Poligon ortamında atış çalışmaları
Herkese esenlikler dilerim, poligonların tekdüze ve haklı olarak katı kuralları olduğu malum. İşletmelerin de genelde seri şekilde atış yaptırıp gönderme eğiliminde olduğu hissediliyor. Kısıtlı sürede kontrollü bir ortamda elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Peki;

Kimler poligonlara düzenli olarak gidiyor ve gittiklerinde nasıl çalışmalar yapıyor ? 
Ortalama olarak geçirdiğiniz süre ve harcadığınız fişek miktarı nedir?
Belli bir programı takip ve değerlendirme uyguluyor musunuz? 
Poligonda geçirdiğiniz süreyi daha keyifli ve çalışmalarınızı daha verimli hale getirmek için neler yapıyorsunuz? 

Bu konuda bunları konuşabilir ve fikir alışverişinde bulunabiliriz. Görüş ve tecrübelerinizi paylaşmaktan çekinmeyin...
Yanlışım varsa düzelt, eksiğim varsa tamamla  Shy
[+] 7 kullanıcılar diyor Bu gönderi için sentinel'e teşekkür ederiz.
Bul
Sayın Sentinel,
Bulundurma veya taşıma ruhsat sahibi değilim, bu nedenle tabanca atışı için bir dönem sıkça poligona gidiyordum. Takriben 6-7 yıl önce sıkı bir poligon ziyaretçisiydim diyebilirim.
6-7 yıl önce bekarlığında verdiği bir serbestlik durumum vardı, Yakacık poligonunda forum üyeleri ile tüfek atışında yüz yüze tanışmadan önce bireysel olarak gider ve tabiri caiz ise sadece mermi yakıp dönerdim. Sonrasında Yakacık'ta forum üyelerimiz ile başlayan arkadaşlığımız sayesinde İstanbul'da yakın çevrede ikamet eden forumdaşlarımız ile sık sık poligona gider olduk. Sayelerinde atışlarımda müthiş bir düzelme ve ilerleme oldu ki burada özellikle eski üyemiz fbalun'un emeği çoktur. Beraber poligona gittiğimiz arkadaşlar sahip oldukları tabancaları cömertçe paylaşmışlardır. Bu dönemde kendi adıma poligonda minimum 50 adet mermi harcadığımı söyleyebilirim. Tecrübeli ve tabanca kullanmada mesai harcayan arkadaşların benim gibi acemi için belirlediği çok basit programlarımızı vardı, tek elle atış, sağ ve sol ayrı ayrı ile atış gibi. Kendileri ise daha komplike programları icra ediyorlardı ben de izliyordum.
Sonrasında yoğunluk ve benim İstanbul'dan taşınmam nedeni ile bu buluşmalar sona erdi.
Evlilik sonrası eşim ile beraber İstanbul'a geldiğimizde veya Tekirdağ gittiğimizde poligonlara gitmeye devam ettik. Bu ziyaretler eşimin doğum yapması, bebek büyütme ve eşimin hastalığı nedeni artık sona erdi. Ancak eşim ile yaptığım ziyaretler inanılmaz keyifliydi. Aynı hobiyi paylaşmak, atışlarımızı karşılaştırmak, küçük iddialar yapmak güzeldi. Umarım yakında tekrar beraber poligon ziyaretlerine başlarız.
Mevcut durumda ise İstanbul'da fırsat buldukça iş yerine yakın poligonlara gidip 15 veya 30 adet mermi ile atış yapıp nefsimi köreltip dönüyorum.
Saygılarımla
Bilhan
[+] 6 kullanıcılar diyor Bu gönderi için bilhan'e teşekkür ederiz.
Bul
(30-12-2024, 05:23)sentinel yazdı: İşletmelerin de genelde seri şekilde atış yaptırıp gönderme eğiliminde olduğu hissediliyor.

Çok doğru bir tespit sayın sentinel. Zannedersem kazasız belasız işin üstesinden gelmek kontrollü bir şekilde işletmenin ve hizmetin devam edebilmesini sağlamak için böyle yapıyorlar. 

Ruhsatı aldıktan sonra 2 kere poligona gitme fırsatı yakalım. Toplamda 250-300 civarında atış yaptım. Şu an için tabancaya alışma sürecindeyim. 
Benim bildiğim ve uyguladığım herhangi bir proğram yok. Sizin tavsiye edebileceğiniz bir proğram varsa öğrenmek ve kendimi geliştirmek için uygulayabilirim.  

Saygılarımla...
[+] 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için jfmrk'e teşekkür ederiz.
Bul
Sorular sorup kendim yazmamışım. Ben düzenli olarak ayda en az 1 kere kendi silah ve fişeğimle poligona uğramaya çalışıyorum, genelde maaşların yattığı hafta oluyor Smile her atıştan önce 3-5 kuru tetik düşürüp 50 fişeği alçak hazır, izin veriliyorsa kılıftan kütleye, güçlü el, destek el ve kontrollü çift atış olacak şekilde bölüştürüyorum. Yarım saat içime sinmeyen bir performans sergilediysem belki 40dk içinde işimi bitirip çıkıyorum. Bu çalışmaları yaparken senelik olarak biri ücretli özel olmak üzere 4 adet daha geniş kapsamlı eğitime katıldığımı belirtmem doğru olur. Poligona kendimi geliştirmekten çok çaptan düşmemek adına gidiyorum. Aldığım keyfi arttırmak için bir dostumu da davet ederim ve poligon öncesi veya sonrası bir yemek organizasyonu yaparız. Poligonda da en çok etkisinden çıkmaya çalıştığım şey arkamda birisinin benim işimi bitirip gitmemi beklediği düşüncesi oluyor.

(30-12-2024, 11:55)bilhan yazdı: Sayın Sentinel,
Bulundurma veya taşıma ruhsat sahibi değilim, bu nedenle tabanca atışı için bir dönem sıkça poligona gidiyordum. Takriben 6-7 yıl önce sıkı bir poligon ziyaretçisiydim diyebilirim.
6-7 yıl önce bekarlığında verdiği bir serbestlik durumum vardı, Yakacık poligonunda forum üyeleri ile tüfek atışında yüz yüze tanışmadan önce bireysel olarak gider ve tabiri caiz ise sadece mermi yakıp dönerdim. Sonrasında Yakacık'ta forum üyelerimiz ile başlayan arkadaşlığımız sayesinde İstanbul'da yakın çevrede ikamet eden forumdaşlarımız ile sık sık poligona gider olduk. Sayelerinde atışlarımda müthiş bir düzelme ve ilerleme oldu ki burada özellikle eski üyemiz fbalun'un emeği çoktur. Beraber poligona gittiğimiz arkadaşlar sahip oldukları tabancaları cömertçe paylaşmışlardır. Bu dönemde kendi adıma poligonda minimum 50 adet mermi harcadığımı söyleyebilirim. Tecrübeli ve tabanca kullanmada mesai harcayan arkadaşların benim gibi acemi için belirlediği çok basit programlarımızı vardı, tek elle atış, sağ ve sol ayrı ayrı ile atış gibi. Kendileri ise daha komplike programları icra ediyorlardı ben de izliyordum. 
Sonrasında yoğunluk ve benim İstanbul'dan taşınmam nedeni ile bu buluşmalar sona erdi.
Evlilik sonrası eşim ile beraber İstanbul'a geldiğimizde veya Tekirdağ gittiğimizde poligonlara gitmeye devam ettik. Bu ziyaretler eşimin doğum yapması, bebek büyütme ve eşimin hastalığı nedeni artık sona erdi. Ancak eşim ile yaptığım ziyaretler inanılmaz keyifliydi. Aynı hobiyi paylaşmak, atışlarımızı karşılaştırmak, küçük iddialar yapmak güzeldi. Umarım yakında tekrar beraber poligon ziyaretlerine başlarız.
Mevcut durumda ise İstanbul'da fırsat buldukça iş yerine yakın poligonlara gidip 15 veya 30 adet mermi ile atış yapıp nefsimi köreltip dönüyorum.
Saygılarımla
Bilhan

Sn. bilhan, hayat koşuşturmasında ilk gözden çıkarttığımız aktiviteler genelde hobilerimiz oluyor. Zaman zaman bir çoğumuz gibi ben de bu durumda kalıyorum, o yüzden sizi çok iyi anlıyorum. Dediğiniz gibi poligonları genelde bir nefis köreltme ve stres atma yeri olarak kullanıyoruz. Bu konuyu da poligon kaçamaklarımızı keyifli olduğu kadar faydalı da kılabilmek adına açtım. Umarım düzeninizi oturtup hobilerinize daha çok vakit ayırabilirsiniz.

(30-12-2024, 15:59)jfmrk yazdı:
(30-12-2024, 05:23)sentinel yazdı: İşletmelerin de genelde seri şekilde atış yaptırıp gönderme eğiliminde olduğu hissediliyor.

Çok doğru bir tespit sayın sentinel. Zannedersem kazasız belasız işin üstesinden gelmek kontrollü bir şekilde işletmenin ve hizmetin devam edebilmesini sağlamak için böyle yapıyorlar. 

Ruhsatı aldıktan sonra 2 kere poligona gitme fırsatı yakalım. Toplamda 250-300 civarında atış yaptım. Şu an için tabancaya alışma sürecindeyim. 
Benim bildiğim ve uyguladığım herhangi bir proğram yok. Sizin tavsiye edebileceğiniz bir proğram varsa öğrenmek ve kendimi geliştirmek için uygulayabilirim.  

Saygılarımla...

Yaptıkları işin sorumluluğu ağır o yüzden yargılamak ve olumsuz yorum yapmak istemiyorum. Çalışan arkadaşların iyi niyetinden şüphem yok, benimkisi sadece bir his Smile Ayrıca genel olarak ilgilendikleri kişiyi doğru tahlil edip gerektiği kadar müdahalede bulunduklarını düşünüyorum, bu açıdan başarılılar.

Ben bu çalışmaların uzun süreli aralardan sonra fırsatı yakalayınca fazla fazla fişek yakılarak yapılmasındansa sistematik, sürdürülebilir ve programlı olmasının daha faydalı olduğunu düşünüyorum. Ama ekonominin ve hayat şartlarının durumu da ortada, imkanlarımız sınırlı. Kendi çalışmalarımı şimdilik ayda en az 1 defa ve en az 1 kutu yani 50 fişeklik olacak şekilde yapıyorum. İdeal olan haftada 100 fişeklik ama olduğu kadar...

Kendi çalışmamı direkt kopyala yapıştır yapmak istemedim sadeleştirip düzenledikten sonra ekleyeceğim. Yılbaşı yoğunlunu da atlatmam lazım. Bu arada forumumuzda da profesyonel olarak atıcılığın bir çok dalı ile ilgili sporcu, eğitmen ve personel olan forumdaşlarımız var. Onların da değerli katkılarda bulunacağını umuyorum.
[+] 5 kullanıcılar diyor Bu gönderi için sentinel'e teşekkür ederiz.
Bul
Dot Torture

3 metreden başlayın. Geçmek için 50 vuruşun hepsini yapmalısınız. Tüm talimi tek bir ıska olmadan yapabildiğinizde, ya mesafeyi artırın ya da zaman baskısı ekleyin. Örneğin, %100 isabet oranını korurken tüm alıştırmayı 5 dakikanın altında bitirmeye çalışın.

[Resim: dottor-TDA.png]
hedefin pdf formatında tam boyu

Nokta 1 - En iyi grup için 5 mermiden oluşan bir dizi çekin ve ateşleyin. Mümkünse tek delik, toplam 5 mermi.
Nokta 2 - Çekin ve 1 atış yapın, kılıfa koyun ve X4 tekrarlayın, toplam 5 atış.
Nokta 3 ve 4 - Çekin ve #3'e 1 atış yapın, ardından #4'e 1 atış yapın, kılıfa koyun ve X3'ü tekrarlayın, toplam 8 atış.
Nokta 5 - Sadece güçlü elle 5 mermi çekin ve ateş edin, toplam 5 mermi.
Nokta 6 ve 7 - Çekin ve #6'ya 2 atış yapın, ardından #7'ye 2 atış yapın, kılıfa koyun, X4'ü tekrarlayın, toplam 16 atış.
Nokta 8 - Hazır veya tutma konumundan, sadece zayıf elle beş atış, toplam 5 atış.
Nokta 9 ve 10 - Çekin ve #9'a 1 atış yapın, hızlı yeniden doldurun, #10'a 1 atış yapın, kılıfa koyun ve X3'ü tekrarlayın, toplam 6 atış.

Sean Leffler tarafından oluşturulan özel bir TDA (Geleneksel Çift Hareketli, diğer adıyla “DA/SA”) versiyonu da vardır:

Nokta 1 - En iyi grup için iki çift çekin ve ateş edin (ilk atış DA, ikinci atış SA). Mümkünse tek delik, toplam 4 mermi.
Nokta 2 - Çekin ve 1 atış yapın (DA), kılıfa koyun ve toplam 4 atış için tekrarlayın.
Nokta 3 ve 4 - Çekin ve #3 DA'ya 1 atış yapın, ardından #4 SA'ya 1 atış yapın, kılıfa koyun ve üç kez daha tekrarlayın, toplam 8 atış.
Nokta 5 - Çekin ve üç çift ateş edin (her çiftte ilk atış DA, ikinci atış SA), sadece güçlü el, toplam 6 atış.
Nokta 6 ve 7 - Çekin ve #6'da 2 atış yapın (ilk atış DA, ikinci atış SA), ardından #7'de 2 (her ikisi de SA), kılıfa koyun, üç kez daha tekrarlayın, toplam 16 mermi.
Nokta 8 - Hazırda veya elde tutarken, üç çift ateş edin (ilk atış DA, ikinci atış SA), sadece zayıf el, toplam 6 mermi.
Nokta 9 ve 10 - Çekin ve #9'a (DA) 1 atış yapın, yeniden doldurun, #10'a (SA) 1 atış yapın, kılıfa koyun ve iki kez daha tekrarlayın, toplam 6 atış.

Kaynak: 
https://pistol-training.com/shooting-dri...t-torture/
[+] 12 kullanıcılar diyor Bu gönderi için sentinel'e teşekkür ederiz.
Bul
X-Drill

Menzil: 7 mt.
Hedefler: her biri baş (3×5 kart) ve gövde (20cm plaka) puanlama bölgesine sahip iki hedef
Başlangıç pozisyonu: kılıflı veya hazır

Bu, Tempo değiştirme taliminin bir başka çeşididir. Bu alıştırmanın amacı, gerçekçi çoklu hedef atış becerileri oluşturmak ve bir atıcının farklı boyut ve mesafedeki hedeflere isabet sağlamak için gerekli olan isabet ve hız arasındaki dengeyi düzenleme yeteneğini daha da geliştirmektir.

A ve B olmak üzere iki hedef oluşturacaksınız. Her hedefte baş bölgesi olarak 3×5'lik bir kart ve gövde bölgesi olarak 8'lik bir plaka olacak. Şöyle görünmeli:

[Resim: x-drill2.jpg]

Atıcı her hedef bölgesine “X” düzeninde iki mermi çeker ve ateşler. Alıştırma her seferinde farklı bir bölgeden başlanarak dört kez tekrarlanır.

1. A-baş, B-gövde, A-gövde, B-baş
2. B-baş, A-gövde, B-gövde, A-baş
3. B-gövde, A-baş, B-baş, A-gövde
4. A-gövde, B-baş, A-baş, B-gövde

X-Drill'in öğretilmesi ve değerlendirilmesinde kilit nokta, büyük vücut bölgelerine yapılan çift atışların küçük baş bölgelerine yapılan çift atışlardan daha hızlı olması gerektiğidir. Atıcılar atış tempolarını hedefin menziline ve boyutuna uygun şekilde olabildiğince hızlı atış yapacak şekilde ayarlamayı öğrenmelidir. Baş atışlarınız vücut atışlarınız kadar hızlıysa ve tüm isabetleri alıyorsanız, vücut atışlarını daha hızlı yapmanız gerekir. Hedefin izin verdiği hızda ateş edin.

Kaynak: https://pistol-training.com/shooting-drills/x-drill/
[+] 6 kullanıcılar diyor Bu gönderi için sentinel'e teşekkür ederiz.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi