Yorumları: 15
Konuları: 1
Teşekkür Alındı: 10 mesajda 26
Teşekkür Verildi: 143
Geçmiş olsun Sn. Eser. Umarım 6 Kasım’da mahkeme yanlış bir işe imza atmaz.
Maalesef silah sahipliğini ve kullanımını düzenleyen yasalarımız tuhaflıklarla dolu. Hukuk eğitimim yok, sözünü ettiğim tuhaflıkları bir vatandaş olarak ifade ediyorum. Teknik olarak belki doğru yasalardır ama fiiliyatta garabet yaratıyor.
Örneğin yivli tüfek almak için avcı belgesi gerekmesi şartı bana hayli yapay geliyor. Bir insan av merakı olmadan tüfeklere merak duyuyor olabilir. Avcı belgesine sahip olmayan bir yivli tüfek sahibinin avlakta bulunması yasak deseler çok makul. Ama tüfeği satın almasını engellemek fazla düzenleyici geliyor.
Bir başka gariplik, bulundurma ruhsatlı tabancaları poligona götürme derdi. Yasalara saygı duyan normal vatandaşın izlemesi gereken yol, nakil belgesi almak. Her hafta poligona gitmek isteyecek bir vatandaşın en az bir gününü emniyet müdürlüğünde geçirmesi demek bu. Hayatın gerçeklerine uygun bir düzenleme değil kanaatindeyim.
Yivsiz tüfeklerde daha da vahim bir durum var. Devletin organlarıyla karşı karşıya gelmeden atış talimi yapma ihtimali kâğıt üstünde yok. (Eskiden poligonlarda yivsiz tüfekle atış imkanı olabiliyordu, artık böyle yerler varsa da istisnadır.)
Devlete ve yasalara saygılı ortalama bir silahseverin önündeki bu kısıtların bir gün düzeltilmesini görür müyüz bilmiyorum.
Sizin durumunuz özelinde yasalara ek olarak yönetmelik ve uygulamanın da aksi yönde işletildiğini görmek çok üzücü. Umuyorum ki son düzlükte aklıselim bir sonuç ortaya çıkar.
Yorumları: 784
Konuları: 231
Teşekkür Alındı: 730 mesajda 3,905
Teşekkür Verildi: 1,311
03-11-2024, 15:30
(Son Düzenleme: 04-11-2024, 06:24, Düzenleyen: ceycey.)
Sn.dekaya,yazdıklarınızın tamamına yakınına katılıyorum.Yasalar maalesef günün gerçekliklerine
uymayan,garip ve gereksiz hükümlerle dolu.Daha önceki mesajlarımda belirttiğim üzere,kanun
tekniğine uymadan bir sürü madde peş peşe eklenmiş,yamalı bohçaya dönmüş.Birbiriyle çelişen
maddeler olduğu gibi,bu konuda tek kanun yapılması gerekirken,birden fazla kanun çıkartılmış.
2015 yılındaki Silah Yasası Tasarısı çalışmaları sırasında bu durumları tek tek belirtmiş ve
bayağı etkili çalışmalar yapmıştık.Ancak,yasadan vazgeçildi.Şimdi yeniden yasa yapmaya
çalışılıyor.Tasarı içeriğine henüz ulaşamadık.Sadece ruhsatsız silah taşımanın cezasının
arttırılacağını duyduk.
Aşağıdaki 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz:3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz.
• 1905sss (03-11-2024), dekaya (03-11-2024), Sabri (03-11-2024)
Yorumları: 553
Konuları: 140
Teşekkür Alındı: 530 mesajda 3,361
Teşekkür Verildi: 1,074
(03-11-2024, 15:30)ceycey yazdı: 2015 yılındaki Silah Yasası Tasarısı çalışmaları sırasında bu durumları tek tek belirtmiş ve
bayağı etkili çalışmalar yapmıştık.Ancak,yasadan vazgeçildi.Şimdi yeniden yasa yapmaya
çalışılıyor.Tasarı içeriğine henüz ulaşamadık.Sadece ruhsatsız silah taşımanın cezasının
arttırılacağını duyduk.
Sayın ceycey,
Yasalara saygılı bireysel silahlananan, her türlü bürokratik engel ile boğuşarak, ağır harçlar ödeyerek kayıtlı silah sahibi olan bizim için ruhsatsız silahın cezalandırılması iyi bir şey... Üstelik istatistikler, suça bulaşan ateşli silahların %95 inin ruhsatsız silahlar olduğunu gösteriyor.
Ama velakin, kapalı kapılar ardında, gizli saklı hazırlanan bir yasa da çok hayra alamet değil. Ne yasaklar getireceğini, yasal silah sahibi olmanın önünde ne engeller getireceğini bilemiyoruz. Bir de olmadık mercilere yasal silahları toplama yetkisi ortaya konursa, başımıza neler geleceğini düşünmek dahi istemiyorum.
Saygılar
Fortis Fortuna Adiuvat
Aşağıdaki 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz:3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
• ceryanci (07-11-2024), ceycey (03-11-2024), dekaya (03-11-2024)
Yorumları: 176
Konuları: 14
Teşekkür Alındı: 135 mesajda 390
Teşekkür Verildi: 458
Kurtlar Vadisindeki hakim bey, mahkemeler halkin vicdanıdır halk mahkemelerde kendi vicdanını yargılar diyordu. Mevcut taleplerimizi cimer harici hangi yollarla kanun koyuculara iletebiliriz.
Tehlikeli silahlar yoktur. Sadece tehlikeli insanlar vardır.
Şehit Amfibi Uzman Çavuş Muhammet Fatih Durhan
Şehit Polis Memuru Şeyda Yılmaz
Kurban İkbal Uzuner Kurban Ayşenur Halil
Aşağıdaki 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Shepherd'e teşekkür ederiz:1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Shepherd'e teşekkür ederiz.
• Özcan Çakır (10-01-2025)
Teşekkür Alındı: 10 mesajda 26
Teşekkür Verildi: 143
(03-11-2024, 15:30)ceycey yazdı: Sn.dekaya,yazdıklarınızın tamamına yakınına katılıyorum.Yasalar maalesef günün gerçekliklerine
uymayan,garip ve gereksiz hükümlerle dolu.Daha önceki mesajlarımda belirttiğim üzere,kanun
tekniğine uymadan bir sürü madde peş peşe eklenmiş,yamalı bohçaya dönmüş.Birbiriyle çelişen
maddeler olduğu gibi,bu konuda tek kanun yapılması gerekirken,birden fazla kanun çıkartılmış.
2015 yılındaki Silah Yasası Tasarısı çalışmaları sırasında bu durumları tek tek belirtmiş ve
arttırılacağını duyduk.
Sn. ceycey, bahsettiğiniz konuda güncel bir haber gözüme çarptığı için paylaşıyorum. Hukukçu gözüyle yorumlarınızı paylaşmanız mümkün olur mu?
https://www.trthaber.com/haber/gundem/ru...86325.html
Saygılarımla
Aşağıdaki 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için dekaya'e teşekkür ederiz:1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için dekaya'e teşekkür ederiz.
• Sabri (04-11-2024)
6136 Sayılı Yasa'da yapılması planlanan değişiklikler medyaya yansıdı. Daha önce bu konuda
yazılan mesajları buraya taşıyorum.
Aşağıdaki 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz:2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz.
• dekaya (05-11-2024), Sabri (05-11-2024)
05-11-2024, 13:52
(Son Düzenleme: 05-11-2024, 15:23, Düzenleyen: ceycey.)
Haberde değişiklikler çok karışık ve tekrar edilerek yazılmış.Eğer bu haberdeki gibi bir Silah Yasası
yapmak yerine torba yasayla bir kaç maddede değişiklik olacaksa,dağ fare doğurdu demektir.
Henüz meclise gelmeyen tasarının bu şekilde yasalaşacağını kabul ederek değişikliklere bakalım:
- En önemlisi, ruhsatsız silah taşıma ve bulundurma suçunun cezası arttırılıyor.Alt sınır 1 yıldan 2
yıla çıkartılıyor.
- Silahın balistik parçalarını yurda sokmak,satma,taşıma ve bulundurma suç haline getiriliyor.
Verilecek cezalar da ağır.
- Silahını kaybeden ve çaldıranlarla ilgili hükümlerde değişiklik yapılıyor.Tekerrür hali düzenleniyor.
- Nakil belgesi olmadan taşıma,mesken ve işyeri değişikliği amacıyla yapılmışsa para cezası verilecek.
- Armağan silahlardan harç alınmaması konusu düzenleniyor.
Bunun dışında bir kaç değişiklik daha var.
Yeni yasa yapmak yerine, mevcut yasaların hükümlerini değiştirmek çok yanlış.Zaten mevcut yasalar
yamalı bohça gibi.Yamalar biraz daha arttırılıyor.
Tasarı mecliste değiştirilebilir.Ayrıntılı değerlendirmeyi torba yasa çıktıktan sonra yapacağım.
Yorumları: 553
Konuları: 140
Teşekkür Alındı: 530 mesajda 3,361
Teşekkür Verildi: 1,074
05-11-2024, 20:05
(Son Düzenleme: 05-11-2024, 20:10, Düzenleyen: Sabri.)
(05-11-2024, 13:52)ceycey yazdı: - En önemlisi, ruhsatsız silah taşıma ve bulundurma suçunun cezası arttırılıyor.Alt sınır 1 yıldan 2
yıla çıkartılıyor.
- Silahın balistik parçalarını yurda sokmak,satma,taşıma ve bulundurma suç haline getiriliyor.
Verilecek cezalar da ağır.
- Silahını kaybeden ve çaldıranlarla ilgili hükümlerde değişiklik yapılıyor.Tekerrür hali düzenleniyor.
Yeni yasa yapmak yerine, mevcut yasaların hükümlerini değiştirmek çok yanlış.
Sayın ceycey,
Bunlar pansuman tedbirleri, bir tedavi, iyileştirme içermiyor. Şikayetlere karşı tedbir niteliğinde maddeler.
Bol silah olunca ve ruhsat yenileme tarihleri de farklı olunca, Emniyet ruhsat şubesini en az senede bir-iki ziyaret eder oldum. Oradakilerin sağlık sorunlarına da çözüm buldukça bir miktar yakınlık oldu. Sıkıntılarını dinleme imkanım oldu.
Onlar da suça bulaşan silahların ruhsatsız silahlar olduğunu biliyor, çok şikayet ediyorlar. Maddeler ona mümasil. Ruhsatsız silaha cezalar arttırılmış, ne kadar caydırıcı olur bilemem. Suça bulaşan zaten kayıtsız silahın, namlu ve iğne gibi balistik parçalarının, suç akabinde değiştirildiğini, böylece yakalanırsa balistik muayenede temiz çıkartıldığını söylediler. Ayrıca bu balistik parçalar kuru-sıkı silahların gerçek silaha dönüştürülmesinde kullanılıyor. İkinci madde onunla bağlantılı görünüyor.
En çok yakındıkları konu da kendilerine yapılan çalıntı veya kayıp müracaatları. Karakola gidip bir tutanakla, kayboldu deyip hoop silahı denetim dışına çıkarıyorlar, ondan sonrasında harç yok, denetim yok.
6136 sayılı köhnemiş, revizyonlarla yamalı bohçaya dönmüş yasanın, vatandaşı ilgilendiren önemli sıkıntıları onların pek umuru değil. Köklü değişiklikler yapılamadıkça vatandaş olarak bu sıkıntılara çok katlanırız.
Saygılar
Fortis Fortuna Adiuvat
Aşağıdaki 4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz:4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
• ceryanci (07-11-2024), ceycey (05-11-2024), dekaya (05-11-2024), ercan 45 (06-11-2024)
Teşekkür Alındı: 4 mesajda 5
Teşekkür Verildi: 9
Sn. Dekaya
Konunun kanun boyutundan bağımsız olarak yivsiz tüfekle atış yapmak için kendi çözümüm; av belgesi alıp evime yakın avlaklardan kota alarak merada hedef atıcılığı yapmak şeklinde oldu. Bir miktar külfetli olsa da tüfeği evde yatırmaktan iyidir diye düşünüp böyle bir yöntem seçtim.
Saygılar.
Aşağıdaki 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Tej06'e teşekkür ederiz:2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Tej06'e teşekkür ederiz.
• dekaya (05-11-2024), Özcan Çakır (10-01-2025)
Yorumları: 30
Konuları: 7
Teşekkür Alındı: 18 mesajda 49
Teşekkür Verildi: 12
06-11-2024, 01:20
(Son Düzenleme: 06-11-2024, 01:21, Düzenleyen: Septia.)
Okuduğumdan anladığım 6136 sayılı kanunda bir değişiklik yapılmamış. Hatta 6136 sayılı kanunun adı bile geçmiyor iki farklı haber sitesinden okudum. Sadece ruhsatsız silah taşıma, bulundurma vb.. bir kaç suçun cezalarını yükseltmişler.
Düzeltme: Kısaca yanlış alarm.
|