Yorumları: 3
Konuları: 1
Teşekkür Alındı: 3 mesajda 7
Teşekkür Verildi: 12
16-11-2025, 19:29
(Son Düzenleme: 02-08-2026, 22:44, Düzenleyen: Parabellum9.)
Selamlar.
Kısa bir süre önce edindiğim Colt Gold Cup Trophy 9mm tabancam ile ilk birkaç atıştan sonra fişek yatağına (aynı zamanda iğnenin uç kısmına) kapsül üzerindeki parçacıkların yapışması nedeniyle sonraki atışta kapsül patlatmama sorunu ile karşılaştım. Mke, jet, sterling (parabellum), özkursan poligon fişeklerinin hepsinde aynı sorun oldu yalnızca sarsılmaz marka fişeklerde hiç sorun yaşamadım. Daha önce buna benzer bir problemle karşılaşan oldu mu, sizce sebep ne olabilir, sorun kapsülden mi kaynaklı yoksa iğne yayını mı değiştirmeliyim. Bu arada iğneyi ve yayı kontör ettim herhangi bir kırılma yok. Şimdiden teşekkür ederim.
Umarım fotoğrafları ekleyebilmişimdir aşağıya. İlk olarak ateşlenen ve kapsülü delinen fişek ile sonradan iğnenin vurup patlatmadığı fişeğin resimlerini de eklemeye çalıştım. Saygılarımla…
G19 - CGC Trophy - 81F - Mod84 - K2000 - TP9
Aşağıdaki 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Parabellum9'e teşekkür ederiz:1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Parabellum9'e teşekkür ederiz.
• jfmrk (16-11-2025)
Yorumları: 254
Konuları: 36
Teşekkür Alındı: 220 mesajda 893
Teşekkür Verildi: 470
Sn.parabellum ilk fotoğraftaki iğne izi çok belirsiz. Browning HP'ler buna benzer iz bırakırlar ama sizinki neredeyse değmemiş gibi. Öyle sanıyorum o mermi patlamış. Ama diğer kapsülü nasıl öyle delebilmiş ve deldiği parça iğne yuvası önünde kalmış çok anlamadım.
Yeni tabancalarda koruma amaçlı gres sürülür malum. İğneyi sökerek temizleyebiliyorsanız iğne ve yatağını güzelce temizleme solüsyonları ile temizleyin bu esnada iğnenizin ve yayının fotoğraflarını eklerseniz iyi olur (iğneyi yandan ve önden, temas hattından yayı ise yandan görebileceğimiz şekilde)
Türkiye şartlarında 6-7 bin dolarlık bir tabancada özkursan gibi çelik kovan fişekleri kesinlikle kullanmamanızı öneririm.
Saygılarımla.
75BΩ - G43X - 686/3 - USP - BHP/MK3S - BHP/SC - G42 - 84F - 1911
Aşağıdaki 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için alpSaral'e teşekkür ederiz:1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için alpSaral'e teşekkür ederiz.
• Parabellum9 (04-08-2026)
17-11-2025, 23:07
(Son Düzenleme: 17-11-2025, 23:09, Düzenleyen: Parabellum9.)
(17-11-2025, 22:22)alpSaral yazdı: Sn.parabellum ilk fotoğraftaki iğne izi çok belirsiz. Browning HP'ler buna benzer iz bırakırlar ama sizinki neredeyse değmemiş gibi. Öyle sanıyorum o mermi patlamış. Ama diğer kapsülü nasıl öyle delebilmiş ve deldiği parça iğne yuvası önünde kalmış çok anlamadım.
Yeni tabancalarda koruma amaçlı gres sürülür malum. İğneyi sökerek temizleyebiliyorsanız iğne ve yatağını güzelce temizleme solüsyonları ile temizleyin bu esnada iğnenizin ve yayının fotoğraflarını eklerseniz iyi olur (iğneyi yandan ve önden, temas hattından yayı ise yandan görebileceğimiz şekilde)
Türkiye şartlarında 6-7 bin dolarlık bir tabancada özkursan gibi çelik kovan fişekleri kesinlikle kullanmamanızı öneririm.
Saygılarımla.
İkinci fotoğraftaki delinen kapsül ilk atılan mermiye ait. Aslında tabancayla ilk attığım fişeğin kapsülü hep bu şekilde deliniyor ve ikinci fişek patlamıyor delinen kapsül parçası yapıştığı için iğneye. Ama sebebini çözemedim. Dediğiniz gibi iğneyi sökerek temizlemeyi deneyip fotoğraflarını paylaşacağım. Cevabınız için teşekkür ederim.
İthal tabancaların hiçbirinde çelik kovan kullanmıyorum sadece bu tabancada deneme amaçlı atış yapmıştım farklı marka fişek olması adına. Görüşünüze katılıyorum.
Aşağıdaki 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Parabellum9'e teşekkür ederiz:1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Parabellum9'e teşekkür ederiz.
• alpSaral (18-11-2025)
Tekrar Selamlar;
Daha önce Colt Gold Cup Trophy 9mm tabancamda yaşadığım kapsül delinmesi ve iğneye pul yapışması sorunuyla ilgili konuyu uzun denemeler sonucunda kendimce bir çözüme kavuşturduğum için bir güncelleme mesajı yazmak istedim. Aynı problemi yaşayabilecek dostlara da rehberlik etmesi açısından ulaştığım teknik sebebi ve çözümü aşağıda özetliyorum.
Yaptığım detaylı incelemeler ve araştırmalar sonucunda öğrendim ki sorun ateşleme iğnesinde veya yayında değil, tamamen silah-mühimmat uyuşmazlığından kaynaklanıyor. Colt Gold Cup serisi, fabrikasyon olarak hassas toleranslara sahip bir "Match Grade" (Atıcılık/Müsabaka) silahı.
Jet, Sterling ve (bazı eski serilerdeki) MKE mühimmatlarında kullanılan kapsül sacları nispeten daha yumuşak alaşımlı. Atış anındaki yüksek gaz basıncı bu yumuşak metali tabancanın iğne deliği boşluğuna doğru sızdırıyor (kraterleşme). Bu yumuşak kapsül sacı, atış esnasında adeta bir zımba gibi kesilip kapsül pulunu kopartıyor (Primer Blanking). Kopan o yuvarlak küçük metal pul iğne ucuna yapıştığı için de bir sonraki fişeğe iğne yetişemiyor ve patlatmama sorunu yaşanıyor.
Bu gözlemden sonra iğne bloğunu tamamen söktüm ve iğne kanalının içini temizlik spreyi ile tamamen temizledim. İğnede ve yayda herhangi bir hasar/deformasyon söz konusu değil.
Akabinde sorunu tamamen sert kapsül yapısına sahip mühimmatlara geçerek çözdüm. Sarsılmaz (BPS) fişekleri ile yüzlerce atış yaptım; kapsüllerde en ufak bir akma, delinme veya pul kopması yaşanmadı, silah kusursuz ve saat gibi çalışıyor. Ayrıca MKE’nin (yaşadığım sıkıntılı 2021 serisi hariç) güncel yeni üretim serileri de sert/kalın Boxer kapsül kullandığı için atışlarda hiçbir sorun çıkartmadı. Ancak aynı sorunu Sterling ve Jet marka fişeklerde zaman zaman yapıyor. Bu iki fişeğin kapsül yapısının farklı olduğunu düşünüyorum.
Silahın iğnesini veya iğne yayını değiştirmeye kesinlikle gerek yok, sorun tamamen tabancanın her fişeği sevmemesi, mermi seçmesi ve bununla bağlantılı olarak mühimmatın kapsül sertliğiyle alakalı. Sanırım sıkı toleranslara sahip müsabaka tabancaları biraz daha nazlı oluyor.
Süreçte fikir veren herkese tekrar teşekkür ederim, kazasız ve keyifli atışlar dilerim. Saygılarımla…
G19 - CGC Trophy - 81F - Mod84 - K2000 - TP9