VZ 58 VE AK 47

[Resim: 54365587933_1b5f15b2df_o.jpg]

[Resim: 54365565069_29bd717320_o.jpg]

Ülkemizde zaman zaman basında gördüğümüz forumumuzda da bahsi geçen korucu ailelerine verilmesinden ötürü " Kız Keleşi " lakabıyla bilinen Vz 58 ve Ak 47 tüfekleri üzerine kısa bir inceleme ve karşılaştırma yazısı yazacağım.
(Forumda detaylı teknik analizini yapabilecek üyelerimiz var. Kendileri de katkı da bulunursa sevinirim)

VZ 58
1955 Yılında Varsova Paktının kurulmasıyla, Paktın kalibresi 7.62X39 buna müteakip de platform tüfeği AK 47 ve türevleri baz alınarak klonlanan tüfeklerdi.

Pakta üye pek çok ülke AK 47'yi klonlamayı tercih etti.
Federal Almanya(Doğu Almanya) MPİ-K, Polonya PM K
Romanya PMM 63.

ÇEĶslovakya ise geçmişten gelen silah kültür ve birikimlerine güvenerek Ak 47 klonlamak yerine 7.62X39 kullanan apayrı bir tüfek tasarlama yoluna gitti. Geçmişden kültür ve birikimleri sayesinde Paktın kabulünden 3 yıl sonra 1958 yılında tüfeklerini tasarladılar.

Tam adı Çekce 7,62 mm samopal vzor 58, Vz 58 olarak kodlanmıştır.

Görünüş olarak birbirine benzeyen Vz 58 ve Ak 47 arasındaki farklar.

Çalışma Prensibi : Vz 58 kısa piston vuruşu ile çalışırken, Ak 47 uzun piston vuruşu ile çalışır.

Ateşleme Mekanizması : Vz 58 iğne ateşlemeli sistem kullanırken, AK 47 horoz ateşlemeli sistem kullanır.

Mandallar : Vz 58de kabzenin üstü ile gövdenin altında küçük nispeten daha kullanışlı bir mandala sahiptir.
[Resim: 54364489782_db5b309184_o.jpg]

Ak 47 ise mandal govdenin ortasında ve büyük kullanımı sırasında kabza kavraması bırakılarak yapılır.

[Resim: 54365762620_144836bcca_o.jpg]

Şarjör : Vz 58 AK 47 gibi J tipi 30luk şarjör kullanmasına rağmen ağız eğimi farklı olduğu için Ak 47 ve klonlarına uymamaktır.

[Resim: 54365370011_2cfb8cb3ee_o.jpg]

Alüminyum alaşımlı kullanmasından ötürü Ak 47den daha hafiftir.

Şarjörü silahı takılı durumda mermi ile doldurulabiliyor.

Mekanizma Kilitleme : Vz 58lerde son mermi ateşlendiğinde mekanizma geride kilitlenir ve şarjör mandalının yanındaki bir mandal ile mekanizma düşer.

Bir aya yaklaşan bir süreden beri, bu başlık sekmemde duruyor. Zaman buldukca araştırma yapıp düzenliyordum.
Başlıkta eksik olan ayrıntılı sayısal veriler ve teyit edilmiş ölçüler. Onu da zaman geçtikçe eklerim.
[+] 9 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Shepherd'e teşekkür ederiz.
Bul
Sn.Shepherd,karşılaştırmanız için teşekkür ederim.Resimler biraz büyük olmuş,küçülttüm.
Ben 1988-1990 yılları arasında askerlik yaptığımdan ve sınıfımızın muharip sınıf olmaması
nedenleriyle bize M1Garand vermişlerdi.O dönemde kullanılan piyade tüfeği G3'le bile çok
az atış yapabilmiştik. O zamanlarda internet de yoktu. Keleş'i sadece resimlerde ve TV'de
görebiliyorduk.Yıllar sonra bir duruşma için gittiğim Elazığ Kovancılar'da müvekkilin akrabası
olan bir korucuda Keleş'le tanışabildim.Tüfeğin basitliğine ve kullanışlılığına hayran oldum.
Beraberce söküp incelemiştik.Ben hemen resimlerini çekip o dönemki foruma yükledim.
Bu vesileyle o günleri hatırladım.
Bu tüfekleri kullanan arkadaşlardan yorum bekliyorum, konu eksik kalmasın.
[+] 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi