Walther P38
Walther P38:

Ülkemizde Gestapo, Göztepe olarak tanınan, açıkta duran namlusuyla diğer tabancalardan
ayrılan bu özgün Alman tabancasından biraz bahsedelim. 
Filmlerde ve fotoğraflarda Alman Gizli Polisi(Gestapo) tarafından kullanıldığı için bu isimlerle 
tanınmıştır.

[Resim: jota5br.jpg]

Walther P38 (Pistole 38), Walther firması tarafından yüksek maliyeti nedeniyle üretiminin 
bitirilmesi planlanan Luger P08 yerine Alman ordusu için II. Dünya Savaşı başında imal edilmiş.
Tek/çift hareketli tetiği,horozu ve emniyeti olan güçlü bir tabanca talebi karşılanarak,Alman 
ordusu tarafından 1940 yılında kullanılmaya başlanmış.

[Resim: mccpk0t.jpg]  

Savaş sonrası Fransa’da Manurhin fabrikası tarafından da imal edilmiş.1942 yıllarında artan 
talep üzerine Mauser, Spreewerk hatta FN tarafından da üretilmiş. Bu firmalar toplamda yaklaşık 
1,200,000 adet üretmiş.Bir çok ülke tarafından kullanılmış.Yine bir çok klonu yapılmıştır.

[Resim: rks9lal.jpg]

Tabanca 9X19 mm Parabellum çapında  8 mermi kapasitelidir. Çelik ve alüminyum gövdeli olmak
üzere 2 tipte üretilmişlerdir.Çelik gövdeli olanları 840 gr, alüminyum gövdeli olanları ise 770 gr 
ağırlığındadır. 12,5 cm'lik bir namluya sahiptir. 50 m etkili menzili vardır.

[Resim: dxzq5dk.jpg]

P38, büyük kalibreli ilk tek/çift hareketli tabancadır. Tetik çekilmediği sürece (horoz düşse de)
silah patlamaz ve düşme çarpma ve dış etkenlerle oluşan kazalar minimuma iner.

[Resim: 8p3nsmn.jpg]

Namlu kilit ve sürgü üzerindeki emniyet sistemi başta Beretta(FS 92) olmak üzere birçok 
tabancaya örnek olmuştur. P-38’de sürgüyü ve namluyu birbirine kilitlemek için döner bir blok
sistemi kullanılmış.

[Resim: 31q1umw.jpg]

[Resim: rfkxyxm.jpg]

P-38'in sürgü üzerindeki tek taraflı emniyet mandalı, hem horozun emniyetli olarak düşmesini
sağlar hem de tetiğin çekilmesini engeller. Mermi namluya sürüldüğünde, sürgünün arkasından
bulunan bir pim ortaya çıkar ve atım yatağının dolu olduğunu gösterir.

[Resim: fxt2peb.jpg]

P 38’de iki adet icra mili ve yayı olup gövdenin üzerinde sağ ve sol tarafında konuşlandırılmış.

[Resim: 6h2u810.jpg]

Tırnak sol tarafta olup, boş kovan da doğal olarak sol tarafa fırlatılır. Gez ve arpacık sabit olup
gayet kullanışlıdırlar.

[Resim: g5p4bkx.jpg]

Şarjör tek sıralı olup,şarjör mandalı plastik/ahşap kabza altındadır.Ayrıca kabzanın alt tarafında
köstek halkası mevcuttur.

[Resim: ftytki4.jpg]

[Resim: e3i7158.jpg]

Sahra sökümü için şarjör çıkartıldıktan sonra,sürgünün biraz geriye çekilmesi,gövdenin sol ön 
tarafındaki sökme mandalının ters tarafa çevrilmesi ve sürgünün ileriye itilmesi gerekmektedir.
Sürgü 2 bölüm halinde çıkar.

[Resim: o203h21.jpg]

Kendine özgü deri kılıfı askerlere dağıtılmıştır.

[Resim: q144q8y.jpg]

Osman Ortaç üstadın bu konuda 6 yıl önce hazırladığı videosu aşağıda

Tabancanın sökülüp-takılması ve atışıyla ilgili kısa bir video da aşağıda

EGM personelinde bir zamanlar görevde kullanılan silahlar içinde bu tabancadan çok az 
miktarda varmış.Sonradan standart dışı ilan edilerek personele satılmış.

Bu özgün ve silah kültürünün önemli bir parçası olan tabancadan yıllar önce almıştım.
Alüminyum gövdeliydi ve gövde-sürgü kısmında çizikler vardı.Ben de etrafımdakilerin
teşvikiyle tabancaya gravür yaptırdım ve altın rengine boyattım.Özel bir kabza kapağı getirttim
ve ahşap bir kutu buldum.Çok şık oldu.(Şimdiki aklım olsa yapmazdım.) 
Bir silahçı bendeki P38'i görünce satmak istedi.Aldığım fiyatın çok çok üstüne bir fiyatla bir 
üst düzey bürokrata satışı yapıldı.Elimde sadece bir resim kaldı:

[Resim: ow9h4wp.jpg]

Üç dört şarjör atış yaptığımı hatırlıyorum.Tek hareketli tetiği çok hassastı.Başarılı atışlar
yapmıştım.O dönemdeki tabancalara  göre hafif bir tabancaydı.Kılıf bulamamıştım.

Artık silahçılara çok nadir düşüyor.Fiyat aralığı 3.500-4.000 Dolar.
[+] 4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz.
Bul
Bir zamanlar Mkek Ankara poligonunda olduğu eski forumda yazılmıştı. Almanya K.Irak yerel yönetimine belirli bir miktarda hibe etmişti 8 10 yıl önce. Bizde kaçakçıların eline düşeceğini sanıyorduk ama düşmedi ya da ülkemize girmedi.
Tehlikeli silahlar yoktur. Sadece tehlikeli insanlar vardır.
Şehit Amfibi Uzman Çavuş Muhammet Fatih Durhan
Şehit Polis Memuru Şeyda Yılmaz
Kurban İkbal Uzuner Kurban Ayşenur Halil
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Shepherd'e teşekkür ederiz.
Bul
Elinize sağlık. Güzel tabanca, güzel inceleme.

Walther P38 çift hareketli olması, güvenli horoz indirme işlevli emniyeti, kilit bloğu, çift irca yayı gibi özellikleriyle bence tabanca tarihinde bir devrim.

Benim çok beğendiğim bir tabanca, Amerika'da yaşasaydım envantere alacağım ilk silahlardan biri olabilirdi. Çocukluğumuzda tek kanallı TRT de The Professionals adlı BBC dizisi oynardı. Dizideki esas oğlanlardan biri olan Ray Doyle bazen BHP, genellikle P38 kullanırdı, o zamanlardan beri  Smile  hayranıyım bu tabancanın. 

[Resim: martinshaw1605c.jpg?quality=75&auto=webp&width=960]
[+] 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için blacksea'e teşekkür ederiz.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi