Kıvırma Saçtan Pimler
Birçok tabanca ve tüfekte kullanılan kıvırma saçtan pimler ucuz olduklarından değil, bir teknik yararı olduğu için kullanılmaktadırlar.
Tek parça pimler titreşim ve darbe ile yerinden oynamasın diye sıkı geçme olarak yerinde durur.
Bu sorunu çözmek için yaylanma özelliği olan kıvırma saçtan pimler yararlı bir çözümdür.
Bunun tek dezavantajı bir kereye mahsus kullanıma uygundur, söküldüğü zaman yenisiyle değiştirilmelidir.
Almanya yapımı iğne bloğu kıvırma pimle sabitlenmiş 220 ve üzeri modeldeki Sig Sauer' lerde bu sistem başarı ile kullanılmaktadır.
Bu tarzdaki pimleri sökmek gereksinimi duyanlar yedek kıvırma saçtan pimleri edinmeli yoksa bu işi usta bir silah tamircisine bırakmalıdır.
[+] 11 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Osman Ortaç'e teşekkür ederiz.
Bul
Wink 
Rollpin;e bizde galiba "yarıklı pim" deniyor. Pim içinde pim (mesela 3 mm içinde 2 mm) husunda ne düşünürsünüz?
1990'larda modaydı, 1995 de aldığım aynı yıl imalatı cz75b tabancama yaptım, 35 bin atışı geçtim, 2 kez sökme mandalı (slide stop) kırıldı ama iğne blok pimi duruyor. (Tetik yayı da hala orjinal, trigger return spring)
[+] 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için drsmith'e teşekkür ederiz.
Bul
(16-11-2025, 21:05)drsmith yazdı: Rollpin;e bizde galiba "yarıklı pim" deniyor. Pim içinde pim (mesela 3 mm içinde 2 mm) husunda ne düşünürsünüz?
1990'larda modaydı, 1995 de aldığım aynı yıl imalatı cz75b tabancama yaptım, 35 bin atışı geçtim, 2 kez sökme mandalı (slide stop) kırıldı ama iğne blok pimi duruyor. (Tetik yayı da hala orjinal, trigger return spring)

Sanırım Osman beye sordunuz ancak müsaadenizle ben cevap vereyim.

Pimlerle ilgili bir konu hazırlıyordum yayınlamaya fırsat olmadı.

CZ'ler bu sistemi aldığı Sig Sauer'lerde (iğneyi kıvırma pimle tutturma) belirttiğiniz gibi iç içe bir pim yapısı söz konusu. Bunun nedeni tamamen güvenirlilik kaygısı yani sağlam olsun diyedir. Sizinde deneyimlediğiniz gibi sorun yaşatmaz ayrıca ortada ki boşluk fiziki olarak iğne ağzından ani ve aşırı bir enerjinin (kaboom hadisesi gibi) gelmesi durumunda enerjiyi boşaltma vazifeside görecektir, yek pare pim olsa kırılması daha kolay olurdu.

CZ'lerin, sistemini aldığı Colt-Browning'lerde olduğu gibi ayrı bir namlu linki yoktur. Namlu, sürgü (sökme/takma) mandalı üzerinde hareket ettiği için CZ-75'lerin tümünün en hassas yeri burasıdır. Açıkçası ilk kırım oradan beklenir. Ancak değiştirilmesi kolay bir parça olduğu için CZ bu yönde gitmiştir balistik önemi olmadığı içinde değişimi (ülkemizde) kolay olmaktadır.

Yani yaşadığınız süreçlerde olağan dışı bir durum yok diyebilirim.

Şimdi şu konuya gelelim
(27-08-2024, 12:08)Osman Ortaç yazdı: Bunun tek dezavantajı bir kereye mahsus kullanıma uygundur, söküldüğü zaman yenisiyle değiştirilmelidir.

Osman beyle bir kaç kez bu konuya itiraz etmiştim. Osman bey silah severleri bir bütün olarak ele aldığı için bu pimlerle çok oynanmaması gerektiğini anlatmaya çalıştı. Sig sauerin sanıyorum manual'lerinde de bu yönde uyarılar var.

Ancak Osman abinin ifade etmediği kıvırma pimlerle ilgili bir durumda neredeyse mikronluk farklarla da olsa, genellikle yuvaları konik yapıda açılırlar. Bunun sonucu da şudur, pimi yuvasından doğru yönde ve uygun araçla söküp takarsanız, abartı gibi olacak ancak sonsuz kere söküp takabilirsiniz. Bu anlamda düz pimlerden daha dayanıklıdırlar (malzeme üzerinde yapısı gereği yığılma olmaz) Bunun için pimin geçme noktasını doğru bileceksiniz ve elinizde roll-pin'e uygun zımba olacak düz zımba ile olmaz.

Saygılarımla.
75BΩ - G43X - 686/3USP - BHP/MK3S - BHP/SC - G42 - 84F - 1911
[+] 6 kullanıcılar diyor Bu gönderi için alpSaral'e teşekkür ederiz.
Bul
Eskiden sahip olduğum 2008 yapımı CZ 75 Compact tabancada iç içe geçmiş 2 tane roll pin vardı. Ben hiç sökmedim pimleri. 

Eski forumdaki bir arkadaşımız CZ 75 B sini Lupus Üstad ile modifiye etmişti. O tabancada aşağı yukarı aynı yılların üretimi idi ve onda da çift pim vardı. Pimler söküldüğü  zaman çift olmalarına rağmen yaralı gibiydi. Ancak kırım oluşmamıştı. O tabanca ile atış yapma imkanı bulmuş ve özellikle sormuştum. Sonrasını bilemiyorum.

Gene o zamanlarda CZ shopta içi dolu blok pim satıştaydı. Ben temin ihtiyacı duymamıştım.
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için blacksea'e teşekkür ederiz.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi