Spyderco Kahr Arms Delica
EDC (günlük taşınan çakı) olarak kullandığım Spyderco Kahr Arms Delica çakımı 
tanıtmak istiyorum.

[Resim: 2uy41un.jpg]

Biliyorsunuz, Kahr kaliteli yarı otomatik tabancalar yapan bir  Amerikan firması.Tabancaları 
ülkemizde çok az bulunur.Pahalı ve kaliteli tabancalardır.Tahminen 10 sene önce müşterilerine
Kahr tabancalarına eşlik edecek bir bıçak sunmak amacıyla Spyderco firmasıyla anlaşıp, 
ortaklaşa bu özel çakıyı ürettiler.

[Resim: a6jo1hv.jpg]

[Resim: neiii0q.jpg]

Çakı çok beğenildi ve Kahr tabancası kullananlar dışında EDC olarak bir çok kişi tarafından
satın alındı.
Çakının en önemli özelliği namlu şekli.Ters tanto şeklindeki namlu hemen dikkat çekiyor.
Namlunun sol tarafında Spyderco amblemi,markası ve kullanılan çeliğin türü olan VG-10 
yazısı var.

[Resim: 40e25hf.jpg]

Sağ tarafında ise Kahr Arms arması ve Japonya üretimi olduğu yazıyor.Namludaki deliğe baş 
parmakla basılarak çakı açılıyor.(Opening hale,round hale özelliği)

[Resim: 98di1l3.jpg]

Üzerinde 3 vida yeri olan klipsi sağ-sol  tarafta ve alt-üst olarak 4 farklı şekilde kullanılabiliyor.

[Resim: d5ttc8h.jpg]

Kabza hafif sağa eğik olarak yapılmış, üzerinde klasik desen mevcut.
Her iki tarafta ortada Spyderco/Delica ortaklığının amblemi var.

[Resim: keuc6a9.jpg]

Kilit mekanizması

[Resim: 5pdq6we.jpg]

Çakı orta kalınlıkta

[Resim: 3o7ktzb.jpg]

Kilidin açılması

[Resim: 4jwzk5w.jpg]

Çakının teknik özelliklerine bakalım:
Namlu açık vaziyette uzunluğu 171 mm,namlu kapalı vaziyette uzunluğu 108 mm,
namlu uzunluğu 64 mm,ağırlığı 71 gr ve namlu kalınlığı 2.5 mm’dir.

Çakı üç renkte üretilmiştir:

[Resim: ppx508i.jpg]

Kahr Arms/Spyderco ortaklığı, standart  Delica modelinin 3 inçlik VG-10 paslanmaz çelik bıçağını
“kıvrık burunlu” hale getirerek 2,5 inçlik namlu boyuna indirmiş.Bu namlu boyu aynı zamanda 
çakının dünyanın her yerinde taşınmasını yasal hale getirmiş.Özel namlu son derece sağlam 
ve kullanışlı. Başparmak rampası ile birlikte çakı son derece güçlü ve etkili. Şu ana kadar kesmeyi 
denediğim her şey kesti.
Renkleri yerinde seçilmiş ve bu en çok giyilen 3 renk pantolonda  çakı rahatça kamufle ediliyor. 
Kabza kısmı sert fiberglas takviyeli  plastikten yapılmış ve son derece ergonomik.
Dört konumlu klipsi nedeniyle her türlü taşınabiliyor. Kilit mekanizması sağlam. “Opening hale” 
özelliğinden dolayı başparmağımla ve tek elle rahatlıkla açıp kapatabiliyorum.

10 Yıldan beri taşıdığım Kahr Arms Delica’dan son derece memnunum. Bugüne kadar kullandığım 
en iyi EDC diyebilirim. Saygılarımla.
[+] 19 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz.
Bul
Bu çakıyla ilgili olarak eski forumda yazılmış bir kaç mesaj buldum.
Delica ile karşılaştırılmasının yapıldığı resimler silinmiş.10 Yıldan fazla bir
zaman önce yazılmış mesajlar.

190sss demiş ki: (20.6.2014)

Merhaba arkadaşlar,

Bugün görüp beğendiğim bir bıçağı sizlerle paylaşmak istedim.

Aslında hiç yabancı değil. Senelerin Spyderco Delica sı. Ama bu model biraz farklı. Kahr Armas Spyderco ortaklığı ile üretilmiş.

Tasarımcısı savunma uzmanı Michael Janich. Bence çok güzel bir bıçak yapmışlar. EDC için çok uygun.

Bıçağın kapalı hali ve kabzası klasik Delica ile aynı. İkiside 10,8 cm. İlk fark bıçak boyu. Bıçağın kesici kısmı yaklaşık 1 cm daha 
kısa yani 64 mm.
Kullanılan çelik aynı VG10, çelik kalınlığı aynı 2,5 mm. Bıçak boyu çoğu ülkede yasal olsun diye düşünülmüş galiba.

Zaten Kahr Arms Delica yı farklılaştıran kesici kısmı. Kabzadan itibaren normal ilerlerken bir anda ters tanto namlu çıkıyor karşımıza. 
Tanto için deliciliği, itici gücü ve kesme gücünü arttırmak amaçlı olduğu söylenir. Bu da tantonun modifiye edilmiş hali. Mesela 
Benchmade Osborn da çok iddialı olduğu EDC modelinde de ters tanto kullanılmıştı.

Ayrıca yeniliklerden biri de çeliğin taş ile yıkanması olmuş. Stonewashed hem görsellik hem de pas ve korozyona karşı koruyucu 
özelliği ile ön plana çıkıyor. Yani en azından üretici firmalar açıklamalarında böyle ifade ediyor. Ayrıca diğer çeliklere göre yansıma yapmaması da özellikleri arasında. Zaten son zamanlarda çok markada stonewashed görmeye başladık.

( Seneler önce hayatımda ilk defa stonewashed bir bıçağı incelediğimde adam bana kullanılmış bıçak satmaya çalışıyor sanmıştım. Hatırlayınca utanıyorum şimdi  Smile )

Üzerindeki 4 yönlü değiştirilebilir klips, kabza üzeri emniyetinde farklılık yok. Farklı kabza renkleri sunmasındaki amaç
gerek günlük pantolon gerekse görev kıyafetinde rahatça kamufle edilebilecek rengin seçilmesi.

Ben beğendim arkadaşlar. Şimdide görseller ;

kemalkararlı demiş ki: (25.9.2015)

Üstadın yazısını okuduktan sonra bu çakıyı alıp, EDC olarak kullanmak istedim. Ancak Türkiye de bulamadım. Bir kaç siteyi araştırdıktan sonra siyah rengini EBAY de buldum.Gümrükten geçip bana ulaşması 2 haftayı buldu. Maliyetini merak edenler olabilir; 80 Dolar+ 13 Dolar kargo ücreti. Vergi sınırını geçmediği için Gümrük Vergisi ödemedim.
Eski Delica ile boyut ve yapı olarak kıyaslamasını yapabileceğimiz resimleri görelim:

Görüleceği üzere çakılar kapalı olduklarında boyutları arasında fark yok.

Namlu açık olduğunda yeni Delica nın namlusunun daha kısa olduğu görülüyor.

Eski Delica nın klipsi siyah boyalı, yenisinin ise paslanmaz çelik.

Ters tanto şeklindeki namlu dikkat çekici.

Namlu kalınlığı eskisiyle aynı.

Mekanizma,kilit ve açma-kapama açısından çakılar arasında hiçbir fark yok.Kabza da eskisi gibi çok rahat kavranıyor, gayet ergonomik.
Namlunun boyunun kısaltılması isabetli olmuş.Zira EDC için daha fazlasına gerek yok.Eskisine oranla üstadın yazdığı gibi daha delici ve kesici.Başparmağınızın gücünü daha fazla kullanabiliyorsunuz.
Klipsin paslanmaz çelik yapılması yerinde olmuş. Zira eskilerindeki siyah boyası çok çabuk kalkıyordu.
Eskisinden farkı olarak yazılar lazerle yazılmış.
Çeliğin mat renkte olması görünüş olarak hoşuma gitti.Kullanışlı olup olmayacağını bir süre kullanınca anlayacağım.

Daha önce Delica yı kullandığım için özelliklerini biliyordum. Delica bence EDC olarak kullanılabilecek birkaç çakıdan birisiydi ve 3-4 senedir kullanıyordum.Kahr Arms la ortak üretilen yeni Delica daha da ileri gitmiş.İddialı namlusu,ergonomik kabzası,SS klipsi,güvenilir kilit sistemi ve boyutuyla bence Spyderco mükemmel EDC çakıyı yapmış.

1905sss demiş ki: (23.12.2015)

Bende aldım gerçekten güzel yapmışlar. Ama pahalı normal Delica ya göre. Benim aldığımda Delica ile 30 usd civarı fark vardı arada. Fiyatı da aynı olsa normal Delica ile iyi olurdu. bazen normal bazen de kahr taşıyacaksın, çok keyifli. Spyderco zaten edc olayında aşmış durumda.

Bu arada hayırlı olsun kazasız belasız kullanın.
[+] 4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz.
Bul
Çok güzel bıçaktır, bende de mavi olanından vardı.
Bul
Kaybetmiştim, hafta sonu düzenleme ve temizlik yaparken yeniden buldum.

[Resim: mfoszgp.jpg]

[Resim: dpj81ra.jpg]
si vis pacem, para bellum
[+] 6 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Actionman'e teşekkür ederiz.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi