KIRMIZI NOKTA NİŞANGAHLAR ve DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR
Eski Forumdan kurtardıklarımdan ( Yönergeye uygun olarak resimler 100 kb civarına indirgenmiştir)

KIRMIZI NOKTA NİŞANGAHLAR ve DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

Bazılarımız Red-dot (kırmızı nokta), bazılarımız refleks nişangah, bazılarımız holografik nişangah diyor. Bunlar biri biri ile karıştırılıyor ve bunları yanlış olarak üç ayrı grup gibi sınıflandıranlar bile var.

Nişan almayı kolaylaştıran, hızlı hedef bulmayı, metal nişangahlara göre biraz daha isabetli atış yapmayı sağlayan, günümüzde yaygın olarak kullanılan bu elektro-optik cihazları anlamak için önce tarihinden başlayalım.
Kısaca ifade etmek gerekirse, refleks nişangah - aynı zamanda reflektör nişangah olarak da adlandırılır - görüş alanında bir retikül veya hedef noktası olarak hizmet eden bir görüntüyü yansıtır. Nişangah sabit bir güce sahip olduğundan ve namlu üzerine monte edildiğinden, görüntü "sonsuzluğa" doğru yayılır.

Refleks nişangah aslında küçük silahlar için Howard Grubb tarafından icat edilmiştir. Grubb, İrlandalı bir teleskop üreticisi ve mucittir ve periskop geliştirmesine de yardımcı olmuştur. Grubb, kullanıcının tam olarak içinden baktığı ancak üzerinde küçük bir pencere bulunan bir optik tasarladı ve bu pencerede biraz yansıtıcı malzeme bulunuyordu. Bir reflektif cam parçası, optik gövdesi içinde bir açıda konumlandırılmıştır ve bu cam parçası, optiğin ön camına yansıtıcı malzemenin görüntüsünü yansıtır. Kullanıcı içinden baktığında, görüntünün sonsuzluğa kadar yayıldığını görür.

[Resim: imageedit-8-2696059123.jpg]

Grubb, bir optiğin tüfek veya tabanca metal nişangahlarından daha hızlı ve doğru atış yapmayı kolaylaştıracağını doğru bir şekilde tahmin etti,
Bir silahı yan görünüşünden hayal edin. Namlu, düz bir çizgide sonsuzluğa doğru yönelir. Optik, namlunun üstünde yer alır ve retikül de sonsuzluğa kadar uzanan bir görüntü oluşturur. Bu şekilde, silahın namlusu gözünüzle hizalandığında, görüntü (yani nokta veya retikül) da namluyla hizalanır. Bir teleskopik dürbünde olduğu gibi odak düzlemi bulunmadığı için, kullanıcıya hızlı bir nişangah görüntüsü yakalamayı sağlar. 

Başka bir deyişle, daha hızlı nişangah görüntüsü, daha hızlı hedefe yönelme, dürbünden daha kolay kullanım sunar. Bunun bedeli ise? Çok az veya hiç büyütme olmaması, bu nedenle geniş bir görüş alanını ve merminin düşüş miktarını hesaplamadığınızda uzun mesafelerde başarısız olmanız.  

Grubb’un tasarımı üzerine bazı çalışmalar, düzeltmeler yapılsa da ticari olarak kullanıma girmesi 1975 de Aimpoint firmasının Grupp tasarımında kullanılan gün ışığı yerine optik içinde kırmızı LED ışık kullanması ile başladı.

[Resim: LedRD.jpg]

Kırmızı noktalı nişangahlar, eski bir sihirbaz numarası olan "Pepper's Ghost" prensibini kullanır. Fikir basittir, cam tabakaları ve bir ışık kullanılır.

Bir kırmızı noktalı nişangahın, ekseni odak noktasından yayılan bir LED'in (Light emitted diod =ışık yayan diyot)  ışığını yansıtan küresel bir aynası bulunur. Bu küresel yansıtıcının özel bir kaplaması vardır ve sadece kırmızı ışığı geçirmez ama geriye yansıtır. Bu, diğer ışığın retikülünüzü bozmasını engeller. Karşı taraftan bakınca ise kırmızı ışık görülmez.

[Resim: LaserRD.png]

Holografik nişangah ise bir laser diod kullanır. Değişik aynalardan yansıtılan laser karşıdaki cismin kırmızı hariç bir holografik resmini oluştururken, üzerine bir retikül (artı kıl) ekler:

[Resim: Art-k-l.png]

Bu noktada bir yanlışı düzeltmek isterim. Bu iki çalışma sitemi dışında refleks nişangah diye bir red-dot çeşiti yoktur. Buradaki refleks sözü, hızlı hedef bulmayı içeren bir refleksi ifade etmez. Reflect=Yansıtmak sözcüğünden kaynaklanır.
Her iki sistemde de aynalar aracılığıyla kırmızı ışık yansıtıldığı için her ikisi de refleks nişangahtır. Üzeri açık nişangahları ayrı bir tür gibi sınıflamak yanlıştır.

Kırmızı nokta nişangahlar, keskin nişangah değildir ama hedefe çabuk odaklanmayı, bulmayı, etkili vurmayı sağlar.  Etkili olduğu mesafe 100 metreye kadardır. 200-300 m hedefler için arkasına 3-3,5 x büyütücü dürbün takmak gerekir. Kullanılan kırmızı noktanın büyüklüğü (MOA değeri) yakın veya daha uzak mesafeler için hedefi çabuk bulmayı sağlar. Yakın mesafeler ve hızlı hareket eden hedefler (örneğin tabanca veya uçar avı) için MOA değeri yüksek noktalar daha pratiktir.

[Resim: MOA.png]

Ortamın aydınlanma durumuna göre kırmızı nokta ışığının şiddetini ayarlamak gerekir. Güneşli bir havada daha parlak noktaya ihtiyaç vardır, loş ortamlarda daha az parlaklık gerekir. Red-dot’un metal nişangaha göre en büyük avantajı loş ve karanlık ortamda nişan almada kendini gösterir.

Reddot’un diğer bir avantajı da her iki göz açık atışta, hedefi net görmek, noktayı da hedefin üzerinde görmektir. Oysa ki örneğin tabanca atışında arpacık odaklı atışta, arpacık net, hedef daha az net, bulanık görülür

[Resim: imageedit-10-8832667770.png]

Red-dot her zaman güvenilir bir nişangah değildir. Her ne kadar LED aydınlatmalı olanlarda pil ömrü 50.000 saate kadar gitse de olmadık yerde mekanik nedenlerle de nişangahsız kalınabilir. Laser ışıtmalı olanlarda ise pil ömrü daha kısa  500 - 8.000 saattir. Bundan kaçınmak için Metal nişangahla co-witness yapmak yararlı bir durumdur.

Airsoft oyuncakları için yapılan ucuz red-dotlar vardır. Gerçek silahlar üzerinde hiçbir zaman kullanılmamalıdır. Sıfır ayarı hiçbir zaman tutmaz, geri tepme ile kısa zamanda kullanılmaz hale gelirler. Silah üzeri kullanılan gerçek kırmızı nokta nişangahların silahınızla yakın fiyata sahip olduğunu bilmenizde yarar var.

Özetlersek:

Kırmızı noktalı nişangahlar, metal nişangahlara kıyasla bazı avantaj sunar, bunlar şunlardır:
  • Daha hızlı hedef tespiti ve odaklanma
  • Hedefi üzerinde her iki gözü açık izleme yeteneği
  • Artmış isabetlilik
  • Düşük ışık koşullarında daha iyi performans
Konunun devamını istiyorsanız aşağıya yorum bırakabilirsiniz.

Fortis Fortuna Adiuvat
[+] 14 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
Bul
Benim de biraz tecrübe ettiğim bir cihaz olduğundan fikirlerimi paylaşmak isterim. Kesinlikle büyük nimet olduğunu düşünüyorum. İş bilen eski toprak büyüklerimiz için abartılan ve çok da gerekli olmayan bir donanım, bu konuda sadece güvenilirlikle ilgili endişelere katılıyorum. Bu sebeple bazı hususlara dikkat etmek çalışma güvenilirliğini arttırmak için önemlidir. Aklıma gelenleri sıralarsam;

1- Sn. Sabri'nin belirttiği gibi kalitesiyle öne çıkan üreticileri tercih etmek ve airsoft replikalarından uzak durmak.
2- co-witness görüş düzeninde (tercihen 1/3 ) kurulum yapmak. Böylece dot bir sebeple gittiğinde mekanik nişahgahlar hala kullanılabilir. Bunun sağlanamadığı durumlarda optikten kurtulmak için hızlı bağlantı elemanları kullanılabilir ama özellikle tabancalarda pek yaygın değiller.
3- Kapalı devre yayıcılı (closed emitter) modelleri tercih etmek. Böylece ışık yayıcısıyla yansıtıcı merceğin arasına yabancı cisimlerin girmemesi garanti altına alınır. Açık tasarımlı reddot modelleri kum, çamur vb yerlere düştüklerinde kepçe gibi oradaki şeyleri toplayabilir. Bir avantajları da kapalı yayıcılı modellerin içinde ani ısı değişiklerinde yaşanan mercek buğulanmarını azaltan azot, argon gibi gazlar bulunmasıdır.
5- Markası belli olan pil kullanmak. Yeni model reddotların çoğu hiç kapanmadan yıllarca çalışabilir ama biz garantici insanlar olduğumuzdan yılda 1 kere pil değiştirmemiz sorun olmayacaktır.

Tabancamda kendi kurulumumda da gezi optiğin önünde konumlandırdım. Böylece 1/3 alandaki nişangahların noktanın arkasında değil önünde kalmasını sağladım. Bu dotun gezin arkasında kalmadan daha kolay bulmamı sağlıyor. Ayrıca optiğin ön tarafı tamamen kapansa bile dotun görünür olması, iki gözün aldığı görüntünün beyinde birleştirilmesi sayesinde hedefin üzerinde hayalet bir imaj oluşur ve yine işlevsel bir şekilde nişan alabilmenizi sağlar.

Bazı kişilerce 'reddot sizi iyi bir atıcı yapmaz' diye öne sürülen bir fikir var. Evet ama olduğunuzdan daha iyi yapacağı kesindir. Artık atışlarınızı nişangah odaklı değil hedef odaklı yaparsınız. Bence temel atıcılık disiplinleri belli bir standarta oturduktan sonra direkt reddota geçilebilir. Bu konuda yapılan tutuculuğun gereksiz olduğunu düşünüyorum.
Yanlışım varsa düzelt, eksiğim varsa tamamla  Shy
[+] 7 kullanıcılar diyor Bu gönderi için sentinel'e teşekkür ederiz.
Bul
Sn Sentinel;

Reddot kesinlikle atıcıya kazandırdığı hız ile atıcıyı bir gömlek üstün hale getirir.

Kişilerin görüşleri hele de deneyimleri eşliğinde biçimlendi ise kolay kolay değişmiyor. Reddot un, daha iyi bir atıcı yapıp yapmayacağı hususuna hiç girmeden ifade edeyim. Zira herkesin beklentisi farklı olabiliyor. Silaha kişisel müdafaa için değil de ancak bir memleket, cumhuriyet, özgürlük hakkım için ülkemi savunma amacı ile ihtiyaç duyabileceğimi düşünmekteyim. Bireysel savunma ihtiyacım için ise her türden elime geçebilecek silahı benzer bir başarı ile kullanabilmek yeterli geliyor.

Bu bağlamda baktığım için; ikincil bir silaha (hatta ölmeden önceki son on saniye silahına) reddot takmayı, bir gereksinim olarak görmüyorum.

1. Zaten yedek, küçük, düşük etkili bir silahı daha zor taşınır, daha ihtimamlı taşınır halde bulundurmaya gerek var mı
2. Kompakt olması gereken bir ekipmanı daha büyük halde üzerimde taşımaya gerek var mı
3. Reddotun iklim, çalışma şartlarından etkilenmemesi için çok yüksek kalitedeki bir kaç marka ürünleri arasından seçim yapmalı ki güvenilir olabilsin. Reddota ayrılacak bütçe ve eğitim gideri toplamı ithal iyi bir tabancanın bedelini rahatlıkla geçer zaten.
Uygun fiyatlısını alayım deseniz, eninde sonunda acil durumda rakibin ayaklarının birkaç metre önüne atışlarınızı göndermeniz çok olası..
4. Tabancanın gereksinim duyulacağı mesafeler 10 mt altında, o mesafe için reddota ihtiyaç duyan zaten ölsün derim gülerek (lafı geçtiğinde arkadaşlarıma espri yapıyorum). Onlar da "bir gün herkes reddot kullanmak zorunda kalacak" şeklinde cevap veriyorlar bana ki ne yazık ki haklılar.
5. Tabancama reddot takacağıma iyi bir yivli / yivsiz almayı veya yivsiz tüfeğime iyi bir reddot takmak için o bütçeyi kullanmayı tercih ederim.

Tabanca gibi ikincil bir silah için ne kadar elzemdir diye sorulursa yukarıdaki şartlar altında değerlendirdiğimde elzem olmadığını düşündüğüm bir ekipman.

"Bu konuda yapılan tutuculuğun gereksiz olduğunu düşünüyorum." diyorsunuz, bununla birlikte kişisel şartlara veya gereksinimlere göre her atıcı için kullanım konusu ayrı ayrı incelenmeli. Hız konusunda, sporcuları bir hatta iki gömlek üste taşıdığı kesin. Yani spor öznesinde gayet yararlı evet. Güvenlik amaçlı taşınan bir silah için gerekli midir veya değil midir, ona da taşıyıcı karar versin. Çünkü konu bütçe dahilinde bambaşka bir biçime eviriliyor o zaman.

Yerli silah + çok kaliteli reddot mu yoksa ithal iyi bir silah mı?
İthal silah + çok kaliteli reddot mu yoksa ithal iyi bir silah ve bolca profesyonel eğitim mi?
%30-40 hızlanmak için güvenlikten bir miktar feragat etmek doğru olur mu? gibi bir çok soru, ona da güvenlik amaçlı taşıyanlar kendileri karar versin, vebal içeriyor..

Atıcılığa devam eden herkes bir gün gelecek reddot kullanmaya başlayacak (görmez hale gelen gözlerden dolayı olacak bu). Umarım gözlerim o kadar hızla bozulmaz..
[+] 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için turkmenoglu'e teşekkür ederiz.
Bul
(17-09-2024, 01:04)turkmenoglu yazdı: Sn Sentinel;

Reddot kesinlikle atıcıya kazandırdığı hız ile atıcıyı bir gömlek üstün hale getirir.

Kişilerin görüşleri hele de deneyimleri eşliğinde biçimlendi ise kolay kolay değişmiyor. Reddot un, daha iyi bir atıcı yapıp yapmayacağı hususuna hiç girmeden ifade edeyim. Zira herkesin beklentisi farklı olabiliyor. Silaha kişisel müdafaa için değil de ancak bir memleket, cumhuriyet, özgürlük hakkım için ülkemi savunma amacı ile ihtiyaç duyabileceğimi düşünmekteyim. Bireysel savunma ihtiyacım için ise her türden elime geçebilecek silahı benzer bir başarı ile kullanabilmek yeterli geliyor.

Bu bağlamda baktığım için; ikincil bir silaha (hatta ölmeden önceki son on saniye silahına) reddot takmayı, bir gereksinim olarak görmüyorum.

1. Zaten yedek, küçük, düşük etkili bir silahı daha zor taşınır, daha ihtimamlı taşınır halde bulundurmaya gerek var mı
2. Kompakt olması gereken bir ekipmanı daha büyük halde üzerimde taşımaya gerek var mı
3. Reddotun iklim, çalışma şartlarından etkilenmemesi için çok yüksek kalitedeki bir kaç marka ürünleri arasından seçim yapmalı ki güvenilir olabilsin. Reddota ayrılacak bütçe ve eğitim gideri toplamı ithal iyi bir tabancanın bedelini rahatlıkla geçer zaten.
Uygun fiyatlısını alayım deseniz, eninde sonunda acil durumda rakibin ayaklarının birkaç metre önüne atışlarınızı göndermeniz çok olası..
4. Tabancanın gereksinim duyulacağı mesafeler 10 mt altında, o mesafe için reddota ihtiyaç duyan zaten ölsün derim gülerek (lafı geçtiğinde arkadaşlarıma espri yapıyorum). Onlar da "bir gün herkes reddot kullanmak zorunda kalacak" şeklinde cevap veriyorlar bana ki ne yazık ki haklılar.
5. Tabancama reddot takacağıma iyi bir yivli / yivsiz almayı veya yivsiz tüfeğime iyi bir reddot takmak için o bütçeyi kullanmayı tercih ederim.

Tabanca gibi ikincil bir silah için ne kadar elzemdir diye sorulursa yukarıdaki şartlar altında değerlendirdiğimde elzem olmadığını düşündüğüm bir ekipman.

"Bu konuda yapılan tutuculuğun gereksiz olduğunu düşünüyorum." diyorsunuz, bununla birlikte kişisel şartlara veya gereksinimlere göre her atıcı için kullanım konusu ayrı ayrı incelenmeli. Hız konusunda, sporcuları bir hatta iki gömlek üste taşıdığı kesin. Yani spor öznesinde gayet yararlı evet. Güvenlik amaçlı taşınan bir silah için gerekli midir veya değil midir, ona da taşıyıcı karar versin. Çünkü konu bütçe dahilinde bambaşka bir biçime eviriliyor o zaman.

Yerli silah + çok kaliteli reddot  mu  yoksa ithal iyi bir silah mı?
İthal silah + çok kaliteli reddot  mu  yoksa ithal iyi bir silah ve bolca profesyonel eğitim mi?
%30-40 hızlanmak için güvenlikten bir miktar feragat etmek doğru olur mu? gibi bir çok soru, ona da güvenlik amaçlı taşıyanlar kendileri karar versin, vebal içeriyor..

Atıcılığa devam eden herkes bir gün gelecek reddot kullanmaya başlayacak (görmez hale gelen gözlerden dolayı olacak bu). Umarım gözlerim o kadar hızla bozulmaz..

Sn. turkmenoglu,

Bir araç olarak tabancayı hangi amaç, eğitim ve tecrübe ile kullanacağınıza göre tercihlerimizi belirleyecek bir çok faktör var. Yorumunuz sizin ele aldığınız açıdan tutarlı. Konuya yaptığınız katkıdan dolayı teşekkür ederim.

Bu işlerin tek bir doğrusu olmadığı ortada. Dediğiniz gibi bu tür yükseltmeler avantajları ile beraber bazı handikapları da beraberinde getiriyor. Tabancayı hangi ebat sınırları içinde taşınabilir olarak kabul edebiliriz, ne kadar bütçeyi gözden çıkartabiliriz ve kısıtlı bütçeyi alternatif olarak nasıl daha faydalı bir şekilde değerlendirebiliriz gibi üzerine düşünülmesi gereken konuları belirtmeniz çok doğru. 

Yalnız bahsinizde geçen bazı konularla ilgili fikrimi ifade edebilirim.
 ''Tabancanın gereksinim duyulacağı mesafeler 10 mt altında'' Bu görüşe doğruluk payı olsa da artık katılmıyorum. Bildiğiniz üzere etkili menzili belirleyen iki önemli faktör atıcı ve nişangah sistemidir. Günümüzde geliştirilip yaygınlaşan atış disiplinleri ve nişangah sistemleri tabancaları daha uzak mesafelerde etkili kullanılabilir kılıyor. Evet hala istatistikler ve yaşanan olaylar 10mt altını vurgulasa da bu kadarla sınırlandıramayız. 10mt üzeri mesafelerde tabanca kullanılmalı olarak anlaşılmasın, demek istediğim sadece bu şartlar altında bir müdahaleyle karışılaşılabileceğinden göz ardı edilmemesi gerektiği. 

Diğeri de ithal silah, yerli silah, donanım ve eğitim dengesi ile ilgili. Bugüne kadar tercihim hep az silah çok fişekten yana oldu ama imkanım ne kadarına izin veriyorsa o kadar da sınırları zorladım. Artık yerli firmaların amerikan pazarına girmelerinin getirdiği kalite standartlarından dolayı öncelik sıralamam yerli silah, eğitim, fişek ve donanım olarak şekillendi. Bugün mke den bir glock almak istersek ortalama 140.000 lira ödememiz gerekiyor, ortalama canik marka silah fiyatını 17.000 lira olarak kabul edersek fiyat farkı 8 kata yakın oluyor. glock canik'ten iyi midir? iyidir ama benim değerlendirmeme göre 1 glock 1 canik'ten 8 kat iyi değildir. Bugün 140.000 verip glock alınmasındansa 17.000 canik + 15.000 kılıf/kemer/gözlük/kulaklık + 20.000 optik + 30.000 (tahmini) level 1 - level 2 eğitim ve 58.000 liralık fişek alınmasının daha iyi olduğunu düşünüyorum. Ha bi silaha 140.000 veren adam geri kalanını da karşılayamaz mı? tabii ki de...

Son olarak ''%30-40 hızlanmak için güvenlikten bir miktar feragat etmek doğru olur mu? gibi bir çok soru, ona da güvenlik amaçlı taşıyanlar kendileri karar versin, vebal içeriyor..'' ifadenizle ilgili. Burada kast ettiğiniz güvenlik endişesi benim ilk yazımdaki ise kaliteli bir reddotun bozulma ihtimali fişek kaynaklı bir tutukluk ihtimalinden daha düşüktür. Yine de güvenli kullanım için dikkat edilmesi gereken hususları bildiğim kadar yazdım. O %30-40 hızı da ben isabetliliğe harcayabileceğim bir zaman olarak da kullanabilirim. Bu temasın daha kesin bir şekilde sonuçlanmasını ve istenmeyen ikincil zararları önleyebilir. O kullanıcının kendi değerlendirmesine kalmış.

Bu yazdıklarımın sadece benim için geçerli fikirlerim olduğunu, yüksek riskli bir işle uğraştığımı, herkesin kendi şartları doğrultusunda değerlendirme yapması gerektiğini belirtmeliyim.

Saygılarımla.
[+] 4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için sentinel'e teşekkür ederiz.
Bul
Sn Sentinel keşke tek bir doğru olsa idi de üzerinde kafa yorarak herkes için ideal tek bir paydada bulaşabilseydik ne iyi olurdu hepimiz için. Ancak ne yazık ki buradaki doğru cevap kullanıcılara göre biraz esneyebiliyor Smile

İnanın bir silaha o parayı (140 k) ayırabilen benim gibi birisi geri kalanı için pek bütçe ayıramayabiliyor Smile Sn Sentinel, IDPA spor kulübüm var. Yarışmalarda da atıcıları farklı silahlarla veya optiklerle farklı parkurlarda, hatta aynı atıcıyı farklı donanımlar ile farklı yarışmalarda birden çok kereler gözlemleme imkanım oluyor. Reddot kişisel tecrübelerime göre yüksek güvenilirliğe haiz bir ekipman değil. Hele sürekli kontrol edemiyorsanız risk kaynağı.. Günlük bir kaç kere kontrol edebiliyor iseniz neden olmasın güvenilir halde tutabilirsiniz. Ama sahada güvenilir halde tutma konusu beni düşündürüyor.

Saygılarımla
[+] 4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için turkmenoglu'e teşekkür ederiz.
Bul
Tabanca üzerine cowitness olarak konumlanmış reddotlarla ilgili pratik bir bilgi paylaşayım.

Genellikle amerikalı üreticiler mekanik nişangahlarını 25 yard(23mt) avrupalı üreticiler de 25mt'ye sıfırlar. Doğal olarak gez ve arpacığınızı doğru bir şekilde hizalayıp arpacığın noktasına reddotunuzu sıfırlarsanız kabaca 25mt'ye sıfırlanmış olur. Bu canlı muhimmat ile hassas sıfırlama yapacak fırsatı bulana kadar sizi idare eder ve hassas sıfırlamada daha az fişek harcamanızı sağlar. Ayrıca 25mt ve 5mt arasındaki mesafede vuruş noktası arasındaki fark ortalama 2-3cm alt vurur. Fişek cinsi, namlu uzunluğu, optik yüksekliğinden kaynaklanan mekanik ofset gibi bir çok faktör var ama ortlamayı dramatik bir şekilde değiştirmiyor. Hatta, Bu 2-3 cm'lik fark genellikle atıcının daha geniş olan grupman kümesi içinde kaybolacağından göz ardı edilebilir.

Önemli uyarı! Bu teorik bilgiler sizin atış alanına gidip hassas sıfırlama yapıp farklı mesafelerde test edene kadar geçerlidir. Şahsen test etmediğiniz hiç bir donanıma güvenerek iş yapmayın.
[+] 5 kullanıcılar diyor Bu gönderi için sentinel'e teşekkür ederiz.
Bul
(02-04-2025, 21:19)Shepherd yazdı: Cz F.a.s.t. uygulaması ile tabancaların arpacık tarafına dot yerleştirmiş. Benzer bir uygulama tüfeklerde çevresel farkındalığı arttırmak için yapılıyordu.
Uyguluma ile ilgili arpacık kısmına mercek koyularak, hedefe yakınlaştırma yapılmış.
https://x.com/czusafirearms/status/19069...oXVJQ&s=19
https://x.com/czusafirearms/status/19069...oXVJQ&s=19

Hocam 1 Nisan şakasıydı. Smile
“Korkmadık, savaştık.”
Bilge Vezir Tonyukuk
[+] 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için cos30'e teşekkür ederiz.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi