(03-03-2025, 09:53)ceycey yazdı: Arkadaşlar,Arex tabancalarının Türkiye Distribütörü Sn.Oğuzhan Çelik foruma üye olmuştur.
Bu tabancalarla ilgili bu bölümden tanıtım yapacak ve sizden gelen soruları da cevaplayacak.
Merhabalar. Öncelikle forum sitesine üyeliğimi kabul ettiğiniz için teşekkür ediyorum.
Sizlere bu silah ile ilgili olarak bilgi vereceğim. Ayrıca soruları da cevaplayacağım. Öncelikle kendimden bahsetmek istiyorum. Emekli olmuş bir emniyet mensubuyum. Bu itibar ile çok uzun zamandır silahlar ile içli dışlı bir yaşantım oldu. Ülkemizde silah kültürünün yeni yeni geliştiğini ve bu forum sitelerinin silah bilincinin gelişmesinde olumlu katkı sağladığını da belirtmek isterim.
son yıllarda ülkemize çok miktarda ithal silah girişi oldu. Bu silahlar firmalarca yetkilendirilmiş distribitörler vasıtası ile MKE kurumuna getirilerek sayın halkımızın kullanımına sunuldu. Öncelikle şunu belirtmek isterim ki o silah kötü, bu silah iyi demek son derece yanlış bir söylem olacaktır. Kalitesiz silah üreten firmaların silah bilinci artmış, silah kullanma becerisi gelişmiş insanlar üzerinde olumsuz etkisi olacağından firmaların kalitesi düşük silah üretmek gibi bir lüksü bulunmamaktadır. Ülkemizde üretim yapan firmalarda oldukça yüksek kalitede silah üretmektedir. Türk silah sanayisinin küresel şirketler ile rekabet etmesi şahsi olarak beni çok mutlu etmektedir. Hal böyle olunca ithal silah kullanmak sadece bir tercih meselesidir. Yine sayın vatandaşlarımızın ithal silahlar içerisinden hangi markayı kullanacağı kendi tercihleri olacaktır. Burada Arex marka silahlar ile ilgili küçük bilgiler paylaşma gereği duydum. Şöyle ki; ülkemize ilk defa gelen bu marka ile ilgili sayın vatandaşlarımızın bilgiye ihtiyacı olduğu pek çok kere tarafıma iletildi. Öncelikle maddeler halinde bu silahın hangi aşamalardan geçirilerek üretildiğini, fabrikanın ve mühendislerin yeteneklerini anlatmaya çalışacağım.
1- Silahlarda kullanılan üst kızak çeliği 10 yıl dışarıda bekletilerek tüm mevsimler etkilere uğramış ve sonrasında ürün haline getirilmiştir. Dolayısı ile bu silahın kullanımdan kaynaklı olarak kırılması oldukça zordur. Ayrıca bu süre Steyr marka silahlarda 30 yıldır. Ülkemizde çok tutulmamış olsa da bu silahların da hakkını yememek gerekir.
2- Arex Delta polimer bir silah olmasına rağmen oldukça ince bir yapıya sahiptir. Bu yapı da silaha ayrı bir yakışıklılık ve taşıma kolaylığı katmıştır.
3- Silahın ince yapısından dolayı hakimiyeti oldukça kolaydır.
4- Silah sağ ve sol el kullanıcıları için uygundur. Şarjör çıkartma ve sürgü düşürme mandalı her iki yönde de mevcuttur.
5- Silaha talep edilmesi halinde emniyet mandalı takılabilmektedir.
6- Silahın boş kovan çıkartıcı tırnağı gizli tırnaktır. Sürgünün içerisine monte edilmiştir.
7-Silahın tetik ağırlığı 2,5 kg civarındadır. Tetik boşluğu alındığında tetik duvara dayanmakta ve bu duvarda düşmektedir. Bu durum daha isabetli atış yapılmasını sağlamaktadır.
8- Silahın iğne tertibatı safe action (emniyetli tetik sistemi) dir. Tetik duvara dayanmış olmasına rağmen iğne gerilmeye devam etmektedir. Bu durum merminin patlatılamaması ihtimalini azaltan bir durumdur.
9-Firmanın genel müdürü Almanya ülkesinde kapanan Sigsauer firmasının eski genel müdürüdür. Yine silahın arge çalışanları Sigsauer firmasının Almanya ülkesindeki kapanan fabrikasından transfer edilmiştir.
10- Almanya ülkesinde kapanan Sigsauer firmasının bazı makinaları Arex' in fabrikasındadır ve burada kullanılmaktadır.
11- Slovenya ülkesi 1991 yılında Yugoslavya federasyonundan ayrılmıştır. Arex 1994 yılında Slovenya' da kurulmuştur.
12- Arex' in sahibi olan holding merkezi Çekoslavakya ülkesindedir. Holding Avusturya ülkesinde bulunan Steyr firmasını da bünyesine katmıştır.
12- Arex delta modeli silahın 4AMP modeli Alman özel kuvvetleri tarafından kullanılmaktadır. Bu silah henüz ülkemize gelmemiş olmakla birlikte geliştirilmiş bir modeldir. Ancak şuanda MKE kurumunda satılmakta olan silah ile arasında küçük farklılıklar bulunmaktadır. Bu konuya daha sonra değinirim.
MKE kurumundan ve Delta L modelinden bir adet bende satın aldım. Ancak silahı bir arkadaşıma devir ettim. Nisan ayında M modelini satın alacağım. Neden nisan diye soracak olursanız sağlık raporumun günü bitmiş ve henüz rapor almak için hastane müracaatım olmadığı. 24 Mart tarihinde rapor için randevu aldım. Rapor çıkar çıkmaz silahtan satın alacağım.
Sorularınız olursa lütfen bana ulaşın. O anlık olarak cevap veremez isem mutlaka dönüş yaparım.
Saygı ve sevgilerimle
Oğuzhan ÇELİK
0532 361 19 47