İngiltere'de silah sahibi olabilmek
Üç haftadır torun ziyareti amaçlı İngiltere’deydim. Oğlumun iş yükü arasında bir zaman yaratıp  beni bir silah mağazasına götürmesini istedim. Amacım şu meşhur İngiliz Purdey, Holland & Holland gibi çiftelerini görmekti. İnternette araştırıp araba ile Birmingham dışında büyük bir mağazaya gittik. Mağazanın ismi de meşhur İngiliz savaş tüfeği Enfield.

Büyük bir mağaza. İçeri girince içimden “Vay be silah cennetine gelmişiz” dedim, her taraf envai çeşit silah.

[Resim: Ekran-Resmi-2024-07-18-22-49-26.png]

Ama bir süre bakınınca çoğunun havalı silah ve airsoft olduğunu gördüm garibime gitti. Çiftelerin olduğu bölümde ilk defa elime bir Purdey çifte aldım. Menevişi göz alıcı, işlemeler ve işçilik muhteşem  lakin üst düzey bir Mercedes fiyatına. Bizim parayla 10 milyon civarı. İnsan bunu alıp avda fişek atmaya kıyamaz dedim içimden.

[Resim: Ekran-Resmi-2024-07-18-23-56-14.png]

Mağaza satış görevlisi  Mr. McCullogh ile biraz sohbet edince İngltere’de silah sahibi olmanın nasıl zor bir şey olduğunu öğrendim.  Özetlersem sivile tabanca satışı yok, ateşli silah olarak yivli tüfek ancak .22 kalibreye izin var, av tüfeği hatta havalı tüfek alabilmek için önce “silah ehliyeti” almanız gerekiyor. Aldığınız her silah için de ne amaçla aldığınızı polise bildirmeniz şart.

İngilterede silah sahibi olabilmek ABD ye göre çok sıkı kurallara bağlı. Avcılık ve atıcılık ile sınırlı.

Bütün sistem “Silah ehliyeti” üzerine kurulu. Nasıl motorlu araç kullanmak için ehliyet gerekiyorsa, orada da silah kullanabilmek için önce ehliyet gerekiyor. İki çeşit ehliyet var:

1.     Ateşli silah ehliyeti (.22 kalibre tüfek, nadiren .22 kalibre tabanca için)
2.     Yivsiz tüfek ehliyeti (Bizdeki gibi, yivliye göre biraz daha kolay alınabiliyor)

Silah ehliyeti için ya internet üzerinden ya da bir form doldurarak doğrudan polise başvuruyorsunuz. Hakkınızda bilgi verecek iki tanık belirtiyorsunuz. Ondan sonra bir soruşturma başlıyor. Geçmişinizde suç var mı, psikiyatrik sorununuz var mı (sağlık raporu ve NIH ulusal sağlık sistemi verileri inceleniyor) Polis tanıklarla görüşüyor, hatta evinize gelerek sizinle mülakat yapabiliyor, niçin silah almak istediğinizi soruyor. Amacınız konusunda ikna edebilmeniz gerekiyor. Silah muhafaza edecek kilitli dolabınız var mı bakıyor. Bu soruşturma biraz uzun sürebiliyor (yaklaşık 5-6 ay). Hakkınızda bir sorun bulunmazsa “Silah ehliyetiniz veriliyor.

Ehliyeti aldıktan sonra yetkili bir bayiden ehliyetle silah alabilirsiniz. Av tüfeği için 61 cm den kısa namlu yasak.  Avda silahta 3 fişekten fazlası yine yasak.  Her aldığınız silah için amacınızı belirtmek ve silahı polise kaydettirmek zorundasınız.

.22 kalibre Yivli tüfek için bir atış poligonuna üye olmanız iyi olur, zaten bizim gibi dağda bayırda hedef atıcılığı yapamıyorsunuz. Avlanmak için de bir av alanına kayıt olmak gerekli, aldım tüfeği vurdum kuşu yok yani. Naklederken bizdeki gibi silah boş, kutu veya kılıf içinde, bagajda olması gerekiyor. Yivsiz tüfek için fişek limiti yok ama onu da ancak silah ehliyetiniz varsa alabiliyorsunuz.

Havalı tüfek ebeveyn nezaretinde 14 yaş ve üzeri kullanabiliyor. Ancak 0.26 kalibre üzeri havalı tüfek almak için yine “Silah ehliyeti” gerekiyor.

İşte böyle…

İngilteredeki yasaklar, kısıtlamalar ve zorluklar bir yana bırakılacak olursa yine de örnek olabilecek noktalar var:

1.     Silah ehliyeti daha önce forumda sayın ceycey’in de yazdığı gibi iyi bir şey. Ehliyet bazı kolaylıklar sağlıyor
2.     Satın alma belgesi gibi bir saçmalık yok. Ehliyet sahibi olan belgesini gösterip yetkili bayiden istediği silahı alabiliyor, sonra kayıt ettiriyor.
3.     Nakil belgesi diye bir saçmalık, ev hapsinde silah bulundurma yok. Ehliyetiniz varsa uygun koşulları sağlayarak nakil edebiliyorsunuz.

Bizim de silah yasalarını ve tüzükleri bir gözden geçirmemizde fayda var diye düşünüyorum
 Fortis Fortuna Adiuvat
[+] 12 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
Bul
İngilizlerle Amerikalılar çok farklılar. Aslında aynı tür hukuk sistemine bağlılar. Ancak,bu konudaki düşüncelerinin çok farklı olduğunu görüyorum.Nakil belgesinin olmaması yerinde.Tabanca alma konusundaki yasaklar yanlış.Bakalım gerçekleri ne zaman anlayacaklar.
[+] 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz.
Bul
1996 da Dunblane’de Bir okula tabanca ile saldırı yapıldıktan sonra kamuoyu ve hükümette ciddi bir infial oluşmuş. Bu olaydan sonra sivillerin tabanca sahibi olması yasa ile yasaklanmış. Ancak silahın sivillere yasaklanmasından sonra silahlı saldırı olaylarında artma görülmüş. Daha önceleri silah taşımayan İngiliz polisi, şu anda çelik yeleksiz, silahsız dolaşmıyor.

Tabii ki ABD de durum farklı, bazı eyaletlerde çok kolay istenen silah ve mühimmat sağlanabiliyor. Ama ABD de silahlı saldırı oranı yine de yüksek. Okul baskınları vs. sıklıkla basına yansıyor. En son başkan adayı Trump 20 yaşında biri tarafından dürbünlü tüfekle kulağından da olsa vuruldu.
 Fortis Fortuna Adiuvat
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
Bul
Silah ehliyeti uygulaması baya güzelmiş. Satın almada aranan şartları değişmeyen bir kişinin her silah için aynı belgeleri toplayıp ayrı ayrı satın alma belgesi çıkarmasının silah satın alma sürecini yavaşlatmak dışında hiç bir mantığı yok. Yavaşlatmanın bir mantığı var mı o tartışılabilir. İlle de emniyet teşkilatını güçlendirme vakfına para yatırılacaksa ruhsat verirken yatırırız olur biter.
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Ali Avcı'e teşekkür ederiz.
Bul
İngiltere’de silah kısıtlamaları çok aşırıymış Sn Sabri. Elinize sağlık, kısıtlama olduğunu  biliyorduk ama ayrıntılara sayenizde vakıf olduk. Özellikle 2 şahit şartı enteresan. Bizde olsa  nasıl olurdu diye düşünmeden edemiyor insan.

Silah ehliyeti mantıklı. 

Araştırmadım bilgim yok ama tahminim her silaha ayrı dosya, 5 yılda bir asgari ücretin 3 katı silah haracı (özellikle de senede 10 - 20 gün taşınabilecek yivli tüfek için) gibi mevzular yeryüzünde bize mahsus olmalı.
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için blacksea'e teşekkür ederiz.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi