13-05-2025, 02:13
Dilerim Ateşli silah forumunda açılmış uygun bir başlıktır. Değilse silinebilir. Forumda taradım böyle bir konuya ulaşamadım.
Sanırım ateşli silahların geleceğini çok etkileyecek gelişmedir.
Ben ilkkez ABD ordusunun gemiler için yapılmaya çalışılan modelini duymuştum.
Temelde klasik barutun yanarak genleşmesi yerine elektrikle sağlanan manyetik itkili bir hat/namlu boyunca merminin hızlanarak atılması esasına dayanıyor.
Daha önce top boyutlarında düşünülen şey şimdilerde 1 askerin taşıyabileceği boyutlarda indirgenmesine çalışılıyor.
Şu an için halkla paylaşılmış faal bir ürün yok. Ama başarılırsa barutlu silahlar sanırım hızla demode olabilir.
Şu an için çok fazla ani elektrik gücüne ihtiyaç oluyor. Malum batarya sorunu.
Avantajı ise şarjöre sadece çekirdek yüklemesi gerekilecek. Kovan olmayacağı için şarjör kapasiteleri yüksek olabilir.
Klasik barutlu silahlara göre çok daha yüksek bir namlu çıkış hızı elde edilebilirmiş.
Atım hızı hareketli bir mekanizma ve kovan tahliyesi olmayacağı için çok yüksek olabilir.
Türkiye de savaş gemiler için tasarlanan but tip arge projeleri var. Ama somut bir şey görmedim.
Mühendis olmadığım için çok detayına vakıf değilim.
Mühendis üyeler daha derin bilgiler sunabilirler.
Sanırım ateşli silahların geleceğini çok etkileyecek gelişmedir.
Ben ilkkez ABD ordusunun gemiler için yapılmaya çalışılan modelini duymuştum.
Temelde klasik barutun yanarak genleşmesi yerine elektrikle sağlanan manyetik itkili bir hat/namlu boyunca merminin hızlanarak atılması esasına dayanıyor.
Daha önce top boyutlarında düşünülen şey şimdilerde 1 askerin taşıyabileceği boyutlarda indirgenmesine çalışılıyor.
Şu an için halkla paylaşılmış faal bir ürün yok. Ama başarılırsa barutlu silahlar sanırım hızla demode olabilir.
Şu an için çok fazla ani elektrik gücüne ihtiyaç oluyor. Malum batarya sorunu.
Avantajı ise şarjöre sadece çekirdek yüklemesi gerekilecek. Kovan olmayacağı için şarjör kapasiteleri yüksek olabilir.
Klasik barutlu silahlara göre çok daha yüksek bir namlu çıkış hızı elde edilebilirmiş.
Atım hızı hareketli bir mekanizma ve kovan tahliyesi olmayacağı için çok yüksek olabilir.
Türkiye de savaş gemiler için tasarlanan but tip arge projeleri var. Ama somut bir şey görmedim.
Mühendis olmadığım için çok detayına vakıf değilim.
Mühendis üyeler daha derin bilgiler sunabilirler.

![[+]](https://www.tabancatufek.com.tr/images/collapse_collapsed.png)