FN Five Seven
FN Five Seven:
Zırh ve çelik yelek delici olarak meşhur olan bu özel tabanca hakkında forumumuzda bir başlık olmaması eksiklik.

[Resim: o0dheph.jpg]

Önce Wikipedi’deki tabanca hakkında genel bilgilere bakalım:

[Resim: i212t2s.jpg]

“Five-Seven, FN Herstal tarafından üretilen Belçika yapımı bir yarı otomatik tabancadır. Silah, 1990'larda geliştirilmiş olup adını 5,7 mm'lik mermi çapından almaktadır ve ticari marka büyük harf kullanımı stili üreticinin baş harfleri olan FN'i vurgulanmaktadır.
2000 yılında NATO tarafından belirtilen standartlara göre geliştirilen 5.7x28mm mermiyi kullanan kişisel savunma silahı olan FN P90 üretildikten sonra silahla aynı mermiyi kullanan ve FN P90'ın yanında kullanılabilecek bir tabanca olarak geliştirildi.
Genel olarak çoğu tabanca 9x19mm, 40 S&W ya da .45 ACP gibi sıradan bir kişiyi durdurabilecek mermileri kullanırlar. Ancak FN firmasının belirttiği gibi eğer vurulan kişi hafif bile olsa bir kevlar yelek giyiyorsa mermiler ölümcül bir hasar veremeyecektir. Böyle kurşun geçirmez yelekler dünya üzerindeki ordu kuvvetlerinin %50'si tarafından giyilmektedir.

[Resim: 54442920790_08411c9d02.jpg]

Ayrıca silahın bir avantajı da hafifliğidir. Örneğin standart 9mm mermiler 5.7x28mm mermilerden 2 kat daha ağırdır. Ayrıca FN firması bu merminin yaptığı geri tepmenin, 9mm mermilerin kabaca yarısı kadar olduğunu belirtmiştir. Silahın şarjörü hemen hemen her tabancadan daha fazla mermi alabilir (20). Silahın standart modeli yalnızca 617 gramdır (boş iken). Doluyken ise 740 gramdır ve kompakt bir silahtır.
Anlaşıldığı gibi silah tasarımı ve NATO'nun yeni ölçeklerinin altta yatan prensibi; belli durumlarda(koruma ve eğitilmiş ve düzenli ordularla savaş durumu vs.) ağır ve yüksek hasar oluşturan silahlar (İngilizce: full power) yerine daha az güç içeren ancak daha fazla miktarda mühimmat taşıyabilmesine bağlıdır. Ancak Irak ve Afganistan gibi tecrübeler ABD askerlerini full power silahlar kullanmaya yöneltmiştir. Askerlerin Afganistan’da 6,8SPC vahşi kedi fişeğini oluşturmalarının temelinde de bu yatar. Bunun gibi tecrübeler askerlerin ordudan 9x19mm Parabellum kalibre Glock tabancalar yerine .45 ACP kalibre silahlar istemelerine de yol açmıştır.
Aslında şehir içinde çok etkili, hatta dünyanın en etkili tabancası olarak görünmesine karşın silah pek yaygın olarak kullanılmamaktadır. Şimdilik Fransız GİGN dahil sadece birkaç özel kuvvet tarafından kullanılmaktadır ve biraz daha yaygın biçimde lokal polis özel timleri tarafından kullanılmaktadır.
FN Five-Seven istenirse LAM(lazer) veya taktik fener ile geliştirilebilir ve silaha susturucu takılabilir. Ayrıca 30 mermi alan uzatılmış şarjörleri de üretilmiştir.”

1998 Yılından beri üretilen 610(Dolu 740) gram ağırlığındaki tabancanın ölçülerine gelince: uzunluğu 208
mm,namlu uzunluğu 122 mm,genişliği 36 mm ve yüksekliği 137 mm’dir. 10,20 ve 30 kapasiteli
şarjörler ve 5,7 X 28 mm çapında mermi kullanılır.Mermi çıkış hızı 520-762 m/s’dir.
[Resim: 1ybttvx.jpg]
Tabanca ve Tüfek sitesinde 2014 yılında FN 57 hakkındaki makale:

“Delicilik ve taktiksellik kavramının sınırlarını zorlayan FeNa bir silah
Belçika kökenli silah üreticisi FN Herstal, 125 yıldır sürmekte olan hizmeti boyunca silah piyasasına P90, FAL, F2000 ve SCAR gibi bir çok mühendislik harikası silahı kazandırmıştır. Öyle ki Browning’in de sahibi olan firma; halkımız tarafından çok sevilen 14’lü’yü üreten firmadır. Kısacası Avrupa’nın en büyük silah ihracatçısından bahsediyoruz!
Böyle bir firma sizce modern savaş koşullarına uygun olan, delme gücü yüksek bir silah tasarlamak isteseydi nasıl bir sonuç elde edilirdi? Elbette savaş ve adrenalin konuları bir araya gelince yıkıcı gücün daha önem taşıdığı bir gerçektir, lakin unutmayın ki düşmanınız sağlam bir kevların ardında olabilir. Özellikle korumalık, özel harekat ve benzeri görevlerde olan kişilerin tercihlerini delici silahlardan yana kullanmalarının sebebi; düşmanın çelik yeleğinin ardına tesir edilip edilmeyeceğine dair şüphe kalmaması içindir.

[Resim: a3q43k0.jpg]

Büyük çaplı bir tabancanıza zırh delici mermi koyabilirsiniz ve bu da işinizi görür. İşte 5.7 gibi ince mermilerin avantajı da tam da burada devreye giriyor! Bir tabanca düşünün ki çift sıralı şarjörü ile birlikte bile çok iyi kabza kavramasına olanak tanısın ve tam tamına 20 adet mermi alsın. Evet, tam tamına 20 adet. Uzatılmış şarjörlerle bu sayının 30’a çıkarılabileceğinden söz etmeye bile gerek yok! Lakin silah yasalarındaki düzenlemelerden ötürü ülkemize girişi ancak 10’luk şarjörü ile mümkün olabiliyor. İnce merminin kullanışlılığı şarjör kapasitesine olan katkısı ile de sınırlı değil, buna ek olarak daha az hava direnci ile karşılaşan çekirdek, kevlar delme özelliğini tam 200 metreye kadar koruyabiliyor. Ayrıca büyük çaplı mermilere göre çok düşük bir geri tepme kuvvetine maruz kalıyorsunuz. Bu da daha az şahlanma ve dolayısıyla minimum bölgede atış gruplarının toplanmasında maksimum başarı demek! Böylece efsane boksör Muhammed Ali’nin “kelebek gibi uçup arı gibi sokmak” deyiminin, tabanca karşılığının nasıl olduğuna şahit oldunuz.

[Resim: 54442918555_b28ebfcab3.jpg]

Tabanca; gizli iğne ateşlemeli olsa da, güvenli düşürme mandalını ihmal edilmemiş olması bana sorarsanız teknik donanımındaki en önemli özelliklerden biri. Bu kadar yüksek delme gücü ile gerçekleşecek istemsiz bir patlama, yalnızca görünen yerlere tesir etmekle kalmayabilir ve gözün ilk bakışta görmeyeceği bir yerde başka zayiatlara da neden olabilir. Boş ağırlığı 618 gram gelen tabancanın namlu boyu ise 122.5mm. Kibar mermilerinin sağladığı diğer özelliğe ise çok şaşıracaksınız: Tabanca, 20’lik dolu şarjörü ile birlikte yalnızca 750 gram geliyor. Standart bir 9mm fişeğin tam yarısı ağırlığındaki 5.7 x 28mm’lik mermiler, namludan tam tamına 650 metre/saniye hız ile çıkıyor.Tüm bu özelliklerine rağmen silahın boyutları tamamen alışılageldik değerlerde: toplam uzunluğu 208mm olup yüksekliği 137mm.
Şüphesiz, taktiksel silahların vazgeçilmezi olan “Picatinny” kızağı da ihmal edilmemiş.”

Eski forumda bu tabanca hakkında sadece bir  konu açılmış. Resimler ve bazı mesajlar silinmiş. 
Ancak,bu özellikte bir tabancanın ülkemize gelmesine ve silahçılarda satılmasına kimse inanamamıştı.
Şarjördeki mermi kapasitesine bile sınır getirilip,MKE’ye gelen tabancalara firmalarca  “TR” kodu
verilirken, çelik yelek delici özelliği olduğu söylenen  bu tabancanın ülkeye nasıl sokulduğuna uzun
süre cevap alınamamıştı.En sonunda "hatırı kırılamayacak kadar yüksek seviyedeki bir bürokrata"
izin verildiği,daha sonra da bu şahıs emsal gösterileceği için gelen FN 57’ler izin verilmek zorunda
kaldığı anlaşıldı.Türkiye zaten bir çelişkiler ülkesi değil mi?

Konu 17.4.2008 tarihinde courvoisier tarafından açılmış.Eski forumdaki mesajlar aşağıda:

Courvoisier:

Sevgili arkadaşlar merhaba,
FN FIVE-SEVEN'i Türkiye'de bulmak mümkün mü? Nasıl bulunabilir? Tanıdığınız ve satan birisi var mı?

Fallout:

Selamlar,
Five-Seven Türkiye'de bulunması zor olan bir silah diye biliyorum.Ayrıca 5,70 mühimmatta ülkemizde yasal yollardan bulunamaz galiba. Saygılar.

Vefasız:

Satılık bir five seven olacağını hiç sanmıyorum ama, yanlış hatırlamıyorsam eski forumda bir arkadaş bu tabancadan Türkiye'de çok az sayıda bulunduğunu ve bunlardan birini incelediğini söylemişti... Hislerim beni yanıltmıyorsa o arkadaş bu foruma da üye...

Lastmohikan:

Muhtelif kaynaklarada iki yada üç kişinin sahip olduğunu okumuştum. Daha henüz alım satımının yapıldığını duymadı. Sahip olan kişiler genelde sade vatandaş değil de emniyet mensubu yada özel harekat dayire başkanı gibi insanlardı anımsadığım kadarıyla...
Saygılar...

.357:

Merhabalar,
"Zevkler ve renkler" kuralının geçerli olduğu bir konuda yanlış bir soru olacak ama, sebep? Neden FN 5,7? Teşekkürler...

Hot-ice:

Değerli katılımcılar ,
Fn five-seven üzerine bir konu açmayı düşündüm ancak açılmış üzerinde yeterince devam edilmediği hissine kapıldığım için mevcut da devam etmenin daha doğru olacağına karar verdim
Bir kere FN kalitesine şüphe yok . Herkesin sahip olmayı isteyeceği ve sahibinide farklı kılacak bir tabanca , gerek tasarımı ve gerekse özellikleri açısından ...
Esas üzerinde durmak istediğim , tercih edilen mermi kalibresi ; adını da aldığı 5.7 x 28 (SS190) pek çok avantajı da beraberinde getiriyor şayet linkten bilgilenirseniz .
Acaba neden FN böyle bir silahı pazarlama ihtiyacı hissetti , tamamen bir ticari amaç mı ? yoksa özel bir sipariş üzerine mi ? Olayın tamamen ticari gaye olduğu belli ki bir çok ülke de satılıp kullanılıyor . Ancak bu ne derece mantıklı yani mevcut hakim kalibrelere baktığınızda özellikle yurdumuz için hadi diyelim bir şekilde sahip oldunuz , şunun şurasında (9x19) kıtlığı çektiğimiz günlerde böylesi spesifik bir kalibre kullanıcılarını çok zorlayacak bir tabanca olmayacak mıdır ?
Bütün bunlardan FN avantajlarını da göz önüne aldığımızda ilerleyen yıllar için yarı otomatik tabanca dünyasında bu kalibre ve FN five-seven muadilleri rağbet görür mü ? Bunu mevcutlarla karşılaştırıp karar verelim diyeceğim ama bir kere baştan fırsat eşitsizliği yaratacağı için hakkı korunmuş adaletli bir karşılaştırma yapmamız söz konusu olamayacak sadece tercih olarak kullanıcıların kendi tasarruflarına bırakılacak .
Şahsen ben kendi kullandıklarımdan vazgeçerdim , sizleri bilemem ama ...Selamlar...

Lastmohikan:

Açıkçası 20 mermi kapasitesi 200 m menzil çelik yelek delme kapasitesi ile çok ilgi çekecek bir tabanca.
Ayrıca kaptırma kapasitesine diyecek bir şey de yok doğrusu...Saygılar...

Erdal:

Arkadaşlar, aynı fişeği kullanan başka bir tabanca yapmak imkansız mı? Örneğin bir Tisaş, Canik böyle 5,7mm lik bir mermi atan silah yapamaz mı? kanuni bir engel var mı?

Lastmohikan:

İdef te bu tabancayı yakından inceleme fırsatı buldum. Cok güzel gözüküyor.
Kumanda manivelaları plastikten ve okadar düşük siluetli olarak imal edilmiş ki eldivenle kullanıma hiç uygun değil.
Silahın üst kapağı da plastikle kaplanmış, bu durum korozyona karşı dayanımı arttırırken görünümü bana göre hic güzel olmamış.
Şarjörü mermisinin uzunluğundan dolayı geniş olmuş.
Kabzede buna bağlı olarak geniş olmuş küçük ellere uygun mudur bilmiyorum. Benim elim büyük olduğu için pek sorun olmadı.
İncecik namlusuyla bilmeyen birisine kolayca boncuk atan tabanca diye yutturabilir.Saygılar.

Ansamselçuk:

Oradaki tabanca kelimesi ve internette bulduğunuz bilgiler....Acaba bu tabancanın değil de...
Makinalı tabanca p90(tüfeğe benzeyen şey) ile ilgili olmasın...12cm namluyla 200 metreden kevler delmesinin mantığı yok...Zaten Fn sitesinde 200mt.de isabet ihtimali olabilir demiş...
Fakat çıplak haliyle 200 mt.de bir şeyi tabancayla vurmanın bence mantığı yok...MARKETINGden başka bir şey değil..
Taktik silahlarda tüfek-tabanca kombinasyonu ile ...Ülke ordularına yada polis teşkilatları ihalelerine girerler...

Lastmohikan:

Sayın ansamselcuk, ben de 200 metre menzilin tabanca için çok afaki olduğunu biliyorum, zaten o yazıda kaptırılma ile ilgili potansiyelinden bahsetmiştim.
Ben yazımda tam ifade edememişim kusura bakmayın sanırım virgül koymayı unutmuşum bu da sanki 200m den çelik yelek delme kapasitesi varmış gibi bir ifade ortaya çıkarmış.
Daha çok lazer tabancası, gizli servis tabancası, özel harekat tabancası nevinden kaptırmaya müsait olduğunu düşünüyorum...Saygılar...

Ansamselçuk:

sayın L@stmohik@n konu sizinle alakalı değil sadece bilgilendirme....
Artık internet sayesinde her türkü bilgiye ki %70 yanlış olan bilgilerin yüzdüğü bir kirliliği yaşıyoruz....Fn’nin bu ürünleri hakkında daha önce başka sitelerde de bir çok görüş ortaya çıktı....
Burada gerçek olan fişek kalibresi ve makinalı tabancanın 200-300 mt.arası kevlar delebilmesi...
Fakat çeviriler..ya da yabancı sitelerde bu sanki tabanca bu işi yapıyormuş gibi anlatılması....
Yani İnternet Efsanesine dönüşmüş halde....

hot-ice:

FN 5.7 için tüm envanterimdeki tabancaların (G21 - G19 - HkUSPC - SW Performance Center )hepsini vermeye razıyım .
Benim için 5.7 kalibre mermide daha ötenin olamayacağı rüya kalibre , FN 5.7 de sahip olmak istediğim yegane tabancadır . Benim dünyamdır O ...

Kafkasarslanı:

Bir habere göre, rahmetli başkanda(Behçet Oktay) bu silahtan 2 adet varmış...İthalatçı firma, ikisini de denemesi için vermiş. Bizzat kullandığı ve çok sevdiği için yanı başından ayırmazmış.
Sevgiler.
Terek:
Dostlar, silah taşıdığı teknik özelliklerden dolayı piyasa satışı yapılmıyor, NATO üyesi ülkeler bünyelerindeki özel kuvvet personeli sayısı kadar adet bildirip alım yapabiliyor, saygılar...

Red Kit:

http://www.gunbroker.com/Auction/ViewIte...=220400348

Sn.Terek yukarıda verdiğim linkte örneğini göreceğiniz gibi GunBroker'da çok sayıda satılık Five-Seven mevcut.
Yani ülkemizde olmasa da sivile satışının yapıldığı yerler var. Saygılar.

Xhmyt:

İthalatı serbest olsaydı,20 adet güçlü SS190 fişek alan, üstelik hafif ve de ince olan bu güzeli almak isteyecek çok silah severin olacağını sanırım. Plastik sıhhi değil ama yüzyılın gerçeği.Anti glocker değil miydiniz, bu FN.

(Aradaki sayfalar arşivden silinmiş.)

Madenci08 : (2014)

Sonradan gördüm ben yokken sormuş Sn m16a2.
Şu an bazı eyaletlerde zırh delici tüfek mermilerine de karşı bir sınırlama getirilmesi gündemde. Özellikle youtube'da çokça video paylaşılmaktaydı.
Özellikle birleşik devletlerde 7.62X39 ve 5.45 mühimmatın kaynağı surplus mermiler.Bunların çoğusu da eski Varşova paktı ülkelerinden gelenler.Pek çoğu çelik çekirdekli zırh delici mermiler.Lakin bu mermiler çok çeşitli . Çok genel bir kısım mühimmatın çekirdek kısmına mıknatıs tutarak bunların zırh delici olup olmadığının anlaşılabildiğini gösteren videolar mevcuttu. Bununla birlikte bilindik çelik uçlu mühimmat dışında pek çok zırh delici mühimmat olduğundan bahsediliyordu. Standart kullanıcının bu tarz mühimmatları ayıramayacağından dem vuruyorlardı.

Dr.Kara:

İnternette 5 6 tane satılık five seven var. Dün bu silahın mermisini inceledim, küçük bir 308 win. benziyordu. Satışı yapılabildiği göre yasal yollardan (permi hakkıyla muhtemelen) giriş yapmıştır. Benim anlamadığım 20 mermi kapasiteli bir tabancaya ruhsat alınması sorun olmaz mı? Fiyatı tabiki uçuk, gördüklerimden en ucuzu 13500 dolardı. Belki 10000 TL olsa alınabilir ama mermisi bulunmayan bir tabancaya bu paralar verilmez kanaatimce. Selam ve saygılar...

Musti267:

Sn. Yazarlar.
Diyelim ki Türkiye de FN 5.7mm mühimmat atan bir tabanca yapacaksınız yada 5.7 fişek üreteceksiniz. Bunlar için FN firmasından müsaade yada lisans almanız gerekir mi ?
Mesela firma isimli diğer fişekler var. S&W .40 gibi. Sig 3.57 gibi. Saygılar.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
[Resim: 54441688587_6eafb8a379.jpg]

Ülkemize ancak permi ile getirilebilen tabanca 12-15.000 Dolar arasında yüksek bedellere satılıyor.

[Resim: 696kbuq.jpg]

Tabancayı birkaç kez silahçılarda elime alıp inceledim.Hizmet boyunda,tek hareketli tetiğe sahip bu
polimer tabancayla atış yapma fırsatı bulamadım. Kullanan veya atış yapan arkadaşlardan yorum bekliyorum.
[+] 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz.
Bul
Takip ettiğim kadarıyla bu tabanca resmi profesyonel birimler tarafından pek tercih edilmiyor. Ayırt edici ozelliklerine ragmen kadro tabancası olarak bile özel birliklerde kullanılmıyor.
Ayni 5.7 muhimmatı kullanan P90 makineli tabancası resmi silahlı birimler tarafından kullanılıyor. Sanırım burada tabanca da aranan durduruculuk stop power dediğimiz ister ön planda.
Tehlikeli silahlar yoktur. Sadece tehlikeli insanlar vardır.
Şehit Amfibi Uzman Çavuş Muhammet Fatih Durhan
Şehit Polis Memuru Şeyda Yılmaz
Kurban İkbal Uzuner Kurban Ayşenur Halil
[+] 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Shepherd'e teşekkür ederiz.
Bul
Sn.ceycey,
Belli bir zaman önce atış yapma imkanı bulmuştum. İlk hissiyat dediğiniz gibi tepmesiydi. 9 mm' ye oranla hissedilir derecede azdı. Dolayısıyla mükerrer atışlarda hedefte kalabilme açısından çok stabildi. Grupmanıda gayet tatmin ediciydi. Poligonda atış yaptığımdan dolayı delicilik veya balistik bağlamda bir veri alamadım. Tetik ön yolu biraz uzun gelmişti bana. Ama nispeten yumuşak bir çekişi vardı. Kabza açısı biraz dik ve atış aksi nispeten yüksekti. Balistik degerler açısından ön plana çıkan ancak bizler gibi taktik kullanımı seven silahseverler için çok ön plana çıkamayacak bir model olduğu kanısındayım.
Saygılarımla...
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Fuat61'e teşekkür ederiz.
Bul
Saim Alper Erdem'in 5.7 nin geleceği konusundaki son yazısı:

5.7 nin GELECEĞİ...

[Resim: 1736601712025.jpg]

"5,7 tabancalar... Hizmet çapında standart olacak"... ?

Mümkün mü?..

Şöyle bi düşünmek lazım...

Tabanca... Tüfek üreticilerinin hedef pazarı neresi?..

El cevap... Amerika...

Yani...

Amerika'da bi ateşli silah tutmazsa...

Gerisi hikaye...

Bu milletin özelliği ne?..

Den den el cevap... Parayı düşünerek harcamaları...

Öyle bizdeki gibi... Servet döküp Sig 210 almak onlarda yok... Paraya kıyıp alsa bile bizden çok ucuz... Kazançları kıymetli... Mal... Bol... Lakin... Değerinde...

Şu ara en çok kullandıkları tabanca fişeği?..

Varsa yoksa... 9mm Parabellum...

Adamlar yeni fişek alıp kullanıyor...

Yanında... Boş kovanları defalarca da yeniden dolduruyorlar...

Ekonomi esas...

5,7 fişek halen zaten pahalı... Yaklaşık 9mm iki misli...

Üstelik...

5,7mm boş kovan ancak bir kaç kere kullanılabiliyor... Atıldı... Çıkan kovan önden şişik ve arkaya uzamış oluyor... Kalıplanıp bir iki kere daha doldurulabiliyor... O da üzerindeki teflon benzeri şeffaf lak sağlam kalmışsa... Daha da kullanılırsa... Öndeki şişe boyun atım yatağında huni gibi kesilip orada kalıyor...

Neden?..

E... Patent süresi dolmuş "FN" tabancasının çalışma şekli öyle de ondan... Namlu geri giderken bi taraftan da tahliye başlıyor...

Yeni yapılanların çoğu onun taklidi...

Çaresi?..

Var...

SW'nin 5,7 piştovu... Onda ne şişme... Uzama... Ne de kovan laklama gerekli...

Lakin...

Yaklaşık... On sekiz yıl patent koruması var... Kopyalamak mafiş... ?

Bi de...

Gaz tahrikli kilitli sürgülü çalışıyor... Sıkça temizlik gereği var... ?

Şimdi...

Bu 5,7... Bu şartlarda nasıl 9mm'i yener?..

Tabancaları daha pahalı...

Fişekleri daha pahalı...

Yeniden fişek dolumu hem zor hem kısıtlı...

Amerika'da böyleyse...

Eksper kaşları ne kadar terazilenirse terazilensin... ??

Başka bi yerde kesin tutulsa bile çok satmaz...

E... Yani...

Saygılar.
 Fortis Fortuna Adiuvat
[+] 4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
Bul
Sn sabri, çok ilginç bir silahmış söz konusu tabanca. İki parçalı namlu. Değişik ve yenilikçi bir sistem.
Bu sistemin üretimi maliyeti çok arttırıyor olsa gerek ama gördüğüm kadarıyla USA fiyatı 700 dolar, FN den çok daha ucuz.
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için blacksea'e teşekkür ederiz.
Bul
Şahsi görüşümde bu kalibrenin genel kullanım ve antrenman anlamında mantıklı olmadığı sadece hobi gibi düşünülebileceği… Zaten ülkemizde mühimmatının fiyat farkı ABD gibi 2 misli de değil, basit hesapla tam 10 misli…
G45 - PX5.7 - MC9 - M1911 - TP9
Bul
(15-01-2025, 15:33)thearoperator yazdı: Şahsi görüşümde bu kalibrenin genel kullanım ve antrenman anlamında mantıklı olmadığı sadece hobi gibi düşünülebileceği… Zaten ülkemizde mühimmatının fiyat farkı ABD gibi 2 misli de değil, basit hesapla tam 10 misli…

Demek ki aklın yolu bir...

Daha önce taşıma için 5.7 almayı düşünmüştünüz de

Saygılar
 Fortis Fortuna Adiuvat
Bul
(15-01-2025, 17:49)Sabri yazdı:
(15-01-2025, 15:33)thearoperator yazdı: Şahsi görüşümde bu kalibrenin genel kullanım ve antrenman anlamında mantıklı olmadığı sadece hobi gibi düşünülebileceği… Zaten ülkemizde mühimmatının fiyat farkı ABD gibi 2 misli de değil, basit hesapla tam 10 misli…

Demek ki aklın yolu bir...

Daha önce taşıma için 5.7 almayı düşünmüştünüz de

Saygılar

Sürekli kullanım ve antrenman için pahalı olduğunu söyledim,
Tabii ki bu ekonomik koşullarda poligonda antrenmanlarımda çoğunlukla 9mm kullanıyorum, ama can güvenliği başka..
EDC olarak PX 5.7 taşıyorum, 500 atışta sıfır hata, şarjör kapasitesi ve ergonomi olarak kararımdan mutluyum. Smile

Saygılar

Ek olarak,
PSA markasının yeni bir compact 5.7 ürettiğini gördüm.
https://palmettostatearmory.com/psa-5-7-...black.html

Ayrıca Keltec’de yeni bir 5.7 model daha duyurdu…
https://www.shootingnewsweekly.com/gun-n...per-clips/
G45 - PX5.7 - MC9 - M1911 - TP9
Bul
Bir dönem Sn.Sabri'nin kurucusu olduğu Pusat.blog'da birkaç yazı yazmıştım. Onlardan "M1 Carbine'dan 5.7'ye" konulu yazıdan aşağıdaki kısmı buraya eklememin konuya faydalı olacağını düşündüm :

"...NATO’nun kurmayları olası bir savaş halinde Sovyet hava indirme birliklerinin cephe gerisine inerek lojistik desteği kesmeye ve stratejik hedefleri bertaraf etmeye çalışacaklarını hesapladı. Gelişen teknolojiyle artık kevlar malzemeden hafif çelik yelekler de üretilebildiğine göre, az sayıdaki elit düşman askeri muhtemelen bu yeleklerle de donanmış olacaktı. Yani mevcut mühimmat bu askerlere karşı büyük oranda etkisizdi.

Bu düşünceyle NATO 1989 da ihtiyacını zırh delici mühimmat olarak belirleyip sağlayıcılara duyurdu. Buna göre yeni tasarlanacak mühimmat öncelikle kurşungeçirmez yelekleri delebilmeliydi. Bunun yanı sıra 9×19 dan daha uzun menzile, hassasiyete ve terminal balistiğe de sahip olmalıydı

Bu özellikte mühimmatın kullanılacağı iki farklı silah talep edilmişti. Biri karabina tipi bir tüfek olup en az 20 atımlık şarjörüyle birlikte 3 kg ın altında ağırlıkta olmalıydı . İkincisi bir hizmet tabancası olup en az 20 atımlık şarjör takılabilmeli ve bu haliyle 1 kg ın altında ağırlıkta olmalıydı. Tabanca için azami 1 kg ağırlık belirtilmekle birlikte 700 gr. civarında olması tercih nedeni olacaktı.

NATO’nun bu talebine ilk cevap FN’den geldi. P90 adıyla tasarlanan silah bilim kurgu filmlerinden çıkmış gibi sıra dışı görünümü, üste namluya paralel takılan 30 atımlık şarjörüyle hemen kendini belli ediyordu. Çoğu kontrolü çift elle kullanıma uygun olan silahın yine sıra dışı bir besleme mekanizması vardı. Çark şeklinde bir besleme mekanizması şarjörde sırası gelen mermiyi alıp doksan derece döndürerek atım yatağına sürüyordu.

Bu tasarım görünüşte garipti ama altta uzayan bir şarjör olmadığından silahın profilini alçaltıp, örneğin yere yatıp mevzilenen bir askerin silahını daha iyi gizlemesini sağlıyordu. Şarjörün yerleşiminden dolayı silah 50 atımlık bir şarjörle kullanılabilmekteydi.

FN bu silahla birlikte kullanılacak bir de 5,7 x 28 mm ölçülerinde zırh delici mühimmatı da tasarlamıştı. Enerjisini yüksek hızından alan çekirdek menzili içinde zırh delici özelliğe sahip olmakla birlikte menzilinin ötesinde enerjisi hızla tükenip tali zarar riskini minimize ediyordu.

Silahın ve mühimmatın diğer tasarım ayrıntılarına burada değinmeyeceğim ama ilgilenen okurlar için internette geniş çapta kaynak var.

Aynı talebe HK’da cevap vermişti. FN’e göre konvansiyonel denebilecek tasarımdaki HK MP7 4.6 x 30 mm lik yine HK’un tasarladığı mühimmatı kullanıyordu. Daha ince bir çekirdek olduğu için FN’in mühimmatına göre zırh delici özelliği daha iyiydi ama terminal balistik değerleri daha zayıftı. 20, 30 veya 40 atımlık şarjörleri klasik şekilde silahın altıda namluya dik açıyla yer almaktaydı.

NATO yetkilileri her iki silahı da değerlendirdiler. FN’i çok daha başarılı buldular. Ama Almanlar buna bozulmuş olmalılar ki projeye tabiri yerindeyse biraz taş koydular. İşi uzattılar vs. …

Derken hiç hesapta olmayan bir şey oldu. Glastnostdu perestroykaydı derken koca Sovyetler birliği bir anda dağıldı gitti. Haliyle bu silahlara da gerek kalmadı. İlk başta büyük miktarlarda askeri alımlar hayal edilerek yapılan tasarımların hedeflenen talebi göremeyeceği belli oldu.

Yine de FN 40 , HK 24 ülkede çoğunlukla özel amaçlı birliklerin, anti terör timlerinin vs. kullanımı için talep buldu. Her iki silah Türkiye’de de özel birliklerin envanterinde yer alıyor.

FN NATO’nun bu projesi için başladığı çalışmayı durdurmadı ilk taleptekine uygun şekilde bir de hizmet tabancası tasarlayıp FN Fiveseven adıyla piyasaya sundu.

İlk anda sadece askeri kullanım için düşünülen bu mühimmatın daha sonra sivil kullanım için zırh delici özelliği olmayan tipi de pazara sunulunca Fiveseven sivil pazarda da yer buldu. ..."

Yazının tamamı çok uzun iki ayrı metinden oluştuğu için hepsini buraya eklesem konu dağılabilirdi. Şimdilik pusat.blog'da aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz. Forum içinde uygun bir başlık altına da kısa sürede metni eklemeyi planlıyorum

https://pusat.blog/2023/04/14/m1-carbinedan-5-7ye/
[+] 7 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Colt1911'e teşekkür ederiz.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi