İlk silah alımı öncesinde aklımdaki sorular
Herkese selamlar saygılar;

Nihayet sağlık raporu işini tamamladım ve 1 adet bulundurma ruhsatlı tabanca almak istiyorum fakat süreç hakkında daha önce hiç silah almadığım için birçok - ki büyük ihtimalle size çok basit ve aptalca gelebilir- sorular var ve bu konuda size danışmak istiyorum.

1- Genel olarak sürecin nasıl işlediğini internette biliyorum fakat emniyete ruhsat için başvurduğumuzda bize olumlu yanıt geldiğinde bize verecekleri belge ile silahı alma konusunda sorularım var: Tabancaları sadece MKE satış ofislerinden mi alabiliyoruz? İstanbul'da oturduğum için bu sanırım bir tek Beyoğlu'ndaki ofis mi oluyor? Bu ofiste silahları görme ve elimize alarak kontrol etme imkanımız var mı? Yoksa direkt "kardeş bana bir tane x arms 9x19 sar ver" deyip alıp gidiyor muyuz? Son saçma sorumda kredi kartı ile alıveriş mümkün mü?

2- Diyelim ki tabancamızı aldık aynı gün emniyete gidip kayıt ettirmemiz mi lazım yoksa 1-2 gün gibi bir süremiz var mıdır?

3- Tabanca için mermi alımı da sadece MKE'den mi oluyor yoksa av bayilerinden alabiliyor muyuz?

Büyük ihtimalle bunlar size saçma gelecek ama etrafımdaki tabanca sahipleri polis veya asker olduğu için sıradan çinko karbon vatandaş nasıl hallediyor ne yapıyor bilgim yok. Beni bu konuda aydınlatırsanız sevinirim

Saygılarımla
Ailesini korumak isteyen biri. Canik METE SFT - Aksa Crossfire
Bul
Başvuru yaparken şahıstan devralma veya MKE’den devralma şeklinde başvurursunuz aksi söylenmedikçe MKE’den sıfır silah alma belgesi çıkartırlar.

Bu belge ile İstanbul gümüşsuyu veya Ankara MKE ofislerinden yerli veya ithal silahınızı gidip alabilirsiniz. Bazı modeller iki ofisin birinde olup diğerinde olmayabilir gitmeden önce teyit etmelisiniz (e-devletten bakılabiliyor stok durumuna)

İthal silahları elinize alamazsınız genelde vitrinlerine koyarlar oradan görerek bakabilirsiniz ancak yerli silahları temsilci standlarında elinize alıp inceleyebilirsiniz

Fişek ruhsat kartınız geldikten sonra ister MKE’den ister özel bayilerden alabilirsiniz eskiden silahla birlikte alabiliyordunuz artık ruhsattan sonra alabiliyorsunuz.

Sorularınızı lütfen çekinmeden sorun hiç bir soruyu kimse aptalca diye düşünmez.

Saygılarımla
75BΩ - G43X - 686/3 -  USP - BHP/MK3S - BHP/SC - G42 - 84F - 1911
[+] 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için alpSaral'e teşekkür ederiz.
Bul
Sayın alpSaral cevaplamış zaten ancak 1-2 ekleme de ben yapabilirim... (Ankara MKE tecrübelerimle)

1. MKE'ye e-devletten düşündüğünüz markaya göre randevu alıp gitmeniz lazım. Bir defasında önümdeki eleman Beretta yerine Benelli adına randevu aldı diye kırk saat azar işitti MKE elemanından. Kredi kartı ile veya IBAN'a transfer ile alışveriş mümkün...

2. Bana hemen geri gidip aynı gün kayıt yaptırmamı tavsiye etmişlerdi. Ancak bu yasal olarak zorunlu olamaz bence zira şehir dışından gelip silah alanlar oluyor malum. Onlar ne yapacak ışınlanması mümkün değil...

3. Mermiyi istediğiniz yerden alırsınız. edevletten başvuru yapıp onaylanması gerek. Maalesef silahı aldıktan sonra önce geri gidip ruhsat işlerini tamamlamanız akabinde gitmişken (emniyette oluyor mu bilmiyorum ben jandarmadan aynı gün içinde) mermi başvurusunda bulunmanız lazım. Oradayken sıfır silah ruhsatı verdiklerinde hemen mermi onayı da veriyorlar. Sonra başvurursanız duruma göre 2-3 beklediğim de olmuştu onay için... (Sorduğumda her mermi talebinde bi araştırma yapıyorlarmış, silah bir vukuata karıştı mı, siz bi vukuata karıştınız mı vs diye). Tavsiyem 1000 tane mermiye başvurun, onayınızı alın, gidin istediğiniz bayiden 1000 merminizi alıp bi kenara atın zira zırt pırt zam geliyor... Aynı istikak numarasına istediğiniz marka mermi alabiliyorsunuz bu arada, 200 MKE parabellum + 300 Sterling parabellum + 500 Sterling luger gibi...

Hayırlı olsun kolay gelsin
Glock 19 + Holosun SCS MOS, Beretta 92FS, Springfield Garrison SS 45 ACP, Benelli M4, Keltec KSG 410
[+] 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için yavuzg'e teşekkür ederiz.
Bul
(10-12-2025, 13:23)Taygunho yazdı: 1- Genel olarak sürecin nasıl işlediğini internette biliyorum fakat emniyete ruhsat için başvurduğumuzda bize olumlu yanıt geldiğinde bize verecekleri belge ile silahı alma konusunda sorularım var: Tabancaları sadece MKE satış ofislerinden mi alabiliyoruz? İstanbul'da oturduğum için bu sanırım bir tek Beyoğlu'ndaki ofis mi oluyor? Bu ofiste silahları görme ve elimize alarak kontrol etme imkanımız var mı? Yoksa direkt "kardeş bana bir tane x arms 9x19 sar ver" deyip alıp gidiyor muyuz? Son saçma sorumda kredi kartı ile alıveriş mümkün mü?

2- Diyelim ki tabancamızı aldık aynı gün emniyete gidip kayıt ettirmemiz mi lazım yoksa 1-2 gün gibi bir süremiz var mıdır?

3- Tabanca için mermi alımı da sadece MKE'den mi oluyor yoksa av bayilerinden alabiliyor muyuz?

Hayırlı olsun.

1- İst. MKE'de Canik, Sarsılmaz, Yavuz, Steoger gibi eski üreticilerin standı var demo modelleri inceleyebilirsiniz, yeniler yok (ithal ürün inceleme imkanı zaten yok. Ankara'nın aksine vitrin küçük olduğundan çoğu zaman ithalleri camekanda görmek bile mümkün olmuyor). e-devletten randevu aldıktan sonra, randevu saati civarlarında orada olursunuz. Yerli tabanca alacaksanız önce standdaki görevliden tabancanın numarasını gösteren bir kağıt alıp sonra sıra no alırsınız. İthal alacaksanız direkt sıra numarası. Kart kabul ediliyor. Giderken kimlikle beraber ehliyette yanınızda olsun, kayıt işi kolay olur.

2- 60 gün içinde kayıt edilmesi gerekli. Bazı şubeler 6 - 7 gün gibi süre yazıyorlar satın alma belgesine, bu da ihbarname gibi bir şey oluyor. Ama süre 60 gün. Tabi ki 59 gün beklemeyin, 4 - 5 gün içinde kayıt ettirirsiniz. İstanbul'dan alacağınız için MKE poligonu seçeneği yok. Kayıt öncesi özel bir poligonda deneme yapabilirsiniz ama gitmeden sorun kimisi ruhsatı çıkmadığından atışa izin vermeyebilir.

3-Kayıt sonrası A4 kağıdı olarak geçici ruhsat veriyorlar. Onunla hem şifre alabilir hem de MKE veya bayiiden mermi temin edebilirsiniz. Bu durumda 10 - 20 gün gibi ruhsat kartının gelmesini beklemeye gerek kalmaz.
[+] 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için blacksea'e teşekkür ederiz.
Bul
Pandemi döneminde koyulan randevu kuralını bizim memurların kendi rahatları doğrultusunda sürdürmeleri ilginç. Ayrıca randevuda marka/model belirlenmesi de çok yanlış. Belki müşteri orda marka temsilciliklerinde temas edip elinde hissiyatlarını görünce kararı netleşecek.
si vis pacem, para bellum
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Actionman'e teşekkür ederiz.
Bul
Sayın alpSaral, yavuzg, blacksea, Actionman;

Öncelikle cevaplarınız için çok teşekkür ederim. Yerli tabanca alacağım -malum ithal fiyatları sadece hayal kurmaya izin veriyor- ve birkaç modeli poligonda deneyip gitmek istiyorum ama her istediğim model poligonda yok. O yüzden yakın bir modeli poligonda deneyip istediğim modeli kontrol edip gittikten sonra almadan önce bir kez -parmaklarımın ince ama ortalamadan uzun olmasından dolayı- elime alıp tutuş, kavrayış vs bakmak istemiştim. Yerlilerde bunu yapabiliyor olmak güzel.

Bulundurma ruhsatlı ve yerli alacağım için açıkçası aklımda birçok marka ve model var. Tam boy, el feneri ve red dot takılabilir - eğer olabilir ise co-witness uygun- bir model arıyorum. Babam Albay emeklisi ve "ucuz diye bilinmedik bir şey alma 1 kere ihtiyacın olur çalışması herşey den önemli" demesinden sonra mke sitesinden mevut tüm marka ve modellere bakıp bu forumdaki yorumlarına baktım. ilgilendiğim modeller arasında Canik TP9 SFx, TP9 SF METE-S, Sarsılmaz SAR9 GEn3, SAR9 SPORT GEN3, Stoeger STR-9 COMBAT X, STR-9F FULL SIZE gibi modeller. Fakat bunun dışında önerebileceğiniz modeller varsa onlara da bakmak ve denemek isterim.
Bul
Silahı hemen teslim almadan önce iyice kontrol edin. Sıkıntılıysa almayın. Yüzeyine boyasına perhadlanmsına çiziklerine namlusuna bakın.

Bu forumda paylaşılmıştı. Bir Beretta F-92 almış yurttaş ama silah bariz üretim hatalarına sahipti.

Beretta o silahı nasıl sattı bilemiyorum . İtiraz ederlerse tüketici kanunun ilgili maddesine göre sorgusuz iade edebilmeniz lazım..
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için musti267'e teşekkür ederiz.
Bul
(10-12-2025, 13:23)Taygunho yazdı: Herkese selamlar saygılar;

Nihayet sağlık raporu işini tamamladım ve 1 adet bulundurma ruhsatlı tabanca almak istiyorum fakat süreç hakkında daha önce hiç silah almadığım için birçok - ki büyük ihtimalle size çok basit ve aptalca gelebilir- sorular var ve bu konuda size danışmak istiyorum.

1- Genel olarak sürecin nasıl işlediğini internette biliyorum fakat emniyete ruhsat için başvurduğumuzda bize olumlu yanıt geldiğinde bize verecekleri belge ile silahı alma konusunda sorularım var: Tabancaları sadece MKE satış ofislerinden mi alabiliyoruz? İstanbul'da oturduğum için bu sanırım bir tek Beyoğlu'ndaki ofis mi oluyor? Bu ofiste silahları görme ve elimize alarak kontrol etme imkanımız var mı? Yoksa direkt "kardeş bana bir tane x arms 9x19 sar ver" deyip alıp gidiyor muyuz? Son saçma sorumda kredi kartı ile alıveriş mümkün mü?

Büyük ihtimalle bunlar size saçma gelecek ama etrafımdaki tabanca sahipleri polis veya asker olduğu için sıradan çinko karbon vatandaş nasıl hallediyor ne yapıyor bilgim yok. Beni bu konuda aydınlatırsanız sevinirim

Saygılarımla

Aklınızdaki modelleri poligonlarda deneyin.
Bul
Sayın ceryanci;
BU hafta sonu yakınımdaki poligona gidip sitediğin modellerden biri olan Canik METE'yi denedim.

[Resim: Whats-App-mage-2025-12-15-at-14-32-17-1.jpg]

ilk 10m'den kravata nişan alıp atş ettim. İlk kez tabanca ile ateş ettiğim için biraz sol alta gitti çoğu. Sonra 5m yüzde biraz daha derli toplu oldu. Başka hiç tabanca ile ateş etmediğimden kıyaslama yapamam ama elime oturması ve atış keyfi güzel geldi.

Bu hafta sonu da diğer modellerin olduğu birkaç poligona gitmeyi düşünüyorum.
Not: tabanca ile atış yaptıktan sonra SAR 109t ile 15m den atış yaptım. gerçekten omuzdan dayamak atışta ciddi fark ettiriyormuş. Keşke biz çinko karbon vatandaşlarda yarı otomatik makineli tabanca alabilsek
[Resim: Whats-App-mage-2025-12-15-at-14-32-17.jpg]
Bul
Sevgili forumdaşlar;

Bugün bulundurma ruhsatı için başvurumu yaptım ve haftaya salı gibi satın alım belgemin çıkabileceğini söylediler. Çarşamba günü gidip kontrol edeceğim. Silah alımından sonra verilecek belge ile 7 gün içerisinde emniyet müdürlüğüne gidip kayıt ettirmem gerektiğin belirttiler. her ne kadar üzerinde 60 gün yazsa da 7 günden sonrası için yol izin belgesi almam gerekiyormuş.

MKE stoklarına baktığımda ilgilendiğim bazı modellerin olmadığını gördüm yani listede komple yok, stok durumu yok bile değil. Canik yurt içi satış departmanına durumu sorduğumda "edevlet üzerinde her modelin gözükmediğini ama benim sorduğum modelin aslında stokta olduğunu" söylediler.

İnsan yaşadıkça birçok şeyi öğreniyor ve tecrübe ediniyor. Bakalım süreçte ne gibi yeni şeyler tecrübe eineceğiz.

Saygılarımla
[+] 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Taygunho'e teşekkür ederiz.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi