Yorumları: 123
Konuları: 31
Teşekkür Alındı: 103 mesajda 363
Teşekkür Verildi: 336
Herkese selamlar.
Kolluk kuvvetlerinde bolca bulunan Canik TP9 SF , polisin kadro atışı sırasında kırıma uğramış.
7 yıllık bir tabanca ve 3 bin civarı atım yaptığı değerlendiriliyor.
Polis memurunun Canik tabancasındaki kırım nedeniyle yaralandığı olaya dair detayları bu kanalda izledim. Anlatan kişi de (kendisi de polis olsa gerek) çok akıcı ve açıklayıcı anlatıyor, sizler de görün istedim: (Kanalın adı: Sahilkentli 28 hi)
İnsanlar ikiye ayrılır: ONURLULAR ve onursuzlar
Yorumları: 553
Konuları: 140
Teşekkür Alındı: 530 mesajda 3,363
Teşekkür Verildi: 1,074
(29-08-2024, 00:08)AliGalip yazdı: Kolluk kuvvetlerinde bolca bulunan Canik TP9 SF , polisin kadro atışı sırasında kırıma uğramış.
7 yıllık bir tabanca ve 3 bin civarı atım yaptığı değerlendiriliyor.
Evet, bazı tabancalarda çok kullanıma bağlı metal yorgunluğu sonucu kaboom yaşanabilir. Ancak bir tabanca için 3000 atım çok da fazla değil. Hemen kabahat markaya çıkartılmış. Tasarım hataları bazı silahlarda kırım nedeni olarak sayılır. Bazı Glock modellerini sicili bu yüzden bozuktur. Bakımı iyi yapılmamış, hatalı bakım da kırıma neden olabilir.
Ama mühimmat ile ilgili nedenlere videoda da değinilmemiş. Squip Load (namluda mermi sıkışması) en sık kırım nedenidir. Bir diğer neden kovana gömülü mermi çekirdeğidir ( setback konusunu daha önce forumda yazmıştım):
Kovana gömülü mermi çekirdeği
Bir diğer neden de fabrika imalatı esnasında merminin hatalı imalatı ile çok yüksek basınç üretmesidir.
Bu kırımın silahtaki hatadan önce, mühimmatla ilgili olup olmadığı bence araştırılmalıdır.
Saygılar
Fortis Fortuna Adiuvat
Yorumları: 86
Konuları: 14
Teşekkür Alındı: 56 mesajda 175
Teşekkür Verildi: 346
19-09-2024, 17:36
(Son Düzenleme: 19-09-2024, 17:48, Düzenleyen: ceycey.)
Bizim yerli firmalarımızın sorunu, durumu şeffaf yönetemiyor olmaları. Bu konuda firma yada silah sahibi herhangi bir açıklama yaptı mı?
Yorumları: 41
Konuları: 1
Teşekkür Alındı: 35 mesajda 152
Teşekkür Verildi: 84
(19-09-2024, 17:36)Köstenceli35 yazdı: Bizim yerli firmalarımızın sorunu, durumu şeffaf yönetemiyor olmaları. Bu konuda firma yada silah sahibi herhangi bir açıklama yaptı mı?
Bizde hemen vatan, millet, Sakarya edebiyatı yaparlar.
Çıkıpta gerçekleri açıklayıp, varsa hataları özür dileyip düzelteceklerini söyleyip gerekeni yapmaları gerekir. Ama maalesef bunu yapmazlar, mağdur vatan haini ilan edilip paylaşan ve sorgulanlara çamur atılıp, suç duyusunda bulunmakla tehtit ederler.
Zamanın birinde yanlış hatırlamıyorsam Tisaş’a ait bir silah emniyete alınınca horoz düşürüp yataktaki mermiyi patlatıyordu. Bilirkişi bile kullanıcıyı haksız bulmuştu.
Sigsauer p320 yere düşüp bir polisin yaralanmasına sebep olunca firma polise gereken tazminatı ödeyip son derece şeffaf bir şekilde tabancanın detaylı incelemesinde tetigin fiziki ağırlığından dolayı kazanın yaşandığını tetiği hafifletip tüm modellerde aynı islemi ücretsiz yapıp neden bukadar büyük bir prestije sahip olduğunu kanıtladı bizim yerli sanayiden yaşanan arka kapak kırımı ve irca yayının fırlayıp bir polisi yaralama olayı oldu çiçek sepeti de çelik kapak satıldı kimsede tık yok üç kuruşluk çelik parcasini tabancasını takmayan adamın para kazanmak için neler yapabileceğini hayal edemiyorum keşke ithal tabancalar ABD fiyatıyla memleketimde satilsada görsek ak tabancayla kara tabancayı
Yorumları: 123
Konuları: 31
Teşekkür Alındı: 103 mesajda 363
Teşekkür Verildi: 336
19-09-2024, 23:49
(Son Düzenleme: 19-09-2024, 23:51, Düzenleyen: AliGalip.)
Geçtiğimiz günlerde Doğan Uçak bey X hesabından kırıma uğradığı iddiasıyla "Canik SFX" görselleri paylaştı. Doğan bey, bu bilgi ve görsellerin kendisine bir arkadaşı tarafından gönderildiğini vurguladı. İğne kapağının kırıldığını, kopan parçanın atıcının gözüne isabet ettiğini paylaştı.
Paylaşım sonrası, "Canik tarafından markanın kötülendiği gerekçesiyle tazminat davası açılabilir" gibi yorum yapanlar oldu. Bir süre sonra paylaşım silindi.
Doğan beyi gerçekten severek takip ediyorum, kendisinden çok şey öğreniyorum. Paylaşımı kaldırma gerekçesini bilmiyorum.
Bahse konu paylaşımın doğruluğunu da bilmiyorum ancak hepimizin bildiği bir gerçek var. Memleketimizde mağdur olduğunuzda, hakkınızı aradığınızda mağdurluğunuzla kalma durumunuz VE kuvvetlinin kuvvetsizi ezmesi bir gerçeklik.
Canik paylaşımı görmemiş olabilir, hakkını yemeyelim.
Avrupa bir marka olsa, paylaşım sonrası, o paylaşımı yanıtlar, "inceliyoruz " der ve sonucu paylaşırdı. Marka ne olursa olsun, bir Türk markasına dair olumsuz bir şey yazarken bin kez düşünüyoruz zira nereden ne yapabileceklerini bilemiyoruz.
Velhasıl kelam,,, hangi marka olursa olsun bir kırım yaşanma ihtimali olabilir. Firma kaliteliyse, mağdurun mağduriyetini maddi manevi karşılar, hatasını bir an evvel düzeltir ve ürününü/markasını güçlendirir.
İnsanlar ikiye ayrılır: ONURLULAR ve onursuzlar
Aşağıdaki 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için AliGalip'e teşekkür ederiz:2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için AliGalip'e teşekkür ederiz.
• Köstenceli35 (20-09-2024), Olcaytopcu (20-09-2024)
Sayın doğan uçak paylasimi kaldırdıysa muhakkak ki haklı sebepleri vardır bu tarz konularda son derece titiz davranır bunu net biliyorum
,lakin kırımla ilgili sebebin bile net olarak bilinmemesi son derece güven kırıcı bir durumdur
Yorumları: 553
Konuları: 140
Teşekkür Alındı: 530 mesajda 3,363
Teşekkür Verildi: 1,074
08-10-2024, 21:43
(Son Düzenleme: 08-10-2024, 21:44, Düzenleyen: Sabri.)
Bu tür kazalar sık duyulmağa başladı. Saim Alper Erdem, Linkedin Sayfasında bu konu ile ilgili güzel bir yazı paylaştı:
SÜRGÜ ARKA KAPAĞI NEDEN KIRILIR?.
Aşağıdaki fotoğraf... Dünya jandarması ülkenin kadro tabancasının... Oradaki sivil kullanıcılarından...
Tabanca... İğne vuruşlu...
Yeni nesil iğne vuruşluların neredeyse tamamı... İrca yayına karşı kuruluyor... O eski... "FN 1910... Mauser 1914" benzeri... Gövdeye bağlı... İğne yoluna girik bi çıkıntıya karşı değil...
Böyle olunca...
Çoğu sürgünün arkasında... Ateşleme iğne kanalının çıkışını kapatan... Sökülebilir bi kapak var... Fotoğraftakini... Sahibi... Beğendiği aluminyum alaşım modelle değiştirmiş...
Atıştan sonra bakmış...
Kapak kırıldı kırılacak... Hani... Atış sırasında olsa... Gitti çocuğun gözü...
Bizde de oldu bu nevi vukuat... Kapak plastiktenmiş... ?
Şimdi...
Atışta... Ateşleme iğnesini... Arka plakayı deforme edecek... Kıracak kadar güçlü geriye iten ne olabilir?..
Eğer... Tabancanın başka yerlerinde... Namlusunda... Plastik gövdesinde... Çalışan aksamda bi zorlanma... Çatlak... Patlak yoksa...
İğneyi atışta arkaya adam akıllı hızla iten... Anormal bi güç var demektir...
Bu yay ve sairenin işi olamaz...
Peki... Nedir?... ?
Çok büyük ihtimalle...
"Kapsül tepmesi" de tabir edilebilecek... Amerikancası "Primer setback" denen olaydır...
Oturmalık(Headspace) aralığı iyi verilmiş... İğne çıkışı kusursuz bi tabancada... Bu... Her atışta görülecek sıradan bi vukuat değildir...
Eğer...
- Kapsül... Kovan arkasındaki cebinde... Tablayla hemzemin değil... Aşağıda yerleştirilmişse...
- Kapsül yerinde... İğne vuruşuyla ileri gidebilecek biçimde bol döküm oturmaktaysa...
- Kapsül alev kanalları yahut kanalı... Normalden dar veya başka bi nedenle yetersiz geçit vermeyecek yapıdaysa...
- Kapsül eczası... Hacmi... Yüksek basınç yaratacak bünyedeyse...
- Fişek barut hakkı normalden daha az basınç üretecek yapıdaysa...
Ateş edildiğinde...
İğnenin... Kapsüle vuruşuyla içindeki patlayıcı infilak eder... Alevini barut hakkına ulaştırırken acele cebinde geri teper... Ve...
Ateşleme iğnesine...
Dehşet- i engiz bi sümsük atarak...
Onu...
Arka kapağını vurup deforme edecek... Kıracak kadar büyük hızla geriye uçurur... Bu sademe... Horozlu modellerde... Sürgüyü hareket ettirmeden horozu kurabilecek kadar güçlüdür... ?
Zamane iğne vuruşlularında... Sürgü arka kapağı... Plastik benzeri darbeye mukavim olmayan malzeme yapısındaysa...
Kapak kırılır!.. ???
Fişeklerin önceden tetkikiyle sadece çökük kapsül anlaşılabilir... Diğerlerinde durum... "Mevlam kayıra" vaziyetlerindedir..?
Güncel plastiklerin ağababası... Kornişçi merhum niye arka kapağı çelik karkaslı yapmış?.. Adam akıl küpüydü...
O nedenle...
Plastik tabancaların... Sürgü arka kapağı... Mukavim malzemeden yapılmak zorundadır...
Bu öyle... Üç beş kuruş... Maliyetten tasarruf işi değil...
Saygılar.
Fortis Fortuna Adiuvat
Aşağıdaki 13 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz:13 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
• Ali Avcı (08-10-2024), AliGalip (09-10-2024), alpago (22-03-2025), bilhan (09-10-2024), blacksea (08-10-2024), ceycey (08-10-2024), emre tunca (20-03-2025), Engin055 (09-10-2024), Köstenceli35 (14-12-2024), nutkey (02-10-2025), Osmancan3807 (16-10-2024), sentinel (09-10-2024), yaaslanturk (09-10-2024)
Yorumları: 14
Konuları: 2
Teşekkür Alındı: 9 mesajda 23
Teşekkür Verildi: 12
Benim Elit S combat da 30-35 bin aralığında namlu yatağı yarılmıştı.
Turan marka mühimmat ile atarken poligon ortamında olmuştu şansa
|