi de budur. Eğer cidden bu işe başlamayı düşünüyorsanız, Fin'li nişancı Simo Hayha başta olmak üzere, meşhur keskin nişancıların hayatlarını ve bireysel özelliklerini, bulabilirseniz dünyada şimdiye kadar yapılmış meşhur gerçek atışların özelliklerini tekrar dikkatlice okumanızı şiddetle tavsiye ederim.

Gerçek manada '' sniping'' in kapısı, beyin ve hislerin tek meleke altında çalışmaya başlaması ile açılır. Bundan sonra da Sn.Mohikan'ın bahsettiği aşama gelmektedir ki, melekeleri yetkin bir atıcının bunlarla buluşması, tadından yenmez olur. Ama sadece belirli bir mesafeden, herhangi bir hedefe istediğiniz delikleri açarak ya da istediğiniz oranda tahribat yaparak keyif almayı planlıyorsanız, en az .338 Lapua bir Accuracy veya benzer bir tüfeği, en sofistike yardımcı aygıtlarla donatarak, zaman ve para kaybından kendinizi kurtarın.

Xlcod3r demiş ki:

Beyler,
En iyi sniper sistemi nasıl olur sorusuna değişik cevaplar vermişsiniz. Lupus bey'in yorumlarını makul bulduğumu beyan etmeliyim. Bu arada topik te bir sürü fişek balistik kart resimleri gördüm ve bazı tüfek resimleri. Melihağa arkadaşımızın verdiği linkteki silah 20 mm lik bir Lahti.
Bu silahı özel operasyon birlikleri bile çok ender özel görevlerde kullanır. Bir lahti yi taşımak ayrı bir dert, mühimmatını taşımak ise ayrı.

Sniper lügat anlamıyla keskin nişancı demek bunu herkes biliyor. Ancak siz mekanik nişangahta harika vuruşlar yapabiliyor olsanız da bu optik nişangahlarda % 90 hezimet yaşarsınız. Mekanik nişangahlı bir tüfekle 50 metreden tüfeğinin fişeğini vurabilen bir arkadaşın, optikle 100 metre mesafede 6 cm lik daireye giremediğini ve bu durumu kabullenemediğini görmüştüm. (Bu arada 6 cm çapında ki daire 100 metre mesafe de uzman nişancılar için mekanik nişangahlar da kullandığımız bir değer ölçüsü.)

Sniper olmak için önce teorik eğitim almanız şart. Bir gözetmenin ve bir ustanın size bunları anlatması lazım. Ülkemizde hukuki açıdan bu mümkün mü bilmiyorum. AB kriterleri çerçevesinde değişen bazı durumlar oldu ise de Terörle mücadele kanununun bu konuda ne söylediği önemli.
Ford benning de eğitilen askerlerin kullandığı M24, USA güçlerinin standart sniper silahıdır. Chey Tac ise ülkemizde bir kaç kişi hariç bir gömlek fazla gelir. Vereceğiniz paraya yazık olur.İlk başlangıçta Lupus bey'in söylediği gibi basit sistemli bir silah ve kolay temin edebileceğin fiyat konusunda da cep yakmayacak çapta fişekleri tercih etmelisin. Şu an benim tercihim .308 win ile .338 lapuadır. .308 win fişeği Türkiye şartlarında tek geçmek zorundayım.

Optik konusunda alacağın dürbünü her silahta kullanabileceğin adaptör ayaklar olduğundan bu kısımda paraya kıyabilirsin. Leupold ve Steiner marka optikleri tavsiye edebilirim. Artı kıl sistemi de önemli tercihinizde. Mesafe ölçerim var uğraşmam hesap yapmam diyorsanız ayrı, El dürbünüm iyi ama mesafe ölçere o kadar para veremem diyorsanız ayrı artı kıl sistemli dürbünlere bakacaksınız. Diyoptri zaten şu ara bütün dürbünlerde standart.

Sonuç olarak, bazı forumlarda rastladığım yazar arkadaşlar optik silahla atış yaptıklarını ve sniper olduklarını ballandıra ballandıra anlatıyorlar. Ancak optik nişangahlı silahlarla belli sabit mesafe kriterlerinde atış yapabiliyor olmak o kişiyi SNİPER yapmaz.
(Burada bulunanları tenzih ederim.Kastım bu forum ile ilgili değildir.Yanlış anlaşılmalar olmaması dileklerimle.)

Lastmohikan demiş ki:

Sayın xlcod3r son yazdığınız kısma tamamen katılıyorum. İnsanlar izledikleri filmlerin ve okudukları yazıların fazla etkisinde kalabiliyor. Sanki hafta sonu eğlencesi gibi yaklaştıkları keskin nişancılığı hemen kendilerine yakıştırıyorlar. Bir insanı öldürmek amaçlı yapılan bir iş her ne kadar profesyonelce de yapılsa öyle herkesin ben bunu yapıyorum diyebileceği bir durum değil her şeyden önce. İşin eğitim kısmı ise Tr şartlarında sivil vatandaş için neredeyse imkansız. Hele chey tac gibi sistemler çoğu askerler için bile rüyadan başka bir şey değil. Rusya gibi Dragunov tipinde gayet basit kullanımlı bir tüfeğe sahip olan ülkelerde dahi temel keskin nişancılık eğitimi 6 ay sürüyor. Tabi bu yetenekli kişiler için geçerli.
Bizler için ise sayın Lupus ve sizin de bahsettiğiniz gibi kolay bulunan mühimmatlar ve cep yakmayacak tüfeklerle bu işi hobi olarak cansız hedeflerle yapmak tan başka fazlaca seçenek yok.
Saygılar...
[+] 6 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi