30-03-2024, 11:19
Özellikle MKEK nun yanlış deyimler kullanılmasıyla oluşan kafa karışıklığını engellemek için.
|
Hangi Tabancada Hangi Mermi Kullanılmalı?
|
|
30-03-2024, 11:19
Özellikle MKEK nun yanlış deyimler kullanılmasıyla oluşan kafa karışıklığını engellemek için.
04-04-2024, 22:37
Sayın Ortaç, hangi tabancada hangi mermi kullanılır konusunu çok güzel bir şekilde ifade etmiş. Ben de konuya, mermi tabanlarına biraz ilave yapmak istedim.
Mermi tabanlarındaki girinti çıkıntıların İngilizce adı “Rim” Türkçesi “kenar” oluyor. Yani kenarlıklı veya kenarlıksız mermiler. Ama biz sayın Ortaç’ın ifade ettiği gibi “etek” deyimini kullanalım. ![]() Mermi tabanlarındaki girinti ya da çıkıntıların birkaç işlevleri var: 1. Küçük çaplı mermilerde mermi tabanındaki kenarlık ya da etek, kenardan ateşleme işlevine de yarıyor. Çap olarak .17 ve .22 çaplı mermiler kenardan ateşlemeli. ( .25 çap üzeri mermiler hep merkezden kapsül ateşlemeli) ![]() 2. Kenarlık ya da Etek Merminin atım yatağında daha ileri gitmesini engelliyor. Bildiğiniz gibi yukarıda bahsettiğimiz küçük çaplı mermiler dışında, merkezden ateşlemeli tüm toplu tabanca mermileri ve yivsiz tüfek fişekleri etekli. ![]() 3. Mermi tabanındaki ister çıkıntı ister girinti olsun, fişek çıkartma işlevine yarıyor, tırnak buralardan tutarak kovanı atım yatağından dışarı çıkartıyor. Yarı otomatik ve otomatik silah mermileri genelde eteksiz mermiler kullanıyorlar. Atım yatağının durumuna, kovan çıkartıcının yapısına göre eteksiz mermi tabanları da farklılıklar gösteriyor. ![]() Bazı mermilerin hem etekli hem de eteksiz türleri kullanılıyor ![]() Saygılar
Fortis Fortuna Adiuvat
|
|
« Önceki Konu | Sonraki Konu »
|