ÇİFTE Mİ SÜPERPOZE Mİ ?
Selam herkese. Henüz avcı değilim ama kısmetse avcılık yapmayı istiyorum. Çiftenin de Pozeninde görüntüsünü çok beğeniyorum ama tabi imkanlar birinden birini almamı gerektiriyor. Ayrıca huğlu markasının el işçiliğine, motiflere, desenlere bayılıyorum tam bir sanat ortaya koyuyorlar. Sizin gözünüze çifte mi süperpoze mi hitap ediyor ?
Bul
süperpoze çifteye göre avcılık için daha rahat. genelde avcıların tercihi 7+1 otomatik oluyor benim de önerim otomatik almanız ama illa ikisinden biri dersen süperpozeyi öneririm av için.
Bir elimde 14'lü, bir elimde güller
Bul
(07-01-2025, 13:23)KocaAvcı yazdı: süperpoze çifteye göre avcılık için daha rahat. genelde avcıların tercihi 7+1 otomatik oluyor benim de önerim otomatik almanız ama illa ikisinden biri dersen süperpozeyi öneririm av için.

Teşekkürler öneriniz için. 7+1 pompalı ve 6+1 taktik otomatik tüfeğe sahibim. Çifte veya Pozeyi kendisine has bir duruşu yapısı olduğundan ve daha klasik olmasından dolayı almak istiyorum.
Bul
(07-01-2025, 12:00)Mr.Can yazdı:  Avcılık yapmayı istiyorum. Çiftenin de Pozeninde görüntüsünü çok beğeniyorum ama tabi imkanlar birinden birini almamı gerektiriyor. Ayrıca huğlu markasının el işçiliğine, motiflere, desenlere bayılıyorum tam bir sanat ortaya koyuyorlar. Sizin gözünüze çifte mi süperpoze mi hitap ediyor ?

Sn. Mr.Can,

Zarfa mı (görüntü) bakalım? Mazrufa mı (içerik)? gibi bir soru olmuş, sizinki.

“Yan yana ve üst üste namlulu tüfekleri kullanan bizler, tek bir seçenekle sınırlanmak zorunda kalsak, seçim yapmakta zorlanırız. Bu durumda, mekanik özelliklerden çok, öznel tercihler büyük bir rol oynayacaktır.”

Bu öznel tercihler doğal olarak bireyler arasında farklılık gösterir, ancak belki de bir tür tüfeği “geleneksel” olarak, diğerini ise “trap-skeet plağı kırıcı” olarak etiketlemeye dikkat etmeliyiz. Her iki formatın da köklü geçmişi vardır, ancak teknik sorunlar bir zamanlar yan yana tüfeklere hâkimiyet sağlamışken bu durum ortadan kalkmıştır. 

Binlerce son derece yetenekli avcı, yan yana namlulu tüfekleri (çifte) büyük bir başarıyla kullanırken, diğerleri üst üste namlulu tüfeğe (süperpoze) geçiş yaparak daha fazla fayda sağlayabilir. Hangi tüfek türünü seçersek seçelim, üstün gelen bir faktör var: Avımızı temiz bir şekilde avlayabilmek ve bunu avcılık geleneklerinin en iyisine uygun şekilde yapmak için elimizden gelenin en iyisini yapmamız gerektiği gerçeği.

Tutuş farkından, el kundağı boyuna; geri tepmeden, önleme kolaylığına, görüş açısından üst ya da alt vurma gibi... her ikisinin biri birine göre avantaj ve dezavantajları var.

Süperpoze teknik olarak daha çok avantaja sahip olsa da, ben kendim av için ya da güvenlik amaçlı alacak olsam, tercihimi çifteden yana kullanırım da... Herkesin kendine göre gerekçeleri var.

Saygılar.
 Fortis Fortuna Adiuvat
[+] 9 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
Bul
(07-01-2025, 13:23)KocaAvcı yazdı:  genelde avcıların tercihi 7+1 otomatik oluyor 

4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu 6/2 maddesinde “…..haznesi iki fişek alacak şekilde sınırlandırılmamış otomatik, yarı otomatik, pompalı ve benzeri yivsiz av tüfekleri ile havalı tüfek ve tabancalar avda kullanılamaz.” hükmü vardır.  

Taraf olduğumuz Avrupa'nın Yaban Hayatı ve Doğal Yaşama Ortamlarının Korunması Sözleşmesi (Bern) 01 Eylül 1984 tarihinde ülkemizde yürürlüğe girmiştir. Sözleşmenin Ek 1V. maddesinde ise yasaklanmış öldürme araçları ve metotları belirtilmiş olup burada Akit Tarafların “İki mermiden fazla alabilen yarı otomatik veya otomatik silahları avlanmada yasaklayacakları yönünde hüküm bulunmaktadır”.

Av esnasında haznesi takozla 2 fişek alacak şekilde sınırlandırılmamış yarı otomatik ya da pompalı tüfekle yakalanırsanız, hem tüfek müsadere edilir, hem de mahkemeye sevk edilirsiniz.

Bilginize sunarım
 Fortis Fortuna Adiuvat
[+] 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
Bul
Sayın Mr.Can,

Bu konuda fazla iddialı olarak yazmadığımı belirterek başlayayım. O nedenle affınıza sığınıyorum.

İkisinin elden geldiğince artılarını ve eksilerini çıkarmaya yardımcı olmak herhalde bizim yapabileceğimiz bir şey olabilir.

İstediğiniz tüfekte aradığınız özellikleri belirlediniz mi?
Bant nasıl olmalı?
Ejektörlü mü yoksa ekstraktörlü mü istiyorsunuz?
Çift tetikli istiyor musunuz, yoksa selektörlü mü olmalı?
Horozlu mu horozsuz mu olmalı?
Kundakta bir tercihiniz var mı? (Örneğin ben çiftelerdeki kundaklarda ortadaki ucu yarım ay şeklinde biten sökme manivelalarını değil, alışkanlık dolayısıyla kundak önündeki sökme düğmelerini severim.)
Şok tercihiniz nedir? Sabit şok mu mobil şok mu?
Nasıl bir dipçik tercih edersiniz? İngiliz (Straight hand) mi, yoksa bizde adı var mı bilmediğim, bildik tipteki, "Pistol grip" diye İngilizce'de adı olan tipte yada bunun sonu yumurta gibi yuvarlak olanı mı?

Bu gibi sorulara vereceğiniz yanıtlar sizin seçeneklerinizi daraltmanıza yardımcı olacaktır.

Daha fazla soru:

Hangi av için kullanmayı düşünüyorsunuz?
Trap yada skeet için kullanma durumunuz?
Bul
(07-01-2025, 13:23)KocaAvcı yazdı: süperpoze çifteye göre avcılık için daha rahat. genelde avcıların tercihi 7+1 otomatik oluyor benim de önerim otomatik almanız ama illa ikisinden biri dersen süperpozeyi öneririm av için.

7+1 yarı otomatik tüfekle ava giden adama ben avcı demem, iş polemiğe dönmesin diye uzatmayacağım.

Dünyada kaz ördek avı dışında yarı otomatik tüfekle, özellikle 7 ve üstü kapasiteyle ancak biz ve Ortadoğu toplumları avlanır. Hatta taktik görünümlü tüfekle bile avlanan var.

Tüfek cinsi tamamen kişiseldir, bende kesinlikle avda çifte veya superpozeden yanayım, hangisi diye sorulursa refleks atışlarında yüzüne aldığında hangisi hedefi daha iyi gösteriyorsa en iyisi o dur. Gersisi tamamen zevk meselesi, ancak kaliteli ve ince işçilikli bir çifte kesinlikle en güzelidir…
[+] 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için melihaga'e teşekkür ederiz.
Bul
Domuz avı hariç kesinlikle çifte derim .

20ga ,71 namlu ,çift tetik saz gibi bir tüfek . Avcının tüfeği kesinlikle budur Smile.

Saygılar .
[+] 4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Xlll'e teşekkür ederiz.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi