Çatlayan çelik kovan
Exclamation 
Selamlar,
50 adet "9X19 MM LUGER STERLING FMJ-115 GRN ÇELİK KOVAN" attım. Hepsinde kovan şişti. Bir tanesinde de kovanın yırtılmış olduğunu gördüm. Aşağıdaki fotoğrafta görebilirsiniz.

[Resim: d1.jpg]

Aynı atış sırasında 30 adet de 9X19 MM (PARA) BPS-SARSILMAZ (FMJ-124 GRN) attım ve sorun yaşamadım. Kovanda şişme ve yırtılma olmadı. Her iki kovan görselini de aşağıda paylaşıyorum. 

[Resim: d2.jpg]

Yırtılan veya şişen kovan tahliye tırnağına ve atım yatağına zarar veriyor diye duydum. Düşünce ve tavsiyelerinizi almak isterim.
[+] 6 kullanıcılar diyor Bu gönderi için AliGalip'e teşekkür ederiz.
Bul
Sn. Ali Galip,

Eski forum da bu konu epeyce tartışılmıştı. Özkursan'ın ürettiği 9x19 fişeklerde çelik kovan ile ilgili şikayetler olmuştu, şimdi sizden Sterling çelik kovan yakınması duyduk.

Çelik kovan, üretim maliyeti, pirinç kovandan çok ucuzdur. Bu nedenle bir dönem bütün Rus mühimmatlarını hepsi çelik kovanlı idi. Sanırım hala çoğu çelik kovan ABD de de Tula gibi çelik kovan ile ucuz mühimmat üreten firmalar var.

Çelik pirinç gibi esnek bir malzeme değil. Pirinç kovan atım yatağında biraz şişerek atım yatağına oturur. Çelik esneyemediği için kovan çatlayabiliyor. Çelik sürtünmesi pirinçten biraz az, o nedenle çelik kovanlarda çıkartma ve fırlatma hataları çok bildirilmiştir.

En çok şikayet, çelik kovan atım yatağında esneyemediği için, barut gazları ve artıklarının bir miktar geriye kaçarak silah iç aksamını çok kirletmesidir.  Sert oluşu nedeniyle ekstraktörleri aşındırdığı, hatta çok kullanıldığında kırdığı söylentisi var. Bazı forumlarda bu konu ile ilgili şikayetler okumuştum. Diğer bir sorun yivli fişeklerin doldurulabildiği ülkelerde çelik kovanlar yeniden dolum için kullanıl(a)maz.

Saygılar
 Fortis Fortuna Adiuvat
[+] 12 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
Bul
(23-04-2024, 09:50)Sabri yazdı: Sn. Ali Galip,

Eski forum da bu konu epeyce tartışılmıştı. Özkursan'ın ürettiği 9x19 fişeklerde çelik kovan ile ilgili şikayetler olmuştu, şimdi sizden Sterling çelik kovan yakınması duyduk.

Çelik kovan, üretim maliyeti, pirinç kovandan çok ucuzdur. Bu nedenle bir dönem bütün Rus mühimmatlarını hepsi çelik kovanlı idi. Sanırım hala çoğu çelik kovan ABD de de Tula gibi çelik kovan ile ucuz mühimmat üreten firmalar var.

Çelik pirinç gibi esnek bir malzeme değil. Pirinç kovan atım yatağında biraz şişerek atım yatağına oturur. Çelik esneyemediği için kovan çatlayabiliyor. Çelik sürtünmesi pirinçten biraz az, o nedenle çelik kovanlarda çıkartma ve fırlatma hataları çok bildirilmiştir.

En çok şikayet, çelik kovan atım yatağında esneyemediği için, barut gazları ve artıklarının bir miktar geriye kaçarak silah iç aksamını çok kirletmesidir.  Sert oluşu nedeniyle ekstraktörleri aşındırdığı, hatta çok kullanıldığında kırdığı söylentisi var. Bazı forumlarda bu konu ile ilgili şikayetler okumuştum. Diğer bir sorun yivli fişeklerin doldurulabildiği ülkelerde çelik kovanlar yeniden dolum için kullanıl(a)maz.

Saygılar

Bilgilendirici paylaşımınız için teşekkür ederim Sabri bey.
[+] 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için AliGalip'e teşekkür ederiz.
Bul
Stoeger STR 9 SC silahımda çelik kovanlı mermilerden kullandım. İlk ateslemeden sonra silahımı sıkıştırdı. Kapak takımını geri çekemedim ve ateş edemedim. Kılıç 2000 light silahımda 15 tane hiç sorun yaşamadan attım. Stoeger de sorun olduğunu düşünmedim çünkü aynı zamanda 100 tane sarsılmaz mermisi attım hiç sorun yaşamadım.
[+] 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için mbulat'e teşekkür ederiz.
Bul
(23-04-2024, 21:22)mbulat yazdı: Stoeger STR 9 SC silahımda çelik kovanlı mermilerden kullandım. İlk ateslemeden sonra silahımı sıkıştırdı. Kapak takımını geri çekemedim ve ateş edemedim. Kılıç 2000 light silahımda 15 tane hiç sorun yaşamadan attım. Stoeger de sorun olduğunu düşünmedim çünkü aynı zamanda 100 tane sarsılmaz mermisi attım hiç sorun yaşamadım.

Bende de STR9 MC var,, bunları sorunsuz attı ama fişeklerin durumu da bu şekilde. Sarsılmaz'la sorunsuz attım, pirinç kovanda şişme veya çatlama olmadı.
Bul
(23-04-2024, 09:50)Sabri yazdı: Sn. Ali Galip,

Saygılar

Sn.Sabri'nin sıraladığı sorunlara bir ilavede ben yapmak istiyorum.

Çelik kovanlardan çıkan mikro parçalar zamanla set'leri gözle görülür bir biçimde bozabilmektedir. Ayrıca yine bu parçalar eğer namluda tennifer veya krom gibi güçlü bir kaplama yoksa hızlı bir biçimde paslanmasına neden olmaktadır.

Kullanmayın demem (ben kesinlikle kullanmıyorum) ancak temizliğe azami dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Poligoncu arkadaşım sar 109t namlusunun bu kadar kısa sürede paslanmasına anlam verememişti Smile
[+] 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için alpSaral'e teşekkür ederiz.
Bul
[Resim: zzz.jpg]

Bu da ÖZKURSAN CODEX 124 grain / pirinç kovan. 100 fişekte 4 tane kovan çatladı.
[+] 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için AliGalip'e teşekkür ederiz.
Bul
Üretim yapan firma sayısı arttı, bununla birlikte sanırım ürün çeşitliliği de arttı. Fakat talep mi çok acaba, firmalar ürünlerini denemiyor mu?

saygılarımla.
Bul
(12-06-2024, 09:11)karabasan yazdı: firmalar ürünlerini denemiyor mu?

Sayın karabasan,

İmalat maliyeti düşük Çelik kovanlı mermi üreten adı lazım değil bir firmanın av fişeklerinde de kötü şöhreti var. Üretim kalitesi falan onlar için anlamsız.

Çelik kovan bütün dünyada sorunları tartışılan bir ürün. ABD de ve bazı Avrupa ülkelerinde kapalı poligonlarda çelik kovanlı mermi kullanılması yasaktır.

Çelik kovam atım yatağı toleransı fazla olan silahlarda, esneyemediği için daha kolay çatlar, bu doğasında var. Ucuz diye kullanılan çelik kovan namluya saçtığı çelik tozları nedeniyle namlu ömrünü yarı yarıya azaltır. Yanmamış, geriye kaçan barut artıkları ile silahı çok kirletir. Sert oluşu nedeniyle ekstraktör kırılmasına sebep olduğu bildirilmiştir.

Saygılar
 Fortis Fortuna Adiuvat
[+] 4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
Bul
Çelik kovanlı mermilerin bazı ülkelerdeki kapalı poligonlarda kullandırılmamasının iki nedeni vardır:

1. Çelik kovan yeniden dolum için kullanılamaz. Ekonomik değeri de yoktur. Pirinç kovanlar yeniden doldurulabilir, gerekirse kolayca eritilip geri dönüşüm sağlanabilir. Poligonlar pirinç kovanları sattıkları için ek gelir elde ederler. Çelik kovanda bu mümkün olmuyor.

2. Çelik kovan atım yatağında genleşmediği için atım yatağından geriye yanmamış barut artıkları saçılır. Bu sadece tabancayı kirletmez, yerlere de dökülür. Kapalı poligonda yangın tehlikesi yarattığı için arzu edilmez.

Saygılar
 Fortis Fortuna Adiuvat
[+] 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi