Glock 19-17 Tercihi
Yeni Glock partisi MKE'ye geldi. Bayram sonrasında satışa çıkacağı belirtildi.
Bazı arkadaşlar G19-G17 tercihi yapma durumunda kalabilirler. Bu nedenle
eski forumda bu konuda yazılan mesajları yayınlamak istedim. Üstadın bu 
konudaki fikirleri ışık tutacaktır.
[Resim: 55030893077_3a0a1a7879_z.jpg]
[Resim: 55031972063_a15cbace51_z.jpg]

Lupus üstadın 30.5.2015 tarihli yazısı:

Glock 17' nin yapıp da, Glock 19' un yapamayacağı iş yoktur.

Glock 19 ile yapılamayıp, Glock 17 ile yapılabilen iş yoktur.

İşini Glock 19 ile yapamayıp, Glock 17 ile iş bitirebilen atıcı yoktur.

On sene kadar önceydi, bir ağabeyimizin bağ evinde semaver muhabbeti yapıyorduk. 
Kendisinin şimdi rahmetli olan ağabeyi '' Benim büyük oğlana falanca yerde bir ev baktık, 
ama bir yirmibeş kağıt açığımız var, bir kaç aylığına koltuk çıkabilecek ağa var mı? '' diye bir
konu açtı. Hemen '' Ağabey oranın ulaşımı şöyle, cephesi böyle...'' diye cevaplar döküldü...
Bunun üzerine rahmetli '' Ben sizden akıl değil para istedim, parası olan versin, olmayan 
aklını kendisine saklasın! '' diye kükredi.

Kıssadan hisse, bizim milletimiz sistematik düşünmeyi sevmez. Birisi bir soru sorduğunda 
tam olarak ne sormak istediğini anlamaya çalışmaz. Bunun yerine karşısındakinin derdine 
derman olup olamayacağını hesap etmeden kendi doğrularını empoze etmeye çalışır.

Sorduğunuz soruyu basitleştirmek ve tam olarak çözümleyebilmek için denklem haline getirelim;

X= Taşıma ruhsatlı olarak alacağım silahı.
Y= Çoğunlukla pantolon içi kılıf ile kullanacağım.
Z= Haftada bir poligona gideceğim.

Bu denklemde iki eksik veri var;

E = El yapınız.
F = Fiziki yapınız.

Şimdi her bir değişkenin denklemin sonucuna ne yönde etki edeceğini inceleyelim;

X; G 19

Y; G 19

Z; G 17 / G 19

E; G 19 kabzası elinize küçük değilse bu değişken X ve Y' ye bağımlı olarak etki edecektir.

F; Boyunuz 1.80 m den kısa ise bu değişken X ve Y' ye bağımlı olarak etki edecektir.

Matematiği bırakıp, konuyu toparlarsak, Glock modelleri ile gerek puan hedeflerine, gerekse 
taktik hedeflere atış performansı belirleyen en önemli faktör namlu boyu ve nişangah hattı 
mesafesi değil, Glock tetiğini çekmeyi bilip bilmediğinizdir. Her hafta poligon ziyareti yapacak 
birisi, eğer Glock ve tetiğini çok iyi tanıyan birilerinden, Glock tetiğini Glock tetiği gibi çekmeyi 
öğrenirse, elinde G 17 veya G 19 olmasının hiçbir önemi olmayacaktır, başarılı olacaktır. Eğer Glock
tetiğini Glock tetiği gibi çekmeyi öğrenemezse yine elinde G 17 veya G 19 olmasının hiçbir önemi 
olmayacaktır, başarısız olacaktır, ki neredeyse her gün işi gücü silahla çalışmak olup, Glock tetiğini 
anlamaya ve öğrenmeye zahmet etmediği için ellerindeki G 17' lerle puan hedeflerinde bir türlü 
başarılı olamayıp silaha kusur bulan bir sürü adamla muhatap oluyoruz ve ortam müsaitse sorunun 
silahta değil, atıcıda olduğunu G 19 ile gösteriyoruz.

Pantolon içi kılıfta taşınacak bir silahın boyunda her santimetre önemlidir. Bel çevreniz ve kilonuza 
bağımlı olarak iz vermeden saklayabileceğiniz kabza bellidir. Milletin bunca senedir on dörtlü müptelası 
olmasının temel nedenlerinden birisi de budur. Boyunuza posunuza, kilonuza, yaşadığınız çevreye, tercih 
etmek zorunda kaldığınız kıyafetlere, günde kaç saat araç kullandığınıza vs bakmadan, bir sürü zahmet 
çekerek ve masraf yaparak aldığınız tabancanız, bir kaç ay sonra ilk hevesiniz geçtiğinde torpido, çekmece,
hatta kasa güzeli oluverir, ki örneği çoktur. Umarım doğru ve keyifle kullanacağınız bir tabanca edinirsiniz.
Saygılar.

Alperka demiş ki:

İlla ki poligonda kullanacağım diyorsanız neden doğrudan hedef atıcıları için üretilmiş G34 düşünmüyorsunuz?
Üstelik 3,5lbs tetiği sayesinde modlamaya da gerek yok. Elbette G17 mi G34 mü derseniz yurt dışında birkaç 
kere poligonda karşılaştırma olanağı bulduğum için kendi görüşümü bildirebilirim. İki model arasında ağırlık 
farkı nerdeyse yok denecek kadar az, G19a alıştığım için G17'yi kılıfından çekmek G34'e göre daha rahat geldi.
5-25 metre mesafelerde grupmanlar arası fark neredeyse yoktu. Belki daha uzun mesafelerde G34 nişangah 
aralığı sayesinde daha iyi olabilir ama pratikte kullanmayacağım mesafelerde denemek angarya geldi.
Kılıftan çekme konusundaki avantaj/dezavantajı tam olarak anlayabilmek için kardeşimden ödünç aldığım 
Sickinger müsabaka kılıfı ile denediğimde her iki silahın da kılıftan hedefe inanılmaz hız ve kolaylıkla çekilebildiğini
tecrübe ettim. Eğer amacınız hedefe kılıftan çekerek atış yapmak ise bu tür bir kılıfa sahip olmak hem çok daha 
hızlı hem çok daha ergonomik, hem de (vücuttan ve bacaklardan mesafeli ve açılı tutarak) çok daha güvenli 
olacaktır. G17 mi G34 mü derseniz, elimdeki G19 olmasa hedef için her ikisi de olur. Savunma için G17 G19 
arasında gider gelirim.

Lupus demiş ki:

G17' nin kabza önünde de 3 adet parmak izi var, G19' un da...Ama bu izler G19' da daha dar bir alana yerleştiğinden,
kabza önündeki çıkıntılar iri parmaklı kişi kişilerin parmaklarını resmen eziyor...Özellikle büyük elli ve kalın parmaklı 
kişiler G19 ile rahat edemezken, G17 ile çok rahat ediyorlar. Büyük elli kişilerin G17 istemesinin nedeni bu...

G19' un kabza sırtındaki kambur avuç içine aşırı baskı yapıyor ve rahatsız ediyor. Ayrıca tetik erişim açısını değiştirerek,
tetik erişim mesafesini de uzatıyor. G17' nin Jerciho 941 F gibi daha aşağıda kalan kabza sırtı kamburu küçük elli 
kullanıcıların kavrama konforunu arttırıp ve tetik erişimini rahatlatıyor...
Küçük elli kullanıcıların G17 tercih etmesinin nedeni de bu...

Özellikle hızlı ve mükerrer atışlarda G17' nin G19 ile kıyaslanamayacak atış keyfi ise en önemli tercih nedeni...
Sivil olarak taşınmayacaksa, sadece poligonda atış için kullanılacaksa, G17 çok daha makul, mantıklı ve bir o kadar da
keyifli bir tercih olur...

Harun demiş ki:
Genel olarak tabancada sınıflandırmanın anlamı:

Service veya Full size / Hizmet boyu veya Tam Boy (örnek: G17) = Açık taşıma
Compact / Küçük boy (örnek: G19) = Gizli taşıma
Subcompact / Çok küçük boy (örnek: G26) = Derin gizleme

Versiyonları farkı olsa da Osman Ortaç üstadın yaptığı bir karşılaştırma var:

https://m.youtube.com/watch?v=6LUWmmgK0r...xLFybWE%3D

İngilizce biliyorsanız bir kaç  karşılaştırma videosu:

https://m.youtube.com/watch?v=tfumf2ufYK...xLFybWE%3D

https://m.youtube.com/watch?v=mqfLY6Ztrv...xLFybWE%3D
[+] 4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz.
Bul
Dört yıl G19'u taşımış ve G17 ile atış yapmış biri olarak kısaca fikrimi yazayım:
1) G17,G19'a oranla  daha uzun,daha yüksek ve daha ağır bir tabanca. Bu yüzden 
asker-polis vb.bir meslek mensubu değilseniz, yani sivil taşıma için tartışmasız  G19.
2) Açıkta taşınacaksa (asker-polis vb), atış isabetinin daha iyi olması ve şarjör 
kapasitesinin fazla olması nedenleriyle G17.
3) Sadece atış keyfi için kullanacaksanız, uzun namlusu ve atış isabeti nedeniyle G17.
4) Küçük elli ve kısa parmaklıysanız, öncelikle G19,ama G17'de tercih edilebilir.
5) Elleriniz büyükse G17, ama "büyük kabza sırtıyla kullanırım" diyorsanız G19.
[+] 6 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz.
Bul
Ben g17 sahibiyim,bende çok araştırma yapmışdım alacağım zaman malesef ozamanlar forumda kapalıydı,bence günümüzde g19 artık taşıma silahı olmakdan çıkdı, okadar çok mikro silahlar çıkdı ki eski kompaktları normal boy silah yerine koydular,tabiki atış hassasiyeti konforu ve isabeti kompaktlar kadar iyi değil ama yakın performanslar gösterip iş görüyor,15 mermi alıyorlar,bütün düyadada  bu yüzden taşıma dendiği zaman(tabi taşıma deyince türkiye deki gibi gizli taşımadan bahsediyorum)g43,g43x,g26,sig 365,hellcat,mc9 vs....akla geliyor,ve satış rakkamlarıda inanılmaz,o yüzden ben g17 yi tercih ettim,zaten taşıma için mikro tabancaları tercih ediyorum,g17 atış konusunda ise çok keyifli geri tepmesi inanılmaz az çok isabetli bir silah,g19 bana daha çok şahlanıyor ve geri tepiyor hissiyatı vermişdi.
Saygılarımla.
[+] 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Achilles'e teşekkür ederiz.
Bul
Glock’u Glock yapan model G19 dur arkadaşlar.
Bunu ben söylemiyorum eski forumda Üstat söylemişti.
Gen5 ile kabzadaki parmak izleri artık yok, g19uyumlu 17 fişeklik şarjörle g17 kabza hissiyatı da sağlanabilir.
Taşıma konusunda g26dan biraz daha zor taşınsa da kaliteli bir kydex iç kılıfla g19 en rahat ve gizli taşınabilecek tabancalardan biridir. Silah taşımakta tek amaç rahat taşımak mı? Ben şahsen g26 taşımam, silahı kötülemiyorum o boydaki kabzayı panik hali ile kavrayıp çekme ve iyi bir kontrol sağlayabilmek yetenek işi.
[+] 4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Actionman'e teşekkür ederiz.
Bul
Sayın Actionman' in yorumuna katılmıyorum. Envanterimde G19 ve G26 var, keza yıllarca sig sauer p229, walther p88 gibi modelleri kullandım ve taşıdım. Yine yerli hem çelik hem de polimer modeller ile yoğun atışlar yaptım. Bana göre halihazırda Glock modelleri(9*19mm) içerisinde en konforlu taşınan silahlar G43' dür. Ancak namlu boyu, atış konforu ve isabeti, ağırlık, taşınabilirlik ve efektiflik(şarjör kapasitesi ve kabza boyunun istenilen uzunlukta olabilmesi )anlamında her şeyi en optimal olarak sağlayan en efektif silah Glock 26 modelidir. g43 ile g26 arasında ikisi de subcompact olmasına rağmen boyutları çok benzer olmasına rağmen namlu boylarında 0,5 mm bir fark vardır. İşte bu fark G26 yı eşsiz kılar, bilinçli olarak eşsiz ifadesini kullanıyorum. G26 da kullanılan ar-ge ve yüksek teknoloji inanılmazdır, sayfalarca yazılarak açıklanması gereken bir hassas denge mevcuttur. Uzun lafın kısası g26 kabza boyu kısa demek büyük haksızlıktır. Çünkü g26' nın kabza boyu 17-19 kapasiteli şarjörler takılarak g19 hatta g17 boyutuna da gelebilir. Dolayısıyla, araştırmalarım ve deneyimlerim neticesinde gizli taşınabilecek subcompact silahlarde g26 eşsizdir.
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Themis'e teşekkür ederiz.
Bul
(08-01-2025, 01:14)Themis yazdı: Sayın Actionman' in yorumuna katılmıyorum. Envanterimde G19 ve G26 var, keza yıllarca sig sauer p229, walther p88 gibi modelleri kullandım ve taşıdım. Yine yerli hem çelik hem de polimer modeller ile yoğun atışlar yaptım. Bana göre halihazırda Glock modelleri(9*19mm) içerisinde en konforlu taşınan silahlar G43' dür. Ancak namlu boyu, atış konforu ve isabeti, ağırlık, taşınabilirlik ve efektiflik(şarjör kapasitesi ve kabza boyunun istenilen uzunlukta olabilmesi )anlamında her şeyi en optimal olarak sağlayan en efektif silah Glock 26 modelidir. g43 ile g26 arasında ikisi de subcompact olmasına rağmen boyutları çok benzer olmasına rağmen namlu boylarında 0,5 mm bir fark vardır. İşte bu fark G26 yı eşsiz kılar, bilinçli olarak eşsiz ifadesini kullanıyorum. G26 da kullanılan ar-ge ve yüksek teknoloji inanılmazdır, sayfalarca yazılarak açıklanması gereken bir hassas denge mevcuttur. Uzun lafın kısası g26 kabza boyu kısa demek büyük haksızlıktır. Çünkü g26' nın kabza boyu 17-19 kapasiteli şarjörler takılarak g19 hatta g17 boyutuna da gelebilir. Dolayısıyla, araştırmalarım ve deneyimlerim neticesinde gizli taşınabilecek subcompact silahlarde g26 eşsizdir.

Sanırım hatalı yazdınız. Namlu uzunlukları sırasıyla 83 ve 88 mm. G26 0,5 değil 5 mm daha uzun.
Bul
Merhaba değerli forumdaşlar,
Bu konuyu uzun zamandır araştıran ve en sonunda geçtiğimiz hafta karar verip satın alan bir üye olarak bir bakış açısı katmak isterim...
Her iki modeli de (G19 ve G17) uzun süre çevremde inceleme ve poligonlarda birçok kez atış fırsatı yakaladım.
Sonuç olarak mevcut olan tüm modeller arasında en mantıklı modelin "G45" olduğuna kanaat getirdim. G19X ile aynı şemaya sahip, G19'un namlu uzunluğu (hatta direkt olarak üst kapağın tamamı) direkt olarak aynı, G17'den ise kabzeyi (tüm alt gövdeyi) alıyor. Dolayısıyla çok yüksek bir ergonomi ve kompakt tasarımı aynı anda sunuyor. Aksesuar ve parça uyumluluğu oldukça yüksek. Sadece GEN 5 olarak üretilen son nesil bir model. İkisi arasından birini seçemeyen benim gibi tüm forum okurlarına G45 modelini incelemelerini tavsiye ederim...
G45 - PX5.7 - MC9 - M1911 - TP9
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için thearoperator'e teşekkür ederiz.
Bul
(08-01-2025, 01:14)Themis sayın lupus'un eski paylasimlarindan hatırladığım kadarıyla gövde sürgü uyumu en iyi model Glock 26 diye yazmıştı yazdı: Sayın Actionman' in yorumuna katılmıyorum. Envanterimde G19 ve G26 var, keza yıllarca sig sauer p229, walther p88 gibi modelleri kullandım ve taşıdım. Yine yerli hem çelik hem de polimer modeller ile yoğun atışlar yaptım. Bana göre halihazırda Glock modelleri(9*19mm) içerisinde en konforlu taşınan silahlar G43' dür. Ancak namlu boyu, atış konforu ve isabeti, ağırlık, taşınabilirlik ve efektiflik(şarjör kapasitesi ve kabza boyunun istenilen uzunlukta olabilmesi )anlamında her şeyi en optimal olarak sağlayan en efektif silah Glock 26 modelidir. g43 ile g26 arasında ikisi de subcompact olmasına rağmen boyutları çok benzer olmasına rağmen namlu boylarında 0,5 mm bir fark vardır. İşte bu fark G26 yı eşsiz kılar, bilinçli olarak eşsiz ifadesini kullanıyorum. G26 da kullanılan ar-ge ve yüksek teknoloji inanılmazdır, sayfalarca yazılarak açıklanması gereken bir hassas denge mevcuttur. Uzun lafın kısası g26 kabza boyu kısa demek büyük haksızlıktır. Çünkü g26' nın kabza boyu 17-19 kapasiteli şarjörler takılarak g19 hatta g17 boyutuna da gelebilir. Dolayısıyla, araştırmalarım ve deneyimlerim neticesinde gizli taşınabilecek subcompact silahlarde g26 eşsizdir.
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Köstenceli35'e teşekkür ederiz.
Bul
[Resim: Ekran-Resmi-2025-04-01-22-02-45.png]

[Resim: Ekran-Resmi-2025-04-01-21-57-19.png]
[*]Daha fazla mermi kapasitesi, daha iyi kontrol ve Glock şarjör uyumluluğu istiyorsanız: Glock 26
[*]Daha ince, daha hafif ve kolay taşınabilir bir silah arıyorsanız: Glock 43
 Fortis Fortuna Adiuvat
[+] 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi