Sağlık raporu değişiklikleri (Mayıs.2026)
"Sağlık Raporları Yönetmeliği"nin yürürlüğe konulmasına 18.05.2026 tarihi ile karar verilmiş.

Resmi gazete linki:
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2...519-12.pdf

ALTINCI BÖLÜM

(Sayfa 9): Silah bulundurma veya taşıma ruhsatı için sağlık raporu

(Sayfa 11): Yivsiz tüfek ruhsatı için  sağlık raporu

Saygılar
[+] 8 kullanıcılar diyor Bu gönderi için blacksea'e teşekkür ederiz.
Bul
(21-05-2026, 11:10)blacksea yazdı: "Sağlık Raporları Yönetmeliği"nin yürürlüğe konulmasına 18.05.2026 tarihi ile karar verilmiş.

Resmi gazete linki:
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2...519-12.pdf

18 Mayıs 2026'de yürürlüğe konan (19 Mayıs 2026'da Resmi Gazete'de yayınlanan) yeni Sağlık Raporları Yönetmeliği, silah ruhsatları konusunda önceki uygulamaya kıyasla önemli farklılıklar içermektedir:

Silah Ruhsatlarında Sağlık Kriterleri

Kapsamlı Değerlendirme: Yivli ve yivsiz silah ruhsatı almak isteyenlerin fiziksel ve ruhsal yeterliliklerinin detaylı sağlık incelemesinden geçirileceği belirtiliyor

Sağlık Koşullarında Genişletme: Epilepsi, demans, narkolepsi, psikotik bozukluklar, duygu durum bozuklukları ile madde, kumar veya alkol bağımlılığı bulunanlara olumlu sağlık kurulu raporu verilemeyeceği düzenlenmiştir. Eski yönergede olmayan başlıca yenilik, kumar bağımlılığının eklenmesidir. İntihar girişimi öyküsü bulunanlar ve dürtü kontrol bozukluğu yaşayan kişiler de silah ruhsatı için uygun kabul edilmeyecek 

Değerlendirme Kapsamının Genişlemesi. 
Eski yönergeden farklı olarak, doktorlar; silah ruhsatları, yani tabanca, yivli ve yivsiz tüfek için rapor talep edildiğinde bazı yeni konuları da dikkate alacak . Psikiyatri, Ortopedi, KBB, Göz, Ortopedi ve Nöroloji muayenelerinde sıkı kriterler getirildi.

Genel Süreç Değişiklikleri
Yönetmeliğin en dikkat çeken bölümlerinden biri de silah ruhsatı ve özel güvenlik görevlilerine ilişkin sağlık kriterleri oldu ve sistem dijitalleştirilmiştir.
Özet olarak, yeni yönetmelik silah ruhsatları konusunda daha katı kriterler getirmiş, özellikle ruh sağlığı ve bağımlılık koşullarını genişletmiştir.

Bunlar göz önüne alındığında artık silah ruhsatı için sağlık raporu almanın ciddi bir sıkıntı yaratması beklenmelidir. Özellikle psikiyatri muayenesinde herkes kendini 566 soruluk MMPI testi yaparken bulacağı anlaşılıyor. Biraz kataraktı olan, heyecanlanınca eli titreyen, fısıltı ile sorulanı algılamayan rapor alamayacak. Dahiliye ile ilgili yorumun ise ucu açık...

Saygılar
 Fortis Fortuna Adiuvat
[+] 11 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
Bul
Harç patlamasından sonra Kaçakçılara ve tiroculara bayram müjdesi gibi olmuş .

Zeten herkesin bir e-nabzı var. Hekim ordan kabak gibi görüyor önceki teşhisleri.

Bilgisayardan hangi hekimin ruhsat verdiğide görünüyor. Hekimler zor verir artık.

Sağlık ocaklarıda hayal oldu.

Adam evladını yada anasını babasını kaybetmiş olabilir.

Gecici Depresif halden biraz psikiyatrik destek ve ilaç almış. İşte onlarda galiba ruhsat alamayacak.
[+] 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için musti267'e teşekkür ederiz.
Bul
Sayın forumdaşlar;

Geçen sene bulundurma ruhsatlı tabanca için ruhsat almak isterken 8 sene önceki mide rahatsızlığım sırasında gece rahat uyumam içi verilen ilacı bahane ederek önce raporu vermediler ve gözetim kararı uyguladılar. ki aynı hastanede bana bu ilaç başlanması yapılıp en düşük dozda devam etmiş ve 3 ay sonra mide rahatsızlığımın geçmesi ile birlikte ilaç en düşük doza indirilip sonra da durdurulmuştu. Bu bilgilere rağmen rorschah ve mmpi testi yapılmış herhangi bir olumsuz sonuç çıkmamasına rağmen süreç 6 ay sonunda nihayet ikna olmaları ile sonuçlandı. Sanırım bundan sonra benim gibi durumda olanlar için gözünün üstünde kaşın var deyip vermeme bahanesi olacak.

Ne diyelim bu karar kanuna saygılı silah sever ve bireysel savunma savunucularını üzecek suç örgütleri, kaçakçılar ve teröristleri sevindirecektir. Onlara hayırlı uğurlu olsun.

Saygılarımla
Ailesini korumak isteyen biri. Canik METE SFT - Aksa Crossfire
[+] 4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Taygunho'e teşekkür ederiz.
Bul
Sağlık raporu geçmişi problemsiz olan silah sahipleri için yeni raporu almak çok zor olmayacaktır. Onun dışında, psikiyatrik veya psikolojik bir tıbbî problemi olmayıp ilk kez ruhsat alacak olanlar içinde çok sorun olacağını düşünmüyorum.
Benim hâli hazırda raporum Haziran 26 da bitiyor, bitmeden 2 tüfek bir tabanca için başvuru yaptım. Ondan sonrası için tekrardan rapor yenileme için İstanbul Sait çiftçi Hastanesi'ne gideceğim. Bakalım ne sonuç çıkacak.
Bu arada yakın zamanda gemi adamları sağlık raporu yeniledim, onunda silah ruhsat raporundan farkı yok..o derece zor rapor.
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Kaptan Yunus'e teşekkür ederiz.
Bul
(29-05-2026, 17:10)Kaptan Yunus yazdı: Sağlık raporu geçmişi problemsiz olan silah sahipleri için yeni raporu almak çok zor olmayacaktır. Onun dışında, psikiyatrik veya psikolojik bir tıbbî problemi olmayıp ilk kez ruhsat alacak olanlar içinde çok sorun olacağını düşünmüyorum.
Benim hâli hazırda raporum Haziran 26 da bitiyor, bitmeden 2 tüfek bir tabanca için başvuru yaptım. Ondan sonrası için tekrardan rapor yenileme için İstanbul Sait çiftçi Hastanesi'ne gideceğim. Bakalım ne sonuç çıkacak.
Bu arada yakın zamanda gemi adamları sağlık raporu yeniledim, onunda silah ruhsat raporundan farkı yok..o derece zor rapor.

Yeni envanter şimdiden hayırlı olsun.

Gemi adamı raporu bende de var. Silah ruhsatı raporuna kıyasla alınması çok daha zor bir rapor.
[+] 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için blacksea'e teşekkür ederiz.
Bul
Evet zor rapor, en ufak eksikte ( göz, kulak ) özellikle kusur başlarsa gemi adamı olamaz raporu ile defteri dürüyorlar.
Bizim için yine silah sağlık raporu almak zor olmayacaktır ama diğer arkadaşlarım için endişe ve üzüntü duyuyorum.
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Kaptan Yunus'e teşekkür ederiz.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi