Yorumları: 3
Konuları: 1
Teşekkür Alındı: 1 mesajda 16
Teşekkür Verildi: 3
Sayın Üyeler,
Uzun yıllar sonra silah taşıma ruhsatı almaya haiz olabilmeme paralel, silahlarla ilgili yerli ve yabancı forumlarda geçirdiğim vakit de iyice arttı. Araştırmadaki ivmelenmem, kafamı daha da fazla karıştırmaktan öteye gidemediği için ben de düşüncelerimi burada toplamaya karar verdim. Yazdıklarımı ortalama altı bir silahsever olduğumu bilerek, yargılamadan okursanız çok sevinirim. Katkı sağlamak ,akıl vermek isteyen forum paydaşlarım ve özellikle üstatlarımızın katkıları çok makbule geçer.
İstediğim silah ile ilgili karar ağacımda listelediklerim:
- Ölçü, kolay taşınabilir olması. (CZ P-01, Glock 48, Canik MC9 LS)
- Zamanla demode olmayacak olması ve ikonik olması. (CZ P-01)
- Yedek parça, aksesuar ve teknik destek. (Glock, Canik)
- Göz göre göre “aşırı” kazıklanmamak. (Canik, Glock)
CZ
Micro compact modellerin yanına CZ P-01 (compact) modelini koyma sebebim, bu modeli çok beğenmemdir. Handgun Hero'da geçirdiğim saatler sonunda belirli bir seviyeden sonra bu sitenin bana faydadan çok zarar getirdiğine ikna oldum ve bu üç modelin de ölçülerinin "katlanabilir" olduğunu düşünerek aralarından CZ’yi başa yerleştirdim.
P-01 Modeli en son Ocak ayında MKEK’te 4200 USD civarında satılmış, şimdi ise piyasada aynı yapım yılı ikinci elleri 7000 USD’ın altında değil. Bütçe olarak 4500 USD üzerinde herhangi bir tabancaya bu seviyede para vermemeye karar verdim, bu sebeple CZ’yi büyük ölçüde bütçe sebebi ve ardından kalınlığı sebebiyle eledim.
CANİK
Ben ithal bir ürünü geliştirerek millileştirebilmiş bir yerli marka sahibiyim, bu sebeple Canik’e saygım sonsuz. “MC9 LS” ve yeni çıkacak “Prime” modelleri birçok kriterime tam uyuyor ve bariz bir fiyat avantajı var. Fakat forumumuzdan bazı üstatların firma ile yaşadıkları olumsuz deneyimler, yerli ve yabancı YouTuber'ların bana antipatik gelen aşırı marka/reklam pompalamaları ve en son YouTube "Honest Outlaw" kanalında tabancanın (MC9 LS) incelemesinde kanal sahibi dışındaki atıcıların “üstümüz başımız yağ oldu” şeklindeki kıkırdamaları neticesinde bu markadan da vazgeçmiş oldum.(Doğrumu ettim?)
GLOCK
Birinci önceliğim polimer silahlar değildi, fakat konjonktür beni bu yola soktuğundan, hem akıl rahatlığı hem de ikinci el piyasasında “en azından” MKE’ne yakın fiyatla bulunabilir olmasından dolayı G48 modeline doğru bir neticeye gidiyor gibiyim.
Eğer buraya kadar okuduysanız, işin uzmanı olmayan bir tüketicinin kafasından geçenleri size biraz aktarabilmiş oldum.Yorum ve düşünceleriniz için şimdiden teşekkür ederim.
Saygılarımla,
Vamp2
Yorumları: 8
Konuları: 0
Teşekkür Alındı: 7 mesajda 33
Teşekkür Verildi: 10
06-03-2025, 02:12
(Son Düzenleme: 06-03-2025, 02:48, Düzenleyen: Kanuni.)
“Ben olsam” (özellikle vurguluyorum çünkü herkesin öncelikleri farklı olabilir):
* ilk tabancamı kompakt boy seçerdim. Mikro kompakt / slim line’lar kadar gizli taşımada avantajlı olmasa da gizli taşınması gayet mümkün. Geçtiğimiz bir kaç yıl önceye kadar mikro kompakt tabancalar Amerika’da bu kadar revaçta değilken gizli taşıma kompakt boy için sorun kabul edilmiyordu.
İlk tabancamın (ve özellikle de tek tabancam olacaksa) çok yönlü olmasını tercih ederdim. Sadece gizli taşıma açısından değil, genel kullanım açısından da tercihim Glock 19 ebatında Glock 19 gibi rüştünü ispat etmiş bir tabanca olurdu. Gerek nişangah aralığı, gerekse kavrama, hakimiyet ve geri tepme açısından belirgin bir dezavantaj oluşturacağı için mikro kompakt tercih etmezdim. Tam boy bir tabancayı uzun kabzası gizli taşımayı zorlaştırdığı için tercih etmezdim. Tam boy sürgü, kompakt boy bir gövde dahi kabulüm olurdu.
* Bu devirde “optic ready” olmayan bir tabanca seçmezdim. Metal nişangahların “cowitness” yapması da olmazsa olmazım olurdu. Kaliteli bir optik takacak olsam da, bir arıza durumunda mutlaka mekanik nişangahın da nişan alınabilir şekilde görünür olması benim için önemli…
* Mutlaka tabanca feneri takacak bir aksesuar rayı olmalı.
* Yedek parça, aksesuar ve kılıf bulunabilirliği de önemli. Bu açıdan ülkemiz koşullarında Canik’le rekabet edebilecek ithal bir marka maalesef yok. Glock ve CZ ülkemizde kullanım yaygınlığı sebebiyle yedek parça açısından en avantajlı markalar gibi gözüküyor ancak bu parçaları ancak büyük kazık yiyerek alabilirsiniz. Kaliteli, ithal, düzgün kydex iç kılıf maalesef yok. Cytac gibi Pakistan üretimi ürünler var sadece. Herhalde bu ürünlere talep olmadığı için getirilmiyor. Biraz ortalama üstü ithal kydex iç kılıfın yıllardır piyasada neredeyse hiç olmamasına hala anlam verememekteyim. Mfg gibi düzgün görünen çok az bir kaç yerli çözüm var gerçi. Arada yurtdışına çıkıyorsanız, yedek parça / aksesuar alıp bavulda getirme fırsatını kaçırmamak gerekiyor. Tabi, yasalara aykırı olmayan ürünleri sadece…
İlk / tek tabancada tercihim ithal olurdu. Bütçem yetmiyorsa ve yerli seçmek zorunda isem kendini Amerika pazarında en çok ispat etmiş yerli marka olan Canik markasını seçerdim. Bütçem yetiyorsa muhtemelen ilk tercihim Glock 19 MOS’ten yana olurdu. Şu an mevcutta MKE’de yok ancak bu sene getirilmesinin planlandığını duydum. Tabi kaç adet getirilir, randevu alıp gidene kadar 1-2 gün içinde tükenir mi, meçhul.
CZ de çok sevdiğim bir platform. Glock’la eşit derecede tercih ederim. P01’i, optiğe hazır olmaması sebebiyle elerdim. Shadow 2 compact aşırı fiyatı olmasa tercih edebilirdim. (Kendi Shadow 2’mi 3,900 USD’ye almıştım.). Bu kadar yüksek tutarlarda tabanca almama konusunda sizinle kesinlikle hemfikirim…. MKE’de mevcutta satışta olan P10C OR modelini de seçenekler arasına alırdım.
İthalde son dönem çıkan ve MKE’ye gelen tabancalar arasında HS üretimi Springfield Echelon da çok ilgimi çekiyordu ve ben de bir adet edindim. Tasarımında hem Glock’tan, hem de Sig’den esinlendiği kısımlar var. Düşük namlu akslı, ayrıca modüler…. Modüler olduğu için kompakt boy bir gövde ile değiştirmek mümkün. İthalatçının 1-2 ay içinde gövde temin etmesini bekliyorum…. Echelon, yenilikçi bazı özelliklere de sahip. Örneğin patentini aldıkları bir optik montaj sistemleri var. Bir çok red dot, araya plaka ihtiyaç duymadan direkt sürgüye monte edilebiliyor. Bu modeli de bir incelemenizi öneririm. Tek soru işareti, henüz rüştünü ispat etmemiş olması…. Her ne kadar kullanıcı deneyimleri bugüne kadar olumlu olsa da, bir Glock kadar teste tabi tutulmuş değil elbette. Ancak üreticisi HS genel anlamda güven kazanmış bir firma…. Bu modelin tasarlanmasında da aralarında “the great one” olarak bilinen Rob Leatham’ın da bulunduğu Amerika’da ekip var.
Yorumları: 784
Konuları: 231
Teşekkür Alındı: 730 mesajda 3,905
Teşekkür Verildi: 1,311
06-03-2025, 09:51
(Son Düzenleme: 06-03-2025, 10:53, Düzenleyen: ceycey.)
Sn.Vamp2,öncelikle yeni alacağınız tabanca hayırlı olsun.Allah kaza,bela vermesin.
Tabanca seçimi,alıcının kullanım amacı, fiziki durumu,el yapısı,soğukkanlı olup olmadığı gibi
bir çok faktöre bağlıdır.
Mesajınızdan epey araştırma yaptığınızı ve kriterler belirlediğinizi görüyorum.
Taşıma ruhsatlı olacak,ikonik olacak,yedek parça desteği olacak ve fahiş fiyatlı olmayacak.
Sn.Kanuni bu kriterlere göre yaklaşık olarak alabileceğiniz bir kaç tabanca modeli yazmış.
Zaten dikkat ettiyseniz bu forumda kimse kimseye "mutlaka şu tabancayı "alın demez.
Tabancayla tecrübelerini anlatır, iyi ve eksik yönlerini sıralar ve seçimi alıcıya bırakır.
Daha önce de yazmıştım, günümüzde taşıma artık gizli taşımaya dönüşmüş durumda.
Subkompakt, mikro kompakt ve küçük gövdeli revolverler tercih ediliyor.Ancak,bir Glock 19,
HK USP kompakt,Walther P99,Stoeger STR C,Canik Mete SF,Sar9 C vb,kompakt tabancalar da
iyi bir kydex kılıfla rahatlıkla taşınabilir.
-Eğer elleriniz küçükse ve parmaklarınız kısaysa, kabza sırtları değiştirilmeyen modellerden
alabilirsiniz. Ama,elleriniz büyükse ve parmaklarınız uzunsa, çeşitli boyda kabza sırtları olan
modellerden seçmenizi tavsiye ederim. Bu durumu tespit için belirlediğiniz alternatif tabancaları
ya ilgili firmada ya bir silah satıcısında ya da bir arkadaşınızda bulup mutlaka elinize alıp deneyin.
-Tabancayı aldıktan sonra da atım yatağı dolu şekilde taşıyıp taşımamaya karar verin ve ona
göre kendinizi zihinsel olarak hazırlayın. Antrenman yaparak, kas hafızası oluşturun. Uzun süre
bir şekilde taşıdıktan sonra da taşıma şeklinizi değiştirmeyin.
-Ayırdığınız paranın maksimum 4.500 Dolar civarında olduğunuzu yazmışsınız.Bu durumda güvenilir,
kendini kanıtlamış ithal ve kompakt tabancalara bakın derim.(Glock,HS,HK,CZ) Bu bütçeyle
alabileceğiniz tabancalar yeni ya da çok az kullanılmış olacağından, kolay kolay yedek parça ihtiyacınız
olmaz.
-Sn.Kanuni'nin çok yerinde yazdığı gibi mutlaka aksesuar rayı ve reddot takılacak yeri olan
tabancalar seçilmeli.
Aşağıdaki 6 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz:6 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz.
• Actionman (06-03-2025), jfmrk (06-03-2025), Kanuni (06-03-2025), Sabri (06-03-2025), sentinel (06-03-2025), Vamp2 (06-03-2025)
Yorumları: 169
Konuları: 15
Teşekkür Alındı: 144 mesajda 534
Teşekkür Verildi: 353
Sn Vamp2,
Bende kendi tecrübelerimi paylaşmak isterim,25 senedir silah taşıyorum,ilk yıllarımda smith wesson 5904 daha sonra uzun bir süre hk usp 45 taşıdım,o zamanlar solak kılıf bulamıyordum,kılıfsız taşıyordum,şu an gerek ithal gerekse türk markalardan(mfg taktikal,snn holster,masc holster( deri tercih edilirse))çok kaliteli kılıflar temin edilebiliyor,daha sonraları kompakt tabancalarım oldu ve hızla tabanca sektörü değişmeye başladı, önce mikro kompaktlar çıktı(sig sauer 365,canik mc9,hellcat,glock 43,vs...) sonrasında kompakt mikro kompakt arası tabancalar çıkmaya başladı(sig sauer xl,x macro,canik mc9 l,hellcat pro,vs..)bunlar kompakttan daha ince ve daha yüksek fişek kapasiteli tabancalar.
Aşağı yukarı hepsini tecrübe etme şansım oldu,taşıma konusunda nerede taşıyacaksınız içde mi dışta mı apendix vs... hangi kılıfla taşıyorsunuza kadar bir çok faktöre göre seçeceğiniz tabanca değişebilir,örneğin dış kılıf kullanacaksanız bir glock 19 hatta glock 17 ağırlık dışında rahatsız etmeyebilir,tüm gün taşıyacaksınız ağırlık çok önemli,kilo durumunuz bile taşımaya bir etken,örneğin göbeğiniz varsa apendix taşımak rahatsızlık verir.
Her türlü taşımayı tecrübe ettim,şu an iç taşıma tercih ediyorum,benim için en önemli şey incelik ve hafiflik,glock 19,hk usp compakt benim için uygun değil,bence miladı dolmuştur bu tabancaların( gizli taşıma için sölüyorum ve benim fikrimdir,Türkiye de gizli taşıma dışında bir imkanda zaten yok,eğer resmi görevli değilseniz)bunun için glockda 43,43 x,48 modellerini üretmeye başladı.Glock 19 düşünüyorsanız red dot önceliğiniz yok ise, şu an mke de satışta bulunan glock 19 dan biraz daha büyük olan cz p 07 e bir bakmanızı öneririm.
Sonuç olarak,g 48 mos size uygun olabilir,bencede red dot uygunluğu kesinlikle gerekli,hellcat pro bana göre çok şahlanmasına ve tepmesine rağmen size uygun olabilir,her ne kadar canik mc 9 ile çok kötü bir deneyim yaşasamda bende prime ı çok merak ediyorum,çıktığında almayı düşünüyorum.
Benim nacizane fikirlerim bu yöndedir
Saygılar.
Aşağıdaki 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Achilles'e teşekkür ederiz:2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Achilles'e teşekkür ederiz.
• blacksea (07-03-2025), jfmrk (06-03-2025)
|