Anket Yarı Otomatik Tabancanızı atım yatağı DOLU mu BOŞ mu taşırsınız
Bu ankette oy kullanma yetkiniz yok.
Atım yatağı DOLU
59.52%
25 59.52%
Atım yatağı BOŞ
40.48%
17 40.48%
Toplam: 42 100%
* Siz bu anket için oy kullanmışsınız. [Anket Sonuçlarını Göster]

TABANCANIZI ATIM YATAĞI BOŞ MU, DOLU MU TAŞIRSINIZ
Video 
Tabancanızı "atım yatağı" BOŞ mu, DOLU mu taşırsınız?

Yarı otomatik tabancanın atım yatağını boş veya dolu tutmak tartışılan bir konu ve tercih meselesidir. Genellikle kazara veya istem dışı ateşlemeden kaçınmak için atım yatağı boş tutmayı / taşımayı tercih edenler var.

Evde çoluk, çocuk varsa, kazaları engellemek için, ulaşamayacakları bir yerde atım yatağı boş bulundurmak akılcı bir seçenek olabilir. Ama bu durumda kullanma ihtiyacı olduğunda ilk yapmanız gereken şeyin tabancanızı kurmak olduğunu aklınızda sürekli tutmanız gerekir.

Taşıma esnasında istem dışı ateşlemelerden, kendinizi yaralamaktan ürküp atım yatağı boş taşıyor olabilirsiniz. Ama bu tür kazalar genellikle tabancayı kılıfa koyarken tetiğin bir yere takılması sonucu oluşur. Ya da tetik disiplini sağlayamamış kişilerde, özellikle iğne tam kurulu tetiği hafif tabancalarda, kılıftan çekme esnasında da oluşabilir.

2019 yılında ABD de yapılan bir çalışmada kazara ateşlemelerden ölümlerin:

%28,3 ü silah ile oynarken
%17,2 si silahın boş olduğu düşüncesiyle
%13,8 i Av esnasında  ortaya çıktığı gösterilmiştir:

[Resim: Ekran-Resmi-2024-04-26-13-31-26.png]

Aynı çalışmada etnik köken ve yaş ta etkili bulunmuştur. Eğitim düzeyi düşük zenci nüfusta en sık ölümlü kaza olurken, silaha aşina İspanyol kökenlilerde ölümlü kaza daha azdır.

[Resim: Ekran-Resmi-2024-04-26-13-37-16.png]

EĞİTİM ÇOK ÖNEMLİ

Eğer güvenlik amacıyla silah taşıyorsanız, atım yatağı dolu taşınmalıdır, silahınızın emniyet sistemini de iyi bilmeniz gereklidir:

[Resim: Ekran-Resmi-2024-04-26-13-08-30.png]

Şimdi sayın ceycey’in paylaştığı, revolver konusundaki videodan bir kesit alalım:

Adamcağız iyi silahşörmüş (!) (ama atım yatağı boş taşıyor), sol omuzundan vurulunca yarı otomatik  tabancayı kuramamış, o nedenle vurulmuş ve hayatını kaybetmiş. İyi silahşör (!) şu kurma stilini bilmiyor…

https://youtu.be/mHEZrbv3fvs
(Bu eylem için SERT kemer kullanmanız iyi olur)

Tezgah kenarı, masa kenarı, sandalye arkalığı ile de gezi taktırarak tek elle kurma işlevi yapılabilir. Tek sorun mermi hatası ve tutukluk olabilir…

Her olayı kendi şartları altında değerlendirmek lazım.  Sağ omuzundan vurulan birinin sol elle belde sağdaki ne revolveri, ne yarı otomatik tabancayı çekebilmesi, zamanında ateşleyebilmesi mümkün olmayabilir. Sol koltuk altında taşınan tabancayı sol elle çekmek de imkansıza yakın.

Bu şartlarda can güvenliği için silah taşınanın yedek silahının da olması, bunu da her şartta kullanabileceği şekilde konumlandırması, değişik senaryolara göre hazırlıklı olması gerekir.

Yani hem istem dışı ateşlemelerden korunmak, hem de savunmak için “Eğitim Şart” …
 Fortis Fortuna Adiuvat
[+] 17 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
Bul
Bu denli güzel bir araştırma ve paylaşım üzerine cevap yazmaya biraz çekindim ama kşisel düşüncelerimi de paylaşmadan edemeyeceğim.
Ben atım yatağı dolu olarak taşımanın yandaşıyım ancak bu silahın cinsine, sahibinin risk faktörüne ve deneyimine bağlı.
Tabii kullanılan kılıfın cinsi dahi bir etken.
İçten iğneli ve tam kurulu tabancaların atım yatağı dolu, üstelik kasık üzeri kılıflarda ya da kılıfsız taşınması çok risli. Glock tipi yarı kurulu iğneli tabancalarda dahi dolu atım yatağı durumunda kazalar olabiliyor.
Benim tercihim horozlu, çift hareketli ve güvenli horoz düşürme mandalına sahip tabancalardır.
Kurulu kilitli taşımaya da pek sıcak bakmıyorum.
Kişi agresif ve sinirli bir yapıya sahipse değil atım yatağı dolu, hiç tabanca taşımamalıdır kanaatindeyim.
Ben atım yatağını doldurup emniyeti güvenceye alırım fikrine de karşıyım, silahın emniyeti açık mı, yoksa kapalı mı diye düşünene kadar Allah saklasın mermiyi yersiniz.
[+] 21 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Osman Ortaç'e teşekkür ederiz.
Bul
Ben de Osman Ortaç üstat gibi düşünüyorum.
Taşıma şekli, mesleğe, taşıma amacına, tabancanın cinsine vb. etkenlere göre değişir.
Güvenlik görevlisi, asker vb. mesleklerde olanların atım yatağı dolu taşıma yapmaları gerekir.
Bunun için zaten eğitim alıyorlar ya da almaları gerekir.
Bunların dışında tabanca taşıyanların, (ciddi bir tehlike yoksa) atım yatağı boş şekilde taşımaları
güvenlik açısından daha doğrudur. Ama, bu şekilde taşıma sırasında karşılaştığı tehlikeler ve ani
gelişen durumlarda ne yapacağını iyi bilmesi ve bu konuda kendini eğitmesi lazım.
Kişi eğer atım yatağı dolu olarak taşımak istiyorsa,üstadın dediği gibi çift hareketli bir tabancayı 
tercih etmesi gerekir.Bu tabancalar ya horozlu(S.Sauer,Cz 75 B,HK)  yada Walther P99 gibi
içten iğneli olabilir.
Uzun süre atım yatağı boş tabanca taşıyanlar,atım yatağı dolu şekilde tabanca taşımaya başlarlarsa,
kaza olma olasılığı yükselir. Zira,yıllar boyu oluşan alışkanlıktan kolay vaz geçilemiyor. Kişi tabancanın
dolu olduğunu unutup tetik düşürebiliyor.
[+] 12 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz.
Bul
Üstadlara katılmakla beraber benim için en önemli etken tabancanın cinsi,kendimden örnek verir isem glock,hs vs..taşıdığım zaman asla atım yatağı dolu taşımıyorum ama hk larımdan birini taşıyorsam atım yatağı dolu taşıyorum,hk lar horozlu ve çift hareketli olduğu için değişik varyasyonlarda taşıyabiliyorum.
Saygılarımla.
[+] 5 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Achilles'e teşekkür ederiz.
Bul
"
Adamcağız iyi silahşörmüş (!) (ama atım yatağı boş taşıyor), sol omuzundan vurulunca yarı otomatik  tabancayı kuramamış, o nedenle vurulmuş ve hayatını kaybetmiş. İyi silahşör (!) şu kurma stilini bilmiyor…

"
Efendim combat olayı oldukça farklı bir olay. Kişi atıcılığın yanında combat tecrübesi olan bir profesyonel de olsa silahlı bir çatışma da hatalar yapabilir. Kişi vurulduysa vurulmak travmatiktir. Kasları kitlenmiş olabilir hatta soka bile girebilir. Ayrıca vurulunca ne olduğunu bilmiyoruz atis elinin üzerine de düşmüş olabilir. Olayın detayını bilmeden yorum yapmak doğru olmaz.
Konu hakkında yorum yapmam gerekirse silahımı boş yarı kurulu durumda bulunduruyorum.
Tehlikeli silahlar yoktur. Sadece tehlikeli insanlar vardır.
Şehit Amfibi Uzman Çavuş Muhammet Fatih Durhan
Şehit Polis Memuru Şeyda Yılmaz
Kurban İkbal Uzuner Kurban Ayşenur Halil
[+] 8 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Shepherd'e teşekkür ederiz.
Bul
Silah sahibinin, silahı yapısal olarak dolu taşımaya uygunsa ve gerekli eğitim ile disipline sahipse, dolu taşıması gerektiğini düşünüyorum. Evveliyatta silah sahibinin eğitimsiz olamayacağı ve silahın da hiçbir şartta temizliği yapılmış olsa bile boş olmadığını kabul edip ona göre hareket ediyoruz. Ön koşullarımız zaten bunlar, aksi kabul edilemez. Bu şartlar sağlanamıyorsa, silahın hangi kondisyonda olduğundan bağımsız olarak, ortamda sadece varlığı bile yüksek risk teşkil etmektedir.

Ayrıca, silah kurma işleminin kendisi bile başlı başına bir tutukluk sebebi olabileceğinden, silahı güvenli bir ortamda tam doldurup kılıflamak, sonrasında ise hangi konumda taşınıyorsa oraya kılıfındayken yerleştirmek daha uygun olur.

Bir de risk algısı ile ilgili olarak, daha boş mu dolu mu’ya gelmeden önce, silahın varlığında da yokluğunda da ayrı bir risk üstleniyoruz. Öncelik olarak bunu değerlendirmenin daha doğru olacağını düşünüyorum. Herhangi bir sebeple silah taşımak zorunda olan birinin zaten kullanmaya da hazır olması gerekiyor. Bu sebeple, riski olmayan şarjörü ayrı cebine koysun, az riski olan yarım doldursun veya çok riski olan tam doldursun gibi yaklaşımlar bana pek doğru gelmiyor.
Yanlışım varsa düzelt, eksiğim varsa tamamla  Shy
[+] 7 kullanıcılar diyor Bu gönderi için sentinel'e teşekkür ederiz.
Bul
Merhaba, bence kolluk kuvveti ve bilinen; olası  tehditlere sahip kişilerin dışında da kişi silah taşıyor ise bunu her an ve en hızlı biçimde kullanabiliyor olmalıdır. 
Eğer dolu silah taşıyacak fiziki, sosyal ve psikolojik  vasıflara haiz değil ise,  silahı atım yatağı boş taşımak kendi tercihi olabilir; olmalıdır. 

'Hayati tehdit'  altında olan kişilerin ve özellikle ülkemiz şartlarında terör vs. tehditlere karşı kolluk kuvvetinin mutlaka atım yatağı dolu silah taşıması gerektiğini düşünüyorum. 
Yine  bunu yapmadan önce konunun hassasiyetine binaen  bu konuya özel çok sıkı eğitimler alması gerekir kanımca. Hatta bu işin özellikle siviller için  'ruhsatı aldın nasıl taşısan taşı' şeklinde değil belli prosedürler; testler altında yapılması da değerlendirilebilir. 

Bu işin yurt dışında nasıl yapıldığını çok detaylı bilmiyorum. Ancak izlediğimiz videolarda abd, meksika, kolombiya  vb. sivillerin de yüksek tehdit altında olduğu ülkelerde insanların kasık bölgesinde ve hızlı çekime müsait emniyetli kılıflarda tam dolu silahlar ile araç içinde bile otururken gelen saldırılara karşı çok hızlı reaksiyon verebilip tehlikeyi savuşturduklarını hatta saldırganları etkisiz hale getirebildiklerini  görebiliyoruz. 

Atım yatağı boş bir silah ile özellikle araç içinde reaksiyon süresinin; doldurma esnasında oluşacak handikapların yaratacağı dezavantajın değerlendirilmesi gerekir. 
Ben ohal döneminde operasyon bölgesinde askerlik yapmış biri olarak askerlik yaptığımız süre boyunca tüfekler dahil atım yatağı dolu taşımak mecburi idi. Çünkü verilen ilk eğitim saldırı geldiğinde yapılması gereken ilk işin düşmanın konsantrasyonunu bozmak için önce ve çok hızlı  karşılık vermek ve aynı anda çatışma için  bir mevzi aramak olduğu idi. 
Bununla beraber atım yatağı boş silah taşımayı tercih eden kişiler de baskı altında soğuk kanlı şekilde nasıl davranabilecekleri; dolum yapabilecekleri, yaralanma ve doldurma elinin kullanım dışı kalması durumunda nasıl dolum yapabilecekleri konularında teorik ve pratik  eğitim almalıdır diye düşünüyorum. 
Saygılar.
[+] 7 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Demir Hakan'e teşekkür ederiz.
Bul
Herkese merhaba. 

Atım yatağı dolu mu olmalı yoksa boş mu sorusu bir çok değişken etkene bağlı bir durumdur. Silah taşıyan şahsın silahı taşıma sebebiyle doğrudan alakalıdır. Silahın modelinin bunda etken madde olmaması gerektiğini düşünüyorum. Eğer bir tabanca atım yatağı dolu vaziyette kazara patlama riskine sahipse zaten o tabanca satın alınmamalı ve taşınmamalıdır (bence). Eğer silahı belinizden veya kılıfından çekerken yanlışlıkla parmağınız tetiği ateşlerse bunun sebebi tabancanın güvenli olmaması değil atıcının yeterli eğitimi almamasından veya yanlış kılıf seçiminden kaynaklıdır. 

Öncelikle kimler atım yatağı dolu taşımalıdır?
- Polisler, Askerler ve güvenlik birimleri
- İşi, mesleği, amacı birilerini veya bir şeyleri korumak olan ve bunun için maaş alan insanlar
- Düşmanı olan, tehdit edilen, her an hayati tehlikesi olan halk dilinde kelle koltukla gezen insanlar (örneğin kuyumcular, döviz bürosu sahipleri, çok para taşıyanlar vs.)
- Şehir merkezinden uzakta kırsalda yaşayanlar ve gece geç saatlerde ıssız bölgelerde işi olan, yolu geçenler.
- İşi gereği gece gündüz uzun yol yapan, her gün farklı şehirlerde konaklayan insanlar.

Kimler atım yatağı boş taşımalıdır?
- Düşmanı hasmı vs. olmayan, tekin olmayan yerlerde işi gücü olmayan ve gece saatlerinde dışarıda olmayan insanlar
- Sadece herhangi bir hayati durum karşısında kendisinin ve sevdiklerinin canlarını korumak isteyen ve bu sebeple silah taşıyanlar. (Ben bu guruptayım)
- Hobi, spor, zevk için silah sahibi olanlar ve taşıyanlar. 
- Müteahhitler. (Onlar zaten namlu boş şekilde, aylarca şarjördeki mermiler çıkarılmadan, şarjör yayı biraz gevşetilmeden, hiçbir eğitim almadan taşıyor)

Buradan yola çıkarak silah taşıyan kişi atım yatağı dolu mu yoksa boş mu taşımalı durumunu değerlendirip sonuca ulaşabilir diye düşünüyorum. Son olarak şunu da eklemek isterim, her ne şekilde taşınırsa taşınsın, tabancayı belinizden çekip ateş etmenin eğitimi ve pratiğini yapmanız gerekiyor. Her kim olursanız olun.

Saygılarımla.
[+] 7 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Mesut'e teşekkür ederiz.
Bul
Değerli forumdaşlar,

Hepinize güzel bir tatil günü dilerim.

Yarı otomatik tabancalarda atım yatağı dolu mu boş mu taşınmalı tartışıyoruz. Eğer savunma amacıyla taşıyorsak, çeşitli senaryolarda atım yatağının boş olmasının getireceği riskler var. Öyleyse niye atım yatağı boş taşımayı seçiyoruz? İstem dışı ateşleme ve kazalardan korunmak için.

İstem dışı ateşlemelerin en sık görülen sebepleri neler? Yapılan araştırmalar istem dışı ateşlemelerin daha çok şu durumlarda oluştuğunu gösteriyor: 
  • Tabancayı kılıfa koyarken ve çıkartırken
  • Tabancayı bir masa üstüne koyarken
  • Tabancayı atış için kurarken
  • Tutukluk giderme işlemi yaparken
  • Tabancası atış pozisyonuna getirirken
  • Atım yatağını kontrol etmeden temizlik işine girişirken

Tüm bunların baş sorumlusu ne? Atış poziyonuna gelmeden parmağı tetik korkuluğu içinde tutmak.

[Resim: Ekran-Resmi-2024-04-28-09-38-54.png]

Tetik disiplini önemli. Hedefi görmeden, atışa karar vermeden önce parmağınız DAİMA tetik korkuluğu dışında olmalı

KENDİNİZİ EĞİTMEK DE ÖNEMLİ...

Saygılar
 Fortis Fortuna Adiuvat
[+] 12 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
Bul
Üstadlarıma katılıyorum,eğitim antreman bunların hepsi önemli ve zaruridir,lakin polis,asker (tırnak içinde profesyoneller)  mesleği para getirip götürme( vs gibi) olan kişiler dışında, kendi güvenliği için silah taşıyan kişiler,gerçek dünyaya bakdığınız zaman ancak ani gelişen olaylarda kendilerini ailelerini koruyabilirler,genelde silahlı saldırılar ani gelişenler dışında öyle silahı çekdi vurdu gibi gerçekleşmiyor,uzun keşifler takipler sonucunda bir kaç kişi tarafından gerçekleşiyor,bunu göz önüne alıp buna göre insan kendini eğitmeli geliştirmeli,bence her zaman birinci önceliği  imkanı var ise kaçmaya çalışmak olmalı.

Konunun dışında ama son senelerde her yerde olan havalarından geçilmeyen taktikalcılar, sanki savaş çıkdı yada çıkacak gibi bir hava yaratıp sürekli belirli ücretler karşılığı eğitimler veriyorlar,onlar nereden ne eğitim almışlarda ne eğitimi veriyorlar,bence devletin bu işe el atıp  bir okul kurması ve eğitimleri belli bir standartta oturtması lazım,bu kişilere şirketleşme zorunluluğu getirip sürekli takip etmesi lazım,çok korkuyorum bir yerde öyle bir yanlışa yol açacaklar ki,yine kabak tüm silah severlerin başına patlayacak,Türkiye Cumhuriyetinin askeri var polisi var hepsi bitti savunmak taktikalcılara kaldı,tabiki insanların belli şeylere hazır olması gerekir ama buda yine devletin askeriyenin işi olmalı,isviçre gibi bir örnekde var adapte edilebilir.
Saygılarımla.
[+] 8 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Achilles'e teşekkür ederiz.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi