KENDİ FİŞEĞİMİZİ DOLDURMALIMIYIZ?
Eski forumda bu konuyu Sn. Ahmet Özalp açmıştı. Bu kez ben konuyu tazelemek istedim. Tabii ki yivli fişekten söz edemiyoruz. Elin gavuru şakır şakır envai çeşit yivli fişek basarken bize YASSAH!

Fişek fiyatlarının alabildiğince uçtuğu bu dönemde, belki ilginizi çeker. Ekonomik boyutuna da elbette değineceğiz.

Kendi Yivsiz fişeğimizi doldurmamızın en önemli avantajı, ne olduğunu, nasıl etki yapacağını bildiğimiz TUTARLI ve İSABETLİ fişek elde etmek. Fişek doldurma işi aslında ciddiye alınması gereken, kurallara uyulmazsa tehlike yaratabilecek ama keyifli bir iş. Dolum işi biraz bilgi, biraz ilgi ve daha sonrası için tecrübe istiyor. Özellikle barut ile uğraşırken çok dikkat etmek gerekli. Barut miktarlarında tavsiye edilen dışında, denenmemiş miktarları kullanmak hayati risk taşır.  Dolum yapılacak ortamda ateş, kıvılcım yaratacak bir cihaz olmamalı. Havalandırması iyi ama hassas tartım yaparken rüzgâr da olmamalı. Dolum yaparken konsantrasyonumuzu bozacak şeyler de ortamda bulunmamalı.

Elbette dolum işine başlarken temel bazı malzeme ihtiyaçlarımız var. Dolum malzemeleri dışında, barut ölçü kaşığı, hassas terazi, kovan kapsül çıkartma, takma, yeniden çap ayarlama cihazları, kovan kıvırma aletlerine ihtiyaç var. Bunların türlü çeşitlisi piyasada mevcut. Biraz araştırma ile temin edilebilir.

[Resim: IMG-9528.jpg]

Ben dolum makinası olarak 7-8 yıl önce Almanyadan bir Lee Load All amıştım. Kendi dolumunuzu yaptığınızda, fişeklerinizi değerlendirmek için bir Kronograf’da almak iyi olur. O zamanlarda Procrono Digital almıştım. Şimdi bunları almak biraz maliyetli maalesef.

Tekrar konumuza dönelim. Kendi fişeğimizi doldurmanın en büyük avantajı tutarlı fişek elde etmek dedik. Tutarlılık rastgele zamanlardaki gözlem sonuçlarının hepsinin birbirine yakın olması hali.. olarak tanımlanabilir.  Yivsiz tek kurşun da olsa tutarlılık durumunda ayni fiziksel ve balistik koşullarda atılan her kurşunun aynı noktayı vurması gerekir.

Bir yivsiz tüfek fişeğinin hedefte hep aynı noktayı vurması için "Namlu Çıkış Hızı" nın tutarlı olması gerekir.  10 fps (3 m/s) den fazla namlu çıkış hızı farkı, hedefte değişik noktayı vurmaya sebep olacaktır.

Yivsiz tüfekte tek kurşunun tutarlılığı iç ve dış balistik etkenlere bağlıdır. İç balistik değişkenler kapsül (kapsül-barut uyumu= kapsül türü değişince farklılık yaratır), barut (hızlı veya yavaş yanışlı), tapa, tek kurşun türü ve ağırlığı, kıvırma türü ve miktarı iç balistiği ilgilendiren değişkenlerdir. Kendi dolumlarımızda bunları ayarlama imkanımız var. Tüm bu değişkenler namlu çıkış hızını etkiler.  Kurşun ağırlığındaki 1 grain (0,06 gram) ve barut miktarındaki 0,6 grain (0,03 gram) üzeri değişkenlik atım yatağı basıncı ve bununla bağlantılı namlu çıkış hızını değiştirir.

Fabrika dolumlarında barut volümetrik olarak doldurulur. El dolumun da ise hassas terazi ile ölçme imkânımız var. Kaliteli fabrika dolumlarında bile namlu çıkış hızlarında 20 fps (6 m/s) fark vardır. El dolumlarında 15 fps (4 m/s) altında bir farka kadar düşürülebilme imkanı vardır. Namlu çıkış hızlarında ne kadar az fark ve standart sapma varsa fişek o kadar isabetli olacaktır. Namlu çıkış hızlarındaki fark hedefe isabette düşey eksende farklı vurmaya neden olur. Atım yatağı basıncındaki değişkenlikler namlu salınımını değiştirerek hedefte hem düşey, hem de yatay eksende farklı vuruşlara sebep olur.

Namlu çıkış hızındaki değişiklikler vertikal (düşey) eksende farklılık yaratırlar:

[Resim: Hedef-dag-l-m.png]

Yukarıdaki resimde aralarında 40 ar fps farklı çıkış hızlarındaki tek kurşunların balistik eğrileri çizildiğinde 36,5 metrede  hedef üzerindeki vuruş noktalarını işaretledim. En yüksek ile en düşük namlu çıkış hızları arasında 120 fps farka rağmen vuruş noktalarının 3-4  cm’lik bir alanda üst üste dizildikleri görülüyor.  Gerçek atışlarda bu farkın daha fazla olduğunu görüyoruz. Tek sorun namlu çıkış hızı farkı değildir..

Piyasadan aldığım bir fişek kutusundan rastgele örnekler alıp kesip barut ve çekirdek ağırlıklarını tarttım:

[Resim: Resim1.png]

Barut miktarları arasında 60 miligram, kurşun ağırlıkları arasında ise 550 (beşyüzelli) miligram fark var. Daha fazla fişek kessem bu farkların artacağını düşünüyorum. Bu ciddi farklar hedefte dağınık bir grupmana sebep olacaktır. Bu sadece namlu çıkış hızındaki farklılıktan olmayacaktır.

Ağırlık değişince Atım yatağı basıncı değişir. Yük arttıkça basınç da artar. Yukarıda söz ettiğim gibi farklı basınç ve namlu çıkış hızı farklı namlu şahlanması yaratır. Bunun yanı sıra farklı basınçlar namludaki titreşimi farklı frekansta yaratacağından, namlu salınımının farklı anlarında çıkan mermiler vuruş noktalarının farklılaşmasına neden olur.

Yivsiz av tüfeği fişeği bir sistemdir. Kovan, kapsül, barut, tapa, yük, kıvırma her biri hem atım yatağı basıncı, hem namlu çıkış hızı üzerine etkilidir. Kendi dolumlarınızda tecrübeniz arttıkça her biri için modifikasyon yaparak uyumlu ve tutarlı bir fişek elde edebilirsiniz.

Piyasadaki fişekler yukarıda açıkladığım nedenlerle ayni kutuda bile biri birinin tıpa tıp aynısı değil. Üstelik çoğu fişek kutusunda ne içindeki barut cinsi, ne test namlusu çıkış hızı yazmaz.
Örneği standart bir hazır fişek, çok soğuk bir havada ava gittiğinizde pufff diye sizi ortada bırakabilir. Oysaki fişeği kendiniz hazırlasanız hava şartlarına göre fişeğinizin barut cinsini ve miktarını ayarlama imkanınız var.

Diyelim ki trap ya da skeet atıcısısınız. Düşük geri tepmeli (Low recoil) diye satılan subsonik fişekler, daha uzun namlu boylu tüfek kulandığınızda transsonik olup grubu dağıtabilir, başarınızı ciddi düşürür. Diyelim ki 48 cm namlu tüfeğiniz için hazırladığınız subsonik fişek, 61 cm namlulu tüfekte transsonik, 71 namlulu tüfeğinizde süpersonik namlu çıkış hızı yaratacaktır. Bu da isabet ve grupmanı cidden etkiler.  Kendi dolumunuzu yapıyorsanız barut miktarını ayarlayarak, tüfeğinize uygun bir namlu çıkış hızı yakalayabilirsiniz.

“Her tüfeğin sevdiği bir fişek vardır” diye bir söz var. Evet, her tüfeğin namlu boyu ve namlu et kalınlığına göre bir namlu salınımı (harmonic) var. Diyelim ki tek kurşun atıyorsunuz. Fişeğinizin basınç ve namlu çıkış hızı bu salınımda ortadan çıkışı sağlıyorsa isabetli, harmoniğin tepe noktalarında çıkıyorsa dağınık bir grupman elde edeceksiniz demektir. Tüfeğinizin uyumuna göre test ederek size uygun basınç ve çıkış hızını kendi dolumlarınızda yakalayabilirsiniz.

“Hız saçmanın düşmanıdır” diye bir söylem var. Kurşun saçma için doğrudur. Örneğin 1200-1350 fps namlu çıkış hızınının üstünde basınçla, daha atım yatağındayken saçmalar ezilerek deforme olacak, balistiği bozularak kötü grupman yapacaktır. Ancak çelik veya tungsten saçmaları, ezilmeden, balistiği bozulmadan daha uzak mesafelere göndermek mümkün, burada barut cinsi ve miktarı farklılaşacaktır.

Dolum yaparken denenmiş dolum verilerini kullanmakta, barut miktarlarını hesapsız arttırmamak şarttır. İnternette ulaşılabilecek birçok sitede dolum verileri mevcuttur. Sonuçta kendi dolumlarınızda hassas ölçümlerle piyasadakilerden daha tutarlı fişekler elde edersiniz.

KENDİ DOLUMLARIMIZ DAHA MI EKONOMİK?

Dolum malzemelerinin pahalanması sadece bizde değil A.B.D de de sorun. Sizin için kendi dolumlarını yapmak ekonomik mi değil mi bir piyasa araştırması yaptım.

[Resim: Ekran-Resmi-2024-03-21-20-36-22.png]
(Barut piyasa fiyatları türüne göre yarı kilosu 1600 ile 2700 TL arasında değişiyor)

Şimdi bunlar üzerinden bir değerlendirme yapalım:

[Resim: Ekran-Resmi-2024-03-21-20-36-43.png]
Saçma sıkıları bir fişek için ilk dolum yerli piyasa ortalamasının üstünde, mükerrer dolum piyasa ile aynı fiyata geliyor ama yabancı saçma sıkılarının ortalamasından ucuz.

Tek kurşun dolumu piyasa ortalamasının altında, en ucuzu ile denk. Yabancı fişeklere göre olukça ucuz.

Eğer hurda kurşundan kendi tek kurşun, gülle, şevrotin döküyorsanız o zaman fişek başına düşen maaliyet cidden düşüyor. Elimde eskiden kalma 1000-1500 fişek dolduracak malzeme var. Yani eskileriniz varsa, maliyet neredeyse bedava…

[Resim: Ekran-Resmi-2024-03-21-20-49-05.png]

Bence iyi dolumlar yapıyorsanız, maliyetten çok; kaliteli, tutarlı, isabetli fişek elde etmek ve hobi olarak verdiği keyif daha önemli.

Fortis Fortuna Adiuvat
[+] 10 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
Bul
Sabri bey, bu el dolusu fişeklerde, barut türü ve gramajı çekirdek ağırlığı vs girilerek oluşacak tahmini "bar" "fps" bir tablasu yada hesap makinesi var mıdır ?
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için emre16'e teşekkür ederiz.
Bul
(19-12-2024, 14:42)emre16 yazdı: Sabri bey, bu el dolusu fişeklerde, barut türü ve gramajı çekirdek ağırlığı vs girilerek oluşacak tahmini "bar" "fps" bir tablosu ya da hesap makinesi var mıdır ?

Sayın emre16,

Fişek bir sistemdir. Kovan türü, Kapsül türü, barut türü, tapa cinsi ve yapısı, sıkının türü ve ağırlığı, kovan kapama türü ve derinliği her biri ayrı ayrı basıncı ve namlu çıkış hızını etkiler. Çok değişkenli bir sistem olduğundan hesaplamak zor bir iş. Bunu hesaplayabilecek bir iki program var.

QuickLOAD, ateşli silah mühimmatı için en popüler balistik hesaplama yazılımlarından biridir. Çoğunlukla tüfek ve tabanca fişekleri için kullanılsa da, av tüfeği fişeklerini modelleyebilir. Ancak, yazılımda kullanılan barut ve bileşenlerin veri tabanı sınırlı olabilir.

Genelde kullanılan, yapılmış denenmiş fişeklerin tablo şeklindeki dökümleri vardır. Internette bu listelere ulaşmak mümkün. 

Kendi dolumunu yapanlar genelde bu tablolardan yararlanır ve üzerinde ufak oynamalar yaparak, kendi tüfekleri için uygun fişeği yaparlar. 

Yapay zekadan da faydalanılabilir. Ancak bu konuda eğitilmedikçe çok da güvenilmez:

ChatGPT'ye sordum:

[Resim: Ekran-Resmi-2024-12-19-14-15-18.png]
Gördüğünüz gibi net bir cevap veremiyor, genelleme yapıyor.
Saygılar
 Fortis Fortuna Adiuvat
[+] 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
Bul
YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN YİVSİz FİŞEK DOLUMU

Değerli forumdaşlarım,

Önceki yazımda "kendi fişeğimizi neden doldurmalıyız?" sorusuna cevap aramış, kendi fişeğimizi doldurmanın temel amacının "KALİTELİ - TUTARLI - İSABETLİ" fişek elde etmek olduğunu yazmıştım. Mükerrer dolum yaparsak maliyet açısından da karlı olabileceğimizi, en ucuz yerli fişek maliyetine, çok pahalı yabancı fişek ayarında fişek elde edebileceğimizin hesabını yapmıştım.

Eğer kendi kurşunumuzu dökersek, kovanları bir kaç kez kullanabilirsek bunların maliyeti düşüreceğini anlattım. Hurda kurşun kullanarak döküm yaptığımızda yivsiz tek kurşunların maliyetinin üçte bir hatta dörtte bire düşeceği hesaplarda görülüyor. Ama bunun için kalıp edinmemiz gerekiyor. İlk alt yapı maliyeti bu.

Tecrübelerime dayanarak şunu ifade etmek istiyorum. Lee Key Drive, Lyman 525 veya Svarog Match gibi kalıplarla uğraşmayın. Bunlar tapa içinde atılan bir çeşit sabot. Bu kurşunlar çok isabetli değil ve takla atmaya eğilimli, 36,5 m grupmanları bile iyi değil.

Eğer isabetli tek kurşun elde etmek istiyorsanız Svarog Puliyeva, İtalyan (Gualandi gibi) ya da paradox kurşunları tercih edin. Bunların kalıplarına Rusya Svarog sitesinden ulaşabilirsiniz. Eskiden elde etmek kolaydı. Şu anda yaklaşık 1300-1600 TL civarında ama, yeni ithalat rejimi işi zora sokuyor. Ancak Abdullah Oruç (ORC) facebook sayfası üzerinden kendi imalatı aynı kalıpları satıyor.

[Resim: Ekran-Resmi-2024-12-29-11-57-04.png]

Fiyatları konusunda bir bilgim yok (Bir arkadaşım 2500-3000 TL civarı dedi). Yeni başlayanların kurşunu çelik bir cezve içinde, kurşun buharı solumamak için, mutlaka açık havada eritip kalıba dökmelerini tavsiye ederim.  (Ben piyasada olmayan kalıplar için RTV kalıp silikonu ile kendi kalıbımı yapıp, kurşun döküyorum. Meraklısı olursa detaylı bilgi verebilirim). Daha ilerisi Lee ve Lyman elektrikli kurşun eritme cihazı:

[Resim: Ekran-Resmi-2024-12-29-13-07-23.png]
Yurtdışından getirmek zor, şu anda sahibinden com da 11 bin TL den ikinci el satışı mevcut.

Fişek doldurmak için bir dolum cihazlarına ihtiyacımız var. En basit şekliyle bir kapsül çıkartma-takma cihazı lazım. Bu arada atım sonrası çıkan kovanların metal diplikleri şiştiği için, onları orijinal çapına getirmek için haddelemek şart. Yoksa besleme ve tahliye hataları yaşarız. 

[Resim: Ekran-Resmi-2024-12-29-11-40-47.png]

Böyle bir cihazı 900-1500 TL arasında alamak mümkün. (Ören Çelik de haddelemeli set 1300 TL civarı), ayrıca dolum sonrası fişek ağzını kapatmak için bir kıvırma makinası (300-400 TL civarı) lazım. Olmazsa olmaz, barut ve sıkıyı tartmak için bir hassas terazi (300-1600 TL arası). Aman alırken dikkat edin, hassasiyeti 0,001 gram olsun, yoksa barutu hassas ölçülerde tartamazsınız 10 mg barut, atım yatağı basıncı ve namlu çıkış hızını etkileyecektir.

Yani en basit düzenekle fişek dolumu yapmak için 2-3 bin TL lik alt yapı gerekiyor.

Eğer daha rahat çalışayım, fişeklerim daha düzgün olsun, yıldız kapama da yapayım diyorsanız, bir dolum makinasına ihtiyacınız var:

[Resim: Ekran-Resmi-2024-12-29-11-41-21.png]

Burada rakamlar biraz yüksek. 6 istasyonlu bir dolum cihazı 7-8 bin TL den başlıyor 17-18 bin TL ye kadar gidiyor. İyi bir fişek kıvırma, ütüleme cihazı 4.500 TL civarı. Ben volümetrik dolum yaptığı için dolum cihazlarında saçma ve barut doldurulanları kullanmıyorum. Hassas terazide ölçüp doldurmayı tercih ediyorum. Dolum işi daha yavaş ama bence daha hassas oluyor.  

Bunlardan sonra yaptığınız fişekleri test etmek için bir de kronograf edinirseniz (11-18 bin TL arası), profesyonelliğe daha da yaklaşmış olursunuz.

Son olarak dolumlarda kullanılan barut işine gelirsek, en zor kısmı. Barut alabilmeniz için av ruhsatınız sorgulanıyor. Yoksa, barut da yok. Piyasada mevcut barutlar, bir gelip bir kayboluyor. Her zaman istediğiniz barutu bulmak zor. Dolum işini en maliyetli kısmı bu. Onun ötesinde en hassas ve ciddi kısmı. Her istediğimiz barutu istediğimiz gibi kullanamayız, ciddi risk oluşturur.

Bundan sonraki yazımda, barut özellikleri, bu barutlara ait dolum reçetelerini paylaşmaya çalışacağım.

Hepinize iyi hafta sonu tatili

Saygılar
 Fortis Fortuna Adiuvat
[+] 11 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
Bul
TEST NAMLUSU ve NAMLU ÇIKIŞ HIZLARI

Test edilmiş dolum verilerini paylaşmadan önce bazı bilgilerin paylaşılmasında yarar gördüğüm için aktarmak istedim.

Dolum verilerinde aktarılan verilerde CIP standartlarına göre test namlusu, 18.20~18.25 mm çapında ve 71 cm (28 inç)  uzunluğunda bir namluya sahip olmalıdır. Tüfeğinizin namlu boyuna göre test sonuçları ile kendi namlu boyunuza göre oluşabilecek hızı hesaplamak için inç başına ortalama 1,5 m/s ( 5 fps) fark olacağı hesaplanmalıdır. (Örneğin 71 cm namlu için verilen değeri, 47 cm namlu için hesaplarsak (10 inç fark var, yaklaşık 50 fps "15 m/s" daha düşük olacaktır)

Namlu çıkış hız ölçümleri ile ilgili V0, V1, V1,5  gibi değerler göreceksiniz. Bu kronograf ile hızın ölçüldüğü mesafeyi ifade eder.

V0  = Hemen namlu ağzındaki hız
V1  = Namlu ağzından 1-1,5 m mesafedeki ölçülen hız
V1,5= Namlu ağzından 2,5 m mesafede ölçülen hız
V10 = Namlu ağzından 10 m mesafede ölçülen hız

V0 ile V2,5 değerleri arasında yaklaşık 22-25 m/s fark olacaktır. Ayrıca kullanılan şok da namlu çıkış hızını etkiler:

Teorik Test Örneği - 34gr/700 Bar - 18.20/70cm test namlusu ile full şok (10/10):
  • V0 = 424 m/s
  • V1 = 412 m/s
  • V2,5 = 400 m/s
  • V10 = 342 m/s
Teorik Test Örneği - 34gr/700 Bar - 18.20/70cm test namlusu ile silindir şok  (0/10):
  • V0 = 415 m/s
  • V1 = 400 m/s
  • V2,5 = 387 m/s
  • V10 = 332 m/s
 Fortis Fortuna Adiuvat
[+] 4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
Bul
Değerli Forumdaşlarım,

Önceki paylaşımımda sizlere ülkemizde bulunan barutlarla ilgili av fişeği dolum verilerini paylaşacağımı yazmıştım. Ülkemizde Nobel Sport Italia ve Maxam firmalarının barutları bulunabiliyor. Maalesef listelerindeki barutların çoğu da yok.

Öncelikle piyasada bulunan ve en çok kullanılan barutlarla ilgili yeniden dolum verilerini paylaşacağım NSi D20 ile başlayalım:

[Resim: Ekran-Resmi-2025-01-01-20-04-57.png]

Nobel Sport D20, tek bazlı (single base) orta yanış hızında  bir baruttur ve özellikle av tüfeklerinde kullanılan fişekler için tasarlanmıştır. D20'nin özellikleri şunlardır:
  1. Şekil ve Renk: D20, disk şeklinde olup yeşil renktedir ( Görüntüsü NSI 206 serisi barutlarla karıştırılabilir)Boyut: Çapı 2,1 mm ve kalınlığı 0,3 mm'dir Yoğunluk: D20'nin yoğunluğu, 510 ± 20 g/l olarak ölçülmüştür Özellikler: Bu barut, özellikle av fişekleri için uygun bir yanma profili sunar. Hem ince hem de kalın saçma yüklemelerinde kullanılabilir ve dengeli bir balistik performans sağlar. Hava şartlarından pek etkilenmediği söylenir.Primer Uyumu: Genellikle Z2M tipi kapsüllerle kullanımı önerilmektedir 
D20, stabil yanma özellikleri ve geniş kullanım alanıyla hem av hem de sportif atıcılıkta güvenilir bir tercihtir.

ÖNERİLEN DOLUM VERİLERİ: (Veriler 71 cm namlu boyu içindir. AY= Atım yatağı basıncını arttırmamak için dolum verilerini aşmamanız önerilir)

[Resim: Ekran-Resmi-2025-01-01-21-00-37.png]
Eğer 686 kapsül kullanacaksanız barut 0,05 gram arttırılmalıdır. Çok hızlı yanışlı CX2000 kapsül kullanacaksanız barut miktarı 0,05 gram AZALTILMALIDIR

ÖNEMLİ NOT: Tablo verilerinde namlu çıkış hızı ve Atım yatağı basıncı Fişek kıvırma türü (Yıldız, düz) ve Fişek kıvırma derinliği ile değişecektir. Kendi dolumunuzu yaparken bunu göz ardı etmeyiniz.

Eğer test edilmiş verileriniz varsa lütfen yukarıdaki tablo formatında paylaşınız.

Saygılar
 Fortis Fortuna Adiuvat
[+] 8 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
Bul
Konuya A0 barutla devam ediyoruz:

[Resim: Ekran-Resmi-2025-01-03-11-32-49.png]

A0 Ağır yük barutu ile bilinir ve 32 gram ve üstü sıkılarda kullanılır. A0 barutu orta yanış hızında , ilerleyici yanma (progressive burn) profiline sahiptir, yani yavaş bir başlangıçla başlayıp daha hızlı bir yanma sürecine geçer. Bu özellik, özellikle ağır yüklemelerde ve yüksek hız hedeflerinde stabilite sağlar.

Şekil ve Renk: A0, kare şeklinde disk biçiminde olup yeşil ve arada turuncu renktedir Boyut: Çapı1,9 mm ve kalınlığı 0,3 mm'dir Yoğunluk: A0'ın yoğunluğu, 510 ± 20 g/l olarak ölçülmüştür Özellikler: Bu barut, özellikle yüksek gramajlı av fişekleri için uygun bir yanma profili sunar. Primer Uyumu: Genellikle CX2000 hızlı ve yüksek yanışlı  kapsüllerle kullanımı önerilmektedir.

A0 barutunun, esas olarak sonbahar soğuklarında yani kasım aralık zamanı en iyi performansı verdiğini yazmışlar. Eksi derecelerde kullanmak için de, hızlı yanan 688 ve CX2000 gibi kapsüller uygun görülmüş. Nemli iklimden ve soğuk havadan pek fazla etkilenmediği yazıyor. Yani soğuklarda da kullanılabilir. Zaten magnum barutu olduğu için genelde 36-40 gr arası fişeklerde kullanımı uygun görülmüş.

Sterling firması, şevrotinlerinde, 40 gr fişeklerinde (1,90 Gram)  ve hatta 50 gr magnum fişeğinde bu barutu kullanıyor.
Ayrıca Cheddite 100 metri fişeğinde de A0 barut var. Kaynaklarda, ‘’A0 barutun uzak mesafeye saçma sürümü başarılıdır’’ diye not düşülmüş.
12 Gauge için ÖNERİLEN DOLUM VERİLERİ: (Veriler 71 cm namlu boyu içindir. AY= Atım yatağı basıncını arttırmamak için dolum verilerini aşmamanız önerilir)
[Resim: Ekran-Resmi-2025-01-03-13-59-53.png]

(CX2000 kapsül yerine 688 kapsül de kullanılabilir, ancak hız ve basınç verilerinin değişeceği akılda tutulmalıdır)

UYARI: Bu barut lotları arasında farklılıklar olabilmektedir. Önerilen dolum verilerini 0,05 altında doldurup test ettikten sonra gramaj arttırılması tavsiye edilir

ÖNEMLİ NOT: Tablo verilerinde namlu çıkış hızı ve Atım yatağı basıncı Fişek kıvırma türü (Yıldız, düz) ve Fişek kıvırma derinliği ile değişecektir. Kendi dolumunuzu yaparken bunu göz ardı etmeyiniz.
 Fortis Fortuna Adiuvat
[+] 6 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
Bul
A1 Önce Fransız Vectan tarafından üretilen sonra üretimi Nobel Sport'a geçen bir barut
[Resim: Ekran-Resmi-2025-01-04-10-54-44.png]
A1  de ağır yük barutu ile bilinir ve 32 üstü sıkılarda kullanılır. A1 barutu orta yanış hızında tek bazlı, ilerleyici yanma (progressive burn) profiline sahiptir, yani yavaş bir başlangıçla başlayıp daha hızlı bir yanma sürecine geçer. 

Şekil ve Renk: A1, kare şeklinde disk biçiminde olup yeşil renktedir Boyut: Çapı1,8 x 1,8 mm ve kalınlığı 0,33 mm'dir Yoğunluk: 1'ın yoğunluğu, 540 ± 20 g/l olarak ölçülmüştür Özellikler: Bu barut, özellikle yüksek gramajlı av fişekleri için uygun bir yanma profili sunar. Primer Uyumu: Genellikle CX2000 hızlı ve yüksek yanışlı  kapsüllerle kullanımı önerilmektedir.

A1 barut, nem ve aşırı soğuk konusunda, special modeline göre daha hassas. Özellikle nemli ve soğuk iklimleri sevmiyor. Ama kuru iklimlerde düşük sıcaklıklarda performans açısından sıkıntı yok. İdeal dolumları 30-33 gr olarak gösterilmiş.. En iyi performansını, sonbaharda havalar tam soğumadan verdiği yazıyor..

A1 Special ise, nem ve soğuk konusunda A1 baruta göre daha dayanıklı. Çok nemli iklim olmadığı müddetçe, eksi derecelerde bile balistik olarak güzel performans verdiği yazıyor. Su kuşu avları için tavsiye ediliyor. A1 special normalde 36 gr fişek barutu, ancak uygun miktar kullanıp 33 gr doldurulduğunda mükemmel randıman verdiğinden bahsedilmiş.

Lambronun A1 Speciale isminde özel bir fişeği de var. Bu barutları görebileceğiniz diğer fişekler;
Mirage 30,5 gr, Mirage Lacivert kovanlı 32 gr, Mirage Lacivert kovanlı Tse damgalı 34 ve 36 gr, Bornaghi deluxe 32-34 gr, Zuber 32-34 gr ( Zuber bazen csb1 de kullanır ) Sterling firması da 34 gramlarında bazen bu barutları kullanıyor. (Emrah Akdeniz)..

Nobel Sport kendi sitesindeki dolum verileri aşağıdaki gibidir:

[Resim: Ekran-Resmi-2025-01-04-16-00-54.png]
KAYNAK: https://www.nobelsportitalia.com/wp-cont...ica-A1.pdf
 Fortis Fortuna Adiuvat
Bul
NSI AS Barutu, Nobel Sport Italia tarafından üretilen bir tek bazlı (single-base) ve yavaş yanan tüfek barutudur. Genellikle hafif ve orta ağırlıktaki saçma dolumları için tasarlanmıştır

[Resim: Ekran-Resmi-2025-01-04-19-05-20.png]
Şekil ve Renk: AS, kare şeklinde disk biçiminde olup yeşil - kırmızı renktedir Boyut: Çapı1,9 x 1,9 mm ve kalınlığı 0,3 mm'dir Yoğunluk:AS'nın yoğunluğu, 520 ± 20 g/l olarak ölçülmüştür Özellikler: Bu barut, özellikle düşük gramajlı av fişekleri için uygun bir yanma profili sunar. Primer Uyumu: Genellikle 688 hızlı ve yüksek yanışlı  kapsüllerle kullanımı önerilmektedir.

Yaz sonu ve sonbahar başlangıcında, sezon açılışı avlarında, bıldırcın ve üveyik gibi avların fişeklerinde kullanılan bir barut türü. En iyi performansını bu dönemlerde gösterdiği yazılmış. 30 gramda kullanıldığında, sonbaharda havalar serinleyene kadar da başarılı sonuçlar veriyor. Tabi daha soğuk havalar için uygun değil. Soğuk havalarda ve özellikle nemli iklimlerde performansı düşüyor (Emrah Akdeniz).

Bu barut, yerli fişek olarak Sterling 28 ve 30 gramlarda ve Zuberin bazı 28 gramlarında mevcut. Bir de Sterling bombastic ses fişeklerinde kullanıyorlar. 32 gr üstünde tavsiye edilen bir barut değil, en ideal dolumları 28 gr ve 30 gr

Namlu çıkış hızlarını sabit tutma konusunda başarılıdır. Atış sırasında yumuşak tepme (recoil) sağlar, bu da kullanıcı konforunu artırır.

[Resim: Ekran-Resmi-2025-01-04-20-28-19.png]
KAYNAK: https://www.nobelsportitalia.com/wp-cont...ica-AS.pdf
 Fortis Fortuna Adiuvat
Bul
206 S Barutu, özellikle orta ve yüksek gramajlı saçma yüklemelerinde kullanılmak üzere tasarlanmış, çok yönlü ve güvenilir bir baruttur.
[Resim: Ekran-Resmi-2025-01-04-23-42-56.png]
206 S Nitroselüloz içerikli tek bazlı bir baruttur.Şekil ve Renk: 206 S, yuvarlak disk biçiminde olup yeşil renktedir. (Görüntü olarak D20 ile karıştırılabilir) Boyut: Çapı 2,1 mm ve kalınlığı 0,3 mm'dir Yoğunluk:206 S yoğunluğu, 520 ± 20 g/l olarak ölçülmüştür Özellikler: Bu barut, özellikle yüksek gramajlı av fişekleri için uygun bir yanma profili sunar. Primer Uyumu: Genellikle 688 hızlı ve yüksek yanışlı  CX2000 kapsüllerle kullanımı önerilmektedir.

206 S esasında 32 gram barutu. Ama firmalarımız tarafından 34 gram fişeklerde de kullanılıyor.
İklim nemli ve çok soğuk değilse, hemen hemen bütün avlara hitap edebiliyor. Esas kullanım zamanı ise sonbahar havası..
Hava sıcaklığı eksi değerlere indiğinde balistik performans kaybı yaşatabilir diyor. Yani kuru iklimlerde soğuk havada nispeten kullanılabilir deseler de, esasında sıfırın altında pek tavsiye edilmiyor.(Emrah Akdeniz)

Yerli fişeklerden, Momento 34 gr, Sterling 32 gramların hepsinde ve Sterling 34 gramların da çoğunda bu barut var.

[Resim: Ekran-Resmi-2025-01-05-10-57-55.png]
 Fortis Fortuna Adiuvat
[+] 5 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi