Nişan Almak Ama Nasıl?
Sn.Alpago’nun 15-02-2009 tarihli yazısı:
(Kendisi henüz aramıza katılmadı. Haberi olsa mutlaka gelirdi.)

Nişan Almak Ama Nasıl?

Karşımıza çıkan hedefi vurabilmek için her şeyden önce nişanın doğru alınması gerekir.

Nişan alma, Nişan Hattını Hedef Üzerine Oturtmaktır. Ancak bu nişanın doğru olabilmesi için göz, gez, arpacık ve nişan noktasının doğru olarak hizalanması gerekir. Doğru bir hizalama, gezin merkezinin veya üst kenar ortasının arpacığın silme tepesi ile hizalanması sonucu sağlanır.

Doğru nişan alındığında, gez, arpacık ve hedefin vermiş olduğu görüntüye Nişan Resmi adı verilir.

Nişan, genel kural olarak gözün biri kapatılmak suretiyle tek gözle alınır. Yine genel olarak, sağ elini kullananlar sol gözünün kapatarak sağ gözle nişan alınır. Solaklar, silahı sol taraftan kullandıkları taktirde sağ gözlerini kapatıp sol gözle nişan alabilirler. Ama insanların gözlerinden biri tabii olarak gerçek görüntü diğeri zahiri görüntü verir. Nişanın gerçek görüntü veren gözle verilmesi şarttır. İnsanlarda genellikle gerçek göz, sağ veya sol elini kullanması ile uyum içinde olursa da bazen tersi de olabilir. Gerçek gözü kullandığı koldan farklı olanlar eğer silahı tek taraftan kullanıyorlarsa nişan iki gözleri de açık olarak almak zorundadır. Aksi takdirde hedefin zahiri görüntüsüne ateş etmiş olurlar ve hiçbir zaman isabetli atış yapamazlar.

Gerçek göz şöyle küçük bir deneme ile tespit edilebilir. Sağ kolunuzu ileri doğru uzatın. Başparmağınızı yukarı kaldırın. İki gözünüzde açık olarak bir hedefe nişan alın. Nişanınızı bozmadan bir gözünüzü kapatıp tek gözle nişanı takip edin. Nişanınız bozulmamışsa gerçek gözünüz odur. Görüntü kaymışsa diğer gözünüzü kapatıp deneyi tekrar edin. Nişan bozulmuyorsa gerçek gözünüz açık olan gözünüzdür.

Nişan hattı ile mermi yolu nişancılık eğitiminde sık sık kullanılan iki deyimdir. Doğru nişan, birbirinden farklı olan bu iki hattın Nişan Noktası üzerinde çakıştırılması suretiyle alınır. Eğer iki hat nişan noktası üzerinde uygun şekilde çakıştırılmazsa isabetli atış yapılmaz.

Nişan Hattı :

Gözden, gezin orta noktasından (Üçgen, dörtgen gezlerde üst kenar ortasından) arpacığın silme tepesinden geçen hattır. Bu noktalardan gez ve arpacık sabittir. Göz, bu iki noktayı birleştiren hattı hedef nişan noktasına tatbik edebilmek için hatta girer. Nişan hattı, düz bir hattır. Bu hat hedef üzerinde seçilen nişan noktasına çakıştırılınca nişan alınmış olur.

Mermi Yolu :

Mermi yolu kavisli (Hallaç Yayı Gibi) bir hattır. Mermi yolu kavisinin büyüklüğü namluya verilecek yükselişe göre değişir. Mermi yolu daima namlu mihverinin (uzantısının) altında kalır.

Merminin namlu ağzını terk ettiği anda nişan hattının hedef üzerinde gösterdiği noktaya da Çıkış Noktası adı verilir. Çünkü bu nokta, çıkış noktasının hedef üzerindeki izdüşümüdür.

Nişan Hattı-Mermi Yolu İlişkileri :

Nişan hattı düz bir hat, mermi yolu kavisli olduğu ve çıkış noktası nişan hattından aşağıda bulunduğu için, atış esnasında mermi yolu nişan hattını , biri çıkışta diğeri düşüşte olmak üzere iki defa keser, isabetli bir atış yapabilmek için nişan hattı ile mermi yolunun ikinci kesişme noktasının hedef üzerinde veya biraz gerisinde meydana gelecek şekilde mermi yolunun ayarlanması gerekir. Bu da nişangahın ateş edilecek mesafeye ayarlanması suretiyle namluya gerekli yükseliş verilerek sağlanır. Yani, nişangah ateş edecek mesafeye ayarlanınca, namluya nişan hattı ile mermi yolunu hedefte çakıştıracak yükseliş verilmiş olur.
Nişan noktası; isabetli bir atış yapabilmek için, nişan hattının hedef üzerinde tatbik edileceği noktadır.
Nişan noktası hedefin büyüklüğüne, hareket edip etmediğine, hareket ediyorsa süratine, kullandığımız nişangah mesafesine göre değişir. İsabetli bir atış için nişangah noktasının doğru olarak seçilmiş olması gerekir.
Genel olarak duran küçük hedeflerin alt kenar ortasına, büyük hedeflerin ortasına, hareket eden hedeflerin önüne nişan alınır.
Hareket eden hedeflere ateş ederken, verilen önleme tetik düşürülünceye kadar muhafaza edilerek hedef takip edilir.
Duran hedeflere nişan noktasının seçilmesi:
Mesafeye uygun nişangah kullanıldığında;

Baş veya göğüs hedefinin alt kenar ortasına,
Diz ve boy hedefinin merkezine nişan alınır.

Muharebe nişangahı kullanıldığında (Tüfekler için)

200 m.ye kadar baş ve göğüs hedeflerinin alt kenar ortasına diz ve boy hedeflerinin ortasına,
200-400 m. arasında baş ve göğüs hedeflerinin yüzlerine, diz ve boy hedeflerinin göğüslerine nişan alınır.

DİĞER FAKTÖRLER:

Rahat Bir Duruş :

Herhangi bir duruş vaziyetinde, bulunduğu durumdan rahatsız olmamalı, mümkün olduğu kadar rahat ve sakin bulunmaya çalışmalı.
Nişan alırken bütün adaleler gevşetilmiş olmalı, nişan almak için adaleler zorlanmamalı nişan hataları vücut hareketleri ile düzeltilmelidir.
Lüzumsuz yorgunluk ve adale gerginliği titremeye sebep olur. Bu titreme silaha intikal eder ve doğru nişanın muhafazasını zorlaştırır.
Şayet rahat bir duruş temin edilemiyorsa nişan vaziyetinde hata vardır ve düzeltilmesi gerekir.

Nefes Kesme :

Nefes kesme önce derin bir nefes alması ve kendini zorlamadan normal zamanlardaki gibi nefesini verdikten sonra tetik düşürünceye kadar nefesini tutmasıdır. Nişan almadan önce 3-4 defa nefes alıp vererek kanın oksijen doyurulması sağlanmalıdır.Nişan aldıktan sonra göz nişan hattından ayırmadan nefes kesilir. Nefes alırken arpacığın, hedefi aşağıdan yukarıya doğru (6-l2 istikametinde) ikiye bölümesi, nefes verdikçe aşağıya inerek ilk nişan noktasında durması gerekir. Arpacık hedefi dik olarak bölmüyorsa silah yan tutuluyor demektir. Bu durumda önce silahın düzeltilmesi gerekir.
Nefes kesildikten sonra tetik boşluğu alınır. Baskı arttırılarak gez ve arpacık kontrolü ile tetik düşürülür.

Nefes kesildikten 9 saniye sonra hala tetik düşürülmemişse, vücut kasılıp isabet ihtimali düşeceğinden yeniden nefes alınıp nefes kesilmelidir.

Tetik Kontrolü ve Tetik Düşürme :

Hafif tetikler işaret parmağının uçtan birinci boğumunun etli kısmı ile, daha ağır tetikler işaret parmağının birinci boğumunun etli kısmı ile daha ağır tetikler işaret parmağının birinci boğumu ile düşürülür
Tetiği ezecek olan parmağın diğer kısımları silahın kundağına temas etmemeli, arada dörde katlanmış bir kağıt girecek kadar boşluk bulunmalıdır. Aksi taktirde tetik eziyorum zannederek silaha bastırır ve titreme başlar.
Tetik düşürmek için ;

-Nişan alınır.
-Nefes kesilir.
-Tetik istinada getirilir.
-Tetik düşürülür.

Tetik düşürülürken nişan hattını kontrol edilir
Nişan hattı bozulduğunda tetik düşürülmez
Yeniden nefes alarak aynı işlemler tekrarlanır.

Tetik tam geriye doğru, artan bir basınçla yavaş yavaş bastırılarak düşürülür.

Toparlayabildiklerim bunlar. Yanlışlar varsa düzeltmelerinizi rica ediyorum.

Saygılar.

Konu açıldıktan sonra tartışmalar, eklemeler,  düzeltmeler başlamış.
Sayfalar süren keyifli ve tipik bir eski forum konusu. Sayfalar bir yerden sonra silinmiş.

xlcod3r demiş ki:
Sn.Alpago,
Hedefin alt kenar orta noktası kullanımı sadece tüfeklerde mekanik gezle uygulanması gereken bir yöntemdir.
Tabanca tipi silahlarda hedefin cesametine bakmadan ortasına nişan alınmalıdır. Standart dışı mesafe atışlarında ( 25 metreden uzağa ) nişangah açısı değerlerine göre göreceli olarak üst atmak gerekir.
Saygılar...

Alpago demiş ki:
Teşekkürler Sn.xlcod3r, yukarıda verilen tanımlamalar genel olarak yivli tüfekler de nişan noktalarını tanımlamaya yönelik bilgiler, resim ekleme özürlü bir forum üyesi olduğum için bu başlığı daha faydalı hale getirebilecek resimler yayınlayamıyorum. Resimlerle de tabancalarda, tüfeklerde doğru nişan almayı ve noktalarını belirtecek paylaşımlar olursa, konuyla ilgilenen arkadaşlara daha faydalı olur kanısındayım. Bu konu ile ilgili arkadaşların resimli paylaşımlarını rica ediyorum. Saygılar...

Revolver demiş ki:
Sn. Alpago,
Merak ettiğim bir konu var. Normalde mermi yolu, nişan hattından daha aşağıda kalmaktadır. Dürbün veya Red Dot kullanımında bu mesafe daha da büyümektedir. Yani biz hedefe nişan alıp ateş ettiğimizde, kurşun hedefin nişan aldığımız kısmına değil biraz aşağısına isabet etmesi (mermi yolunun takip ettiği hedef noktası) gerekmez mi ? Fakat böyle olmamakta, kurşun, mermi yolu nişan hattından aşağıda olmasına rağmen, nişan hattına isabet etmektedir. Bu nasıl meydana geliyor ? Kurşun yukarı doğru açı yaparak hedefe doğrumu gidiyor ? Bunun açıklaması nedir ? Aşağıdaki resimde, amatörce anlatmak istediğimi çizmeye çalıştım. Bilgilerinizi arz ederseniz çok makbule geçer.
Saygılarımla.

ansamselçuk demiş ki:
Sayın revolver...
dürbün ve red-dotlarda merkezdeki artıyı yada noktayı aşağı-yukarı sağa-sola hareket ettirmek için ayar vidaları vardır.....dürbün bakıldığında üstte durur fakat.. içindeki artı yada nokta tabancaysa 25 metrede çakıştırılır....Yada kaç metreye vurmasını istiyorsanız ayarlayabilirsiniz...
dediğiniz gibi mermi namludan yukarı çıkar....bu yüzden tüfeklerde ve tabancalarda namludan üste dururlar....
çok basit olarak bir örnek vermek gerekirse...12 numara av tüfeğine koyacağınız bir federal tek kurşun..1 cm gibi üst çıkıp 50 metrede sıfır noktasına iner......
En basiti...308 win..200 metreye sıfırlanırsa....7 cm gibi 100 metrede üst vurur...çekirdek 200e tabiri şudur düşer....bir yay çizerek...

Sayın alpagoya katılmadığım yerler var...Yazı TSK olmuş......Optiksiz tüm ateşli silahlar 2 göz açık atılır....(tabanca-tüfek)ayrıca optik takılı tüfekler yada tabancalar 3 güce kadar çok rahat 2 göz açık atılır.....Red dot-reflex gurubu zaten açık gözle atmak içindir....
ayrıca alt kenar ortasına da bir nokta koymak lazım.....TSK

200 gezle 25 metreye atış yaptırırsan alt atman lazım ki 308 win tüfek...hedefi vursun...acemi askere ilk atış 25 mt..bu yüzden askerlik yapmış tüm erkekler alt kenar ortası der....

revolver demiş ki:
Açıklamalarınız için teşekkürler Sn. ansamselcuk. Peki sabit gez ve arpacığa sahip tabancalarda ne yapmamız gerekir peki ? Mesafeye göre namluyu yukarı kaldırmak veya aşağıya mı indirmek gerekir ?
Birde "Optiksiz tüm ateşli silahlar 2 göz açık atılır" demişsiniz. Bunun nedeni nedir ? Benim bildiğim nişan alırken sol göz kapatılır.

Lastmohikan demiş ki:
Sayın revolver nişan alırken gözlerden hangisinin kapatılacağı sizin hangi elinizi tetik için kullandığınıza bağlıdır. Örneğin sağ elle atıyorsanız sol göz, sol elle atıyorsanız sağ gözü kapatırsınız.
İki göz açık ateş etme daha ileriki aşamalarda daha profesyonellerin kullandığı bir yöntem.
Saygılar...

other demiş ki:
Isın aslı suna dayanır insan tek gözünü kapatırken diğer gözünün kaslarını da kasarak gözün üstündeki saydam mercekte bozulmaya sebep olur ve hedefi aslında olduğu yerden farklı bir noktada görebilir.
Kısaca şöyle açıklayayım su dolu bardağın içine sokulan cay kaşığının kırılmış gözükmesi gibi.
Gözünüzün üzerindeki merceğin acısını bozarsınız. Normalde iki göz acık atışlarda asıl göz denilen göz kullanılır. Asıl gözü anlamanın en basit yolu hedefe parmağınızı uzattığınızda ve sırayla gözlerinizi kapatıp hedefe baktığınızda hangisinde hedef hareket etmiyorsa o gözünüz asıl gözünüzdür.
Atışlarda nefes tutmak da yanlıştır normalde nefesinizi düzenli şekilde verirken atışı yapmalısınız.
Saygılarımla.

Lupus demiş ki:
Sn.Lastmohikan, baskın eli ve gözü farklı taraflarda olan istisnaları da unutmayalım lütfen...

Sanırım standart tabanca nişangâhlarını kullanma konusunda burada atlanan küçük bir ayrıntı var. Durarak, uzak mesafedeki bir '' Bull's Eye '' hedefine, iki göz açık olarak odaklanarak başarılı olmak oldukça zordur. Ancak, bir gözün kapatılması için harcanacak efor, diğer gözün de odaklanma ve adaptasyon fonksiyonlarını etkileyeceği için, nişan almak için kullanılan göz çabuk yorulup, performans düşüklüğü gösterecektir. Bu nedenle profesyonel '' Bul's Eye '' atıcıları veya olimpik disiplinlerde atıcılık yapanlar, her iki gözün de açık olduğu ancak diğer gözün görme alanının koyu renkli bir camla kapatıldığı özel atış gözlükleri kullanırlar.

Muharebe tipi atıcılıkta ise her iki gözü açık olarak kullanmanın gerekliliği hassas hedef vuruşları sağlamak için değildir, görme fonksiyonlarımızdaki perspektif ve derinlik duyusunun tüm melekeleri ile, verimli bir şekilde faaliyette bulunabilmesini sağlamaktır. Çünkü ideal ve hassas perspektif ve derinlik duyusu için her iki gözün birlikte fonksiyon görmesi gereklidir.
Saygılar.

ansamselçuk demiş ki:
(revolver demiş ki: Açıklamalarınız için teşekkürler Sn. Ansamselcuk. Peki sabit gez ve arpacığa sahip tabancalarda ne yapmamız gerekir peki ? Mesafeye göre namluyu yukarı kaldırmak veya aşağıya mı indirmek gerekir ?)
Tabi ki...tüm silahlar için geçerlidir...Fakat bu maalesef anlatılamıyor. Bu atıcı ve silahı arasında olan bir şey...Alışmakla alakalı...

(revolver demiş ki:Birde "Optiksiz tüm ateşli silahlar 2 göz açık atılır" demişsiniz. Bunun nedeni nedir ? Benim bildiğim nişan alırken sol göz kapatılır.)
2 göz açık atmakla hareketli hedefi takip etmiş oluyorsunuz....İşin espirisi bu...
Birde şöyle bişey var.....2 gözün baktığı yere sol el tüfeği iterse hedef vurulur...Bu yivli tüfek içinde yivsiz tüfek içinde geçerli...

baris demiş ki:
Sn. Lupus,
Mesela bendeniz.  Baskın elim ve baskın gözüm farklı taraflarda.
Bu sebeple ya gözümü kapatmak, ya omuzdan atışta diğer gözü kullanmaya çalışmak, ya da diğer omuzdan atış yapmaya çalışmak gibi opsiyonlardan sonra en başarılı sonucu, iki göz açık "red-dot" kullanmakta buldum, bu şekilde çok daha az yorulup, düzgün atış yapabiliyorum.
Saygılarımla

oncearocker demiş ki:
Sayın OTHER, nefesin düzenli şekilde verilirken atış yapılması gerektiği yönündeki görüşünüze katılmıyorum. Zira öncelikle; nefes verilmesi de beyinle kontrol edilen bir vücut fonksiyonu olup, atış sırasında düzenli nefes verme düşüncesi-çabası, beynin nişan almaya odaklanmasını olumsuz etkileyecektir. Ayrıca atış tek bir mermi ile sınırlı değilse, her bir atımın düzenli nefes vermeyi sekteye uğratması kuvvetle muhtemeldir. Yine nefes verme süresi, atışın sona erdirilmesi süresine koşut olarak ayarlanmazsa, diğer bir anlatımla nefes tükendiğinde hala atış yapmaya devam ediliyorsa, vücudun durağanlığı bozulacak, atış bundan olumsuz olarak etkilenecektir. Diğer yandan vücut belirli bir efor sarfettikten (örneğin bir miktar koştuktan) hemen sonra, hızlı solunum nedeniyle düzenli nefes vermek dahi zorlaşmaktadır. Bu suretle yapılacak atışlarda nefesin tutulmaması atıcıyı arzulanan sonuçtan oldukça uzaklaştıracaktır.

Dolayısıyla kanaatimce atış sırasında nefesin tutulması gerekmektedir. Ancak solunum fonksiyonuna bu şekilde ara verirken beyin için yeterli oksijenin alınması için, genellikle derin nefes alıyoruz. Derin nefes aldığımızda göğüs kafesi genişliyor ve bu da vücutta bir gerilim yaratıyor. Bu gerilim giderildikten sonra nefesi tutarak atış yapmak daha iyi sonuç veriyor. Aldığım derin nefesin yaklaşık 2/3' ünü vererek, göğüs kafesini olağan haline getirip, kalan havayı diyafram bölgesinde tutarak yaptığım atışlarda en iyi sonuçları alıyorum. Bence vücudun durağanlığını temin için uygulanması gereken yöntem; nişan alınmış pozisyonda derin nefes alıp, nefesin yaklaşık 2/3' ünü verdikten sonra nefesi tutarak, müteakip (yaklaşık) 8-9 saniye içerisinde atışı tamamlamaktır.
Saygılar...

Other demiş ki:
Sn.oncearocker
Yukarda koyu ıle işaretlediklerim yazınıza tezat oluşturuyor cunku eğer nefesimi tutarsam aynı şeyleri yaşayacağım anlamına gelecektir.
Nefes tutup ardından atış yapıp nefes alırsam ve ıkıncı atısı yapmak ıcın nefes tutarsam bu nefesımde düzensizliğe sebep olacaktır ve dolayısıyla atışların bozulmasına ama ben duzenlı nefesimi koruyarak kendimi kasmadan nefes alış verişlerime devam edersem ve nefesimi yavasca verıken yapacağım atışlar cok daha etkılı olacaktır. ( Tabı bu dediklerimiz arka arkaya serı darbe atısları ıcın gecerlı değildir bu sırada nefes duzenınızı kontrol yetegınızı kaybeder sadece atıslara odaklanırsınız)
Atışlarda onemlı olan vücudun formunda buyuk değişiklikler yaratacak sebeplerı yaratan pozisyonlara girmemek en başarılı atışları getirecektir.

Alpago demiş ki:
25 metrede yaptırılan atışlar test ve sıfırlama atışlarıdır, hedefin ortasındaki ortası oyuk dikdörtgen hedefe(a-4 kâğıdı büyüklüğünde kâğıdın orta kısmına kısa sigara paketinin yarısı büyüklüğünde siyah hedef) arpacığın tepe kısmı yerleştirilerek guruplama yaptırılır(destekli),gez ayarını müteakiben bir gruplama daha yaptırılıp sıfırlama tamamlanır.
Sizin TSK diye nitelendirdiğiniz alt kenar orta nokta nişanı 200 m mesafedeki diz hedefine 1km koşup 4.5 ,5 dk. içinde yaptırılan üç atımdır(desteksiz_teçhizatlı) bu tip süreli eforlu atışlarda nefes kesmeme gibi bir tasarrufunuz olamaz.

ansamselçuk demiş ki:
Sayın alpago 25 mt. acemi asker atışında sizin TSK yorumunuzla göz-gez-arpacık tekrarlıyım 25 metrede nereye bakmalıdır ki.....g3 tüfeğinin gezi 200 metrede .
Yine söylüyorum acemi askere 25 mt.g3 ile 200mt gezi ile atış yaptırırsa TSK hedefin altına tüfeği tutmalı ki çekirdek hedefi vursun....Bu g3de değil...tüm yivli silahlarda böyledir....
Sayın alpago uzun süredir yivli tüfeklerle avlanıyorum....Asker anısı anlatmayınız....

oncearocker demiş ki:
Sayın OTHER, mesajım içerisinde koyulaştırarak belirttiğiniz kısmın yazımın geneliyle herhangi bir tezat yarattığı şeklindeki düşüncenize de katılmıyorum. Nefes almak da vermek de vücutta hareket yaratır. Ancak alınan derin nefesin ardından vücut birkaç saniye hareketsiz kalmak için yeterli oksijeni depolayacaktır (kişiden kişiye değişmesine rağmen ortalama 8-9 saniye, vücudun oksijen almamaya tepki vermediği belirtiliyor), nefesi tutarak bu süre içinde vücudu hareketsiz kılmak mümkün oluyor. Bu süre zarfında yapılan ardı ardına atışlarda meydana gelen kusur; nefes kontrolünden ziyade silah kavrama, atış pozisyonu ve doğru gez-arpacık-hedef görüş kombinasyonunu temin etmekte aranmalı.

Ardı ardına yapılacak atışlarda her bir atış için ayrıca nefes alınıp verilerek tutulması gibi bir önermem de söz konusu değil. Cansız hedeflere atış yaparken gelişecek böyle bir alışkanlık, karşılıklı bir çatışma durumunda kişiyi öldürür zaten.

Diğer yandan nefes kontrolü de dahil olmak üzere nişan alma hususunda yapılan her bir ufak hata, atışlarımızı hedefin merkezinden dışarıya taşıyan birer etken oluyor. Yanlış anlaşılmasın; kimseden iyi atış yaptığım gibi bir iddiam olmadığı gibi, burada kimseye atış yapmayı öğretmek de haddim değil. Oluşan alışkanlıkların sonradan değiştirilmesi zordur, benim belirttiklerim atış yapmaya yeni başlayacak kişilerin fazlaca zorlanmaması adına. Bu şekilde nefes kontrolünün faydasını, eline ilk defa silah alıp atış yapan kişiler üzerinde çok gördüm.
Saygılar...

ansamselçuk demiş ki:
TSK diyorum bunlarda.....
yivli bir tüfekle saatte bilmem kaç km hızla koşan orman içinde DOMUZA-yada PERSONELE...Hele tüfekte dürbün varsa...silah bide bolt actionsa hadi boltu geçtim barsada tüm yivlilerin problemi...ayakdada ..tüfeği betonda döksen sabitlesen hedefin mercekten kaçmasıdır(aynı şekilde gezle de)....Yani ne avda ne de yakın muharebede dedikleriniz biraz imkansız

Şöyle olur...30 kalibrede 600yrd.üst kalibrelerde 1000 yrd. kağıda atıyorsak uygulanır...
Yada insan öldürücekse ki (600-1000mt) gibi uygulanabilir...

Alpago demiş ki:
Sn.ansamselcuk kimseye askerlik anısı anlatmak gibi bir kaygım yok öncelikle bunu bilmenizi isterim, zaten anlatmaya kalksam 8 senelik meslek hayatımın neresini anlatayım size .Ben size zıt bir görüşte beyan etmedim sadece 25 m yapılan atışın ne amaçla yapıldığını neye yaradığını anlatmak amacıyla yazdım yazımı, sizin aksiniz bir görüş beyan da etmedim yanlış anlaşılmasın.
Ayrıca siz yivlilerle av tecrübelerinizi istediğiniz kadar anlatın ben okurum yazılarınızı sıkılmadan zevkle. Zaten amacımda bu foruma girişimin bir şeyler paylaşıp öğrenebilmek. Saygılar,sevgiler..

Grozni demiş ki:
Peki arkadaşlar size bir sorum olacak ?
İki gözümüz acık şekilde nişan aldığımızda silahın sürgüsünü veya hedefi ama genellikle sürgüyü çift görüyorsak bu neden kaynaklanır ve normal mi midir ?
Anormal istenmeyen bir durum ise nasıl çözebiliriz ?
Teşekkürler şimdiden

Harun demiş ki:
Sn Grozni,
Çift göz açık atış çevresel farkındalık (situational awareness) nedeniyle taktik kullanıcılar için vazgeçilmezdir. Ama illa çift göz atış yapılacak diye bir durum yok. Daha önce de yazmış olduğum bir alıştırmayı yapın, faydalı oluyor. Önce baskın gözünüzle tek göz olarak hedefe nişan alın. Gözünüzün odağını ve nişan noktanızı değiştirmeden diğer gözünüzü de açın. Bu alıştırmayı yaparsanız, iki göz görüşünüzde düzelme oluyor.
Saygı ile,
[+] 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi