Bıçaklar ve formlar üzerine herşey, konu Ar-Ge'si
Herkese merhaba,

Bilmeyenler için kendimi tanıtayım kısaca;

İsimim Serkan KUŞÇU
Metalurji ve Malzeme Mühendisiyim, Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçısı, Adli Bilimciler Derneğinde Malzeme Bilimi komisyon başkanıyım.
Bushcraft Türk Bıçağı Atölyesinin de sahibiyim.

Uzun yıllar önce, mevcut profesyonel işimin hobiye bir tutku ile yansıması üzerine Bıçak tasarımı, imalatı, kullanım alanları ve özel ısıl işlem prosesleri üzerine çalışmaya başladım.

Haliyle bu konu üzerine çok fazla bilgi ve tecrübe sahibi de oldum. Mevcut konu üzerine ülkemizde inanılmaz bir bilgi boşluğu ve kirliliği de olduğu aşikar bilindiği üzere. Haliyle bu forumun eski ruhunu bir nebze canlandırmak ve rafine bilgi paylaşımı oluştrmak için aktif olarak bıçak vb. ekipmanlar üzerine detaylı bilgiler aktaracağım.

Mümkün mertebe bu paylaşım altına herkes merak ettiği öğrenmek istediği ya da yıllardır kafasını kurcalayan ne varsa yazabilirse, soru-cevap şeklinde ilerleyen güzel bir post oluşturabiliriz.

Saygılarımla.
Serkan KUŞÇU
[+] 23 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Serkan KUŞÇU'e teşekkür ederiz.
Bul
Sn.Serkan Kuşçu,öncelikle foruma hoş geldiniz.
Forumu açarken bıçak ve çakılarla ilgili olarak Sn.1905sss üstadı foruma davet etmiştik.
Sağolsun, bizi kırmayıp foruma katıldı.Çok fazla boş vakti olmasa da elinden geldiğince
bu bölümü ayakta tutmaya çalıştı. Bu konuda bilgili  bir arkadaşımızın daha aramıza katılması
bizi mutlu etti.
Bu konuda dediğiniz gibi bilgi boşluğu ve kirliliği var.Yapacağınız değerli katkı ve paylaşımlarınız 
için şimdiden teşekkür ediyoruz.İyi forumlar.
[+] 5 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz.
Bul
Hoşgeldiniz Sn. Serkan Kuşçu
[+] 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için orhanbilgin'e teşekkür ederiz.
Bul
Merhaba Sn. Serkan Kuşçu.
Öncelikle memnun oldum. Bıçaklara ilgi duyan, fakat pek de bilgisi olmayan bir kişiyim. İlk soruyu müsadenizle ben sormak isterim:
Bıçak yapımında çelik tercihi neye göre belirleniyor? Konu sadece maliyet midir yoksa kullanım amacına göre de çeşitli revizyolar yapılabilmekte midir??
Şimdiden teşekkür ederim. Saygılarımla...
[+] 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Ömer Faruk'e teşekkür ederiz.
Bul
Merhaba Sn. Serkan Kuşçu

Türk burgusunun (Turkish Twist) ülkemizdeki ve dünyadaki kullanım alanlarından bahseder misiniz?

Şimdiden çok teşekkürler. Saygılar
Bul
(09-02-2025, 02:05)Ömer Faruk yazdı: Merhaba Sn. Serkan Kuşçu.
Öncelikle memnun oldum. Bıçaklara ilgi duyan, fakat pek de bilgisi olmayan bir kişiyim. İlk soruyu müsadenizle ben sormak isterim:
Bıçak yapımında çelik tercihi neye göre belirleniyor? Konu sadece maliyet midir yoksa kullanım amacına göre de çeşitli revizyolar yapılabilmekte midir??
Şimdiden teşekkür ederim. Saygılarımla...

Sn. Ömer Faruk merhaba,

Bıçak yapımı için çelik yelpazesi ne kadar geniş olsa da amaca yönelik hizmet için tercihler daralmakta aslında. Dediğiniz gibi maliyet etkenini de katarsak bu sefer ters orantılı olarak seçenek çoğalmakta çelik tercihinde enteresan bir şekilde.

Her zaman şunu söylerim, temel kullanım amacına yönelik seçilen modele uygun üst segment bir çelikten bir bıçağa sahip olun, bütçeniz tek seferlik zorlansın ama ömür boyu içinizi rahat ettirsin, kısaca 1 tane olması gerektiği gibi bıçağınız olsun, gerisi keyfe keder aldığınız ürünler olsun. 

Tabi burada ki en büyük kriter çeliğin ne olduğundan ziyade, çeliği çelik yapan hayat veren şey olan ısıl işlem faktörüdür.

Doğru bir ısıl işlem ile orta segment bir çelik şahane sonuçlar çıkartırken, 10 kat daha pahalı ama ısıl işlem faciasından geçmiş bir çelik tenekeden öteye geçemez. Yıllarca bu durumun inanılmaz örneklerini gördüm.

Keza çok iyi bildiğimiz, çoğu kullanıcı tarafından da dünyanın en iyisi diye alınan marka bıçaklarda ne yazık ki seri üretimden muzdarip fabrikasyon toplu ısıl işlemden kaynaklı hüsran sonuçlar çıkabilmekte, ( En çok Coldsteel ürünlerinde bunu gördüm keza ) zaten dikkat ederseniz firmaların %99'u hiç bir şekilde bıçak üzerinde, Kaç Hrc sertlik değerinde olduğunu belirtmez, belirtemez. Onlarda biliyor işin rengini çünkü, teknik değerin altında bir ürün ispatı neticesinde firmayı fena mahkemelik hale sokar.

İşin özüne dönersek, seçilen model, buna uygun çalışma prensiplerini sağlayan çelik seçimi akabinde de ısıl işlem faktörü herşeyi belirler.

(10-02-2025, 01:49)Neşeli Bıçaklar yazdı: Merhaba Sn. Serkan Kuşçu

Türk burgusunun (Turkish Twist) ülkemizdeki ve dünyadaki kullanım alanlarından bahseder misiniz?

Şimdiden çok teşekkürler. Saygılar

Merhaba Sn. Neşeli Bıçaklar

Gerçekten neşeli bir nick kullanmaktasınız  Smile

Türk burgusu, ülkemizde ne yazık ki çok geç varlığından haberdar olunan, olunsada yanlış ifadelerle tanımlanan bir damast tekniğidir.
Uzun yıllardır özellikle Amerikada görselliği ve de yapım tekniğinin nispeten zor oluşundan dolayı çokca kullanılmaktadır.

Son bir kaç senedir ülkemizde de nihayet bazı ustalarımız tarafından hayata geçirilmektedir. Yine de damast teknikleri hususunda inanılmaz geri kalmış ve geç bir zaman zarfında üretime ülke olarak başladık sayılır. Bu da El yapımı bıçaklara olan rahbetin artması ve ustalarında kendini geliştirmeye yönelmesinden kaynaklı olmaktadır.

Misal, www.turkishbowie.com olarak kullandığınız alıntıda bile ister istemez bir hata vardır, bu da çok geç ve de terminolojiye hakim olamamaktan kaynaklı bir durum aslında.

Hazır göze çarpmışken bunu da açıklayayım izninizle,

Literatüre ve bıçak formlarına bizden çok daha hakim olan yabancı ustalar, bizim görünce ''bowie'' dediğimiz bazı formları, gerçekte uluslararası adı olan

'' Turkish Clip Point'' olarak nitelendirir, enteresan olan biz, bize ait olan bu form yapısını bilmiyoruz ama yabancı çok iyi biliyor ve öyle nitelendiriyor.
Biz, büyük, namlu ucuna doğru alttan ya da üstden incelerek devam eden her bıçak formuna ''Bowie'' diyoruz aslında alakasız bir şekilde.

Bowie de zaten geleneksel sabit bir formu olmayan, sonradan türetilmiş daha çok İspanyol, haliyle de Endülüse kadar uzantısı olabilecek,
günümüzde de Amerikanın geleneksel büyük bıçak formu olarak adlandırılan, ama ülkemizde her büyük bıçak formuna verilen genel bir isim oldu.

Aslında bowie sandığımız çoğu bıçak '' Turkish Clip Point '' formunda olup asıl sahibi ve ismini veren bizleriz. Kendi formumuza neden menşei aslen oturmamış amerikan bıçak formu isimiyle anarız ki ?

Literatürde ki '' Turkish Clip Point '' tanımını birebir türkçeleştirmede ben daha çok '' Türk tipi namlu formu '' olarak nitelendirme yapıyorum.

Damascus, Damast vb. tanımlar üzerine çok çok uzun ve detaylı bir yazı yazmam gerekmekte aslında, kökeni nedir? nasıl yapılır? artıları eksileri nedir vs. gerçekten okuyanı yoracak ama bilgilendirecek bir post hazırlayacağım müsait bir zamanımda.
[+] 8 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Serkan KUŞÇU'e teşekkür ederiz.
Bul
Serkan bey merhabalar,

Hocam Sig serisinin “blue helvatica” isimli tabancalarının nasıl bir işlemden sonra bu rengi aldığı bilinmektemidir?
Bul
(11-02-2025, 16:18)Gurkan yazdı: Serkan bey merhabalar,

Hocam Sig serisinin “blue helvatica” isimli tabancalarının nasıl bir işlemden sonra bu rengi aldığı bilinmektemidir?

Sn. Gürkan Bey,
İlla ki bilinmektedir fakat şu an benim kesin bildiğim söylenemez  Smile   tahminden ziyade araştırmam ve çözmem gerekir o şekilde doğru bir bilgi aktarabilirim sadece. Kaplama olmadığını düşünerek hareketle, tahmin isterseniz farklı bir geleneksel ''silah meneviş'' sistemi uygulanmış olabilir ( Sıvı konsantrasyonu bol mineralli belki, ya da bişey fosfatı bol Dodgy ) Yada yüzey polisajı sonrası vakum altında yüksek sıcaklık menevişi ya da farklı bi inert ortam aynı sistemde, bunlar basit tahmin sadece, dediğim gibi detaylı araştırmam lazım, yoksa bilgi kirliliğine tahminlerle katkı sağlamış olurum, kendimle çelişirim
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Serkan KUŞÇU'e teşekkür ederiz.
Bul
Serkan bey merhaba.

Çelik dışında tungsten , krom nikel alaşımlı metaller yada molibden gibi sert malzemelerden bıçak yapılabilir mi ?

Yada en azından namlu gövdesi çelik olsa, ama kesici ağzı bu sert maddelerden olsa mümkün müdür?
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi