SAVUNMA AMAÇLI TABANCA MİTLERİ
Merhaba arkadaşlar. 

Guns&Ammo dergisinde yazılmış bir makalenin tercümesini sizlerle paylaşmak istedim.

21 Kasım 2022
Yazan: Jeremy Stafford

İnternet çağının en komik şablonlarından biri, silah tezgahının arkasında duran, balıkçı yeleğini giymiş yaşlı bir beyefendinin, ilk kez silah alanlara kötü tavsiyeler vermesiyle ilgilidir. Bu espri, çoğu iyi mizah gibi, içinde biraz gerçeklik barındırdığı için komiktir. 1990’ların başında bir silah dükkanında çalıştım ve o zamanlar farkında olmadan gerçekmiş gibi aktardığım efsaneleri düşündükçe hâlâ utanıyorum. O dönemde doğru kabul edilen bazı bilgiler de artık pek geçerli değil. Ürünler, taktikler ve teknikler sürekli gelişiyor, dolayısıyla 30 yıl önce doğru olan bazı inançlar bugün pek de geçerli olmayabilir. Biraz eğlenelim ve “Silah Dükkanı Gary”nin hâlâ yaydığı yanlış bilgilere bir göz atalım.

“Ben .45 taşıyorum çünkü .46 yapmıyorlar!”
Bu söz, silahlar var olduğundan beri bir şekilde söylenegelmiştir. 1991’de bunda bir miktar doğruluk payı vardı. Savunma amaçlı yarı otomatik tabancaların ilk dönemlerinde, tabancaların tam metal kaplamalı (FMJ) mermiler dışında güvenilir şekilde çalışmasını sağlamak zordu. O zamanlar genişlemeyen (expanding) mühimmat kullanmak zorunda kalınca, elbette .45 kalibrelik bir mermi, 9 mm’lik (.355 çapındaki) bir mermiden daha iyi bir seçenekti. Ancak artık güçlü savunma mühimmatları mevcut ve bu eski düşünce tarzının değişmesi gerekiyor.

Modern 9 mm mühimmat, performans açısından .45 ACP ile aradaki farkı kapattı. İki kalibrenin etkinliği arasındaki istatistiksel fark neredeyse yok denecek kadar az. Üstelik 9 mm daha ucuz, daha az geri tepmeye sahip ve hem silahın içinde hem de kişinin üzerinde daha fazla mühimmat taşımasına olanak tanıyor. Maliyet ve geri tepme faktörleri, birçok atıcının antrenman yapma ve eğitim alma kararlarını da etkiliyor ki bu da bizi bir sonraki mite getiriyor.

“Durdurucu Güç”
Savunma amaçlı tabanca kullanımında “durdurucu güç” diye bir şey yoktur. Aslında sadece değişen derecelerde “etkisizlik” vardır. Gerçek şu ki, mükemmel savunma mühimmatı veya yükü diye bir şey yoktur; yalnızca daha az kötü seçenekler vardır. Tabanca mühimmatı, bir tehdidi anında etkisiz hale getirecek kadar hızlı hareket etmez. Bir saldırganı durdurmak için en az 30 cm (12 inç) derinliğe nüfuz edebilen mühimmatlar arasında, isabetli atış her zaman kalibre seçiminden daha önemlidir.

Çocukken “durdurucu güç” ve efsanevi “tek atışta durdurma” hakkında okumayı çok severdim. Aynı zamanda Noel elfleri ve büyücüler hakkındaki hikayeleri de severdim. Ama sonra büyüdüm. “Tek atışta durdurma” istatistiksel bir anormalliktir; savunma amaçlı tabanca seçimlerinizi bu tür örneklere dayandırmayın. Kararlı bir saldırganın niyetini değiştirmek veya onu etkisiz hale getirmek, genellikle orta göğüs bölgesine yapılan birden fazla isabetli atışı gerektirir—hangi kalibrenin kullanıldığı fark etmeksizin.    

“Revolver, İlk Silah İçin Harika Bir Seçenek Çünkü Asla Arıza Yapmaz!”
Bu oldukça iddialı bir görüş, ancak deneyime dayanan bir gerçek var: Revolver, acemi atıcılar için berbat bir seçenektir ve arıza yapabilir. Fabrika çıkışlı revolverler, yarı otomatik tabancalara kıyasla daha uzun ve ağır tetiklere sahiptir. Ayrıca daha az mermi kapasitesine sahiptirler ve doldurulmaları daha yavaş ve zahmetlidir. Elbette, bu dezavantajlar eğitimle aşılabilir, ama neden? Acemi bir atıcıya neden kullanımı daha zor bir tetik mekanizması, daha az mühimmat ve daha yavaş bir doldurma prosedürü olan bir silah verelim?

Bir diğer sorun ise, genellikle acemi atıcılara satılan hafif skandiyum ve alüminyum gövdeli revolverlerdir. Daha önce bahsettiğim dezavantajlara ek olarak, bu hafif revolverler alışılmadık derecede yüksek geri tepme hissi yaratır. Yeni atıcıları hafif bir revolvere yönlendirmek onlara yardımcı olmaz ve başarılı olmalarını sağlamaz. Revolverin bir kullanım alanı vardır, ancak acemi atıcıların elinde olması gereken bir silah değildir.

“Delme Gücü ve Genişleme İçin FMJ ve Hollow Point Mermileri Karıştır!”
Bunun yerine, her ikisini de yapabilen modern, yüksek kaliteli bir savunma mühimmatı satın almak ve kullanmak daha iyi bir fikirdir. Farklı mühimmat türlerini karıştırmak, tutarsız isabet noktalarına, öngörülemeyen geri tepme tepkilerine ve silahın arıza yapmasına neden olabilir. Aslında, ben bir silahın güvenilirliğini test etmek için karışık şarjörler kullanırım, çünkü bu, bazı tabancaların çalışma düzenini bozabilir.

Şarjör içinde farklı türde mühimmat karıştırmak her zaman kötü bir fikirdir. Bunu yapmayın! Eğer derin nüfuzdan endişe ediyorsanız, bağlı çekirdekli (bonded) hollow point mühimmatları tercih edin. Eğer farklı durumlar için karışık şarjörler taşımak istiyorsanız, savunma amaçlı hazır tuttuğunuz şarjörü riske atmamak için bu amaç için ayrı bir şarjör taşımayı düşünün.           

“.40 S&W Hem Kapasiteyi Hem de Performansı Sunarak İki Dünyanın En İyisini Sağlar!”
Hayır, sağlamaz. İstatistiksel olarak, ne 9 mm’den daha iyi ne de .45 ACP’den daha kötü bir performans gösterir. Ancak 9 mm’den daha fazla hissedilen geri tepme üretir ve tabanca üzerinde .45 ACP’den daha fazla aşınma ve yıpranma eğilimi gösterir! Ben sadece işim gereği farklı mühimmatları test etmem gerektiği için elimde bir tane bulunduruyorum. Ayrıca, 9 mm ve .45 mühimmatı kıt hale gelirse alternatif bir seçenek olarak kullanabilirim. Eğer bu noktaya kadar okudunuz ve hâlâ bir kalibrenin diğerlerinden üstün olduğuna inanıyorsanız, yazının başına dönüp tekrar gözden geçirmenizi öneririm.

“Kısa Namlulu Tabancalar, Uzun Namlulu Tabancalara Göre Daha Az İsabetlidir.”
Saçmalık. Kısa namlulu tabancalar daha zor isabetli atış yapmaya uygundur, ancak daha az isabetli değildir. Daha kısa namlu, daha kısa nişangâh mesafesi anlamına gelir ve genellikle daha küçük gövdeye sahip silahlara takılıdır. Bu da iyi bir tutuş için daha az alan sağlar. Kısa nişangâh mesafesi ve kötü kavrama, küçük bir tabancayla isabetli atış yapmanızı zorlaştıran sebeplerdir—namlu uzunluğu değil.

Aynı şekilde, uzun namlulu tabancalar doğal olarak daha isabetli değildir. Springfield Armory XD-M 5.25, XD-M 3.8’den daha isabetli değildir; sadece daha uzun bir nişangâh mesafesine sahiptir. Eğer bir red-dot optik takarak bu farkı ortadan kaldırırsanız, iki silah arasında isabet farkı görmezsiniz.

…

Saygılarımla,
[+] 9 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Oberon'e teşekkür ederiz.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi