Leatherman ARC Multi Tool
Yaklaşık iki ay kadar önce almış olduğum Leatherman ARC çakımdan bahsetmek istiyorum. 

ARC modeli Leatherman’in en yeni modellerinden biri. Aynı zamanda Free ailesinin en güncel modeli. Bu modelin önceki versiyonlarından farkı DLC (Diamond Like Carbon-Elmas Benzeri Karbon) kaplama olması. Adından da anlaşılacağı üzere bu kaplama, elmasın bazı özelliklerinin malzemenin yüzeyine kaplanması işlemidir. Bu işlem hem düşük sürtünme katsayısı hemde bıçak üzerinde ek korozyon koruması sağlıyor.

[Resim: 150.jpg]

Leatherman, tek elle açılıp kapatılabilen modellerini FreeTech olarak isimlendiriyor. ARC ise Free P4 modelinin geliştirilmiş versiyonu. Tasarımı diğer modellerle benzerlik gösteriyor. Kendi kendine açılmasını engellemek için mıknatıslar sayesinde manyetik olarak kilitlenmiş oluyor.

[Resim: 156.jpg]

ARC,MagnaCut çeliği kullanılarak üretilmiş bir bıçağa sahip ilk multitool.

[Resim: 152.jpg] 

MagnaCut, birinci sınıf bıçaklarda kullanılmak üzere tasarlanmış bir çelik alaşımıdır. Bu çelik nedeniyle bıçak son derece sağlam, keskin ve korozyona dayanıklıdır.

Bıçağı önemli kılan ise Larrin Thomas tarafından 2021 yılında, bıçak çeliği olarak geliştirilmesinden kaynaklanmaktadır. Çünkü bıçak için kullanılan çeliklerin pek çoğu bıçak çeliği elde etmek için geliştirilmemiştir.

Peki, MagnaCut en iyi bıçak çeliği midir? Hayır, çünkü "en iyi" bıçak çeliği diye bir şey yoktur. MagnaCut çok iyi dengelenmiş bir bıçak çeliğidir.

Her ne kadar firma bu ürününü 20 işlevli olarak pazarlasa da bana göre ana hatlarıyla;
pense,
bıçak,
testere,
makas,
eğe,
değiştirilebilir uçlu tornavida,
küçük saatçi tornavidası,
şişe açacağı ve
konserve açacağı dahil 9 işlevi bulunan bir alet.
Hadi biz buna birde bız/iğne (ilkel dikiş aleti) diye koydukları parçayı da dahil edelim ki
ip takacak deliği bile yok 10 olur. Fazlası yok.

[Resim: 165.jpg]

Haaa bunlar kötü mü? Asla değil.
Her biri çok kullanışlı ve de işlevsel. Hepsi üzerine düşen görevi layıkıyla yerine getiriyor.

Eksikliğini hissttiğim tek parça cımbız oldu (victorinox çakımda vardı ve benim için çok kullanışlıydı)

Maalesef diğer bir çok şeyde olduğu gibi Leatherman'ler de pahalı. Ama bu tür aletler elinizin altında olduğu sürece mutlaka kullanacak bir alan buluyorsunuz. 
Mesela kendi silahımı sökerken pimleri çıkartmak için kullandım ve herhangi bir panç/zımbaya ihtiyaç duymadım. Belki işinize bir kere yarayabilir, İşte o zaman yanınızda olup ta kullandığınız zaman iyi ki almışım diyorsunuz.

Biraz acemice bir inceleme ve anlatım oldu. Hoşgörüyle karşılamanız dileğiyle.

Saygılar...
[+] 18 kullanıcılar diyor Bu gönderi için jfmrk'e teşekkür ederiz.
Bul
Bende aynı modelin Talos olarak isimlendirilen rengini kullanıyorum. Güzel bir tercih yapmışsınız. 
Özellikler kısmına gelirsek şu tablo aslında neyin ne amaçla kullanıldığı konusunda daha net fikir verecektir. 

[Resim: arc4.jpg]

01 MagnaCut Bıçak
02 İnce Uçlu Kargaburun Pense
03 Düz Pense
04 Büyük Bit Tutucu (Bit Driver)
05 Elmas Kaplamalı Eğeleme Yüzeyi
06 Küçük Bit Tutucu (Bit Driver)
07 Ahşap/Metal Eğesi
08 Kazıma / Sökme Aparatı (Pry Tool)
09 Premium Değiştirilebilir Tel Kesiciler
10 Premium Değiştirilebilir Sert Tel Kesiciler
11 Darbe Yüzeyi, Çekiç (Impact Surface)
12 Büyük Düz Tornavida
13 Şişe Açacağı
14 Konserve Açacağı
15 Delgi (Awl)
16 Yaylı Makas
17 Testere
18 Kablo Soyucu
19 Kablo, Tel Kıvırma (Electrical Crimper)
20 Keskinleştirme Eğesi (Edge File)

Ben de olan versiyon : 

[Resim: arc3.webp?revision=1766225352]
[+] 6 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ERABEK'e teşekkür ederiz.
Bul
Leatherman genel olarak fena değil fakat DLC kaplama kalitesi ARC' ta çok da iyi değil bence.
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için SKN'e teşekkür ederiz.
Bul
(14-02-2026, 17:52)SKN yazdı: Leatherman genel olarak fena değil fakat DLC kaplama kalitesi ARC' ta çok da iyi değil bence.

Sayın SKN, dediğiniz gibi kötüdür, bilemiyorum. Daha önce hiç DLC kaplamalı bıçağım olmadı, o yüzden kıyaslama yapamıyorum. (Bana göre iyi yada kötü olduklarını farklı bıçakları kıyaslayarak yine anlayamayız gibi geliyor. Kıyaslama yapabilmek için, aynı mekanizmaya sahip aynı bıçağın/çakının bir kaplamalı olanı ve bir de kaplamasız olanını karşılaştırmak lazım ki aradaki farkı daha iyi gözlemleyebilelim)

İddia odur ki DLC kaplamanın 2 özelliği var.
   1-Sürtünmeyi azaltması, 
   2- Korozyona karşı ek koruma sağlaması.

İşin doğrusu gündelik kullanımlarda şırraaak diye açıp, çaaat diye kapattığımız için ne kadar sürtünüp ne kaydını farketmiyorum. Hoppe's silah yağıyla da yağladığım için bıçağın açılıp kapanmaları gayet akıcı. 

İkinci konuya gelince ikametgah ilim Konya. Türkiye'nin en düşük nem oranlarına sahip illerinden biri. Dolayısıyla zaten bir korozyon sıkıntımız yok, korozyona karşı ekstradan bir koruması var mı yok mu onu da ölçemiyoruz.  

Durum böyle olunca bu konu hakkında bir yorum yapamayacağım.
Bul
(14-02-2026, 17:52)SKN yazdı: Leatherman genel olarak fena değil fakat DLC kaplama kalitesi ARC' ta çok da iyi değil bence.

Hocam genel olarak fena değil dediğiniz marka dünyanın en çok satan multitool markasıdır. Memnuniyet ve övgü dolu yorumları milyonlarcadır. Çoğunluk tarafından dünyanın en iyi multitool u olarak kabul görür. Kalitesine güvendiğinden 25 sene garanti verir zaten.

70 milyonun üzerinde satış rakamına ulaştığı söyleniyor.
[+] 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için 1905sss'e teşekkür ederiz.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi