Yorumları: 7
Konuları: 4
Teşekkür Alındı: 4 mesajda 12
Teşekkür Verildi: 4
21-05-2024, 05:20
(Son Düzenleme: 21-05-2024, 18:34, Düzenleyen: cemocane.)
Merhabalar, hem forumda yeniyim hem de silah dünyasında.
Yakın zamanda aldığım bulundurma ruhsatlı canik sfx rival yanına bir de winchester sxp defender ekledim.
Tabancaya alışmaya başladım ancak yivsiz tüfek konusunda çok az bilgim var, daha çok hobi amaçlı atıcılık için kullanacağım.
Tabii bunu yaparken amacım silaha da alışmış olmak, bir gün lazım olursa elimiz ayağımıza dolaşmasın
İlk sorum, satın aldığım av bayii'den henüz yanıt alamadım ama arpacık yok silahta, düşmüş gibi gözüküyor. Normalde takılı gelir değil mi? Sanırım fiber arpacık oluyor bunlarda. DÜZELTME: Meğer bana high capacity yerine normal 47cm modelini vermişler 5+1. Bunlarda da arpacık fiber değil, saçma sapan bir nokta şeklinde, ilginç...
İkinci olarak mühimmat konusunda sportif atıcılık ve savunma amaçlı önerilerinizi bekliyorum, ayrıca kullanışlı aksesuar önerilerinize de açığım.
Ve son olarak çelik hedefleri inceledim biraz, çok pahalı geldi, youtube'da çelik hedeflere atış yapan abilerim, kardeşlerim hepiniz bu kadar meblağ ödüyor musunuz, daha mantıklı bir çözümü mü var ?
Teşekkürler şimdiden herkese
Sevgiler
Aşağıdaki 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için cemocane'e teşekkür ederiz:1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için cemocane'e teşekkür ederiz.
• Actionman (20-08-2024)
Yorumları: 59
Teşekkür Alındı: 45 mesajda 158
Teşekkür Verildi: 316
Youtube'da çok sayıda imalat videosu var, şehrinizdeki sanayide kolayca ucuza yaptırabilirsiniz. Elinizden geliyorsa ve alet edevatınız varsa sadece malzeme parasına kolayca yapabilirsiniz.
Bazı örnekler
Aşağıdaki 4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için nutkey'e teşekkür ederiz:4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için nutkey'e teşekkür ederiz.
• Actionman (08-02-2025), blacksea (07-09-2024), cemocane (21-05-2024), emrea (15-10-2025)
21-05-2024, 18:33
(Son Düzenleme: 21-05-2024, 19:32, Düzenleyen: Sabri.)
(21-05-2024, 14:36)nutkey yazdı: Youtube'da çok sayıda imalat videosu var, şehrinizdeki sanayide kolayca ucuza yaptırabilirsiniz. Elinizden geliyorsa ve alet edevatınız varsa sadece malzeme parasına kolayca yapabilirsiniz.
Hocam teşekkür ederim, bu videolardan yola çıkarak halledilebilir sanıyorum sağolun. Ucuza çözelim bari bunu
Yorumları: 553
Konuları: 140
Teşekkür Alındı: 530 mesajda 3,363
Teşekkür Verildi: 1,074
(21-05-2024, 05:20)cemocane yazdı: Merhabalar, hem forumda yeniyim hem de silah dünyasında.
İlk sorum, satın aldığım av bayii'den henüz yanıt alamadım ama arpacık yok silahta, düşmüş gibi gözüküyor. Normalde takılı gelir değil mi? Sanırım fiber arpacık oluyor bunlarda. DÜZELTME: Meğer bana high capacity yerine normal 47cm modelini vermişler 5+1. Bunlarda da arpacık fiber değil, saçma sapan bir nokta şeklinde, ilginç...
Sn. cemocane,
Tüfeğinizin namlu ucundaki saçma sapan nokta olarak nitelendirdiğiniz, pirinç arpacık (bead sight) olmalı...
Pirinç arpacık, esas görevi saçma atmak olan yivsiz tüfekte 40-50 metreye kadar hedefleri bulmada etkili bir nişangahtır. Bu mesafede uçar av, kil plak vurmak için hızlı hedef bulma (stres ortamında bile) bu nişangahla gayet başarıyla mümkündür. Elbette tek kurşun için keskin bir nişan imkanı sağlamaz. Karanlık ortamda pek kullanışlı olmaz.
Fiber optik nişangah takmayı arzu ederseniz piyasada çeşitli türleri mevcut. İnternet de arayıp bulabilirsiniz. Size uygun olanıyla değiştirebilirsiniz. Onlarda karanlık ortamda size iyi bir nişan imkanı tanımaz.
Daha iyisi, her şartta nişan imkanı ve hızlı hedef bulma, daha isabetli atış için Red dot kullanmak olur. Sakın 12 ga için airsoft'lar için üretilmiş ucuz reddotlara yönelmeyin, 2-3 atışta iş görmez hale gelirler.
Saygılar
Fortis Fortuna Adiuvat
Aşağıdaki 4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz:4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
• 1905sss (24-05-2024), blacksea (07-09-2024), cemocane (24-05-2024), TTBOY (07-09-2024)
(21-05-2024, 21:44)Sabri yazdı: (21-05-2024, 05:20)cemocane yazdı: Merhabalar, hem forumda yeniyim hem de silah dünyasında.
Sn. cemocane,
Tüfeğinizin namlu ucundaki saçma sapan nokta olarak nitelendirdiğiniz, pirinç arpacık (bead sight) olmalı...
![[Resim: Ekran-Resmi-2024-05-21-20-28-24.png]](https://i.ibb.co/QmZCLbF/Ekran-Resmi-2024-05-21-20-28-24.png)
Pirinç arpacık, esas görevi saçma atmak olan yivsiz tüfekte 40-50 metreye kadar hedefleri bulmada etkili bir nişangahtır. Bu mesafede uçar av, kil plak vurmak için hızlı hedef bulma (stres ortamında bile) bu nişangahla gayet başarıyla mümkündür. Elbette tek kurşun için keskin bir nişan imkanı sağlamaz. Karanlık ortamda pek kullanışlı olmaz.
Fiber optik nişangah takmayı arzu ederseniz piyasada çeşitli türleri mevcut. İnternet de arayıp bulabilirsiniz. Size uygun olanıyla değiştirebilirsiniz. Onlarda karanlık ortamda size iyi bir nişan imkanı tanımaz.
Daha iyisi, her şartta nişan imkanı ve hızlı hedef bulma, daha isabetli atış için Red dot kullanmak olur. Sakın 12 ga için airsoft'lar için üretilmiş ucuz reddotlara yönelmeyin, 2-3 atışta iş görmez hale gelirler.
Saygılar
Merhabalar hocam,
Yorumunuz için çok teşekkür ederim.
Cahilliğime verin  Ateşli silahlar konusunda bilgili çevremde kimse yok, tek başıma öğrenmeye çalışıyorum.
High capacity talep ettiğim için bayiden, yanlış modeli teslim almış olma ihtimalini düşünmeden herhalde düşmüştür fiber arpacık diye düşünmüştüm...
Tabanca kullanan biri olarak bana ilginç geldi tek bir nokta, hedef odaklı değil de yalandan olmuş olsun diye konmuş gibi gözüküyor açıkçası hala gözümde. Belli ki dediğiniz gibi, amacına uygun olması açısından tasarlanmış.
Henüz yivsiz tüfekle atış şansım da olmadı, belki de çok rahat edeceğim.
Çok teşekkürler tekrardan bilgiler için, sevgiler, saygılar.
- Winchester SXP Defender
- Canik SFX Rival
Yorumları: 21
Konuları: 3
Teşekkür Alındı: 11 mesajda 44
Teşekkür Verildi: 17
07-09-2024, 01:49
(Son Düzenleme: 07-09-2024, 01:52, Düzenleyen: olrayt.)
Selamlar. Ben de Winchester SXP Defender 5+1 modeline sahibim. Benimkisi tan rengi Dark Earth diye geçiyor. Tüfeğim 2023 üretimi benim tüfeğimde bahsettiğiniz fiber arpacık mevcut. Bu farklılık tahminimce üretim yılından kaynaklanıyor olabilir. Çünkü çeşitli videoları incelediğimde benimle aynı renk tüfeklerin fiber arpacığı olmadığını gördüm bunu da sizin konunuzda fark ederek araştırdım.
Tüfeğimde birkaç ekleme var ama ilk aldığımda boş halinin fotoğrafı duruyor onu da ekleyeyim şuraya.
Hazır konuya girmişken tüfeğe gelecek olursa başucu tüfeğim olarak saklıyorum. Şu ana kadar 400'e yakın fişek yakmışımdır(kimine göre sayı az olabilir), hiçbir atışımda problem yaşamadım. Ben şahsen hane-alan savunmasında kompakt pompalıların kullanımından yanayım bu sebeple almıştım. İlk iki fişeğimi non-lethal kauçuk geri kalanını buckshot dolduruyorum. Birkaç tane daha tüfeğim var. Yarı otomatik, bullpup vs. Hiçbiri bana Winchester'ın verdiği güveni vermiyor. Başım sıkışırsa ki umarım öyle bir durumda kalmam yanıma ilk alacağım tüfek olur kendisi. Bulundurma ruhsatlı tabancama taşıma ruhsatı elde edebilirsem şayet(mevcut koşullarda imkansız görünüyor) ilerde belki önceliğim tabanca olur ama şu anda bu şekilde devam ediyorum.
Dipçiğe 5li yana 6lı fişeklik taktım. Dipçik fişekliğimin ufak bir cebi de var oraya da birkaç fişek koyabiliyorum. Acil bir durumda boru şarjördekilerle beraber 20'ye yakın fişeğim hazır kullanımda bulunuyor ve bu benim için gayet yeterli. Tüfeğin ağırlığı da yaklaşık 2.9-3kg askı kayışıyla birlikte yanımda varlığını çok hissetmiyorum. Bir hevesle aldığım ve full dolu modifiye ettiğim Aksa S4 Extreme tüp şarjör dolu hali 4.7 kg geliyor askı kayışıyla birlikte bile 30 dakika sonra üzerimde resmen 30 kg taşıyorum gibi hissediyorum
Aşağıdaki 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için olrayt'e teşekkür ederiz:1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için olrayt'e teşekkür ederiz.
• blacksea (07-09-2024)
Yorumları: 363
Konuları: 37
Teşekkür Alındı: 334 mesajda 1,355
Teşekkür Verildi: 1,167
(21-05-2024, 05:20)cemocane yazdı: İlk sorum, satın aldığım av bayii'den henüz yanıt alamadım ama arpacık yok silahta, düşmüş gibi gözüküyor. Normalde takılı gelir değil mi? Sanırım fiber arpacık oluyor bunlarda. DÜZELTME: Meğer bana high capacity yerine normal 47cm modelini vermişler 5+1. Bunlarda da arpacık fiber değil, saçma sapan bir nokta şeklinde, ilginç...
İkinci olarak mühimmat konusunda sportif atıcılık ve savunma amaçlı önerilerinizi bekliyorum, ayrıca kullanışlı aksesuar önerilerinize de açığım.
Tüfeğiniz hayırlı olsun.
Bende de aynı model var. Ben High Capacity modelini özellikle istememiştim. İlave fiber arpacık High Capacity ile renkli Defenderlarda oluyor. Standart siyah Defenderda mevcut değil. Ancak ihtiyaç hissederseniz sonradan temin edip takabilirsiniz, basit ve ucuz bir aparat. Şayet atışlarınız üst giderse almanızda fayda var.
Namluda Sn Sabri Hocamın belirttiği gibi topuz arpacık var. Saçma atışlarını hızlı bir şekilde yapmak için, buna şevrotin de dahil. Aslında bu bir savunma tüfeği ve hassas kurşun atış tüfeği değil. Ama tabii ki çok güzel kurşunda atılabilir. SXP lerin bazılarının kasalarında, benim gördüğüm kadarıyla, optik montaj delikleri var bazısında yok, mesela benimkinde yok. Olmasının iyi tarafı şu; hassas kurşun atışı için bu vida deliklerini sanal bir gez olarak kullanabilirsiniz, pratik değildir ama işe yarar. Esas iyi tarafı ise tüfeğe red dot takma imkanı olur. Bence red dot bu tüfeğin mantığına çok uyumlu değil ama alternatif bir imkanın elde olması iyidir.
Aksesuar konusunda bu tüfek Rem 870 veya Mossberg 500 gibi değil, çok bir seçenek yok.
Kenar fişekliği alınabilir, ben almadım kasaya cırt bantla tutturulan seçenek buldum, hoşuma gitmedi. Dipçik fişekliği alınabilir, bunu tavsiye ederim ama tüfeğin dipçiği biraz küçük olduğundan denemeden almamakta fayda var.
Bir diğer aksesuarda, fuarda resmini çektiğim aşağıdaki aparat. Fener vs kullanmak amacıyla temin edilebilir.
Aşağıdaki 5 kullanıcılar diyor Bu gönderi için blacksea'e teşekkür ederiz:5 kullanıcılar diyor Bu gönderi için blacksea'e teşekkür ederiz.
• Actionman (08-02-2025), ceycey (07-09-2024), olrayt (08-09-2024), Sahin (02-07-2026), TA1ILO (08-09-2024)
Yorumları: 99
Konuları: 5
Teşekkür Alındı: 90 mesajda 439
Teşekkür Verildi: 114
Öncelikle hayırlı uğurlu olsun.
Silahın orijinali, üretildiği ülkede zamanında riot gun (toplumsal durumlarda savunma amaçlı) olarak oldukça tutulan, speed pump (kolay ve hızlı pompalama) özelliği ve 7+1 kapasitesi ile sevilen pompalı tüfeklerden olmuştur. Küçük ve hafif bir tüfektir ve eski tip kamyonetlerinde amerikonyalılar bulundurmayı pek sever. 1300 defender dediğimiz seri mekanik güvenilirlik olarak remington, mossberg maverick modellerinden oldukça iyidir.
Ancak aynı güvenilirliği ve sağlıklı mekanizmayı yerli kopyalarından beklemek hezeyan olur. Ki zamanında eski forumdaşlarımızdan Sn Ecorotti'nin tüfeği ve benimki ile yan yana getirip, atış karşılaştırması yaptığımızda yaptığı çok ilginç tutukluklarla tabiri caizse ödümü patlatmıştır. Hayatımda hiç bir pompalı tüfekte göremediğim (tahliye yaprak yayının altına kovan dip tablasının sıkışması gibi) tutuklukları bize göstermiştir.
Arpacık bu tür savunma amaçlı tüfekler için ideal ve en ekonomik maliyete haiz nişangahlardan biridir. Plastik fiber nişangahı alıp oyuntusunu arpacığa denk getirip takarsanız fiber nişangahla da kullanabilirsiniz ancak önermiyorum. Önermiyorum çünkü sabit değil.
Yorumları: 363
Konuları: 37
Teşekkür Alındı: 334 mesajda 1,355
Teşekkür Verildi: 1,167
(09-09-2024, 12:48)turkmenoglu yazdı: Öncelikle hayırlı uğurlu olsun.
Silahın orijinali, üretildiği ülkede zamanında riot gun (toplumsal durumlarda savunma amaçlı) olarak oldukça tutulan, speed pump (kolay ve hızlı pompalama) özelliği ve 7+1 kapasitesi ile sevilen pompalı tüfeklerden olmuştur. Küçük ve hafif bir tüfektir ve eski tip kamyonetlerinde amerikonyalılar bulundurmayı pek sever. 1300 defender dediğimiz seri mekanik güvenilirlik olarak remington, mossberg maverick modellerinden oldukça iyidir.
Ancak aynı güvenilirliği ve sağlıklı mekanizmayı yerli kopyalarından beklemek hezeyan olur. Ki zamanında eski forumdaşlarımızdan Sn Ecorotti'nin tüfeği ve benimki ile yan yana getirip, atış karşılaştırması yaptığımızda yaptığı çok ilginç tutukluklarla tabiri caizse ödümü patlatmıştır. Hayatımda hiç bir pompalı tüfekte göremediğim (tahliye yaprak yayının altına kovan dip tablasının sıkışması gibi) tutuklukları bize göstermiştir.
Arpacık bu tür savunma amaçlı tüfekler için ideal ve en ekonomik maliyete haiz nişangahlardan biridir. Plastik fiber nişangahı alıp oyuntusunu arpacığa denk getirip takarsanız fiber nişangahla da kullanabilirsiniz ancak önermiyorum. Önermiyorum çünkü sabit değil.
Sn turkmenoglu,
Sn Ecorotti'nin, 1300 ile kıyasladığınız tüfeği SXP idi diye anlıyorum. Öncelikle 1300 ile hiç atış yapmadım, incelemedim, bilgim yok.
Benim SXP ile 2 yıldır atış yapmadım, dolapta bekliyor. Notlarıma baktım, bu tüfekle 241 atış yapmışım, bir sorun çıkartmamış. Bundan önce kısa süre M500 vardı bende, onunla 305 atış yapmışım, 2 defa sorun çıkartmış (belki de fişek kaynaklı sorunlardı). 241 gibi veya 305 gibi rakamlar bir tüfek için tam kanaate varmak konusunda tabii ki yeterli değildir bu miktarları Amerikonyalılar günde sarf ederler bu da doğrudur. Ama fikir verir ve izlenim oluşturur. Ben SXP nin ithal alternatiflerinden geri kalacağını düşünmüyorum. Ha şu olabilir, arada sıkıntılı çıkanlar olabilir, onlarıda fabrikası düzeltir veya değiştirir. Neticede küffarın 350 dolara aldığı bir tüfek. Eski forumda SXP ile videolu olarak sorunları paylaşan bir katılımcı varı mesela, bilemiyorum şu anda forumda mı. Benim gördüğüm kadarıyla fabrikası servis konusunda gayet iyi. Firma ile hiçbir bağım yok, yivlisi de var bende. Servis hariç satış aksesuar vs pek çok konuda da eleştiriyorum.
Remington'un biliyorsunuz iflas sürecinde ve el değiştirdikten sonra üretilen 870'lerinde ciddi kalite ve kalite kontrol sorunları olduğu Amerika'daki forumlarda yazılıp, çiziliyor. 870'e sahip olmadım ama kullandım ve inceledim. Memlekette tüfek sahibi olmak biraz daha insanca şartlarla olsaydı, 870 düşünebilirdim. İki sebeple; USA daki derya deniz aksesuar (her ne kadar temin süreci maddi - manevi artık eziyete dönüşmüş olsada) çeşidi nedeniyle, diğeri çelik kasası nedeniyle terapi etkisi yapan sesi için. Ancak SXP kötü olduğundan ya da 870 SXP 'den çok üstün bir tüfek olduğu için değil.
Aşağıdaki 4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için blacksea'e teşekkür ederiz:4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için blacksea'e teşekkür ederiz.
• ceycey (10-09-2024), KYNKA (13-04-2026), Sahin (02-07-2026), turkmenoglu (30-10-2025)
Yorumları: 99
Konuları: 5
Teşekkür Alındı: 90 mesajda 439
Teşekkür Verildi: 114
10-09-2024, 20:32
(Son Düzenleme: 10-09-2024, 20:38, Düzenleyen: turkmenoglu.)
Sn Blacksea;
İnanın 870 i sadece bir kaç nedenden dolayı seviyorum;
Rakiplerine göre 6+1 slug modelleri oldukça konforlu bir atış keyfi sunuyor. Yivsizde hele pompalıda orta ve biraz sert dolu atmak eziyet oluyor biliyorsunuz.
Ağır olmasına karşın dengeli, bileği yormuyor.
Çelikten imal bu sebeple sağlamlık hissi veriyor.
Kompakt denilebilecek bir uzunlukta.
Gez arpacıklı modelleri hedef atışına uygun.
Dipçik açısı mesafesi neredeyse silah severlerin tamamına uyuyor.
Klasik tarzda sade bir tüfek.
Sağlam mı evet (hele mim parçalar kullanılmayan seriler daha da sağlamdı. Mim parçalı üretimlerde bile sadece bir tırnak kırımı duydum, tüfeğini ağır fişeklerle kullanmaktan zevk alan bir arkadaştı).
870 alınacak ise; ya eski express serilerinden (mümkünse eski wingmaster) kullanılmamış bir tüfek alınır, işçiliğinin ve iyi üretimin klasik tüfek sahibi olmanın keyfi çıkarılır.. yada police veya marine serisi alınır kalitenin ve kaliteli üretimin keyfi çıkarılır. Günümüzde üretilen 870 express leri alsam kendimi 870 almış hissetmem muhtemelen.
870 güvenilir mi, pek sayılmaz, en azından sert fişeklerde güvenilir değil (yerli ürünler ile kıyaslanmayacak güvenilirlikteydi en azından 2010-2015 arasında orası ayrı). Tek tüfek tercihim olsa alır mıyım, kesinlikle almam. Tek pompalı tüfek olacaksa alır mıyım, yine kesinlikle almam. Atış yapmayı ve klasik görünüşlü tüfekleri sevdiğim için benim için bu şartlarda 870 tek tercih olur hala. Hem çok güvenilir olsun hem atış keyfim olsun dersem de benelli süpernova alırdım ama tipi fecaat benim için.
Mekanik sıhhat konusunda ise orijinal 1300 defender ile remington 870 kıyaslanmaz emin olun. Winchester 1300 defender eski abd üretimi (maverick, mossberg, ithaca, 870) tüfeklerden hepsinden daha sağlıklı bir mekanizmaya sahiptir. Daha derli toplu, daha hafif, yine kompakt üstelik 7+1 iken, kuş gibi hafif (2.700 gr larda idi ağırlığı) olduğu için tek kurşunla 15-20 atımdan daha fazla atım yapasım gelmiyordu omuz ağrısından dolayı. Remington ile on katı atış yapıp aynı acıya ancak ulaşıp, atış keyfine doyduğunuzdan dolayı güle oynaya eve dönebilirsiniz. Remington 32 gr ve üstü sert yerli fişeklerde sıklıkla tutukluk sorun çıkaran bir tüfektir. Sn Blacksea, 3-5 forumdaş bir araya gelip tüfeği yoğun şekilde kullanarak kendimizce mekanizmayı inceleyip, test edebiliyor, değerlendirebiliyor, ortak bir fikir beyan edebiliyorduk. İncelemelerimizi hiç bir zaman tek başıma yapmadım. İleride yine yaparız diye umuyorum.
Ben zamanında bire bir karşılaştırabildiğim için deneyimlerimi paylaşıyorum. 2 sxp kullanabildim şimdiye kadar, ikisinin de güvenilirliği ve yumuşak (speed pump) kurulma özelliği orijinalinin çok gerisinde idi. Bu arada 90 lı yıllarda üretilen tüfekler ile kendisinden 20-25 yıl sonra üretilen yepyeni tüfekleri karşılaştırıyorduk onu da belirtmek lazım.
Ha siz evde ne tutuyorsunuz diyorsanız hem süpernova, hem 870 marine var.
Sn Konuk'un bir pompalı tüfek güvenilirlik test prosedürü de vardı eskiden forumda. Tek geçen tüfek 1300 defender idi (o zamanlar süpernova üretime geçmemişti).
Saygılarımla
|