Silahla Girilemeyecek yerler
Taşıma ruhsatlı silahla girilemeyecek yerler çeşitli yasalarda belirlenmiştir.

Temel hüküm, 6136 Sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar İle Diğer Aletler Hakkında Kanun'un Ek 1.maddesidir:

"A)Duruşmalarda, mahkeme salonlarında, hastanelerin psikiyatri bölümlerinde, akıl hastanelerinde, ceza ve tutukevleri ile her türlü ıslah ve infaz kurumlarında veya bunların eklentilerinde,
B) Öğrencilerin toplu olarak oturdukları yurtlarda, eğitim ve öğretim kurumlarında, siyasi partilerin açık hava ve kapalı yer toplantılarında, izinli veya izinsiz yapılan toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde, sendikalarda, derneklerde veya bunlara yönetim ve yapı olarak doğrudan doğruya bağlantılı olan yerlerde veya bunların toplantı ve kongrelerinde, her türlü spor karşılaşma veya yarışmalarının yapıldığı yerlerde, kanuna uygun veya kanuna aykırı olarak grev ve lokavt yapılmakta olan iş yerlerinde,
C) Türkiye Büyük Millet Meclisi ana binaları ile Meclis Başkanlığınca belirlenen yerlerde, 
ateşli silahlar taşınamaz.
Yukarıda sayılan yerlerde bu Kanuna aykırı olarak ateşli silahları veya bunların mermilerini 4 üncü maddede yazılı olan bıçakları veya sair aletleri veya benzerlerini veya Türk Ceza Kanunun 174 üncü maddesinde(patlayıcı, yakıcı, aşındırıcı, yaralayıcı, boğucu, zehirleyici, sürekli hastalığa yol açıcı nükleer, radyoaktif, kimyasal, biyolojik madde) yazılı olanları taşıyan veya bulunduranlar hakkında ilgili kanunlarda belli edilen cezaların iki katı hükmolunur. 
(A) ve (B) bentlerinde sayılan yerlerde 7 nci maddenin 1, 2, 3 ve 4 numaralı bentlerinde belirtilen, kişiler ile bu yerlerin güvenliği için görevli bulunan polis ve jandarma personeli, © bendinde sayılan yerlerde ise yalnız bu yerlerin güvenliği ile görevli bulunan polis, jandarma ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Muhafız Taburu personeli silahlarını taşıyabilirler.
(A), (B) ve © bentlerinde sayılan yerlere silahla giren veya buralarda silah taşıyan kişiler, fiilleri daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, elli günden az olmamak üzere adli para cezası ile cezalandırılır. Ayrıca, bu kişilerin silah ruhsatları bulundurmaya çevrilir. Ön ödeme veya mahkumiyet kararındaki adli para cezasının infaz edildiği veya düştüğü tarihten itibaren beş yıllık süre geçmediği takdirde, bu kişilere taşıma ruhsatı verilmez."

6222 Sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'un 12.maddesi aynen.

"Müsabaka, seyir, özel seyir ve antrenman alanları ile takım veya taraftarların toplu olarak seyahat ettikleri araçlara;
a) Ruhsatlı dahi olsa ateşli silahlar ile esasen bulundurulması yasak olan diğer silahların,
b) Esasen bulundurulması yasak olmamakla beraber kesici, ezici, bereleyici veya delici aletler ile patlayıcı, parlayıcı, yanıcı veya yakıcı maddelerin....    sokulması yasaktır."  şeklindedir.

298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanun'un 79/3 maddesinde:

"Oy verme günü, emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiçbir kimse, köy, kasaba ve şehirlerde silah taşıyamaz." yazılıdır.

Yine, 2911 Sayılı toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun 33.maddesinde:

"Toplantı ve gösteri yürüyüşlerine;
a) Ateşli silahlar veya havai fişek, molotof ve benzeri el yapımı olanlar dahil patlayıcı maddeler veya her türlü kesici, delici aletler veya taş, sopa, demir ve lastik çubuklar, boğma teli veya zincir, demir bilye ve sapan gibi bereleyici ve boğucu araçlar veya yakıcı, aşındırıcı, yaralayıcı eczalar veya diğer her türlü zehirler veya her türlü sis, gaz ve benzeri maddeler taşıyarak veya kimliklerini gizlemek amacıyla yüzlerini tamamen veya kısmen bez vesair unsurlarla örterek katılanlar iki yıl altı aydan dört yıla kadar,......hapis cezasıyla cezalandırılırlar." denilmektedir.

Ayrıca, bildiğiniz üzere uçaklara silahla binmek yasaktır. Havaalanında  silah polis noktasına bırakılır. Yolculuk sonunda yine havaalanı polis noktasında teslim alınır.Bu işlem için halen 395 TL ödenmektedir. Eskiden ücretsizdi. Havalimanlarında da silah taşınamaz.

Toparlamak gerekirse:
1)Duruşmalarda, mahkeme salonlarında,
2)Hastanelerin psikiyatri bölümlerinde, akıl hastanelerinde,
3) Ceza ve tutukevleri ile her türlü ıslah ve infaz kurumlarında veya bunların eklentilerinde,
4)Öğrencilerin toplu olarak oturdukları yurtlarda, eğitim ve öğretim kurumlarında,
5) Siyasi partilerin açık hava ve kapalı yer toplantılarında, izinli veya izinsiz yapılan toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde,
6)Sendikalarda, derneklerde veya bunlara yönetim ve yapı olarak doğrudan doğruya bağlantılı olan yerlerde veya bunların toplantı ve kongrelerinde,
7)Her türlü spor karşılaşma veya yarışmalarının yapıldığı yerlerde, antrenmanlarda,
takım ve taraftarların toplu olarak bulunduğu araçlarında,
8)Kanuna uygun veya kanuna aykırı olarak grev ve lokavt yapılmakta olan iş yerlerinde,
9)Türkiye Büyük Millet Meclisi ana binaları ile Meclis Başkanlığınca belirlenen yerlerde,
10)Toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde,
11)Oy verme günü köy, kasaba ve şehirlerde,
12) Havalimanı ve uçaklarda,
silah taşınması yasaktır.
[+] 7 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz.
Bul
Selamlar,
Arama motorlarında sıkça cevabı aranan sorulardan biri "TOPKAPI SARAYI'NA SİLAHLA GİRİLEBİLİR Mİ?". Forumumuzda bunun cevabını vermiş olalım.
EVET YASAK.

Milli Saraylar Başkanlığı'nın WEB SİTESİNDE en alta indiğinizde açık bir şekilde şu ifadeyi görebilirsiniz

Saray, Köşk ve Kasırlarımıza silah ile girmek yasaktır. (Kolluk kuvveti dahil)
[+] 6 kullanıcılar diyor Bu gönderi için AliGalip'e teşekkür ederiz.
Bul
Sn. Ceycey, paylaşımınız için teşekkür ederim. Daha önce bu konu hakkında AVM’lerle ilgili forumda çokça tartışma yapılmıştı diye hatırlıyorum. Benim bildiğim kadarıyla kanunen bir yasak olmamasına rağmen AVM kararlarının geçerli olduğudur. Bu konu sonuçlandırılmış mıydı?
Yanlışım varsa düzelt, eksiğim varsa tamamla  Shy
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için sentinel'e teşekkür ederiz.
Bul
(18-04-2024, 06:53)sentinel yazdı: Sn. Ceycey, paylaşımınız için teşekkür ederim. Daha önce bu konu hakkında AVM’lerle ilgili forumda çokça tartışma yapılmıştı diye hatırlıyorum. Benim bildiğim kadarıyla kanunen bir yasak olmamasına rağmen AVM kararlarının geçerli olduğudur. Bu konu sonuçlandırılmış mıydı?

Sn.sentinel, dediğiniz gibi bu konuda herhangi bir yasaklayıcı hüküm yok.AVM'ler özel mülktür.
Bir özel mülk sahibinin kendi mülküne silahla girip girilmeyeceği konusunda karar verme
özgürlüğü vardır. Bu da mülkiyet hakkından kaynaklanır. Bu nedenle bir AVM sahibi (ya da yönetimi)
işyerine silahla girilmesini yasaklayabilir. Taşıma ruhsatı olan bir şahıs "benim taşıma hakkım var,benim
bu AVM'ye silahla girmemi engelleyemezsiniz" diyemez. AVM'nin aldığı karar geçerlidir. Şahıs ya silahını 
arabada bırakacak ya  AVM'ye gelirken yanında getirmeyecek ya da silahla giriş yasağı olmayan
başka bir AVM'ye gidecek.
Pavyon,bar veya gece kulüplerinde de aynı durum geçerli. Bazılarının girişine anahtarlı kutular koymuşlar.
Mekana girmek isteyen kişi, silahını ve varsa şarjörünü bu kutuya koyup, anahtarını alıyor. Çıkışta da 
anhtarla kutuyu açıp silahını alıp gidiyor.Buralara da "benim ruhsatım var ,engelleyemezsiniz, girerim "
deme hakkınız yok. Özel mülktür.
Ben böyle durumlarda tabancamı yanımda getirmiyorum ya da silahla girilebilen mekanları tercih
ediyorum. İsteyen ve mekan sahibine güvenen şahıs silahını kutuya bırakıp girebilir. Ama,bence silahın
kutuya bırakılması 6136 Sayılı Kanun'a aykırı bir harekettir ve risklidir. Silahını ancak polis veya jandarmaya
makbuz karşılığı teslim edebilirsin. Bıraktığınız silahla bir suç işlenirse, bir daha silah ruhsatı alınamaz.
[+] 4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz.
Bul
(14-04-2024, 12:39)AliGalip yazdı: Selamlar,
Arama motorlarında sıkça cevabı aranan sorulardan biri "TOPKAPI SARAYI'NA SİLAHLA GİRİLEBİLİR Mİ?". Forumumuzda bunun cevabını vermiş olalım.
EVET YASAK.

Milli Saraylar Başkanlığı'nın WEB SİTESİNDE en alta indiğinizde açık bir şekilde şu ifadeyi görebilirsiniz

Saray, Köşk ve Kasırlarımıza silah ile girmek yasaktır. (Kolluk kuvveti dahil)

6136 Sayılı Kanun'un Ek-1 madde C bendinde "Türkiye Büyük Millet Meclisi ana binaları ile Meclis Başkanlığınca belirlenen yerlerde,
ateşli silahlar taşınamaz." hükmü olduğunu yazmıştık. Milli saraylar 1925 yılından itibaren bir yasayla TBMM Başkanlığı'na bağlanmıştı.
Bu yasa hükmü gereğince milli saraylara silahla girilemiyordu.Ancak,2018 yılında C.Başkanlığı kararnamesiyle,Milli Saraylar Başkanlığı
kuruldu ve bütün milli saraylar C.Başkanlığı(Milli Saraylar Başkanlığı)'na bağlandı.
Bu durumda C bendinin milli saraylar bakımından bir hükmü kalmadı. Eğer başka bir yasada milli saraylara silahla girilemeyeceğine
dair bir hüküm yoksa, şu an saraylara silahla girmek yasak değil. (Tekrar ediyorum, başka bir yasal hüküm yoksa)
Kapıdaki polisler sizi içeriye silahla almazlar. Ancak, içeride silahla yakalanırsanız, "kanunsuz suç ve ceza olmaz" ilkesi gereğince ceza verilemez.
Milli saraylarla ilgili böyle bir yasaklayıcı hükmü bilen arkadaş varsa, burada yayınlasın ki biz de saraylar bakımından hukuki dayanağı
öğrenelim. Yoksa, acil yasal düzenleme yapılması gerekir.
[+] 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi