Yorumları: 20
Konuları: 9
Teşekkür Alındı: 17 mesajda 76
Teşekkür Verildi: 108
Sultan II. Abdülhamit Han'ın silahları (Yıldız Sarayı)
Merhaba sevgili arkadaşlar.
Biliyorsunuz 2024 yılında Yıldız Sarayı ziyaretçilere açıldı. Kesinlikle gitmenizi tavsiye ederim.
Ben forumda yeniyim. Henüz bu foruma üye değilken yaptığım ziyarette silahların bulunduğu kısmın fotoğrafını çekmiştim. Sizlerle o fotoğrafları paylaşacağım. Silahların özelliklerini hatırlamıyorum. Yazıyor muydu onu da hatırlamıyorum. Bu konuda bilgisi olan veya elinde başka fotoğraf olan katkıda bulunursa sevinirim.
Saygılarımla.
Yorumları: 254
Konuları: 36
Teşekkür Alındı: 220 mesajda 893
Teşekkür Verildi: 473
14-12-2024, 15:34
(Son Düzenleme: 14-12-2024, 15:36, Düzenleyen: alpSaral.)
Arşivde FN Herstal tarafından padişaha hediye gönderilen tüfeğin takdim mektubunu görmüştüm.
Sultanın ateşli silahlara olan merakının altını çizen ve iyi bir nişancı olduğunu ifade eden Fransızca matbu bir metindi bulabilirsem buradan paylaşırım.
Fotoğraftaki silah Mauser C96
Hatta şimdi düşününce bu müzeyi ben bilmiyordum irtibata geçeyim bence o mektubu da buraya koyabilirler
75BΩ - G43X - 686/3 - USP - BHP/MK3S - BHP/SC - G42 - 84F - 1911
Aşağıdaki 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için alpSaral'e teşekkür ederiz:1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için alpSaral'e teşekkür ederiz.
• Ömer Faruk (14-12-2024)
Yorumları: 20
Konuları: 9
Teşekkür Alındı: 17 mesajda 76
Teşekkür Verildi: 108
14-12-2024, 16:04
(Son Düzenleme: 14-12-2024, 16:19, Düzenleyen: Ömer Faruk.)
Çok teşekkürler Sn.alpSaral hocam.
Siz silahın adını yazınca internete bi baktım şöyle bir bilgi vardı.
Alıntı:İzinli üretilen çeşitleri - 1897 Osmanlı Ordusu
Mauser'in C96'yı sattığı ilk ordu Osmanlı ordusudur. 1897 yılında Osmanlı 1.000 adet C96 satın almıştır ve seri numaraları 1 ile 1000 arasında Arap rakamlarıyla numaralandırmıştır. Silahın üzerine 1896/1897 yıllarına Hicrî takvim'de denk gelen 1314 tarihi, 6 yıldız ve Sultan II. Abdülhamit'in ismi yazılmıştır.
Kaynak: https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Mauser_C96
Ardından Chat GPT'ye sordum mevzuyu:
Alıntı:Sultan II. Abdülhamid döneminde Osmanlı İmparatorluğu, askeri modernizasyon ve silahlanma alanında önemli adımlar atmıştır. Bu dönemde Mauser tüfeği, Osmanlı ordusunun standart piyade tüfeği olarak benimsenmiştir.
Mauser Silahı ve Osmanlı Ordusu- Mauser Şirketi: Alman silah üreticisi Mauser, 19. yüzyılın sonlarında geliştirdiği modern tüfeklerle tanınır. 1871 modelinden başlayarak Mauser tüfekleri, dünya çapında birçok ordu tarafından kullanılmıştır.
- Osmanlı Mauserleri: 1887'de Osmanlı İmparatorluğu, Alman Mauser şirketiyle anlaşma yaparak Mauser 1887 tüfeğini (Model 1887) kullanmaya başlamıştır. Bu modelden sonra, 1890'lar boyunca daha gelişmiş modeller (ör. Mauser 1893 ve Mauser 1903) de Osmanlı ordusuna dahil edilmiştir.
- Üretim ve Siparişler: Osmanlı, sadece Almanya'dan Mauser tüfekleri ithal etmekle kalmamış, aynı zamanda silah fabrikalarının geliştirilmesi için Alman mühendislerden destek almıştır. Hatta İstanbul Zeytinburnu'ndaki silah fabrikasında bazı Mauser tüfeklerinin montajı yapılmıştır.
Sultan Abdülhamid'in Silahlanma Politikası- Modernizasyon: II. Abdülhamid, orduyu modernize etmek ve Avrupa ordularıyla rekabet edebilir hale getirmek için teknolojiye büyük önem vermiştir. Bu kapsamda Mauser tüfekleri, Osmanlı ordusunun modernizasyonunda kritik bir rol oynamıştır.
- Stratejik Seçim: Abdülhamid, silah ithalatında Alman yapımı ürünlere öncelik vermiştir. Bu, Osmanlı-Alman ilişkilerinin güçlendirilmesi ve Osmanlı'nın Almanya ile ittifak kurma politikasıyla da uyumludur.
- Mauser ve Osmanlı Savaşları: Mauser tüfekleri, Osmanlı'nın Balkan Savaşları ve I. Dünya Savaşı gibi kritik savaşlarda etkili bir şekilde kullanılmıştır. Özellikle uzun menzilli ve isabetli olması, Osmanlı askerlerine taktik avantaj sağlamıştır.
Mauser'in Özellikleri- Mekanizma: Mauser tüfekleri, sürgü mekanizması ile hızlı doldurma ve ateşleme imkanı sunar.
- Kalibre: 7.65×53mm gibi farklı mühimmat türleri kullanılmıştır.
- Gelişmişlik: Mauser'in güvenilirliği ve sağlamlığı, dönemin diğer tüfeklerine kıyasla üstün kabul edilmiştir.
Bu silah, 1890’lı yıllarda Osmanlı İmparatorluğu'nun Mauser tüfekleri için yaptığı büyük siparişlerin ardından bir şükran nişanı olarak sunulmuştur. Aynı zamanda Almanlar, Abdülhamid döneminde Osmanlı’nın güçlü bir müttefiki haline gelmiş ve bu hediye, iki ülke arasındaki dostane ilişkilerin bir sembolü olmuştur.
Gelişen bu olaylar neticesinde Mavzer bu topraklarda tanınmış, yeşil başlı gövel ördek benzeri bir yer edinmiştir.
![[Resim: mavzer.jpg]](https://i.ibb.co/z4fzQgp/mavzer.jpg)
Saygılarımla...