NEDEN SİLAHLANIYORUZ?
Değerli TT forum üyeleri,

Türkiye’de bireysel silahlanma konusu kamuoyu gündeminde ABD gibi ülkelerde görüldüğü gibi büyük bir tartışmaya konu olmamaktadır. Bununla birlikte Umut Vakfının çalışmalarına göre Türkiye 178 ülke arasında silahlanma konusunda 14. sırada yer almaktadır. Emniyet Genel Müdürlüğünün (EGM) bireysel silahlanmaya dair 2017 yılı raporunda sunduğu verilere göre son 10 yılda ruhsatlı silahların sayılarında azalma meydana geldiği görülse de bireysel silahlanma tam anlamıyla tespit edilebilen bir durum olmadığından ruhsatsız veya av tüfeği gibi silahların sayısına dair net bir rakam bulunmamaktadır.

Silah karşıtlarının anlamadığı bir konu şudur. Silah bir alettir, tek başına öldürmez. Öldüren tetiği çekendir. Önce Ülkemizdeki 2017 öncesi 10 yıllık verilere bakalım:

[Resim: Bireysel.png]

Bu tabloda kesici delici aletlerle tüm yaralanmaların %53 ü meydana gelmiş. Ama kimse kasapta, mutfakta, bıçak yasaklansın demiyor. Kimse insanlar eğitilsin demiyor. Ateşli silah yaralanmalarının da büyük çoğunluğu ruhsatsız silahlarla. Ruhsatlı, kayıtlı silahlarla işlenen suçlar sadece %6. MT Yücel’in T. Barolar Birliği dergisindeki makalesinde de suça karışan silahların %66 sının ruhsatsız silahlar olduğu belirlenmiş:

[Resim: bireysel2.png]

Aslında Bireysel silahlanma ile silahla gerçekleştirilen ölümlü olaylar arasında ters bir ilişki var:

[Resim: Bireysel3.png]

Silahlanmanın çok olduğu ülkelerde adam öldürme, silahlanmanın az olduğu ülkelere göre düşük. Çünkü hem caydırıcılık hem de kendini savunma imkânı silahın çok olduğu yerlerde silahla ölümleri azaltmış görünüyor.

Pekiyi niye silahlanıyoruz?

Bunu Pew Research’ün ABD de ve benim bir forumda yapmış olduğum anket sonuçlarına bakarak değerlendirelim: 

[Resim: Bir3eysel4.png]
Hem ABD hem de bizde silah sahibi olma nedenlerinde kişisel güvenlik endişeleri (Bireysel savunma) silah sahiplerinin 2/3 ünün gerekçesinde ilk sırada çıkıyor. Av ve atıcılık daha arka planlarda.

Silah sahipleri kendilerini daha güvende hissediyorlar. Silahı olanların 2/3 den fazlasının birden fazla silahı var:

[Resim: Bireysel5.png]

Hem ABD hem bizde en çok tercih edilen savunma aracı tabanca.

[Resim: Bireysel6.png]

Bizde ise silah edinmede hem prosedür hem de ekonomik zorluklar, daha kolay alınabilen av tüfeğini ilk sıraya oturtuyor.

İyi de güvenlik güçleri var, silaha gerek var diye bir soru var. ABD de yapılan bir araştırmada güvenlik güçlerinin olaylara müdahale süreleri değerlendirilmiş:

[Resim: Bireysel7.png]
ABD Polisinin olaylara müdahalesi çoklukla olay gerçekleştikten sonra, eğer bu bir hırsızlık ise daha geniş zaman boyutunda. Onlarda 911 bizde 155 (şimdi 112) no.lu telefonlara anında ulaşmak bazen gerçekten zor. O nedenle Amerikalı ironi yaparak şöyle diyor “1911 (tabanca) 911 no.lu telefondan her zaman hızlıdır”

[Resim: Bireysel8.png]
Özellikle büyük şehirlerin dışına ve kırsal alana kaydığınızda bireysel silahlanma güvenlik açısından ABD de daha önem taşımaktadır.

Silahınızın olması her zaman onu kullanmanızı gerektirmez. Ancak bir sorun olduğunda sizin ve ailenizin hayatını koruyabilir:

[Resim: Bireysel9.png]

Kendinizi savunsanız bile yasalarda meşru müdafaa sınırları çok kısıtlı. O nedenle yasal yollardan silah elde edenler, silah kullanma konusunda daha bilinçli ve dikkatli.

Bireysel silahlanma sadece kişisel korunmada değil vatan savunmasında da önemli. Kurtuluş savaşında Efeler, Anadolunun işgaline ordular oluşuncaya kadar bireysel silahları ile mücadele etmişti. Kıbrıs’ta mücahitler Türk soykırımına derme çatma bireysel silahlar ile direnmişti. Oysa ki bu çağda Avrupanın göbeğinde bireysel silahları önceden toplanan Boşnaklar, Serebsenitza’da bir katliama uğradılar.

Yasal bireysel silahlanma bir haktır. Eğer silahla yaratılan suçlar varsa bu büyük çoğunlukla eğitim noksanlığından ve yasadışı silahlarla olmaktadır.

Saygılar
 Fortis Fortuna Adiuvat
[+] 13 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
Bul
Sabri Bey, istatistiklere dayalı son derece önemli bir yazı, teşekkür ederiz. Umut Vakfı ve silahlanma karşıtları da bunları biliyor, ancak bilmemezlikten geliyorlar.
Yasal silahlanan bireylerin silah kullanmada daha bilinçli ve dikkatli olduğu, yıllardır tanıklık ettiğimiz bir gerçek. O nedenle devletin yasal silah edinmeyi kolaylaştıracak bir politika izlemesi gerekir. Oysa, yasal silah almayı düşünen kesimleri "yolunacak kaz" gibi görerek, ruhsat harçları ve vergiler fahiş oranlarda arttırılıyor.
Silahla işlenen suçlarda ruhsatsızların oranı her zaman çok yüksek olmuştur. Meslek gereği bunu görüyorum.
"1911 her zaman 911'den hızlıdır." sözü de mükemmel bir ironi olmuş.
[+] 5 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz.
Bul
Benimkinin miadi kucuk cocukken(yas 6-7) dayımın kendi tabancasını babama anlatmasiyla oluşan bir hayranlıkla başladı. Daha sonra bu hayranlık 14 yaşımda hobiye ve akabinde araştırma ve meraga dönüştü. 17imde sizleri keşfetme fırsatı buldum. Daha sonra ise ülkemizde bizzat sivilleri hedef alan terör saldırıları Daha sonra malumunuz beline ruhsatsız silahi takip kafasina göre suç işleyen mafya ve cetevari oluşumlara karşı kendimi savunma ihtiyacından ötürü silahlanmaya başladım.
Şu an 2 tufek ve bir tabancam var. Elime geçen fırsatta kendimi savunma ve silahlar konusunda okuma ve araştırmalar yapıyorum.

Saygilar Shepherd
Tehlikeli silahlar yoktur. Sadece tehlikeli insanlar vardır.
Şehit Amfibi Uzman Çavuş Muhammet Fatih Durhan
Şehit Polis Memuru Şeyda Yılmaz
Kurban İkbal Uzuner Kurban Ayşenur Halil
[+] 4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Shepherd'e teşekkür ederiz.
Bul
Sabri bey öncelikle çok kıymetli bilgiler paylaşmışsınız. Elinize emeğinize sağlık. Adı umut olsa da ben onlara “ Umutsuzlar vakfı “ demek istiyorum. Kaldı ki bu vakfın fonlayıcıları yurt dışı menşeli olup kendi ülkelerinde herhangi bir silahsızlanma faaliyet yürütmezken Ülkemizde bu manipülatif çalışmaları kasıtlı ve bilinçli bir şekilde yapıyorlar. Bundan da ötesi en şaşılacak şey ise devleti yönetenlerin sanki bu vakfın güdümünde gibi bir tavır ortaya koyması. Bu ülkenin değerlerine sahip olmayan ve dışarıdan fonlanan ve bizi alenen silahsız bırakma amacı güden bir vakıf nasıl bu kadar başı boş bırakılabilir bilmiyorum. Bu ülkeyi gerçekten seven bütün vekil ve yöneticilerin Bilinçli , eğitimli bireysel silahlanma konusunda alanında uzman tüm şahıslarla bir araya gelerek ortak bir akılla bu konuyu gündeme almaları bir zorunluluktur. Biz ne kadar yurtta barış dünyada barış mottosu ile hareket etsek de o savaş şu veya bu şekilde bu topraklara gelecek. Savaşlar günümüzde eskisi gibi işlemiyor. Dolayısıyla sivil halktan eğitimli bireyler oluşturmak bir ihtiyaç haline gelmiştir. Bu konu basite alınacak , üzerinden vergi kasılacak , geç ve gevşek davranarak yabana atılacak bir mesele değildir. Tarihimiz ortadadır. Yaşanmışlıklar ortadadır. Buna mukabil silah olmadığı için rezil durumlara düşen ülkelerin halleride ibretliktir. Bir şeylerin değişmeye başladığını yavaş yavaşta olsa gözlemliyorum. Lakin daha doğru ve daha bilinçli adımlar mutlaka atılmalı. Bize düşen bir şey varsa da seve seve yaparız. Herkese sevgiler saygılar."
[+] 4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ERABEK'e teşekkür ederiz.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi