muzzle brake
armsan rs s1  e derya marka muzzle brake taktım. bakım yaparken muzzle brake in içindeki bir halkada fotoğraflardaki deformeleri farkettim sizce  neden olmuş olabilir  güvenlik açısından riskli mi benzerini kullanan varsa sizinkilerde de bu durum var mı 

Avı bırakalı çok oldu çelik hedefe atarım arazideki boş kovanları ve kurşunları da toplarım kurşunlar hep hedefe ön cepheden çarpmış olur yani takla atmasına sebep olmuyor. acaba basınç yada tapalar sebep olmuş olabilir mi

[Resim: 54436247957_203bce4848_c.jpg]

[Resim: 54437300749_1a6e71b7dd_c.jpg]
Bul
Bu tarzda namlu frenleri füze tapa denilen plastik tapalara uygun değil, dikkat ederseniz atış tüfeklerinde tam çap namlunun üzerine açılan deliklerle şahlanma azaltılır. İyi tüfeklerde bu delikler namlu aksına dik değil, tapa yüzeyini tıraşlamasın diye açılı delinir.
Dolayısıyla sizde bu olay normaldir ama ben olsaydım tek kurşun atışı için bu tarz namlu freni kullanmazdım.
[+] 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Osman Ortaç'e teşekkür ederiz.
Bul
(07-04-2025, 11:57)ÖFT yazdı: armsan rs s1  e derya marka muzzle brake taktım. bakım yaparken muzzle brake in içindeki bir halkada fotoğraflardaki deformeleri farkettim sizce  neden olmuş olabilir  güvenlik açısından riskli mi benzerini kullanan varsa sizinkilerde de bu durum var mı 

Avı bırakalı çok oldu çelik hedefe atarım arazideki boş kovanları ve kurşunları da toplarım kurşunlar hep hedefe ön cepheden çarpmış olur yani takla atmasına sebep olmuyor. acaba basınç yada tapalar sebep olmuş olabilir mi

Sn. ÖFT,

Namlu freni (muzzle break) yivli tüfeklerde geri tepmeyi azaltma amacı ile kullanılır ve geri tepmeyi %50 kadar azalttığı söylenir. Ancak 50.000 PSI basınçla atılan bir mermi söz konusu. Yivsizlerde ise en fazla 10 -12.000 PSI basınç söz konusu (Hatta o kadar bile olmaz). Yani yivsizde namlu freninin geri tepme açısından etkisi pek olmaz, recoil pad daha çok işe yarar. Özetle yivsiz tüfekte namlu freni bir süs olmaktan fazlası değil.

Diğer bir konu bu tür namlu frenleri, sesi geriye yansıttığı için kulak sağlığı açısından da sakıncalıdır.

Sizin kullandığınız büyük olasılıkla alüminyum döküm bir alet. Kurşun ya da tapa sürtmesi sonucunda aşınmış, bazı yerlerde çatlaklar da var. Metal yorgunluğuna uğramış görüntüsü edindim. Olmadık bir atışta paralanıp size zarar verebilir.

Ben de Sn. Ortaç gibi düşünüyorum, bence bunu çıkarın ve kullanmayın.

Saygılar
 Fortis Fortuna Adiuvat
[+] 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
Bul
(07-04-2025, 12:47)Sabri yazdı:
(07-04-2025, 11:57)ÖFT yazdı: armsan rs s1  e derya marka muzzle brake taktım. bakım yaparken muzzle brake in içindeki bir halkada fotoğraflardaki deformeleri farkettim sizce  neden olmuş olabilir  güvenlik açısından riskli mi benzerini kullanan varsa sizinkilerde de bu durum var mı 

Sizin kullandığınız büyük olasılıkla alüminyum döküm bir alet. Kurşun ya da tapa sürtmesi sonucunda aşınmış, bazı yerlerde çatlaklar da var. Metal yorgunluğuna uğramış görüntüsü edindim. Olmadık bir atışta paralanıp size zarar verebilir.

Ben de Sn. Ortaç gibi düşünüyorum, bence bunu çıkarın ve kullanmayın.

Parçalanır korkumdan tekrar takmadım zaten. mükerrer atışlarda daha iyi grupman yapıyorum bu aletle siz etkisi yok denecek kadar diyorsunuz psikolojik bir etki mi acaba .molot vepr 12 nin  gk serisi  muzzle brake i var aynı şeyi onlarla da yaşarmıyım
Bul
Sn ÖFT,

Yivlilerde namlu freninin grupmana olumlu etkisinden söz edilir. Ama kişisel fikrim, yivsizde gerekli olmadığı yönünde. 

Piyasada yüzlerce yivsiz tüfek türü var. Yivli özentisi yivsizler dışında namlu freni kullanan var mı? Sn.Ortaç'ın yazdığı gibi bazı yivsizlerde port adı verilen, namlu şahlanmasını azaltmaya yönelik delikler de denendi ama şimdilerde bunu yapan da yok.

Saygılar.
 Fortis Fortuna Adiuvat
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
Bul
(07-04-2025, 16:00)Sabri yazdı: Sn ÖFT,

Yivlilerde namlu freninin grupmana olumlu etkisinden söz edilir. Ama kişisel fikrim, yivsizde gerekli olmadığı yönünde. 

Piyasada yüzlerce yivsiz tüfek türü var. Yivli özentisi yivsizler dışında namlu freni kullanan var mı? Sn.Ortaç'ın yazdığı gibi bazı yivsizlerde port adı verilen, namlu şahlanmasını azaltmaya yönelik delikler de denendi ama şimdilerde bunu yapan da yok.

Saygıla

Forumdaki yazılarınızı okudum çok bilgi edindim sayenizde teşekkürler.
Yivsizlere bakış açınız güvenlik ve av odaklı böyle bakınca şarjörlülere karşı çıkmanız gayet normal keza ben de aynı fikirdeyim .Yivsiz maceram dedemden kalan browning auto 5 ile başladı sonra ona manevi kıymetinden dolayı emekli ettim av için süperpoze aldım  avı bırakınca hedef atıcılığı ve güvenlik için m4 aldım sonra malum fiyatlardan dolayı onu da hırpalamamak için rs s1 aldım şuan aklım haniç te az teper fişeği daha ucuz diye kendimi kandırmaya çalışıyorum.

Ama hocam bu işin birde keyif boyutu var estetik boyutu var  napalım alamıyoruz yivlisini kendimizi bunlarla tatmin ediyoruz . m1 garand ya da mauser k98 replikası bir 36 lık çıkarsınlar alasım gelir kesin.poligona gitmişim patlıyor mu patlıyor yenisini sürüyor mu sürüyor rs s1 le abartmıyorum  3000 i geçmiştir yaktığım fişek 1 kere bile üzmedi beni. 

Muzzle brake etkisi için izlemenizi öneririm 
Bul
Sn. ÖFT

Gönderdiğiniz videoyu izledim. 

Namlu şahlanması, mermi namluyu terk ettikten sonra başlar, bu nedenle tek atışta ha 2'' olmuş ha 0.2" olmuş fark etmez. Eğer seri, mükerrer atış yapıyorsanız, elbette namlu şahlanması hedef hattına dönmede sorun yaratacağı için grupman dağılır, bu normal.

Ancak hedef gözeterek yivsiz ile kaç atış yapacaksınız? Zaten yivsiz tek kurşundan yivli hassasiyeti umuyorsanız sonuç hayal kırıklığı oluyor. 

Ne avda, ne bireysel savunmada, ne de yarışmada; yivsizde, namlu freni yararlı anlamda kullanılacak bir eklenti bence değil. Kullanan güle güle kullansın...

Saygılar
 Fortis Fortuna Adiuvat
[+] 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
Bul
Muzzel breke kullanmadan da  namlu şahlanmadan seri atış yapıla biliniyor Smile . Benelli m4 ve 32gr kurşun kullanarak yapmış olduğum atış.
Önemli olan atış esnasında sağlam duruş ve tüfeği iyi kavramak . 

https://youtube.com/shorts/f-bIIXTxex4?s...UOPsJctCyc
[+] 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Xlll'e teşekkür ederiz.
Bul
(08-04-2025, 11:36)Xlll yazdı: Muzzel breke kullanmadan da  namlu şahlanmadan seri atış yapıla biliniyor Smile . Benelli m4 ve 32gr kurşun kullanarak yapmış olduğum atış.
Önemli olan atış esnasında sağlam duruş ve tüfeği iyi kavramak . 

https://youtube.com/shorts/f-bIIXTxex4?s...UOPsJctCyc

videonuz açılmıyor gizli video yazıyor

Doğru tutuş ve doğru duruş yeteri kadar da antrenmanla yapılabilir elbet bu alet de  teknik destek işte.

(07-04-2025, 19:16)Sabri yazdı: Sn. ÖFT

Gönderdiğiniz videoyu izledim. 

Namlu şahlanması, mermi namluyu terk ettikten sonra başlar, bu nedenle tek atışta ha 2'' olmuş ha 0.2" olmuş fark etmez. Eğer seri, mükerrer atış yapıyorsanız, elbette namlu şahlanması hedef hattına dönmede sorun yaratacağı için grupman dağılır, bu normal.

Ancak hedef gözeterek yivsiz ile kaç atış yapacaksınız? Zaten yivsiz tek kurşundan yivli hassasiyeti umuyorsanız sonuç hayal kırıklığı oluyor. 

Ne avda, ne bireysel savunmada, ne de yarışmada; yivsizde, namlu freni yararlı anlamda kullanılacak bir eklenti bence değil. Kullanan güle güle kullansın...

Saygılar
Hocam ben sizi anlamadım .Atışlarımda tepme ve şahlanmayı azalttığı için grupmana etkisi var dedim pek bi etkisi yok dediniz. test videosu gönderdim ki orada hem tepmeyi hem şahlanmayı ciddi oranda azalttığı anlaşılıyor peş peşe kaç atış yapacaksın ne gerek var dediniz. 

Yivli yada yivsiz bir tüfeğin tepmesi ve şahlanması ne kadar azsa atıcıya o kadar konfor sağlar 2. atış için namlu hattını düzeltmesi o kadar hızlı olur. Askeri tüfeklerde 7.62 den 5.56 ya geçiş sebeplerinden biri budur.Ayrıca mükerrer atışlar da farklı senaryoya göre bir ihtiyaçtır. Mağara girişinde ya da meskun mahalde sokaktan karşıya geçileceği zaman basarsın bir şarjör şevrotin  olur sana 2 saniyede 90 kurşun.Siz bilir misiniz baskı atışı nedir bölge atışı nedir ?Bakınız Ökk bir yivsiz tüfek ihalesi düzenliyor ve teknik şartnameye full auto  şartı koyuyor.Fantazi olsun diye mi istemişler, Şartnameyi hazırlayan eğitim doktrin komutanlığı bilmiyor mu bu işleri ?

Bu aletin avantajlarını ve dezavantajlarını konuşabiliriz ses konusu fazladan ağırlık oluşturması dezavantaj keza tapaların deformasyona sebep oluşu da öyle çelikten üretilse belki o durum yaşanmaz. Ancak şahlanmayı yüzde 80 tepmeyi yüzde 40 azaltan bir alet hem avda hem savunmada hem yarışmada işe yarar. Dileyen güle güle ped kullanabilir tabi
Bul
(08-04-2025, 11:51)ÖFT yazdı: Mağara girişinde ya da meskun mahalde sokaktan karşıya geçileceği zaman basarsın bir şarjör şevrotin  olur sana 2 saniyede 90 kurşun.Siz bilir misiniz baskı atışı nedir bölge atışı nedir ?Bakınız Ökk bir yivsiz tüfek ihalesi düzenliyor ve teknik şartnameye full auto  şartı koyuyor.Fantazi olsun diye mi istemişler, Şartnameyi hazırlayan eğitim doktrin komutanlığı bilmiyor mu bu işleri ?

Sn. ÖFT,

Sabah bir yakınım ameliyat olduğu için hastanedeydim. Yazdıklarınızı görmemişim.

Beni pek bir cahil yerine koymuşsunuz, aşk olsun... Full auto yivsiz AA12 dışında ne var, ben bilmiyorum. Ben ayrı platformları aynı potaya koymayalım diye yazmıştım. Neyse cahil cahil yazıpta konuyu yanlış yönlendirmeyeyim. Size başarılar dilerim.
 Fortis Fortuna Adiuvat
[+] 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi