GLOCK PERFORMANS TETİĞİ
GLOCK PERFORMANS TETİK (GPT) Nasıl değiştirilir:

Sn. Kanuni ile bu konuda sohbet ettim, şunları söyledi:

GPT ilk önce Gen 5 için duyurulsa da, şu an satışa sunulan modelleri Gen 4’lerle de uyumlu. Paketin içinden gen 5 arka kapağı çıkıyor.  Gen 4’teki kapak yerine bunu takınca %100 uyumlu oluyor. Hatta gen 3’e uymamasının sebebi tetik yuvası ebatlarının gen 4’ten itibaren değiştirilmiş olması ve GPT’nin bu ebatlarda piyasaya sürülmesi.  Gen 3 kullananlar, trigger housing’in alt kısmını törpüleyip, gen 5 arka kapağını takıp kullanabiliyor.

Connector olayı da tetik hissiyatı açısından önemli. Connector’ün tetik barına olan açısı tetik sertliğini etkiliyor ama minus connector gibi açısı daha yatay olan connector, tetiği yumuşatsa da yolu uzatıyor, reset’i etkiliyor ve tetik kırılma anındaki “wall” etkisini azaltıp daha çok rolling break tarzı bir tetiğe çeviriyor. Ben şu anda dot connector ile montaj yaptım, zaten tetik onunla geliyor.

GPT’nin iğneyi tam kurulu hale getirmesi dışında trigger return spring’in artık ileri ittiren mantıkta çalışması farkı da var mesela. Normal Glock’ta çekişi kolaylaştıran mantıkta çalışan tetik yayı, artık tam ters mantıkta çalışıyor. Normal Glock’ta iğne yayı tetik yayını overpower etmezse reset etmeme veya trigger safety shoe’nun yeterince ileri gitmemesi riski var.

Saygılar
 Fortis Fortuna Adiuvat
[+] 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
Bul
(10-02-2025, 15:23)Sabri yazdı: Saim Alper Erdem üstad'tan Glock Performance Trigger yorumu:

PERFORMANCE TRİGGER

Müteveffa Kornişçi'nin tabancası malum... Düşme ve darbelerde "Kurulu durumunu koruyan" güvenli örnek...

E... Tetiği de ona göre yapılmış... Uzunca çekişli... İnişli... Yokuşlu... ?

Piştov... Neredeyse... "Tabanca"nın lugat karşılığı olacak... O kadar meşhur... Ve yaygın kullanımda... ?

Müsabaka atışlarına da sirayet etmiş... Lakin...

Millet... Tetiğin halini beğenmiyor... "Tek hareketli" gibi... Hafif... Temiz çekiş olsun istiyor...

Bi iki müteşebbis... Değişebilir tetik grupları yaparak bu boşluğu değerlendirmeğe çalışmış...

Da...

Bu tetik gruplarında...

Kornişçi'nin güvenli darbe... Düşüş yapısı yok... Piyasayı dolduran ötekileri gibi... Bu işi "İğne bloğu" ile halleden... Sıradan bünyeler...

Kornişçi... Bakmış olacak gibi değil...

"Friedrich Dechant" liderliğinde... Kendi felsefesine uyan bi "Tek hareketli... Kesin darbe güvenlikli... Kurulu hali her durumlarda koruyan" tetik grubu yaptırmış... Aşağıdaki patent ona ait...

[Resim: 1739182240272.jpg]

"Herr Dechant"... İşe... Piyasadaki örneklerin mekaniğinden başlamış... Bunlarda... Takılma dişi(Sear)... Tetik kolundan ayrı bi eleman... Tetik de boşta bile... Her daim ileri durumda...

Aklındaki...

"Tek hareketli tetikte... İğne ayağının... Takılma dişini ezerek arkaya geçerken... Darbe güvenliği engelini aşacak bi yapı"...

Bu... Aslında... Pazardaki tüm tek hareketli plastiklerin... "Çukura düşüp çıkamadığı... Pır pır edip uçamadığı"... "KARA DELİK"...

Bunun için... "Dechant" icatçısı...

- Önce... Tetik kolunu... İğne kurulu değilken... Takılma dişinin üzerindeki arkaya açık bi çengelin altında tutmuş ki... Her ahvalde... Takılma dişi... Tetik çekilmeden "Bırakma" moduna geçecek şekilde aşağı inemesin ...

- Sonra... Piştov kurulurken... Yani... İğne ayağı... Takılma dişini ezip üstünden geçerken... Çengel altındaki tetik kolu engel olmasın için... Arkada... İğne ayağını kurulu tutacak esas parçayı... "Geriye hareketli" biçimde... Müstakil... "JackSear" yapmış... Yani... Takılma dişi... Hem tetik kolundan ayrı... Hem de İki parçalı...

Bu şekilde...

Hem "Tek hareketli"... Hem de "Darbe ve düşüşlerde kurulu hali koruyan" tam işlevli bi tetik grubu yapmış... Üstelik "Çıtlama" tehlikesi de yok...

Bu... Son zamanlarda yapılan... Muhtemel en akılcı tetik grubu... Müteveffa Kornişçi'nin de son eseri... "Tek hareketin kara delikten çıkışı"... ???‍?

Ayrı bi birim olarak... Bizim klon piştovların bedelinden yüksek fiyata satılıyor...

Lakin...

Büyük ihtimalle...

Yakında...

Kornişçi tabancaları...

"Tek hareketli"... Ve de... "Ön kurmalı" opsiyonlarıyla pazara verilecek...

O kadar yani...

"Lider" olmak... Böyle bi şey işte...

Saygılar.

Harika bir özet.  Söylenecek çok bir şey kalmıyor.  Benim fikrime göre de bu tetik grubu son zamanlarda en akıllıca yapılan tetik grubu.  Vakit bulabilirsem, ileride çalışma prensibini, orijinal tetik sistemiyle olan farklarını gösteren paylaşımlar yapacağım…

GPT’nin tetik çekişini “daha yumuşattığı” gerçeğinin diğer tüm faktörler aynı iken tartışılacak bir tarafı yok.  Bu diğer faktörleri, tetik sisteminde hangi konnektörün kullanıldığı, tetik kolu ve kolun konnektörde temas ettiği yüzeyin pürüzsüzlüğü, tetik yayının gücü vb… gibi vurgulayabiliriz.  Tetik yayının orijinal Glock tetik sisteminden farklı çalıştığını da ayrıca belirtmek istiyorum.  Orijinal sistemde yay, tetiğin geri çekilme istikametinde yardımcı bir faktör iken, GPT’de bir “geri getirme yayı” gibi çalışıyor.  Yani tetiği geri çeken değil, ileri ittiren bir faktör…. Orijinal sistemde, tetik yayını sertleştirdiğiniz zaman tetik çekişi “yumuşar’ ama orijinal sistemin olmazsa olmazı iğne yayının tetik yayından güçlü olmasıdır. Reset esnasında iğne yayı baskın çıkıp tetiğin yeterince ileri gitmesini sağlayıp, tetiğin ortasındaki tetik güvenlik pabucunun yeteri kadar dışa çıkmasını sağlar.  Eğer tetik yayı çok sert bir yayla değiştirilirse reset olmama veya Glock tabancaların 3 güvenliğinden biri olan tetik emniyetinin tetik yeterince ileriye itilemediği için tam olarak dışa çıkıp devreye giremediği için bir güvenlik zaafiyeti ile karşılaşılabilinir.  GPT sisteminde ise tetik yayı sertleştirilerek değil, daha hafif yayla değilştirilerek veya yayın üzerinden materyal kaldırmak sureti ile tetik çekişi bir miktar yumuşayabilir.  Ancak aynı reset ve güvenlik sorunu ile karşılaşabilinir.  GPT’de tek fark, burada artık iğne yayının bir etkisinin olmaması.

Sonuç olarak yukarıda da belirttiğim gibi, diğer faktörler aynı iken GPT’nin tetik sertliğine olumlu etkisinin tartışılacak bir tarafı yok.  Orijinal sistemde tetiği çekerken iğne yayı direnciyle karşılaşırken, iğne yayını daha sert bir yayla değiştirdiğinizde tetik sertleşirken, GPT’de tetik çekişine etkisi olmayan bir iğne yayı ve tam kurulu olan iğne var…

Benim geri bildirimim de bu tetik grubu ile ilgili, gerek tetik çekişi açısından, gerekse halen devrede olan 3 Glock emniyetini muhafaza ettiği için olumlu…. Ancak ben yine de bu sistemle Glock’umu taşımayı tercih etmiyorum.  Sadece poligon atışlarında bu sistemi takıp, günlük taşımada orijinal sistemi geri takıyorum.  Nedenini şöyle izah edebilirim.  Sade yapısı ve az parçası olması ile ün yapmış Glock sistemini bir miktar daha karmaşık hale getiriyor.  Her ne kadar tüm emniyet mekanizmaları tam çalışsa da, artık binlerce atışta temizleme ihtiyacı duymadan tıkır tıkır çalışan sistemi tutukluk yapmaya “orijinal sisteme göre” daha açık hale getiriyor.  Zaten GPT ile periyodik yağlama ve “daha temiz kullanım” özellikle öneriliyor.  3 güvenlik devrede olsa da, tutukluk ihtimalinin % 0,1 bile arttığı bir sisteme geçmek Glock kullanmanın ruhuna aykırıymış gibi bir düşünce hakim oluyor.
[+] 5 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Kanuni'e teşekkür ederiz.
Bul
Sn. Kanuni' ye katılıyorum. Glock performans tetiği G26 gen5 de test ettim gerçekten tetiği çok daha hafif ve daha pürüzsüz bir hale getiriyor. Güvenlik anlamında eminim çok güvenlidir zira Glock' dan aksi beklenemez. Ancak, yine de biraz zaman vermenin doğru olacağını düşünüyorum. GPT ile uzun süre, zor koşullarda ve şartların sürekli değiştiği durumlarda binlerce hatta yüzbinlerce mermi atılmalı ki tam olarak GPT kendini ispatlayabilsin. Muhakkak Glock gereken koşullarda tüm testleri eksiksiz yapmıştır ancak saha deneyimini de oldukça önemli ve gerekli görüyorum.
[+] 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Themis'e teşekkür ederiz.
Bul
40 küsür sene sonra tetik sisteminde bu kadar radikal bir değişikliğe giden Gaston Glock ölmeden şaşırttı. Malum tutucu kafa yapısı meşhurdu.

Klasik tetik sisteminde tetik kolunu tetik grubundan ayırmak bilindiği üzere son derece basit bir işlem. Zaten Glocku Glock yapan basitliği.

GPT'de ise anladığım kadarıyla tetik kolu tetik grubundan çıkartılırsa tekrar yerine takılması sıkıntılı (4 nolu mesajdaki videoda anlatıcı kolu çıkarttığını ve fakat yerine tekrar takamayıp silahçıya götürdüğünü, silahçının da sistemi anlayana kadar montajda zorlandığını söylüyor). Bu durumun önüne geçmek içinde tetik grubu silahtan söküldüğünde tetik kolununun çıkması ihtimalini ortadan kaldıran siyah lastik bir parça var.

Glockstorcu 'abi' konuya el atıp aftermarket bir aparat yaptırmış, 10 dolara satıyor. Bu aparat ile tetik kolunu geri takmak karın ağrısı olmaktan çıkıyormuş. 

Amerikalılar bazen sorunu abartabiliyorlar, gerçekten bu kadar sıkıntılı mıdır parçayı geri takmak... GPT deneyimlemiş forumdaşlarımızın bu konudaki düşüncelerini merak ediyorum.
[+] 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için blacksea'e teşekkür ederiz.
Bul
Standart sisteme göre elbette daha zor.  Ancak Glockstore’un olaya yaklaşımı biraz “ticari”.  Abartıldığı kadar bir zorluk yok.  Kendim video çekecektim ama hazırı varmış:

[+] 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Kanuni'e teşekkür ederiz.
Bul
(11-02-2025, 13:55)Kanuni yazdı: Standart sisteme göre elbette daha zor.  Ancak Glockstore’un olaya yaklaşımı biraz “ticari”.  Abartıldığı kadar bir zorluk yok.  Kendim video çekecektim ama hazırı varmış:

Videoyu için teşekkürler Sn Kanuni. İzledim. Gayet basit bir işlem. Dediğim gibi Amerikalılar bazen küçük mevzuları çok abartabiliyorlar.
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için blacksea'e teşekkür ederiz.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 2 Ziyaretçi