Modern tüfek mühimmatları arasında en çok karıştırılan ve tartışılan konulardan biri, .308 Winchester ile 7.62x51 NATO kartuşlarının farklarıdır. Görünüş olarak neredeyse aynı olan bu iki fişek, aslında bazı önemli teknik farklılıklara sahiptir ve yanlış kullanım güvenlik riskleri doğurabilir. Bu makalede, .308 Winchester ve 7.62x51 NATO’nun farklarını ve hangi durumlarda hangisinin tercih edilmesi gerektiğini ele alacağız.
![[Resim: Ekran-Resmi-2025-03-12-20-25-33.png]](https://i.ibb.co/dsN8S3RZ/Ekran-Resmi-2025-03-12-20-25-33.png)
.308 Winchester ve 7.62x51 NATO’nun Kökeni
M1903 Springfield ve M1 Garand ile iki dünya savaşı kazanılmasına rağmen, "uzun etkili" .30-06 Springfield, II. Dünya Savaşı'ndan sonra ABD Ordusu'nun gözünden düştü. Ordu, kanıtlanmış .30-06 ile karşılaştırılabilir performansa sahip ancak daha kısa genel uzunluğa sahip yeni bir tüfek kalibresi ve yeni bir mühimmat istiyordu. .30-06 Kore'de kendini tekrar kanıtlarken, Ordu, T65 olarak adlandırılan .300 Savage'ın bir çeşidini denedi .
Deneysel kartuş, 51 milimetre uzunluğunda sabitlenmeden önce kovan boyutunda dalgalanmalar yaşadı. .30 kalibre mermi çapının "7.62 milimetre" olarak çevrilmesiyle yeni 7.62x51mm fişek doğdu.
Her zamanki gibi, Ordu'nun bürokratik verimsizliği test ve değerlendirmeyi yavaşlattı ve bu arada Winchester yeni mühimmat boyutlarını ele geçirdi. 1952'de Winchester, Ordu'yu kendi oyununda yendi ve yeni ".308 Winchester"ı sivil pazara sundu, hem de 7.62x51 mm nin piyasaya çıkmasından iki yıl önce. .308 Winchester, 1952 yılında sivil pazar için piyasaya sürülen bir mühimmattır. Kısa sürede avcılar ve nişancılar tarafından popüler hale gelmiş, yüksek performansı ve hassasiyeti nedeniyle tercih edilmiştir.
7.62x51 NATO ise, 1954 yılında NATO standardı olarak benimsenmiş askeri bir kartuş türüdür. Temelde .308 Winchester’ın bir türevidir ve dünya genelindeki birçok ordu tarafından kullanılmıştır. Özellikle M14, FN FAL ve G3 gibi askeri tüfeklerde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Teknik Farklar
[b]Boyut ve Dış Ölçüler:[/b]
Kovan pirinç Kalınlığı:
Avcılık ve Uzun Menzilli Atışlar:
.308 Winchester, yüksek hassasiyeti ve geniş mühimmat yelpazesi nedeniyle avcılar ve uzun menzilli atıcılar tarafından tercih edilir. Özellikle geyik, yaban domuzu ve diğer büyük avlar için etkili bir fişektir.
Askeri ve Yarı Otomatik Tüfekler:
7.62x51 NATO, dayanıklılığı ve geniş toleransları nedeniyle askeri tüfeklerde yaygın olarak kullanılır. Yarı otomatik ve tam otomatik silahlarda, güvenilir besleme ve atış kabiliyeti sağladığı için tercih edilir. Etkili menzil 800 metre
Savunma ve Taktik Kullanım:
Hem .308 Winchester hem de 7.62x51 NATO, kişisel savunma tüfeklerinde ve taktik operasyonlarda kullanılabilir. Ancak, .308 Winchester'ın yüksek basıncı, bazı yarı otomatik tüfeklerde aşınmaya neden olabilir.
En çok sorulan soru şudur: .308 ve 7.62x51 mm fişekler biri birinin yerine aynı tüfekte kullanılabilir mi?
Evet .308 kalibre atım yatağına sahip bir tüfekte hem .308 hem de 7.62x51 mm mühimmat kullanılabilir. Ancak 7.62x51 mm atım yataklı tüfekte, daha yüksek basınçlı .308 kalibre mühimmat kullanılamaz.
Aşağıdaki resimde 7.62x51 mm nin atım yatağı yapısı dolayısıyla .308 fişeğin bu atım yatağında neden kullanılamayacağını anlatıyor:
![[Resim: 762-308.png]](https://i.ibb.co/3vWd7NH/762-308.png)
Aşağıdaki Türçeleştirdiğim infografik .308 Winchester ile 7.62x51 mm NATO mühimmatlarını karşılaştırıyor:
![[Resim: Ekran-Resmi-2025-03-12-20-21-31.png]](https://i.ibb.co/TB7VFWgq/Ekran-Resmi-2025-03-12-20-21-31.png)
Saygılar
![[Resim: Ekran-Resmi-2025-03-12-20-25-33.png]](https://i.ibb.co/dsN8S3RZ/Ekran-Resmi-2025-03-12-20-25-33.png)
.308 Winchester ve 7.62x51 NATO’nun Kökeni
M1903 Springfield ve M1 Garand ile iki dünya savaşı kazanılmasına rağmen, "uzun etkili" .30-06 Springfield, II. Dünya Savaşı'ndan sonra ABD Ordusu'nun gözünden düştü. Ordu, kanıtlanmış .30-06 ile karşılaştırılabilir performansa sahip ancak daha kısa genel uzunluğa sahip yeni bir tüfek kalibresi ve yeni bir mühimmat istiyordu. .30-06 Kore'de kendini tekrar kanıtlarken, Ordu, T65 olarak adlandırılan .300 Savage'ın bir çeşidini denedi .
Deneysel kartuş, 51 milimetre uzunluğunda sabitlenmeden önce kovan boyutunda dalgalanmalar yaşadı. .30 kalibre mermi çapının "7.62 milimetre" olarak çevrilmesiyle yeni 7.62x51mm fişek doğdu.
Her zamanki gibi, Ordu'nun bürokratik verimsizliği test ve değerlendirmeyi yavaşlattı ve bu arada Winchester yeni mühimmat boyutlarını ele geçirdi. 1952'de Winchester, Ordu'yu kendi oyununda yendi ve yeni ".308 Winchester"ı sivil pazara sundu, hem de 7.62x51 mm nin piyasaya çıkmasından iki yıl önce. .308 Winchester, 1952 yılında sivil pazar için piyasaya sürülen bir mühimmattır. Kısa sürede avcılar ve nişancılar tarafından popüler hale gelmiş, yüksek performansı ve hassasiyeti nedeniyle tercih edilmiştir.
7.62x51 NATO ise, 1954 yılında NATO standardı olarak benimsenmiş askeri bir kartuş türüdür. Temelde .308 Winchester’ın bir türevidir ve dünya genelindeki birçok ordu tarafından kullanılmıştır. Özellikle M14, FN FAL ve G3 gibi askeri tüfeklerde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Teknik Farklar
[b]Boyut ve Dış Ölçüler:[/b]
- .308 Winchester ve 7.62x51 NATO kartuşları dış ölçüleri açısından neredeyse aynıdır. Her ikisi de 51mm kovan uzunluğuna ve yaklaşık 71mm toplam uzunluğa sahiptir.
- Omuz açısı ve toplam uzunluk bakımından küçük farklar olabilir, ancak bunlar genellikle pratik kullanımda büyük bir etki yaratmaz.
- .308 Winchester kovanı genellikle daha ince olduğu için daha fazla barut alır ve daha yüksek basınç üretir
- 7.62x51 NATO kovanı ise daha kalındır ve askeri kullanım için ekstra dayanıklılık sağlar. Bunun sonucunda iç hacmi biraz daha düşüktür
- Her iki fişek de büyük tüfek kapsülü (large rifle primer) kullanır, ancak bazı askeri mühimmatlarda sert kapsüller tercih edilir, bu da ateşleme mekanizması açısından farklılık yaratabilir.
- [b].[/b]308 Winchester atım yataklı bir tüfek genellikle daha sıkı toleranslara sahiptir ve hassasiyeti artırır.
- 7.62x51 NATO atım yatakları ise biraz daha geniş olabilir ve güvenilir besleme için tasarlanmıştır. Bu, özellikle tam otomatik veya yarı otomatik silahlarda mühimmatın daha güvenilir çalışmasını sağlar.
- .308 Winchester: Daha yüksek atım yatağı basıncına (ortalama 62.000 psi) sahiptir.
- 7.62x51 NATO: Daha düşük nominal basınçta çalışır (ortalama 50.000 psi civarında).
Kovan pirinç Kalınlığı:
- 7.62x51 NATO kovanları genellikle daha kalındır. Bu, askeri kullanım için daha dayanıklı olmalarını sağlar.
- .308 Winchester kovanları ise nispeten daha incedir, ancak bu da daha fazla barut kapasitesi anlamına gelir.
- 7.62x51 NATO atım yatakları genellikle biraz daha geniş toleranslara sahiptir. Bu, askeri silahların güvenilirliğini artırır, çünkü geniş odacıklar kirli veya aşınmış mühimmatla bile çalışmayı kolaylaştırır.
- .308 Winchester atım yatağı ise daha sıkıdır ve bu da genellikle daha iyi hassasiyet sağlar.
Avcılık ve Uzun Menzilli Atışlar:
.308 Winchester, yüksek hassasiyeti ve geniş mühimmat yelpazesi nedeniyle avcılar ve uzun menzilli atıcılar tarafından tercih edilir. Özellikle geyik, yaban domuzu ve diğer büyük avlar için etkili bir fişektir.
Askeri ve Yarı Otomatik Tüfekler:
7.62x51 NATO, dayanıklılığı ve geniş toleransları nedeniyle askeri tüfeklerde yaygın olarak kullanılır. Yarı otomatik ve tam otomatik silahlarda, güvenilir besleme ve atış kabiliyeti sağladığı için tercih edilir. Etkili menzil 800 metre
Savunma ve Taktik Kullanım:
Hem .308 Winchester hem de 7.62x51 NATO, kişisel savunma tüfeklerinde ve taktik operasyonlarda kullanılabilir. Ancak, .308 Winchester'ın yüksek basıncı, bazı yarı otomatik tüfeklerde aşınmaya neden olabilir.
En çok sorulan soru şudur: .308 ve 7.62x51 mm fişekler biri birinin yerine aynı tüfekte kullanılabilir mi?
Evet .308 kalibre atım yatağına sahip bir tüfekte hem .308 hem de 7.62x51 mm mühimmat kullanılabilir. Ancak 7.62x51 mm atım yataklı tüfekte, daha yüksek basınçlı .308 kalibre mühimmat kullanılamaz.
Aşağıdaki resimde 7.62x51 mm nin atım yatağı yapısı dolayısıyla .308 fişeğin bu atım yatağında neden kullanılamayacağını anlatıyor:
![[Resim: 762-308.png]](https://i.ibb.co/3vWd7NH/762-308.png)
Aşağıdaki Türçeleştirdiğim infografik .308 Winchester ile 7.62x51 mm NATO mühimmatlarını karşılaştırıyor:
![[Resim: Ekran-Resmi-2025-03-12-20-21-31.png]](https://i.ibb.co/TB7VFWgq/Ekran-Resmi-2025-03-12-20-21-31.png)
Saygılar
Fortis Fortuna Adiuvat

![[+]](https://www.tabancatufek.com.tr/images/collapse_collapsed.png)