Beretta 81,84,87
Beretta 81,84,87:

[Resim: 29f1t37.jpg]
Yarım asırlık bir İtalyan firması olan Fabbrica d'Armi Pietro Beretta tarafından üretilen,ülkemize
92 FS’le birlikte  MKE tarafından ithal edilip satılan  81,84 ve 87’yi inceleyelim:

Bu tabancalar, orijinal model adı olan "Seri 81" veya "80 Serisi" ile de bilinen Beretta Cheetah
(Çita) serisinde olan tabancalardır. 1976 Yılından itibaren üretilmeye başlanmışlardır . 32 ACP 
(Model 81 ve 82), .380 ACP (9 mm Kısa) (Model 83, 84, 85, 86 ve 80X) ve .22 LR (Model 87, 
87 Target) modellerini içerirler.

Üretimleri 2017'de duraklatıldı. Ancak Beretta, 2023'te 80X'in (FS 84'ün güncellenmiş bir versiyonu)
piyasaya sürerek  markayı yeniden canlandırdı.

[Resim: f3zmyc7.jpg]

Serideki tabancaların ortak özelliği,açık namlulu, geri tepmeli,tek/çift hareketli ve kompakt
olmalarıdır. MKE bu seriden sadece  81,84 ve 87’yi ithal edip satmıştır.

Tabancaların ilk versiyonlarının kodları Model 81,84  iken sonra F81,84 son olarak da
FS 81,84 olmuştur.87'nin F ve FS varyantı yoktur.
Ülkemizde “Düğmeli Beretta” denilen ve küçük çaplı tabancaların liderlerinden olan Mod 70’in
yenilenmesi düşünüldüğünde, bu boşluğu doldurmak üzere Cheetah Serisi üretilmiştir.Ancak,
Mod 70 üretimi 1985 yılna kadar devam etmiştir.

[Resim: n3ouwdp.jpg]
Mod 70

(F) FS 81, 7.65 çapında(32 ACP) ve 12+1 kapasitelidir. Çift sıralı şarjörü vardır.

[Resim: j0aa0xm.jpg]

(F) FS 84, 9X17 mm (38 ACP) (Kısa 9) çapında ve 13+1 kapasitelidir. Çift sıralı şarjörü vardır.

[Resim: ct2zhz5.jpg]

87, 22 LR çapında ve 8+1 kapasitelidir. Şarjörü tek sıralıdır.

[Resim: 3zi993y.jpg]

Tabancaların,özellikle 81 ve 84’ün birbirinden ayırt edilmesi zordur.Gövdelerinin sağ 
tarafında çapları yazar. 87 tek sıra şarjörlü olduğundan, daha küçük ve incedir.

[Resim: 56ekwxj.jpg]

Sol tarafta aynı yazılar, seri numarası ve fabrika onay kodları bulunur.

[Resim: mbz3blj.jpg]

Ölçülerine gelirsek: üçünün de uzunlukları 172 mm,namlu uzunlukları 97 mm’dir.
81 685 gr,84 660 gr,87 ise 570 gr ağırlığındadırlar. Gövdeleri alüminyum alaşımdır.
Genişlikleri 28-33 mm’dir.
[Resim: 6tkhkwc.jpg]
[+] 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz.
Bul
Namlu kısımları  92 gibi açıkta olup,namluları gövdeyle yekpare değildir.İrca mili çelik ve irca
yayları serttir. İğne blok emniyetleri vardır.

[Resim: ogugofs.jpg]

Gezleri yandan takılmış olup ayarlanabilirken, arpacıkları sabittir.

[Resim: lltk7r8.jpg]
Namlu ağzı işçiliği gayet iyidir.

[Resim: 7z4v2g4.jpg]

Emniyet  mandalı çift taraflı olup gövde üzerindedir.(92’deki gibi sürgü üzerinde değil)
Şarjör mandalı tetik korkuluğunun altında sol tarafta olup ,sağ tarafa da takılabiliyor.
[Resim: qg4djcg.jpg]
Sürgü yakalama-bırakma manivelası tek taraflı olup sol taraftadır. Sökme mandalı ise 
tabancanın sağ tarafındadır.

[Resim: 358hhiz.jpg]

İlk versiyonlarının orijinal kabza kapakları ahşap iken son versiyonları siyah plastiktir.
Çekme kertikleri sürgünün arka tarafındadır. Sürgünün bu kertiklerle çekilmesi zordur.

[Resim: ppuvhz3.jpg]

Tabancaları sökmek için sol taraftaki düğmeye basılıp sökme-takma mandalı aşağı çevrilir.
Sonra sürgü ileri doğru çekilerek çıkartılır. Sahra sökümü gayet kolaydır. FS 92’ye göre daha
karmaşık ve ince bir yapıları vardır.

[Resim: qu3u4e0.jpg]

Tabancalar genelde meneviş karartma üretilmişlerdir. Ancak, FS 84’ün nikel olanları da mevcuttur.
F/FS 81'lerin İnox modeli de vardır.

[Resim: t91itf4.jpg]

[Resim: d25m2za.jpg]

Mod 70’den daha modern ve yüksek kapasiteli bir tabanca serisi düşüncesiyle üretilen Beretta
81,84 ve 87, uzun yıllar küçük çaplı yarı-otomatik tabanca piyasasına hakim olmuşlardır. Daha
çok siviller tarafından kullanılmışlar, uzun 9 çaplı tabancaların haksız rekabeti sonucunda (80X
dışında) 2017’de üretimden kaldırılmışlardır.

Boyutları ve ağırlıkları nedeniyle taşınması kolay tabancalardır. Tek hareketli tetikleri son derece
yumuşak olup, rahatlıkla 10-15 metre mesafelerde gurupman yapılabilir.Küçük çaplı mermilerinin
düşük basıncı nedeniyle geri tepmeleri çok azdır.Namlu,sürgü ve gövde İşçilikleri gayet iyidir. 
Nikel olanlarının çizilmesi kolay değildir.

Halen piyasada bulunabilmekteler.Fiyatları 1.250-2.500 Dolar(40-80.000 TL) aralığındadır. Özellikle
nikel FS 84’ler pahalıya satılmaktadır.

Bence küçük çaplı tabanca düşünenler için halen en iyi alternatiflerdir.

Osman Ortaç üstadın F81'le ilgili bir tanıtım ve atış videosu aşağıda:

[+] 7 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz.
Bul
Sn.ceycey'in yazdıklarına dair kısa notlarım olacak hem 70, 81 ve 84 sahibi (eskiden) hem özel meraklısı olan birisi olarak

- Türkiye'ye en son gelen parti dışındaki 81'ler FS değil F modelidir (dolayısıyla önceden gelen 84'lerin hepsi F modelidir) (GÜNCELLEME: 2008'de gelen partide FS model 84 var imiş)
- FS modeller, F modellerden sonra çıkmıştır ve aradaki tek fark FS'lerde decocker daha kolay yapılabilmektedir yani o kısım parçalarda küçük bir revizyon vardır.
- 87'ler BB serisidir, 87 modelin F veya FS varyantı yoktur.
- Model numarasının sonundaki bu ibare nesil göstergesi gibidir ve şu şekilde giderler. 81 > 81 B > 81 BB > 81 F > 81 FS bunlar silahın görünümünde veya mekanizmasındaki değişikliklere işaret eder
- F ile BB arasında tetik korkuluğunun formunun değişimiyle birlikte emniyet mandalının sürgü üzerinde (solda) oturduğu yerde yuva geometrisi farklıdır. Ayrıca emniyet sistemleride farklıdır, F ve FS decocker çalışırken, BB'lerde tam kurulu taşımaya izin veren klasik tiptedir.
- BB'lerde decocker olmadığından, horoz 2 kademelidir. F ve FS'lerde ise horoz tek kademelidir. Tek istisna şayet decocker ile horozu düşürdüyseniz ayrı bir kol horozu sanki 2.kademe varmış gibi biraz daha geride tutmaktadır. Bunun mantığı horozu düşürüp emniyeti geri açtınız, tabancayı kullanmak istediğinizde çift-harekette çok daha kısa bir tetik yolu izlemek, veya horozu kurmak isterseniz daha kısa mesafede kurmak avantajı içindir. Bu pozisyonda horozu kurmasanız bile hareket ettirdiğinizde otomatik olarak horoz yeniden 0 konuma gelmektedir.
- F öncesi nesillerde sürgü ve çelik parçalar meneviş karartma iken, F ve FS'ler Beretta'nın "Bruniton Finish" dediği, bir çeşit Tennifer'e benzeyen karartma ile kaplamadır
- F serisiyle birlikte namlu iç taraflarında krom kaplama mevcuttur. BB ve öncesinde bu yoktur
- 81 ve 84 modeller çift sıra, 7.65 ve kısa dokuz, 82 ve 85 (Türkiye'ye hiç gelmediler) tek sıra 7.65 ve kısa dokuz modellerdir. Model 83F diye bir model daha vardır. Bu 85F ile aynı tabancadır ancak namlusu 92 beretta'lar gibi önden çıkıntılı olup yarım santim kadar daha uzundur. Aslında Fatih 13 namlusu bu silahın namlusunun kopyasıdır.
- Beretta 80 serisi 1975 yılında üretime başlamıştır, Model 70 serisi ise 1985 yılına kadar üretilmiştir. Genel yanlış bir algı Mod.80, Mod.70'in devamı değildir Beretta bunları farklı frame'e sahip tabancalar olarak görmektedir.
- Modern beretta tabancaların (70,80,92 gibi) hepsinin projesinde yer almış eski bir Beretta mühendisinin web sitesi vardır mutlaka incelemenizi öneririm. https://www.berettaweb.com/

Ayrıca üretimleri 2017'de durdurulmuştur evet ancak 2023 yılında Beretta 80x Cheetah versiyonunu duyurmuştur.

380 acp çift sıralı yani 84 FS serisi üretimine devam edilecek. John Wick mahvetti tüm tabanca algımızı Smile

https://www.beretta.com/en-us/product/80...tah-FA0042
[Resim: 80x_cheetah_listing001.webp]
75BΩ - G43X - 686/3 -  USP - BHP/MK3S - BHP/SC - G42 - 84F - 1911
[+] 10 kullanıcılar diyor Bu gönderi için alpSaral'e teşekkür ederiz.
Bul
Sn.Alpsaral,ayrıntılı ve teknik detay içeren katkınız için teşekkür ederim.Böylece konu
tamamlanmış oldu.
Mod 70'i kullandığınızı yazmışsınız.Uzun süre piyasaya hakim olan ve ülkemizde çok
tutulan bu tabanca hakkında sizden ayrıntılı bir yazı rica ediyorum. Mod 70 hakkında
forumumuzda mutlaka en az bir konu olmalı diye düşünüyorum.
[+] 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz.
Bul
Bu tabancanın, bilinçsizce kılıfsız ve çıplak tene değecek şekilde belinde taşıyan (ve yaz günü aşırı terleyen) birinde, 1 günde heryerinin paslandığını gördüm. Gunslick filan fayda etmedi. mecburen pas sökücü bile kullandık. Kırmızı ton temizlenmedi bir türlü. Resmen öldü makine. Bir günde böyle bir tahribat olacağına görmesem inanmazdım. Daha eskiiden senelerdir içinde olduğu kılıftan yemyeşil küf içinde çıkan bir Benelli M3 tüfek temizlemiştim, pırıl pırıl olmuştu. Berettaya aklım ermedi vesselam. Terdeki asit korozyonu hızlandırmıştır ama bir günde aşındırıcı kullanmadan temizlenemeycek hale gelmesi ilginç. Tabanca 7.65.idi, Kabza kapakları hariç tümü karartılmış metal idi. Gerçi tümüyle kullanıcı hatası ama geri dönüşü olmaması,Berettaya güvenimi sarsan bir anıdır.
Ahmet Özalp
[+] 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ahmetozalp'e teşekkür ederiz.
Bul
F/FS 81 bence dünyanın en iyi 7.65 tabancasıdır
Bul
Colt 1911 beklerken zoralım yoluyla almak zorunda bırakıldığım tabanca F81. Hayal kırıklığı yaşadığım ve o zamanlar bu tabancanın kıymetini bilemediğim için emekli bir polis arkadaşa devretmiştim. Şu anda Tisaş firması, Fatih-13 adıyla bu serinin F84 .380 ACP klonunu üretiyor. Yerli ve yabancı yorumcular oldukça başarılı buluyor. İmkanım olsa almak istediğim birkaç yerli tabancadan biri.
[+] 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için axoy68'e teşekkür ederiz.
Bul
Bugün komşum, tabancasını uzun zamandır malzemesi olmadığı için temizleyemediğini söyleyip, yardımcı olup olamayacağımı sordu.
Memnuniyetle dedim...
[Resim: Ekran-Resmi-2024-12-29-22-56-36.png]
Beretta 81 Cheetah ile ilk temasım oldu. Hem temizledim, hem de Ortaç hocamızın deyişiyle "sevip, okşadım". Umarım bir gün atış keyfini de yaşarım. 
Gerçekten övüldüğü kadar güzel bir tabanca.
 Fortis Fortuna Adiuvat
[+] 4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
Bul
(30-12-2024, 00:02)Sabri yazdı: Bugün komşum, tabancasını uzun zamandır malzemesi olmadığı için temizleyemediğini söyleyip, yardımcı olup olamayacağımı sordu.
Memnuniyetle dedim...
[Resim: Ekran-Resmi-2024-12-29-22-56-36.png]
Beretta 81 F Cheetah ile ilk temasım oldu. Hem temizledim, hem de Ortaç hocamızın deyişiyle "sevip, okşadım". Umarım bir gün atış keyfini de yaşarım. 
Gerçekten övüldüğü kadar güzel bir tabanca.

Sn.Sabri esasen fotoğraflarını eklediğiniz bu tabanca F / FS değil BB'dir.

Yukarıdaki mesajımda aradaki farkları yazmıştım. Görsel olarak bunları karşılaştırabilirsiniz.

Saygılarımla.
75BΩ - G43X - 686/3 -  USP - BHP/MK3S - BHP/SC - G42 - 84F - 1911
[+] 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için alpSaral'e teşekkür ederiz.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi