Tüfek Önerisi - Phenoma/Veyron/a612 karşılaştırması ve Namlu Uzunlukları
Merhaba, ben Onur, burada yeniyim, 23 yaşındayım ve avcılığa yeni başlıyorum. İlk yivsiz av tüfeğimi almayı planlıyorum ve doğru tüfeği seçerken içerik ve yorumlarını çok değerli bulduğum siz saygıdeğer kullanıcıların görüşlerini almak isterim. İşe yarar bir bilgi olur mu bilmem ama boyum 196, kilomun ise 100 olduğunu da belirtmek isterim.
Vaktinizi gereksiz yere almamak adına forumlardaki konuları elimden geldiğince detaylı bir şekilde inceledim, tüfeğimi seçerken amacının önemli olduğunun farkındayım. Ben çoğunlukla domuz avcılığı ve ara sıra da tavşan ve genel uçar avcılığı yapmayı planlıyorum.

Sn Sabri Tek kurşun ile avlanma için 47-61 cm namluları önermiş. Bu konuda merak ettiğim 66 cm bir namlu ile hem domuzda tek kurşun, hem de daha dar mobil şoklar ile small game avlarında saçma kullanarak multi-purpose bir kurulum düşünmenin dezavantajları olur mu yönünde. (Kısacası 66 cm namlu, tek kurşun atışlarında isabeti önemli derecede düşürecek kadar namlu salınımına sebep olur mu? 61cm bir Slug namlunun tek kurşun atışlarında performansa pozitif yönde fark yaratıcı bir etkisi var mıdır? ). Bunu da neden sorduğumu tüfek seçeneklerini değerlendirirken detaylandıracağım.
Ayrıca yoğun görüş ayrımları olan kinetik - gazlı tartışmasından yola çıkarak da, düzenli bakımlarını yaparak gazlı yivsiz bir av tüfeğine iyi bakacağımı, onun da bu iyiliğe karşılık vereceğini düşünüyorum.
İnternetten yaptığım hevesli ve yoğun araştırmalarım sonucunda potansiyel alış kümemi bu özelliklere sahip, gözüme çarpan ve kullanıcı geri dönüşlerini beğendiğim birkaç yerli tüfek ile daralttım. Bu tüfekleri seçerken sınırlı bilgilerimle neden sevdiğimi ve ne gibi tereddütlerim olduğunu paylaşayım isterseniz.

Armsan Phenoma Lamine Granite - Cantilever Slug ya da Şeritli  (Bu tüfeğin hem markası hem de Phenoma serisi hakkında çok pozitif onlarca yorum okuyup review dinlediğimi söyleyebilirim. Görünüş olarak da kız arkadaşımın bile çok beğendiği bir modelinin linkini bırakıyorum.)
Phenoma
https://www.emkaav.com/armsan-phenoma-la...gi-pmu4282
Az bilgimle beğendiğimi düşündüğüm özellikleri:
- Slug namlu cantilever olması sayesinde red dot uyumu (kaliteli bir 12 GA uyumlu red dot almayı düşünüyorum) ve tek mermi atışlarına göre tasarlanmış olması.
- Mobil şoku olması sayesinde daha yakın-orta mesafelerde çok yönlü kullanabilir miyim acaba düşüncesi (Fakat namlu boyu saçma avına kısa anladığım kadarıyla, bu bir sorun teşkil eder derseniz ya yukarıda belirttiğim sorudaki gibi 66cm şerit namlu versiyonunu alıp tek namluda çok kullanışlı bir başlangıç tüfeği olması ya da son ihtimalle slug namlu ile birlikte yedek 71cm namlu kullanmak. Son ihtimal dememin sebebi ise birden çok kullanım alanı olan tek parça bir tüfek daha cazip geliyor, bütçe konusunda endişem 2. Planda)

Huğlu Veyron
-          Yine köklü bir firmanın çok tavsiye edilen ve beğenilen bir tüfeği anladığım kadarıyla. Gittiğim silah bayisindeki çalışanların tavsiyesi Huğlu Renova, hatta combo paketi ile 61-71 namlulu seti oldu (fiyatlarını da uygun buldum) ancak bu forumdan edindiğim bilgilerden yola çıkarak gazlı tüfeğe daha olumlu bakıyorum. Yani onun yerine Veyron’un aynı fiyatlardaki combo paketini tercih edebilirim.
Veyron
https://www.huglu.com.tr/kategori/yari-otomatik#id61

Not: Bugün av bayisine gidip bu 2 tüfeği de denedim. Phenoma’ya yanağımı dayadığımda arpacığın altta kalması konforsuz geldi, red dot ile denediğimde de çok yüksekta kaldı, yanağımı dayayadığımda göremiyordum. Veyron ve Renova’nın namluları takılı değildi ancak kıyasla daha rahat pozisyonlama ve raylara sıfır bir görüş açısını yakalayabildim diyebilirim.
Bunlar acemiliğimden kaynaklanan bir pozisyonlama hatası da olabilmekle birlikte, ergenliğimde havalı tüfeğimle binlerce atış yapmış biri olarak bu sorunu hiç yaşamadığımı da belirtmek isterim.

Bu noktada da önemli sorum dipçik pulları pozisyonlamada yardım eder mi yoksa asansörlü dipçikli bir modele bakmam şart mıdır.  Deneyimlerinizden yola çıkarak hem farklı marka model tüfekler olsun hem de bahsettiğim sorunlar adına önerebileceğiniz alternatifler var mıdır saygıdeğer okuyucular?

***Asansörlü dipçiği olan alternatif bir tüfek seçeneği olarak ise ARMSAN A612 W SLUG BOAR CANTILEVER modeli kullanım amacımın çoğunu karşılayacağını düşünmem sebebi ile de cazip bir aday olabilecek konuma geldi.
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için onur'e teşekkür ederiz.
Bul
(04-03-2025, 02:10)onur yazdı: Ben çoğunlukla domuz avcılığı ve ara sıra da tavşan ve genel uçar avcılığı yapmayı planlıyorum.

Sn onur,

Kullanım amacınıza göre slug namlu + 66 veya tercihen 71 cm kombo bir tüfek almanız mantıklı olur. 66 cm topuz arpacıklı namlu ile özellikle de hareketli hedefe gayet güzel kurşun atılır, atılmaz değil ama slug namlu pek tabii ki tercih edilir. Slug namlu ile uçar avcılığı ise olmaz. Bu nedenle kombo set almanız faydalı olur. Ya da sonradan yedek namlu alabileceğiniz opsiyonlara yönelin, zaman geçtikten sonra ihtiyaca binaen çeşitlendirirsiniz. Gerçi onun da ilave evrak vs işleri can sıkıcı.  

Red dot olmazsa olmaz bir şey değil ama illaki alıp, kullanacağım derseniz aldığınız tüfekte cantilever ray olsun, sonra kasa modifikasyonu ile falan uğraşmayın. Dipçikte asansör de olursa çok iyi olur. Av bayiinde denediğiniz red dotta muhtemelen kutudan çıktığında optiğe bağlı olan yüksek ayak takılıdır ve onunla denemişsinizdir. Kutuda bir tane de alçak ayak vardır onunla da denemenizi öneririm, çok fark eder. 

Phenoma arkadaşımda var, çok memnun. Bir dönem beraber tüfeği epey kullanmıştık, ben tutukluk yaptığını görmedim. Ancak unutmamak lazım hepsi yerli tüfek, biri çok iyi çıkarken diğer sorunlu olabilir. Biri düzgün atarken öbürü isabetli atmayabilir. Veyron hakkında bilgim yok. 

Ben olsam gazlı - kinetikten ziyade yerli tüfekte markaya bakardım. Aradığım özellikler Ata, Armsan, Huğlu, İstanbul Silah, Stoeger gibi firmalarda var ise öncelikle bu markalardan tercih ederdim. Sorun yaşanmayacağı için değil, yaşanma ihtimali nispeten az olduğu için. Neticede memlekette bir yerli yivsiz tüfek ve tabanca üretici enflasyonu son zamanlarda. Bir de ben olsam slug namluyu mümkünse 47 cm tercih ederdim.

Son olarak naçizane önerim, tüfek seçiminde acele etmeyin, içinize sineni bulana kadar sabredin. Red dot konusunda ise hiç acele etmeyin. Tüfekle beraber paket yapıp çıkayım demeyin. Tüfeğe bir alışın, red dot sonraki iş.

Şimdiden hayırlı olsun.
[+] 6 kullanıcılar diyor Bu gönderi için blacksea'e teşekkür ederiz.
Bul
(04-03-2025, 02:10)onur yazdı:  Sn Sabri Tek kurşun ile avlanma için 47-61 cm namluları önermiş. Bu konuda merak ettiğim 66 cm bir namlu ile hem domuzda tek kurşun, hem de daha dar mobil şoklar ile small game avlarında saçma kullanarak multi-purpose bir kurulum düşünmenin dezavantajları olur mu yönünde. (Kısacası 66 cm namlu, tek kurşun atışlarında isabeti önemli derecede düşürecek kadar namlu salınımına sebep olur mu? 61cm bir Slug namlunun tek kurşun atışlarında performansa pozitif yönde fark yaratıcı bir etkisi var mıdır? ). Bunu da neden sorduğumu tüfek seçeneklerini değerlendirirken detaylandıracağım.

Sn. onur,

Yivsiz av tüfeği çok amaçlı bir silahtır. Aynı silahı farklı amaçlar için kullanabilirsiniz. Genelde av yapanlar avın türüne uygun değişik tüfekler kullanırlar. Ama tek bir tüfek alayım çok amaçlı kullanayım derseniz aşağıdaki tabloya bir bakın derim:

[Resim: Ekran-Resmi-2025-03-04-11-44-54.png]

61 namlu ile 66 cm namlu arasında, namlu çıkış hızı bakımından Genellikle 10-20 m/s (30-65 fps) arası bir hız farkı  olur. Uzun namlu daha uzun barut yanma sürati ile hızı biraz arttırır.

Namlu salınımı ve isabet açısından bakarsak eğer, namlu et kalınlığı iyiyse 61-66 cm namlular arasında tek kurşun açısından belirgin bir isabet farkı olmaz. Ancak tek kurşun atışı ön plana çıkıyorsa 61 cm namlu benim tercihim olur. YouTube'da tek kurşun testlerini başarıyla yapan üyemiz Tonyukuk Bilge, isabetli atışlarını 61 cm özel yapım slug namlu ile yapıyor. "Her tüfeğin beğendiği bir fişek vardır" deyişi bence namlu salınımı ile ilgili. Fişeğin yarattığı basıncın oluşturduğu namlu salınımının orta noktasında namludan çıkan fişek daha yüksek isabet ve iyi grupman sağlar. Bunu ise ancak deneyerek bulabiliyoruz.

Sayın Blacksea'nin çoklu (kombo) namlu seçeneği önerisini de değerlendirebilirsiniz.

Saygılar
 Fortis Fortuna Adiuvat
[+] 4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
Bul
(04-03-2025, 03:16)blacksea yazdı:
(04-03-2025, 02:10)onur yazdı: Ben çoğunlukla domuz avcılığı ve ara sıra da tavşan ve genel uçar avcılığı yapmayı planlıyorum.

Sn onur,

Kullanım amacınıza göre slug namlu + 66 veya tercihen 71 cm kombo bir tüfek almanız mantıklı olur. 66 cm topuz arpacıklı namlu ile özellikle de hareketli hedefe gayet güzel kurşun atılır, atılmaz değil ama slug namlu pek tabii ki tercih edilir. Slug namlu ile uçar avcılığı ise olmaz. Bu nedenle kombo set almanız faydalı olur. 

Alıntı: Ancak tek kurşun atışı ön plana çıkıyorsa 61 cm namlu benim tercihim olur.  Sayın Blacksea'nin çoklu (kombo) namlu seçeneği önerisini de değerlendirebilirsiniz.

Sayın Blacksea ve Sayın Sabri,

Değerli geri dönüşleriniz ve tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. Söylediklerinizden yola çıkarak Huğlu'nun Veyron serisinden 61cm slug cantilever namlu ve 71 cm şeritli namlularını combo paketi halinde almak daha uygun seçenek gibi gözüküyor. Hem denediğimde elime daha iyi oturması hem de fiyat olarak da combo paketi bile attığım Armsan Phenoma modelinin tek namlu tüfeğinden %15 civarı daha ucuza gelmesi ile öne çıktı. Bu kadar fiyat farkının sebebi nedir bilmiyorum, dediğim gibi aslında bütçe benim için 2. planda ancak bu fiyat farkını ödemeye değecek bir performans farkı yaratmayacaksa, (ki bahsettiğiniz yorumlardan fazla fark olmayacağını düşündüm) elbette ki ucuz olan tercihim olacaktır.

Fakat ilk attığım phenoma görünüşü ile beni cezbetmişti, insan emek verip biriktirdiği paralarıyla en güzelini almak istiyor. Performansı konusunda da iyi geri dönüşler okuduğumu belirttiğim gibi Sn. Blacksea de kendi arkadaşının deneyimlerinden memnun olduğunu bir kez daha belirtti ve Armsan markasını da önerdi. Bu tüfek ile ilgili tek çekincem yanak dayadığımda nişangaha ideal bir bakış açısı yakalayamamış olmamdır, buna önerebileceğiniz bir çözüm var ise son bir değerlendirme yapacağım. (Tavsiyeleriniz üzerine red dot artık 2. planımda, tüfeğin standart gez ve arpacığından bahsediyorum.) Sonradan asansör yaptırılır mı bilmiyorum? Bahsettiğim sorun belki de bir sorun değildir ve ben hatalıyımdır. Bunu ancak kullanıcı deneyimi olan ve belki de bu sorunu yaşayan biri bilebilir diye düşünerek sizlere sormak istedim.

İzmir içerisinde de önereceğiniz avcılık kulüplerine açığım. Hem avcılık belgemi alabilmek, hem de değerli şeyler öğrenebileceğim bir topluluk içinde bulunmak adına yararlı olacağını düşünmekteyim.

Değerli vaktiniz ve ilginiz için teşekkürler!
[+] 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için onur'e teşekkür ederiz.
Bul
(04-03-2025, 15:14)onur yazdı: ...tüfek ile ilgili tek çekincem yanak dayadığımda nişangaha ideal bir bakış açısı yakalayamamış olmamdır, buna önerebileceğiniz bir çözüm var ise son bir değerlendirme yapacağım. 

Sn. onur,

Dipçik ayar pulları bu iş için mevcuttur. Bir tüfek ustasına, dipçik ayar pulları ile size uygun yüzleme ayarı yaptırabilirsiniz.

Saygılar
 Fortis Fortuna Adiuvat
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 2 Ziyaretçi