Yorumları: 363
Konuları: 37
Teşekkür Alındı: 334 mesajda 1,355
Teşekkür Verildi: 1,167
11-03-2025, 23:39
(Son Düzenleme: 13-03-2025, 12:33, Düzenleyen: blacksea.)
Glock ‘safe action’ sistemi ile iğneyi ön kurulu tutuyor. Sürgü manipüle edildiğinde ön kurulu pozisyona geçen ateşleme iğnesi bir şekilde kapsüle ulaşsa bile kapsülü patlatabilecek enerjisi yok. Bundan dolayı tetik çekildikçe otomatik olarak devreden çıkan 3 adet otomatik emniyeti haricinde ayrı bir manuel emniyete veya kabze emniyetine gerek yok.
40 küsür senedir kullanılan ve tabanca tarihinde köklü değişikliğe yol açan 'safe action' için bilinen, inanılan yukarıda anlatıldığı gibi.
Okyanus ötesinden bir arkadaş üşenmemiş, bir aparat yapmış ve kapsülü canlı boş fişeklerle 5 adet deneme yapmış. Sonuçta 5 adet kapsül de ön kurulu iğne tarafından patlatılmış.
Bir antitez şu olabilir; arkadaş 13,4 mm mesafeyi yanlış ölçtü. Diğeri denediği kapsüller çok yumuşaktı.
Ne olursa olsun bence enteresan bir deneme.
Aşağıdaki 4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için blacksea'e teşekkür ederiz:4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için blacksea'e teşekkür ederiz.
• Achilles (12-03-2025), barisdogan (13-03-2025), jfmrk (13-03-2025), Sabri (12-03-2025)
Yorumları: 553
Konuları: 140
Teşekkür Alındı: 530 mesajda 3,361
Teşekkür Verildi: 1,074
12-03-2025, 03:08
(Son Düzenleme: 12-03-2025, 03:10, Düzenleyen: Sabri.)
(11-03-2025, 23:39)blacksea yazdı: Okyanus ötesinden bir arkadaş üşenmemiş, bir aparat yapmış ve kapsülü canlı boş fişeklerle 5 adet deneme yapmış. Sonuçta 5 adet kapsül de ön kurulu iğne tarafından patlatılmış.
Bir antitez şu olabilir; arkadaş 13,4 mm mesafeyi yanlış ölçtü. Diğeri denediği kapsüller çok yumuşaktı.
Sayın Blacksea,
Bana açıkçası inandırıcı gelmedi. Adam iğne blok emniyetini tornavida ile etkisiz hale getiriyor, tabii ki fişek patlıyor. Tornavidayı iğne blok emniyetine koymadan yapsın görelim. Maalesef post-truth döneminde bu tür yanıltıcı yayınlar çok. Konuyu Saim Alper Erdem üstada da aktardım, onun da görüşünü bekliyorum.
Saygılar
Fortis Fortuna Adiuvat
Aşağıdaki 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz:1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
• blacksea (12-03-2025)
12-03-2025, 04:38
(Son Düzenleme: 12-03-2025, 04:39, Düzenleyen: blacksea.)
(12-03-2025, 03:08)Sabri yazdı: (11-03-2025, 23:39)blacksea yazdı: Okyanus ötesinden bir arkadaş üşenmemiş, bir aparat yapmış ve kapsülü canlı boş fişeklerle 5 adet deneme yapmış. Sonuçta 5 adet kapsül de ön kurulu iğne tarafından patlatılmış.
Sayın Blacksea,
Bana açıkçası inandırıcı gelmedi. Adam iğne blok emniyetini tornavida ile etkisiz hale getiriyor, tabii ki fişek patlıyor. Tornavidayı iğne blok emniyetine koymadan yapsın görelim. Maalesef post-truth döneminde bu tür yanıltıcı yayınlar çok. Konuyu Saim Alper Erdem üstada da aktardım, onun da görüşünü bekliyorum.
Saygılar
Sn Sabri Hocam,
İğne blok emniyetini etkisizleştirmese testi yapamaz. Safe action konusunda yaygın inanış; yarım kurulu olan iğne ''bir şekilde'' kapsüle ulaşsa bile kapsülü patlatacak enerjiye sahip olmadığı. Örneğin iğne blok emniyeti takılı kaldı, görev yapmıyor. Düşme emniyeti de hasarlı ve etkisiz olsa bile tam kurulmadıkça iğnenin kapsülü patlatamayacağı var sayımı.
Testin doğrulanmaya ihtiyacı olduğu fikrindeyim. Eğer ön kurulma mesafesi olarak 13,4 mm yi doğru ölçtü ise, özellikle farklı sertlikteki mermi kapsülleri ile daha kapsamlı test yapılması gerekli.
Sn Erdem'in yorumunu merak ediyorum.
Saygılar.
Aşağıdaki 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için blacksea'e teşekkür ederiz:1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için blacksea'e teşekkür ederiz.
• Achilles (12-03-2025)
Yorumları: 40
Konuları: 0
Teşekkür Alındı: 37 mesajda 207
Teşekkür Verildi: 35
Zamanında Sarsılmaz TMSF'den bir Glock almış, bunun üzerinden bir polimer tabanca geliştirmeye çalışırken, forumda bir Ar-Ge mühendisleri vasıtasıyla aynı testin sonuçlarını paylaşmıştı. Onların yaptığı testte de yarı kurulu istirahat halindeki iğnenin mesafesinden kapsül patlıyordu. Video paylaşmışlardı.
Aşağıdaki 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Pinus'e teşekkür ederiz:2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Pinus'e teşekkür ederiz.
• blacksea (12-03-2025), jfmrk (12-03-2025)
(12-03-2025, 04:38)blacksea yazdı: İğne blok emniyetini etkisizleştirmese testi yapamaz. Safe action konusunda yaygın inanış; yarım kurulu olan iğne ''bir şekilde'' kapsüle ulaşsa bile kapsülü patlatacak enerjiye sahip olmadığı. Örneğin iğne blok emniyeti takılı kaldı, görev yapmıyor. Düşme emniyeti de hasarlı ve etkisiz olsa bile tam kurulmadıkça iğnenin kapsülü patlatamayacağı var sayımı.
Sayın blacksea,
Açıklamanız için teşekkür ederim, şimdi anladım. Yarı kurulu iğnenin kapsülü patlatmayacağı, gücünün yetmeyeceği tezine karşı bir çalışma yapmış arkadaş.
Ancak Glock sisteminin bütün güvenlik önlemlerini aşıp, yarı kurulu iğnenin gücünün fişeği patlatması dediğiniz gibi iğne blok emniyeti arızası olursa BELKİ olabilir. Ancak pratikte bence çok çok az bir olasılık.
Glock üçlü emniyet sisteminde tetik emniyeti basılmadan tetik hareket etmez, tetik hareket ettiğinde, iğne tam kurulmadan serbest kalmaz, haydi bunlar oldu diyelim, tetik kırılma noktasını aşmadan iğne blok emniyeti açılmaz... Bu açıdan test biraz zorlama olmuş. Bildirilen Glock istem dışı patlamalarının kullanıcı hatası sonucu olduğu olduğu çoğu olayda gösterilmiş.
Bugüne kadar fabrika çıkışlı Glock'larda (After market ürünleri ile modifikasyonlar hariç) düşme sonucu bir patlama bildirilmemiş. Bir kaç münferit olay var:
[*]San Bernardino Olayı (2016): Bir polis Glock 21 tabancasının kazara ateş aldığını iddia etti, ancak daha sonra yapılan incelemede emniyet mekanizmasının çalışır durumda olduğu görüldü. Silahın düşme nedeniyle değil, başka bir faktörle ateş aldığı belirlendi.
[*]Glock 42 & 43 (Erken Üretim Modelleri): 2014-2015 yıllarında bazı Glock 42 ve Glock 43 sahipleri, silahlarının belirli açılardan düşürüldüğünde ateş alabileceğini iddia etti. Glock bu modellerin bazı erken üretim sürümlerinde tetik barı ve ateşleme pimi güvenliğini geliştiren revizyonlar yaptı. Ancak, bu durum yaygın bir "drop safety failure" (düşme emniyeti arızası) olarak kabul edilmedi.
Glock, bugüne kadar drop safety ile ilgili geniş çaplı bir geri çağırma yapmamıştır. Ancak, yukarıda bahsedilen erken üretim Glock 42 ve 43 tetik bileşenleri üzerinde sessiz güncellemeler yapılmıştır.
Alper Üstadın kendi üslubundaki yorumu aşağıda:
Bu akıllı kişinin unuttuğu iki husus var...
- Yarım kurulu durumda... Ateşleme iğnesi... Takılma dişini elle itilip tetik güvenliğine takılı kalmış tetikten de öne iter...
- Daha da önemlisi... Bu durumda iğne yayının gücü kapsülü ateşlemeye yetse bile... Takılma dişi(Sear)...
- Ön... Üst ve alt yönde... Plastik güvenlik rampası yuvası sınırları...
- Arka istikamette... Tetik güvenliği tarafından...
Mevkuf halde olduğundan... Tetik istenerek çekilip... Tetik güvenliği ve Plastik güvenlik rampası korumalarından alınmadıkça...
Tetik kolu hiç bir yönde hareket edemeyeceği gerçeğiyle... Ateşleme olmaz...
Saygılar
Fortis Fortuna Adiuvat
Aşağıdaki 5 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz:5 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
• barisdogan (12-03-2025), blacksea (12-03-2025), ceycey (12-03-2025), jfmrk (12-03-2025), xerror (18-03-2025)
12-03-2025, 21:47
(Son Düzenleme: 12-03-2025, 21:49, Düzenleyen: blacksea.)
(12-03-2025, 11:50)Sabri yazdı: Sayın blacksea,
Açıklamanız için teşekkür ederim, şimdi anladım. Yarı kurulu iğnenin kapsülü patlatmayacağı, gücünün yetmeyeceği tezine karşı bir çalışma yapmış arkadaş.
Ancak Glock sisteminin bütün güvenlik önlemlerini aşıp, yarı kurulu iğnenin gücünün fişeği patlatması dediğiniz gibi iğne blok emniyeti arızası olursa BELKİ olabilir. Ancak pratikte bence çok çok az bir olasılık.
Glock üçlü emniyet sisteminde tetik emniyeti basılmadan tetik hareket etmez, tetik hareket ettiğinde, iğne tam kurulmadan serbest kalmaz, haydi bunlar oldu diyelim, tetik kırılma noktasını aşmadan iğne blok emniyeti açılmaz... Bu açıdan test biraz zorlama olmuş. Bildirilen Glock istem dışı patlamalarının kullanıcı hatası sonucu olduğu olduğu çoğu olayda gösterilmiş.
Bugüne kadar fabrika çıkışlı Glock'larda (After market ürünleri ile modifikasyonlar hariç) düşme sonucu bir patlama bildirilmemiş. Bir kaç münferit olay var:
[*]San Bernardino Olayı (2016): Bir polis Glock 21 tabancasının kazara ateş aldığını iddia etti, ancak daha sonra yapılan incelemede emniyet mekanizmasının çalışır durumda olduğu görüldü. Silahın düşme nedeniyle değil, başka bir faktörle ateş aldığı belirlendi.
[*]Glock 42 & 43 (Erken Üretim Modelleri): 2014-2015 yıllarında bazı Glock 42 ve Glock 43 sahipleri, silahlarının belirli açılardan düşürüldüğünde ateş alabileceğini iddia etti. Glock bu modellerin bazı erken üretim sürümlerinde tetik barı ve ateşleme pimi güvenliğini geliştiren revizyonlar yaptı. Ancak, bu durum yaygın bir "drop safety failure" (düşme emniyeti arızası) olarak kabul edilmedi.
Glock, bugüne kadar drop safety ile ilgili geniş çaplı bir geri çağırma yapmamıştır. Ancak, yukarıda bahsedilen erken üretim Glock 42 ve 43 tetik bileşenleri üzerinde sessiz güncellemeler yapılmıştır.
Alper Üstadın kendi üslubundaki yorumu aşağıda:
Bu akıllı kişinin unuttuğu iki husus var...
- Yarım kurulu durumda... Ateşleme iğnesi... Takılma dişini elle itilip tetik güvenliğine takılı kalmış tetikten de öne iter...
- Daha da önemlisi... Bu durumda iğne yayının gücü kapsülü ateşlemeye yetse bile... Takılma dişi(Sear)...
- Ön... Üst ve alt yönde... Plastik güvenlik rampası yuvası sınırları...
- Arka istikamette... Tetik güvenliği tarafından...
Mevkuf halde olduğundan... Tetik istenerek çekilip... Tetik güvenliği ve Plastik güvenlik rampası korumalarından alınmadıkça...
Tetik kolu hiç bir yönde hareket edemeyeceği gerçeğiyle... Ateşleme olmaz...
Saygılar
Sayın Hocam,
Ben teşekkür ederim.
Hem sizin hem de Sn Erdem Üstadın da belirttiği gibi çok güvenli emniyet sistemleri nedeniyle bir Glock'un kazaen ateşlemesi çok zor, imkansıza yakın. Fakat:
3 otomatik emniyete sahip (tetik - iğne blok - drop) Glock ve SAR 9 gibi klonu tabancalarda yarım kurulu iğnenin kapsülü patlatamayacak düşük enerji ile beklemesi sebebiyle, atım yatağı dolu taşınmasında sorun olmadığı,
3 otomatik emniyete sahip te olsa misal Canik TP gibi tabancaların iğne tam kurulu beklemesi sebebiyle atım yatağı dolu taşınmaması forumda genel kabul gören düşünce idi.
Hatta Sn Lupus, Canik gibi tabancaların yani tek hareketli tabancaların manuel emniyet veya (HS gibi) kabza emniyeti olmadan tasarlanmasının akıl dışı olduğunu söylerdi. Ancak Glock ve klonu tabancaların (gerekli eğitim veya bilinç seviyesine ulaştıktan sonra) atım yatağı dolu kullanılmasının sorun olmadığını çünkü iğnenin kapsülü patlatamayacak konumda beklediğini söylerdi.
Sn Pinus'un yukarıda verdiği bilgiyi de göz önüne alırsak yarım kurulu iğne kapsülü ateşlemeye yetiyorsa, iğne yarım veya tam kurulu beklemesinden ziyade 3 adet güvenlik elemanının üretim hassasiyetine dikkat etmek gerekir, diye düşünüyorum.
Yorumları: 173
Konuları: 14
Teşekkür Alındı: 151 mesajda 465
Teşekkür Verildi: 420
13-03-2025, 01:43
(Son Düzenleme: 30-03-2025, 04:34, Düzenleyen: sentinel.)
(12-03-2025, 21:47)blacksea yazdı: [*]Sayın Hocam,
Ben teşekkür ederim.
Hem sizin hem de Sn Erdem Üstadın da belirttiği gibi çok güvenli emniyet sistemleri nedeniyle bir Glock'un kazaen ateşlemesi çok zor, imkansıza yakın. Fakat:
3 otomatik emniyete sahip (tetik - iğne blok - drop) Glock ve SAR 9 gibi klonu tabancalarda yarım kurulu iğnenin kapsülü patlatamayacak düşük enerji ile beklemesi sebebiyle, atım yatağı dolu taşınmasında sorun olmadığı,
3 otomatik emniyete sahip te olsa misal Canik TP gibi tabancaların iğne tam kurulu beklemesi sebebiyle atım yatağı dolu taşınmaması forumda genel kabul gören düşünce idi.
Hatta Sn Lupus, Canik gibi tabancaların yani tek hareketli tabancaların manuel emniyet veya (HS gibi) kabza emniyeti olmadan tasarlanmasının akıl dışı olduğunu söylerdi. Ancak Glock ve klonu tabancaların (gerekli eğitim veya bilinç seviyesine ulaştıktan sonra) atım yatağı dolu kullanılmasının sorun olmadığını çünkü iğnenin kapsülü patlatamayacak konumda beklediğini söylerdi.
Sn Pinus'un yukarıda verdiği bilgiyi de göz önüne alırsak yarım kurulu iğne kapsülü ateşlemeye yetiyorsa, iğne yarım veya tam kurulu beklemesinden ziyade 3 adet güvenlik elemanının üretim hassasiyetine dikkat etmek gerekir, diye düşünüyorum. [*]
Daha önce Tam Kurulu-Yarı Kurulu Tetik (İğne) Nedir? konusunda aşağıdaki soruyu sormuştum;
(27-06-2024, 05:55)sentinel yazdı: Sn. ceycey,
İki tabancada da iğne blok emniyeti olduğu halde, iğnenin tam kurulu ama tetik ağırlığının 'görev' şartları doğrultusunda belli bir ağırlığın üzerinde ayarlanmış (yani tetik ağırlıkları eşitlenmiş) bir tabancaya karşı yarı kurulu pozisyonda bekleyen bir iğnenin herhangi bir avantajı var mıdır?
Aldığım cevap da aşağıdaki gibiydi;
(27-06-2024, 12:22)Sabri yazdı: S. Alper Erdem üstada sn. sentinel'in sorusunu ilettim. Yanıtı şöyle:
Konu... "Tüm yeni nesil iğne vuruşluların... Her yerde tetik ağırlığı ve iğne otomatik bloğu olması halinde aynı güven seviyesinde olması gerektiğini" dikte eden yanlış bir anlaşılma... "
Yarım kurulu" darbe elemanını daha güvenli kılan... İğnenin boşalması halinde... Daha küçük şiddette vuruş çıkaracağı gerçeğine ek olarak... Yarım kuruludan tam kuruluya giderken... Darbe ve düşüşlere karşı mutlak güven veren bir platformdan da uzaklaşmasıdır"... Glock'ta bu platformun adı... Plastik güvenlik rampasıdır... Aynı platform CZ10 ve Steyr M serisi tabancalarda... Çelik bünyede mevcuttur... Bu tabancalar... Darbe ve düşüşlerde... "Kurulu... Ateşe hazır halini terk etmezler...
Yapılanmaları iyi muhafaza edilirse... Silah sahibi... Darbe alan... Düşen tabancasını eline alıp sadece tetiğe asılıp ateşleyebilir... Otomatik iğne bloğu bu tabancalarda... Sürgünün bir şekilde gövdeden ayrılması halinde ateşlemeye engel olmak içindir...
Tam kurulu iğne ateşlemeli tabancalarda... Kurulu darbe elemanının darbe güvenliği...Sadece otomatik iğne bloğudur... Silah düşme ve darbe alma durumunda iğne kurtulur... Lakin otomatik bloğa takıldığından ateşleme olmaz... Fakat... Tabancanın... Kurulu... Ateşe hazır hali kaybolur... Sahibi... Düşen... Darbe alan silahını sadece tetiği çekerek ateşleyemez... Yeniden kurmak zorundadır... Tüm alemde... Glock'a muadil olduğu söylenen tam kurulu iğneli tabancaların ortak aldatmacası budur. Sağlıklarla kalın...
Yanlışım varsa düzelt, eksiğim varsa tamamla
Aşağıdaki 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için sentinel'e teşekkür ederiz:2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için sentinel'e teşekkür ederiz.
• blacksea (13-03-2025), xerror (18-03-2025)
13-03-2025, 08:53
(Son Düzenleme: 13-03-2025, 09:00, Düzenleyen: Sabri.)
(12-03-2025, 21:47)blacksea yazdı: (12-03-2025, 11:50)Sabri yazdı: Ancak Glock sisteminin bütün güvenlik önlemlerini aşıp, yarı kurulu iğnenin gücünün fişeği patlatması dediğiniz gibi iğne blok emniyeti arızası olursa BELKİ olabilir. Ancak pratikte bence çok çok az bir olasılık.
Sn Pinus'un yukarıda verdiği bilgiyi de göz önüne alırsak yarım kurulu iğne kapsülü ateşlemeye yetiyorsa, iğne yarım veya tam kurulu beklemesinden ziyade 3 adet güvenlik elemanının üretim hassasiyetine dikkat etmek gerekir, diye düşünüyorum.
S. Alper Erdem üstad bugün malum test konusunda bir yorum daha gönderdi:
Yarım kurulu durumda... Ateşleme iğnesinin bir şekilde boşalarak kapsülü ateşleyebileceği düşüncesi... Üreticinin insiyatifine kalmış... Kullanıcı konforunu düşünerek yapılmış bir tercihin neticesidir...
Aslında... Daha güçlü tetik çekişi buna karşılık... Aynı tetik çekiş aralığı ve daha küçük ön kurulmayla daha güvenli yapılanmalar gerçekleştirilebilir... Şu var ki... Üretici mevcut yapıyı uygun... Güvenli ve yeterli bulmuştur...
Yarım kurulu ateşleme iğnesiyle muhtemel ateşlemeyi mevcut platformda mümkün kılabilecek tek vakıa... Tabancanın... Plastik gövdeye gömülü kılavuzlarından... Sürgünün... Bir sebeple ayrılma ihtimalidir ve... Bunun için düşünülmüş güvenlik... "Otomatik iğne Bloğu"dur...
Zaten küffarın yaptığı yarı kurulu iğnenin kapsülü patlatma testi de, bunu doğruluyor. Sürgü ayrılmış ve iğne emniyet bloğuda tornavida ile iptal edilmiş, yarı kurulu iğne ancak bu şekilde kapsülü patlatmayı başarmış.
Saygılar
Saygılar
Fortis Fortuna Adiuvat
Aşağıdaki 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz:2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
• blacksea (13-03-2025), nutkey (13-03-2025)
Sn Sabri,
Glock özelinde ancak yarım kurulu iğneli tabancalar genelinde güzel bir fikir cimnastiği oldu.
Glock ipuçları arasında kalmasın diye konuyu ayırdım.
Saygılar.
|