Kuru Tetik Antrenmanı — Yanılgılar ve Gerçekler
The Armory Life web sitesinde geçen yıl Clayton Walker tarafından yayınlanmış bir makaleyi sizinle paylaşıyorum:

Kuru Tetik Antrenmanı — Yanılgılar ve Gerçekler

Bundan epey zaman önce, bazı pratik atıcılık sporlarında Japonya'dan gelen oldukça etkileyici bir atıcı topluluğunun yer aldığına dair bir yazı okuduğumu hatırlıyorum. Ülkelerinin yasaları özel tabanca sahipliğini yasaklamış olsa da, bu atıcılar buna rağmen oldukça başarılı performanslar sergilemişlerdi. Görünüşe göre bu başarının sırrı airsoft (plastik bilye atan oyuncak silahlarla) antrenmandaydı. Silahları plastik BB mermiler atsa da, bu sporcular IPSC, Steel Challenge ve IDPA gibi disiplinlerin gerektirdiği her şeyi — hedef geçişleri, ayak çalışması ve kılıftan çekim dahil — pratik edebiliyorlardı.

Bu hikâye, canlı atışın silah yetkinliği kazanmanın sadece bir yöntemi olduğunu gösteriyor. Ve elbette, mühimmat fiyatlarının yıldan yıla ucuzlamadığı da düşünülürse, giderek daha fazla atıcı “kuru tetik” antrenmanına yöneliyor — yani boş bir namluya tetik düşürerek yapılan çalışma — böylece atış poligonundaki antrenmanlarını tamamlamaya çalışıyorlar. Ayrıca birçok uzman, yeni atıcılara nişancılıklarını geliştirmeleri için daha fazla kuru tetik çalışması yapmalarını tavsiye ediyor.

Bugün kuru tetik antrenmanının birkaç belirgin faydasına değinelim, hangi durumlarda somut yarar sağladığını ele alalım — ve ayrıca kuru tetikle tam anlamıyla çözülemeyen bazı konuları da tartışalım. Elbette bu tür bir çalışmayı sadece boş bir silahla ve güvenli bir yönde yapmak gerektiğini hatırlatmakta fayda var.

Kuru Tetik Antrenmanının Avantajları
İyi atıcılıkla ilgili çoğu teori, temelde şu fikre dayanır: Eğer silahınızın tetiğini, ön ve arka nişangah hizasını bozmadan geriye doğru çekebilirseniz, silahınızın etkili menzili içinde hedefi büyük olasılıkla vurursunuz.   Özellikle tabanca atıcılığında ilginç bir zorlukla karşı karşıya kalıyoruz: silahın modeline bağlı olarak genellikle 1.8 ila 4 kilogram (yaklaşık 4 ila 9 pound) arasında değişen bir tetiği, yaklaşık 0.5 ila 1 kilogram ağırlığındaki bir tabancayla kusursuz şekilde geriye doğru çekmek gerekiyor. Tetiği çalıştırırken silahı hareket ettirmek ise son derece kolay.

Neyse ki bu, çözülebilir bir zorluktur. Kuru tetik antrenmanı, yeni başlayan bir atıcının “doğru” tetik çekişinin kinestetik olarak (bedensel farkındalıkla) nasıl hissettirdiğini öğrenmesine imkân tanır. Eski atıcılar sık sık “kuruş numarası” denen basit bir yöntemi önerirler: silahın gez üzerine düz bir şekilde bir madeni para dengede duracak şekilde yerleştirilir. Silah boş olmalı (ve bu durum üç kez doğrulanmalıdır). Eğer tetiği çektiğinizde madeni para düşmeden yerinde kalıyorsa, doğru yoldasınız demektir. Ancak tetiği çekerken silah aşağıya iner, yukarıya çıkar ya da bükülürse ve bu hareket madeni parayı düşürecek kadar şiddetliyse, tekniğinizin iyileştirilmesi gerekir. Yine de çoğu yeni başlayan atıcı, bu sorunu yaklaşık 10 dakika içinde çözebilmektedir.

[Resim: Penny-Balance-Drill-for-Dry-Fire-jpg.webp]

Kuru tetik antrenmanının asıl olarak daha faydalı olduğu alan, savunma odaklı becerilerin geliştirilmesidir. Kuru tetik çalışmasında nişangahları hedefe hizalayıp, silahı sarsmadan tetiği geriye çekmek oldukça basittir… eğer zaman kısıtlamanız yoksa. Ancak bu son tetik düşürme eylemini, kılıftan çekiş, hareket etme ve hedefi hızlı şekilde edinme gibi unsurların bir parçası hâline getirdiğinizde, iş bir hayli zorlaşır.

Ayrıca kuru tetik antrenmanı, atıcının kendi silahının tetiğine dair dokunsal farkındalığını büyük ölçüde artırır; örneğin tetikteki “duvar”ın (yani artan direnç noktasının) nerede olduğunu ve ikinci ile sonraki atışlar için nasıl “resetlendiğini” öğrenir. Bu tür çalışmalar sayesinde atıcılar, tetiğe sadece “çek gitsin” anlayışıyla değil, daha incelikli bir yaklaşım geliştirir. Örneğin atıcı, tetikteki boşluğu almayı, sadece son basınçla ateşlemeyi, ateşleme döngüsü boyunca tetiği “baskıda” tutmayı ve tetik resetiyle yeniden “duvara” dönüp ikinci atışa hazır olmayı öğrenir.

Günümüzde atıcılar, kuru tetik antrenmanı için, iğne darbesiyle lazer noktası yansıtan “eğitim fişeği” gibi ekipmanlar içeren özel sistemler dahi satın alabiliyor. En gelişmiş olanlar, namlunun tetik düşürme anında nasıl hareket ettiğini takip eden akıllı hedefler içeriyor ve bu veriler telefon uygulamasına veya başka yazılımlara gönderilerek analiz edilebiliyor. Bu sistemler, atıcının gerçek bir silahı (ya da benzerini) eline aldığında neler olduğunu ayrıntılı şekilde gözler önüne seriyor.

Gerçekler

Gözlemlediğim şey şu: Orta seviye atıcılar kuru tetik çalışmasına ciddi emek veriyor, kusursuz bir tetik çekişi öğreniyor ve poligona geri dönüyorlar… ancak hâlâ saçma gibi dağılmış grupmanlar elde ediyorlar.

Bu durumun açıklaması aslında çok net: Atıcılar hâlâ tetiğe “bastırıyor.” (Bu arada, “irkilme” [flinch] kelimesini ve taşıdığı anlamı pek sevmem.) Bütün o kuru tetik tekrarlarına rağmen, bu kişiler milyonlarca yıllık evrimsel reflekslerle biçimlenmiş bir beyinle savaşıyorlar. Ev ortamında beyin “KABOOM” sesi beklemez; tetikteki boşluk alınırken endişelenecek bir şey de hissetmez. Ancak gerçek atışta, özellikle tepme (geri tepme) daha yüksek sesli ve şiddetli hale geldikçe, beyin silahı kontrol etmek için kaba motor hareketlere yönelme eğilimindedir.

Çoğu atıcı kuru tetik çalışması yaparken, aslında hedefi ıskalamalarının temel nedenini ele almıyorlar. Kavrama, duruş, nişangah hizalaması ve hatta dikkatli bir tetik çekiş bile işe yaramaz — eğer atıcı tetiğe bastırarak silahı namludan çıkan mermiden önce sağa sola itiyor ya da oynatıyorsa.

En kötü senaryolarda, orta seviye bir atıcının tetiği “doğru şekilde” çektiğine tam anlamıyla ikna olduğunu gördüm — ta ki 7 metrede tabanca grupmanlarının büyük boy bir pizzanın çapına ulaştığını görüp tamamen şaşkına dönene kadar. Belki de sorun silahtadır, diye düşünürler! Her halükârda, atıcının düşündüğüyle poligonda yaşanan sonuçlar arasında büyük bir uçurum oluşur.

Çözülebilir Bir Sorun

Daha önce de belirttiğim gibi, beyinlerimiz sandığımızdan çok daha akıllıdır ama neyse ki, bazen yeterince “aptal” olabilirler ki, bu da bizim avantajımızadır.

Poligonda tetiğe basmaya devam eden birçok atıcıda olan şey şudur: Beyin, artık evde olmadığını çok iyi bilir. Sessiz bir oturma odasında veya garajda yapılan kuru tetik çalışmasında beynin “doğru” olarak tanımladığı bir tetik çekişi vardır; ama gerçek dünya koşullarında, yani atış poligonunda, tamamen farklı bir tetik çekiş biçimi yerleşmiştir.

Çözümün ilk adımı, tetiğe sert bastığınızın farkına varmaktır. Bu noktada parlak renkli eğitim fişekleri olan “Snap Cap”ler olmazsa olmaz bir ekipmandır. Bu sahte fişeklerden birkaçını, gerçek fişeklerle rastgele şekilde birkaç şarjöre yerleştirin, ardından şarjörleri karıştırarak hangi merminin nerede olduğunu unutun. Alternatif olarak, bir arkadaşınızdan şarjörü sizin yerinize doldurmasını ve sahte mermiyi rastgele bir yere koymasını isteyebilirsiniz.

Eğer tetik basma hatanız varsa, iğne boş bir fişeğe denk geldiğinde bu durum son derece belirgin bir hâle gelir. Atıcılar genellikle, alışkanlık hâline gelmiş hareketlerinin geri tepme kuvvetine karşı bilinçsizce nasıl fiziksel tepki vermeye çalıştığını gördüklerinde şaşkına dönerler — namluyu ileri geri ittirirler. Bu konu ele alınmadan doğruluk (isabet) arayışı uzun ve zahmetli bir süreç olur. Ve tekrar etmek gerekirse, eğer atıcı bunun olduğunu fark etmiyorsa, bu durum görünmez ve teşhis edilemez bir “gremlin” gibi kalacaktır.

Çözümün ikinci adımı ise — ve bunu uygulamayı seçenler için — kuru tetik antrenmanını atış poligonunda da yapmaktır. Grupmanlar dağılmaya başladığında ve kötü alışkanlıkların geri döndüğünden şüphelendiğinizde, hemen kuru tetik çalışması yapın. Şarjörden bir eğitim fişeği sürebilir ya da doğrudan boş bir yatağa horoz düşürebilirsiniz — tercih sizin.

[Resim: dry-fire-practice-at-shooting-range-jpg.webp]

İlk birkaç atışta, ilkel beyninizin olan bitene hâlâ “yetişemediğini” fark edebilirsiniz. Aynı yerdesiniz, aynı silahı tutuyorsunuz, hatta muhtemelen aynı “kaç ya da savaş” tepkisi devreye girmiş durumda. Tetiği yavaşça ve kontrollü şekilde çalıştırmak zor olabilir; mantıksal olarak her şey yolunda görünse de, beyniniz ortamdan gelen ipuçlarına dayanarak silahın birazdan “boom” yapacağını bekliyor olabilir.

İşte tam da bu noktada, nişangahları hedefe hizalamak ve tetiği öyle yavaş çekmek çok kritik ki, nişangahınız titremesin ve silah mümkün olduğunca sabit kalsın. Bu işlemi, kötü alışkanlıklarınız “sıfırlanana” kadar tekrarlayın. Ancak o zaman gerçek atışlara devam etmelisiniz. Eğer tetiğe tekrar bastırdığınızı fark ederseniz, hemen kuru tetik çalışmasına geri dönün.

Anlattığım bu süreç pek “eğlenceli” sayılmaz. Kendinizi garip hissedebilirsiniz, ama fazla kafaya takmayın: yeni başlayan atıcılar, çevrelerinde olup biteni fark edecek farkındalığa genelde sahip değildir. Deneyimli atıcılar ise arka arkaya gelen “klik” seslerinden ne yaptığınızı hemen anlayacaklardır. Buna rağmen, poligonda attığınız her merminin amacına hizmet etmesini ve atıcılığınızı geliştirmesini sağlamış olursunuz.

Oldukça kısa bir süre içinde beyninizi yeniden programlayarak, “evde öğrendiğim tetik çekişi” ile “gerçek atış anında uyguladığım tetik çekişi” arasındaki farkı ortadan kaldırırsınız. Artık sadece tek bir çekiş vardır: doğru olan.

Sonuç

Gerçek şu ki, önerdiğim kuru tetik süreci basitçe bir iştir, emek ister. Teknolojiye ve ekipmanlara ben de herkes kadar meraklıyım; ancak acı gerçek şudur: hiçbir kuru tetik cihazı, tek başına bir insanın atıcılık tekniğini kökten değiştirmez.

Uzun lafın kısası: kuru tetik, yeni başlayanlar ve orta seviye atıcılar için nişancılığı geliştirmede mükemmel bir yöntemdir. Hatta profesyonellerin gizlenmiş pozisyondan ya da düşük hazır pozisyondan ilk isabetli atışlarını daha hızlı yapmalarına da yardımcı olabilir. Ancak kuru tetik çalışmasının amacı tetiğe bastırma (mashing) sorununu çözmekse ve bu yetenek poligonda ya da ciddi bir ölüm-kalım durumunda kullanılacaksa, sadece garajda yapılan çalışmayla yetinmek yetersiz kalır. Bu gibi durumlar için yukarıda sunduğum önerileri, okuyucularımızın mermilerinin daha sık bullseye ve A bölgesi isabetleriyle sonuçlanması umuduyla paylaşıyorum.
 Fortis Fortuna Adiuvat
[+] 13 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
Bul
Peki sizce kuru tetik çalışması tabancalarımız için zararlı mı, zararsız mı?
Horozlu silahlarda atım yatağındaki tek bir snapcap ile rahat kuru tetik çalışılabiliyor.
İğne ateşlemeli silahlarda sürekli etrafa dağılan snapcapleri toplayıp geri şarjöre basmak bir süre sonra eziyet haline geliyor.
si vis pacem, para bellum
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Actionman'e teşekkür ederiz.
Bul
(10-07-2025, 18:26)Actionman yazdı: Peki sizce kuru tetik çalışması tabancalarımız için zararlı mı, zararsız mı?
Horozlu silahlarda atım yatağındaki tek bir snapcap ile rahat kuru tetik çalışılabiliyor.
İğne ateşlemeli silahlarda sürekli etrafa dağılan snapcapleri toplayıp geri şarjöre basmak bir süre sonra eziyet haline geliyor.

Sn. Actionman,

Boşa tetik düşürmek tabanca iğnesi için zararlı olabilir. Ancak merkezden ateşlemeli olanlarda, snap-cap ile kuru tetik çalışmasının tabancaya bir zararı yoktur. Ancak kenardan ateşlemeli (rim-fire) silahlarda kuru tetik çalışmasının zararlı olabileceği yorumları da var.

Saygılar
 Fortis Fortuna Adiuvat
[+] 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
Bul
(10-07-2025, 18:26)Actionman yazdı: Peki sizce kuru tetik çalışması tabancalarımız için zararlı mı, zararsız mı?

Eğer yalnızca snapcap kullanarak bir çalışma yapacaksanız tablasında tırnak olmayan snapcap modellerinden kullanabilirsiniz. Tsdi'nin sınırsız döngü olarak ifade ettiği bir modeli var;

[Resim: 702-snap-caps-dummy-gen-2-m2-sinirsiz-do...sel-04.jpg]

Ürünün linki
Yanlışım varsa düzelt, eksiğim varsa tamamla  Shy
[+] 4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için sentinel'e teşekkür ederiz.
Bul
Kuru tetik çalışmak tetik kırıldığı anda nişangah hizalamasının muntazam olmasına fayda sağlar. Ancak sesden irkilme varsa dolu-boş çalışması tavsiye edilir
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için OnurErdag'e teşekkür ederiz.
Bul
Sn Actionman,

Kuru tetik çalışmasının silaha zarar vermediğini gördüğüm tek silah browning bhp mk3 tür. Sebebi browning bhp lerin özellikle mk3 lerin iğnelerinin aşırı sağlam yapılmış olmasıdır. Hani onlarca yıl, onlarca personelin elinde her birinin on binlerce kuru tetik çalışması yaptığı bhp leri gördüğümde bu silaha olan saygım misli ile artmıştır. Diğer tabancaların tamamında eninde sonunda silaha zarar vermesi mümkündür.

Sn Sabri,

"Yokluk" varsa, eldeki imkanlar nispetinde gelişmek için yolu kesinlikle denemek lazım. Havalı silahların faydası da yadsınamaz. İyi havalı tüfekler ve tabancalar ile hedef atıcılığında çok fazla gelişmek de mümkün. Bununla birlikte iş pratik atıcılığa geldiğinde havalı tüfeklerin faydası nazaran düşüyor, tabancaların faydası ise gerçekten çok ama çok düşük.

Havalı tüfek deneyimi atıcının gelişmesine yadsınamaz fayda sağlarken, tabancada fazlaca çalışma ile 10 üzerinden 3 olmaktansa zaman içerisinde 3,1 e hatta çok çok çalışma ile belki 5 e kadar gelişim mümkün olabilir.

Bahsettiğiniz "kuruş tekniği"ni öğrendiğimde atıcılık konusunda bir miktar yol almıştım. Bir kaç dakikamı ayırdım ve denedim. Genel intibam yeni başlayacaklar için çok faydalı olacağı yönünde idi. Ancak hedef atıcılığı yerine pratik atıcılığa yavaş yavaş adım atmış atıcılar için efektif olmayacağını kavradım ve denemelere devam etmedim. Normalde mükemmel olmadığımı gördüğümde denemeye ve içim rahat hale gelene kadar devam etmem gerekirdi, ama fayda yerine beni yavaşlatacağı fikri ağır bastı. Zaman içindeki deneyimlerim bana o zamanki kararımın doğru olduğunu gösterdi.

"Yokluk" varsa, eldeki imkanlar nispetinde gelişmek için her yolu kesinlikle denemek lazım doğru, yokluk kısmını ayrı tutarak paylaşıyorum. Zamanında fişek ve silah fiyatları birden artış gösterince, maliyetsiz çalışma imkanı oluşturmak için havalı tabancalar almıştım ama ne hedefte ne tetikte faydası olmadığını, aksine silahımın tetik karakterinden beni uzaklaştırdığını fark ettiğim için evden uğurladım hepsini.

Havalı silah çalışmaları veya kuruş tekniği hedef atıcılığında çalışanlar, atıcılığa yeni başlayanlar için çok yararlı. Orta seviyedeki atıcılar (pratik kullanıma adım atmış atıcılar) için halen fayda yerine zararı olacağını düşünüyorum.

Hedef atıcılığında gelişmiş, Pratik hedef atıcılığına (forumun genelinin içinde olduğunu düşündüğüm silah severler) adım atmış silah severler için silahtan ve atıcılıktan 6 ay 1 sene uzak kalınıyor ise kas hafızası için fayda sağlayabilir. Sizin de orta seviyeli atıcılar için faydası olacaktır konusundaki bildirimlerinizin bu minvalde olduğunu düşünüyorum.

Benim zaman içerisinde oluşan deneyimlerime göre 3 tür atıcılık var; hedef atıcılığı, pratik hedef atıcılığı veya pratik atıcılık, gerçek atıcılık.

Pratik hedef atıcılığı, pratik atıcılığın ilk basamağı ve burada iş parmaktaki kas hafızasından veya tetiği düzgün ezmekten daha farklı bir boyut kazanıyor. Duruş, farkındalık, vücudun bir kısmı esnekken bir kısmının kilitlenmesi, yunuslama hareketine aşina olup doğru zamanlamayı yakalayabilmek, hız, hedeften hedefe doğru geçiş, hareket sırasında ekseni bozmamak, noktayı değil de doğru bölgede vuruşları toplamak vb..

Burada tetiği düzgün ezmeye odaklanmanın yeri pek yok. Zaten belli bir seviyede yapıyor olursunuz. Burada kuruş tekniği çalışmak veya tetiğe odaklanma çalışmaları aslında yapmanız gereken şeylerden sizi uzaklaştırır. Arada kişi kendiliğinden hedef olmaksızın kuru tetik çalışırken buluyor zaten kendini; bu bileğe silah ağırlığını, parmağa tetik ağırlığını ve düşme noktasını hatırlatmak için, tetiğin düşüp düşmediğini kontrol etmek ve istemsizce rahatlamak için oluyor.

Gerçek atıcılık olarak nitelendirdiğim ise bambaşka bir disiplin. O kadar farklı ki profesyonel bir sporcu ile gerçek atıcı (kullanıcı) arasındaki fark kedi ile balık arasındaki fark kadar rahat görülebiliyor.

Saygılarımla
[+] 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için turkmenoglu'e teşekkür ederiz.
Bul
Sn Sabri emeğinize sağlık. Çok önemli bir konu.

Silahla atış yaparken uyulması gereken duruş, tutuş, nefes, nişangah kontrolu, tetik kontrolu bütünü için kuru tetik çalışmak alternatifsiz.

Patlama anında oluşan ses veya tepmeye karşılık gelen irkilme için tabi ki çözüm değil ama kendi fikrim bu duruma da az da olsa faydalı. Çünkü tetiğin tam olarak hangi aşamada - noktada kırılacağını bilmek irkilme refleksini de düzeltme sürecini kısaltıyor, diye düşünüyorum. 
Kesin çözüm, yazıldığı gibi, dolu-boş çalışması yapmak veya zamana bırakmak. Zamanla düzelecektir. Ne var ki düzelene kadar atılan mermilere yazık olacak. Özellikle bizim gibi mühimmat temin edip atış yapmanın maddi-manevi külfetli olduğu memlekette.

Kuruş testinde kullanılan tabanca önemli. CZ 75 te kuruşu düşürmemek için çok düzgün bir çekiş gerekirken, geniş ve düz sürgüsü nedeniyle Glock'ta bazen istesekte kuruş düşmüyor  Smile

Saygılar
[+] 5 kullanıcılar diyor Bu gönderi için blacksea'e teşekkür ederiz.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi